הפטור ממס לנכה יחול בכל שנה מחדש?
נכה 100% הזכאי לפטור ממס על פי סעיף 9 (5) לפקודה. בעת הפרישה מעבודה קיבל מענק פרישה, הפורש פנה לפקיד השומה בבקשה "לפרוס" את סכום המענק שקיבל עד לשש שנים הבאות וזאת כדי להימנע ממיסוי גבוהה במיוחד.
סעיף 8 (ג)(3) פריסת הכנסה לעתיד. פקיד השומה הסכים לבקשה.
המחלוקת:
פקיד השומה:
האם יש להחיל בכל שנה שאליה יוחס חלק מהמענק את הפטור ממס לנכה? או יש להחיל את הפטור בפעם אחת בשנה בה נתקבל המענק (שנת הפריסה הראשונה) וכל היתרה תחויב במס מלא טענת.
הפורש:
יש להחיל את הפטור ממס לנכה מחדש בכל שנה מחדש. אם כך שהרי לא יוטל מס על מענק הפרישה כלל אלא אם גובה המענק היחסי בכל שנת פריסה עולה על גובה הפטור באותה השנה. טענת פקיד השומה כי אין המדובר בפריסת הכנסה אמיתית, עוד טען כי בסמכותו לקבוע תנאים לפריסה והתנאי שיקבע הוא שלא יחול הפטור מחדש בכל שנה לנכה בכל שנת פריסה.
פסיקת בית המשפט העליון :
בפרשנות סעף 8(ג)(3) האם הפריסה לשנים הבאות הנה מהותית, כלומר תיקבע בכל שנה מחדש ההכנסה החייבת, או שמע זו פריסה טכנית בלבד בהנחה כזו אין לקבל את החלת הפטור, במקרה שיקבע כי הפריסה אירוע טכני בלבד יהיה למסות לפי שיעורי המס ונקודות הזיכוי והפטור לא יחול.
בית המשפט קובע כי בפרשנות חוקי המס אנו מחויבים לשמור על חופש הפרט והקניין הרוחני מפני מניפולציה שלטונית, לפיכך כאשר נאמר בסעיף 8 כי הפריסה "להכנסה" אנו מבינים כי בכל שנה יש לחשב מחדש את ההכנסה החייבת. שהרי מטרתו של סעיף 8(ג)(3) למנוע חבות מס גדולה, מכאן קצרה הדרך להבין כי לא מדובר באירוע טכני בלבד.
סיכום :
סעיף 8(ג)(3) מאפשר פריסה ממשית ולא טכנית, יש להחיל בכל שנה את הפטור מחדש.
המאמר נכתב ע"י רן חובב מומחה למיסוי ופרישה.