HovavLetters סקירות כלכליות חודשיות ספטמבר 2013
 
HOVAVLETTERS
פרישה: סקירות כלכליות חודשיות
ספטמבר 2013- ארצות הברית של אמריקה, לאן?
United States of America: Bye bye
Markets will continue to rise
 
HovavLetters סקירות כלכליות חודשיות ספטמבר 2013בזמן לימודי, אחד הקורסים בחשבונאות היה זה שלו חיכיתי יותר מכל. כותרתו הייתה: "הערכת שווי חברות" "איזה מידע" חשבתי לעצמי "אוכל לרכוש ולאגור בזכות הקורס הזה!" גמרתי אומר בליבי שזה יהיה אחד הקורסים שבו אשקיע, לא כדי לעבור את המבחן, אלא כדי שאקח איתי "ארגז כלים" לחיים. תמיד הנחתי שאם או כלל העריך מאזנים נכונה, אדע היכן כדאי להשקיע את כספי. אינני חייב לייסד את החברה אבל אני בהחלט יכול להיות שותף בה, דרך קניית מניותיה. אחת השיטות שנראו לי אז כנכונות הייתה לשבת במשרד ממוזג, לקבל לידי דו"חות, לנתח ולהחליט.

כנראה שהגיל והניסיון עושים את שלהם... אם היום הייתי מרצה בקורס שכזה הייתי אומר לסטודנטים כי מאזנים הם נייר ודיו וככאלה הם סופגים כמעט הכול... ישנה חשיבות יתרה להבנת הדו"ח והמאזן, אך לפני שמחליטים אם לקנות את מניות החברה, רצוי לבוא לביקור אצל המנכ"ל, להכיר את הנפשות הפועלות. כדי להעריך נכון פוטנציאל של חברה צריך  -ראשית - לדעת להעריך מי מנהל אותה. מיהם הגורמים השותפים למפעל. רק על ידי היכרות עם הפרטים ניתן להגיע למסקנה.

בואו ונצא יחד למסע בתוך אמריקה. נתנתק לרגע מכל נתוני המיקרו / המאקרו. נראה מה קורה עם הפרטים, עם האזרחים האמריקאים הפשוטים. כך נוכל לנתח את המצב הכלכלי לאמיתו. בואו וניכנס לרגע לביתו של אמריקאי ממוצע, בן מעמד הביניים.


ארצות הברית של אמריקה - תמונת מצב:
 
המשרות ה"חמות" והצומחות ביותר באמריקה? לפני שאפרט בפניכם את רשימת המשרות הנחשקות, אקדים ואכתוב כי ניתן ללמוד הרבה על העתיד הכלכלי מתוך המקצועות הנבחרים כיום לעיסוק. כאשר נשאלה זוכת פרס נובל, הפרופסור עדה יונת, מה נידרש לעשות כדי לשחזר הישגים כמו שלה בעתיד התשובה הייתה פשוטה: "תשקיעו בחינוך". בארצות הברית, המקצועות המבוקשים ביותר היום הם בתחום הבנקאות והשירותים הפארה-רפואיים. עין בוחנת תגלה תסמין אופייני: סגידה לכלי-רכב מפוארים הנרכשים בעזרת מימון זול וזמין. רק מספר קטן יחסית של משרות ה ut בעל פוטנציאל להצמחת התל"ג (תוצר לאומי גולמי). מספר המשרות בהן נידרש תואר אקדמאי הולך ומצטמצם. מספר המועסקים במשרות חלקיות הולך וגדל. מרביתם עוסקים במתן שירותים - כאלה שאין בהם שום פוטנציאל עתידי לצמיחה כלכלית. יתר על כן: אלה אינן נחשבות כמשרות הבונות תשתית כלכלית לחברה איתנה. אמריקה שוקעת לאיטה...

ארצות הברית הופכת לאומה שהכלכלה שלה מבוססת על מקצועות ושירותים בתחומי הזקנה. בגלל ההון הזמין נוצרו "אבולוציות" של מקצועות בתחומים אלה, שלהם נדרשים מועסקים ללא השכלה. כולם משוחים בשמן פרברי הממומן מהחוב הלאומי. במהלך 10 השנים האחרונות מספר המועסקים עלה ב 5% בלבד. למרות המיתון הארוך וצמיחה אנמית, כמה מהמקצועות האלה הכפילו - ואף יותר - את מספר המועסקים בהם, לפי פרסומי  הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בארצות הברית. מקצוע כמו "מפעיל יחידת שרות" בתעשיית האנרגיה גדל פי 4 בין 2002 ל- 2012. האוכלוסייה המזדקנת מצד אחד והעלייה בצרכי האנרגיה הכתיבו את צמיחת המקצועות האלה, שהם 10 משרות הצמיחה החזקות ביותר בארצות הברית של היום:


  1. מפעיל יחידת שרות בתחומי נפט, גז, חברות כריה. בעשור האחרון גדל הביקוש לעובדים 365%. השכר השנתי הממוצע עומד על 41,970 $. הגידול בביקוש לסוג עובדים זה היה המשמעותי ביותר, מ-12,000 איש בשנת 2002 ליותר מ- 57,000 עובדים בשנת 2012. תעסוקתם מאופיינת בעבודות פיקוח ושמירה. הם מועסקים במדינות המפיקות נפט וגז כגון טקסס, אוקלהומה, לואיזיאנה וצפון דקוטה. אחת הסיבות לעליה בביקוש לעובדים אלה היא העלייה במחירי האנרגיה ופיתוח טכנולוגיות של שאיבת נפט ואנרגיה בדרכים לא קונבנציונאליות.
  1. מהנדסי נפט: בעשור האחרון גדל הביקוש ב- 227% . מספר מועסקים עלה מ- 25,280 ל- 36,410. השכר השנתי הממוצע עומד על 130,280$. מהנדסי נפט נחשבים כמי שמתוגמלים בשכר גבוה. העבודה שלהם כרוכה בהערכה ובתכנון של פעולות קידוח, כמו גם בקביעת הציוד ושיטות הדרושות להפקת נפט וגז טבעי בצורה היעילה ביותר. מהנדסי נפט נדרשים להיות בעלי תואר ראשון בהנדסה וחייבים לעבור בחינת רישוי ולצבור ארבע שנות ניסיון בעבודה כדי להיות מורשים. בעשור האחרון מחירי הנפט עלו באופן דרמטי והמחירים הגבוהים גרמו למתן תמריצים למחקר ולהפקת אנרגיה ממקורות חדשים מאתגרים יותר. (פצלי שמן וכו').
  1. מלחיני מוסיקה: בעשור האחרון צמחו המקצועות האלה ב- 178%, ממספר מועסקים של 15,960 ל- 24,940. השכר השנתי הממוצע הוא 47,350$. נראה כאילו הצמא של האמריקאים למוסיקה נמצא במגמת עלייה. נצפתה גם עליה בפרסום באינטרנט, ג'ינגלים, פרסומות בסרטים ובטלוויזיה. לרוב לעוסקים בתחום יש תואר ראשון. כ- 10% מהם מרוויחים בשנה סכום של עד 21,450$. ה- 10% העליונים מרוויחים 86,110$. השאר מרוויחים בין סכומים אלה.
  1. מתורגמנים ומתרגמים: בעשור האחרון צמחו מקצועות אלה ב- 171%, מ- 31,720 מועסקים ל- 50,320, בשכר שנתי ממוצע 45,430$. הסחר הבינלאומי והגלובליזציה העלו את הצורך במתורגמנים. צורך זה נמצא במגמת עליה. מספר המועסקים בשנת 2002 היה פחות מ- 20,000. בשנת 2012 יותר מ- 50,000 מועסקים. יש להוסיף  לכך את הגידול באוכלוסייה ההיספנית ההולכת וגדלה. השכר הוא דיפרנציאלי ומשתנה: 10% מהם מרוויחים 91,800$ בשנה ואילו החלק התחתון מרוויח בשנה 23,570$.
     
  2. עיסוי רפואי: בעשור האחרון צמחו מקצועות אלו ב 162% מ- 43,880 מועסקים ל- 71,040, בשכר שנתי ממוצע 35,970$. הסיבה לגידול במשרות מטפלים בעיסוי תלוי ישירות בגידול במספר אתרי ספא ובמרפאות עיסוי,על פי ה- BLS.(Bureau of Labor Statistics) הלשכה מצטטת גם גידול באוכלוסיית הקשישים במדינה כתורם לביקוש למטפלים בעיסוי. השכר החציוני למטפלים בעיסוי היה רק תחת 36,000 $ בשנה שעברה, אבל רוב העוסקים בכך הם עצמאים ונוטים גם לעבוד בתחום זה במשרה חלקית בלבד. השכר לשעת העבודה הממוצע למטפל בעיסוי היה 17.29 דולרים בשנת 2012.
     
  3. משאבי אנוש - גיוס עובדים: בעשור האחרון צמחו מקצועות אלה ב134%, ממספר מועסקים של 225,830 ל- 394,380 בשכר שנתי ממוצע 55,800$. התפקיד כולל מומחים בתחומי גיוס, העסקה, השמה והצבת עובדים. הגידול היה בעיקר בשל הוצאה של עובדים קבועים בחברות והעברתם תפקידיהם לעובדי קבלן (עובדי "מיקור חוץ"). תפקיד זה דורש תואר ראשון.
     
  4. מאמן אישי - קואצ'ר: בעשור האחרון תחום זה הציג צמיחה של 130%, ממספר מועסקים של 114,080 ל- 201,800, בשכר שנתי ממוצע 28,360$ תחום זה צפוי להמשיך ולצמוח. גידול במספר הגמלאים עם הזמן הביא אותם להשתתף בחוגי ספורט למיניהם. גולף וטניס הם המקור העיקרי לתעסוקת מאמנים. כמו כן יש צמיחה ועליה במספר קולג'ים העוסקים בספורט ובתחום ספורט הנשים. כל אלה יביאו להמשך גידול מספר המועסקים בתחום.
     
  5. יועץ פיננסי אישי: בעשור האחרון מספר המועסקים בתחום עלה ב- 128% ממספר מועסקים 98,460 ל- 175,470 בשכר שנתי ממוצע 67,520$.  דור ה"בייבי בום" המתקרב לגיל הפרישה ומחפש פתרונות לניהול נכסים מהווה אחד ממנועי הצמיחה הגדולים של התחום. תחום תכנון פרישה נעשה אישי יותר ויותר ואנשים פונים למתכנן פיננסי אישי. העיסוק דורש תואר ראשון, על פי רוב. נחוץ רקע במתמטיקה, בחשבונאות, בכלכלה, במימון ובחוקים. 25% מהם, בתחום האחוזון העליון, מרוויחים לפחות 111,450$ לשנה.
     
  6. סטייליסט: בעשור האחרון צמח תחום זה ב-118%, ממספר העוסקים בתחום: 534,190 ל- 985,230, בשכר שנתי ממוצע 19,910$. גם כאן דור ה"בייבי בום" תרם את חלקו לגידול מספר המועסקים, בגלל הרצון להיראות טוב ועדכני. עובדים אלה סובלים מתחלופה גבוהה ושכר נמוך.
     
  7. קוסמטיקאים: בעשור האחרון תחום זה הציג צמיחה של 104%, במספר המועסקים מ- 16,230 ל- 31,810, בשכר שנתי ממוצע 28,640$. העובדים מרוכזים ברובם במרכזי טיפוח ("ספא"), אך רבים מהם עצמאים. השירותים שהם מספקים הינם בתחום ניקוי עור הסרת שיער. התחום נלמד בבית ספר מקצועי ונידרש רישיון לעסוק בתחום.
 

כמה אמריקאים עובדים בשרות המדינה? לא תאמינו... 40 מיליון !!!
 
לא פשוט לענות על השאלה: "כמה אמריקאים עובדים בשרות המדינה" ישנו חוסר שקיפות בתחום. הממשל הפדרלי יוזם הרבה עבודות מוזמנות דווקא דרך קבלנים. פרופסור פול אור מאוניברסיטת ניו יורק, שערך מחקר יסודי אודות הנושא,  כתב כי השימוש בקבלני משנה מסתיר את הגודל האמיתי של מספר העובדים בשרות המדינה - הכול על מנת ליצור את האשליה כי הממשל הפדרלי "רזה" בעובדים וליצירת אשליה תעסוקתית. הקבלנים מוחתמים בחוזים שלא לדווח אודות מספר המועסקים שלהם . 17% מכוח העבודה בארצות הברית עובד בשרות הציבורי!.
 


מה זה מלמד על העתיד?
 
ארצות הברית כ"טיטאניק" השטה לעבר קרחון. לדוגמא: אי העלאת תקרת החוב פירושה שמיליוני האמריקאים העובדים בשרות המדינה - ואיתם גמלאים - לא יקבלו את שכרם. זה יקרה בשלב מסוים. הציפיה תהיה שהמגזר הפרטי יקלוט את מיליוני המפוטרים, אך יש ספק רב אם המשק האמריקאי מסוגל לתרחיש כזה. אפילו בתקופת השפל הגדול (1929-1935), כאשר הממשלה הייתה מעורבת באחוז קטן בהרבה בשוק העבודה מאשר היום, שיעור האבטלה הגיע ל- 25% בשנת 1933. לאן זה יכול להגיע, בתרחיש תואם בימינו?
 


כמה עוד יכול לתפוח החוב האמריקאי?
 
ממשלת ארצות הברית מוציאה יותר ממה שהיא מקבלת. בשנת 2012 הצפי להכנסות היה  בגובה של 2.5 טריליון דולר. ההוצאות עמדו על 3.8 טריליון דולר. הבדל של 1.3 טריליון דולר - שהולך ומצטבר בכל שנה עם ריבית דריבית. בספירת החוב הנוכחי ממשלת ארצות הברית אינה לוקחת בחשבון התחייבויות כגון ביטוח לאומי ותשלומי פנסיה. אחד מהבכירים ביותר שעבדו במחלקת הבקרה החשבונאית צוטט כמי שאומד את החוב האמיתי בכ-70 טריליון דולר! ריבית של 10 מיליון דולר לדקה... הם ממשיכים להגדיל את החוב תוך כדי גיוס כסף חדש בעבור תשלום ריבית ישנה. במקום לצמצם את החוב הם רק מגדילים אותו. משקיעים שרוכשים את אגרות החוב המונפקות, מצפים לקבל את הקרן בתוספת הריבית המובטחת. כך ארצות הברית של אמריקה דומה לאדם המחזיק בארנקו מספר גדול של כרטיסי אשראי, איתם הוא רוכש בתשלומים וממשכן את עתידו. במקביל, קיצוץ בהוצאות יגרום ממש לקריסה של המשק האמריקאי. הממשלה ממשיכה בהישרדות יומיומית. 4 שנות קדנציה הן תקופת כהונה קצרה מאוד מכדי לייצר תהליכים ארוכי-טווח. אף נשיא לא יעשה מה שצריך להיעשות. מחצית מההוצאות נעשות על ידי ממשלת ארצות הברית. אם היא תבחר לקצץ בהוצאות, וול-סטריט ייראה כמו כיכר תחריר...

28% מאוכלוסיית ארצות הברית הם דור ה"בייבי בום".  מאז שנת 2001 תקרת החוב עלתה פי 10. הבעיה היא שבכל פעם שהחוב גדל, גם היצע האשראי גדל. כך מיצרים "כסף ווירטואלי".  אשראי זה הוא גם הדלק שמניע את השווקים. הלווים הגדולים: סין, יפן ומדינות אופ"ק ממשיכים לרכוש את החוב. מדוע? כי יש להם מספיק מזומנים משל עצמם והדולר - נכון לעכשיו – משמש עדיין בתפקיד הרזרבה העולמית , סין לא יכולה להדפיס בעצמה דולרים. ארצות הברית רוכשת על חשבון החוב מוצרים בכל העולם. המימון של החוב מיצר גם ביקושים מלאכותיים ותומך בהמשך רכישות אגרות חוב. עקב אכילס של התהליך הוא שעל מנת להמשיך ולהרחיב את החוב, הדולר חייב להישאר במעמד של מטבע רזרבה. כדי שיהיה ביקוש מתמשך לדולרים ומכירת החוב (אגרות חוב),  הדולר חייב לשמור על הגמוניה מול מטבעות אחרים. כל איום על הדולר חייב להיות מטופל באופן מידי. התרחיש בו הדולר יוצא ממרתפי הרזרבות של הבנקים העולמיים הוא תרחיש של אינפלציה בלתי נשלטת. זו גם כנראה בין הסיבות שבעטין ארצות הברית לא תקפה את סוריה: לא היה איום על הדולר! הסיבה שבגינה ארצות הברית תקפה את עיראק הייתה (כנראה) כי היה איום ממשי על הדולר: סדאם חוסיין הוביל מהלך בו רכישת נפט לא תיעשה יותר במטבע הדולר. זה היה איום ממשי ולכן ארצות הברית "מכרה" סיפורים על נשק לא קונבנציונלי ויצאה למלחמה... 

בעצם החוב חייב להמשיך ולגדול בכל שנה. כך נשמרת הפרדיגמה: כדי להגדיל את היקף הפעילות חייבים להגדיל את היקף האשראי. אם החוב הוא הדלק, הריבית דריבית היא הנָפַּץ. בסוף מגיעים לנקודה שבה כבר לא ניתן להגדיל יותר את החוב - בין שהוא ציבורי ובין פרטי.  זה יכה קשות ויורגש היטב בקרב האוכלוסייה, למעט מגזר הבנקים היוצא מרווח מהמצב. נכון לכתיבת שורות אלה, לחוב יש עוד "אוויר לנשימה".
 


מה ארצות הברית חייבת לעשות?
 
ארצות הברית חייבת לשנות תפיסה. שגשוג בר קיימא טמון בפרודוקטיביות וגידול בשכר ריאלי -  ולא ב"בועות" של נכסים, מערכת המס הנוכחית מעוותת ומוטה לטובת העשירים. יש גם הרבה הוצאות צבאיות מיותרות. ארצות הברית היא לא יוון. היא אינה יכולה לפנות לקרן המטבע העולמי בבקשת עזרה. מהלך כזה ישלוף את הדולר ממרתפי הבנקים המרכזיים והוא תרחיש מאיים ומורכב מאוד. מאידך התנהלות כבת יענה לא תעזור כאן. הגישה של עצימת עיניים ו- In God We Trust לא יספיקו. חוקי הכלכלה דומים, בין אם ביוון, באיטליה, או בארצות הברית.

אלן גרינספאן הנגיד הקודם, היה אבי אבות ה"בועות". תחת ניהולו נוצרה בועת ה"דוט.קום" בסוף 1990. כאשר בועה זו התפוצצה הוא הלך לנפח בועה גדולה יותר בשוק הדיור.  הנשיא בוש קיבל ירושה מעולה מביל קלינטון והרס אותה בשתי מלחמות יקרות ובקיצוצי מיסים -  והנה משבר ה"סאב פריים". כלכלת ארצות הברית דומה מאוד במאפייניה לזו של בריטניה: ירידה בתפוקות, מדיניות פיסקאלית רופפת הדוחפת את החוב הלאומי שכבר חוותה מספר הורדות דירוג אשראי. ארצות הברית חייבת להתעורר מתקופת ההכחשה. מדינות כמו קליפורניה נמצאות בתהליך כלכלי כשל יוון: הוצאה ציבורית הולכת ועולה וההכנסות קטנות. ברגע שבו ארצות הברית תכיר בעומק הבעיה יהיה צורך בתכנית ארוכת טווח להפחתת הגירעון. אפשר יהיה גם להסביר זאת בשווקים הפיננסים ולזכות בתמיכתם. ברגע שבו היעדים בנוגע לאבטלה ולאינפלציה יושגו, ארצות הברית תהייה חייבת ליישם תוכנית להפסקת ההתמכרות לחוב הלאומי. כתבתי ואכתוב שוב: ככל הנראה, זה לא מה שיקרה...  וכתבתי כי מר ברננקי לא יפסיק את הניסוי "הכימותרפי" הכלכלי הגדול ביותר בתולדות האנושות – ה-QE. ארצות הברית יכולה להמציא את עצמה מחדש אם רק תרצה.

כלכלן בכיר ומוערך חישב כי כלכלת ארצות הברית נמצאת בתקופות צמיחה של 26 עד 28 שנות צמיחה ולאחריה 12- 14 שנות מיתון. ההאטה החלה כבר בשנת 2008.  באם לא ינקטו צעדים היא צפויה להחריף. לצד צעדים פיסקאליים ומונטאריים שיש לעשותם, ארצות הברית חייבת ללמוד מאירופה: זו פתחה את שעריה בפני כל דכפין וזכתה לקבל אזרחים חדשים, אך לא צרכנים תלויים. ארצות הברית צריכה לשנות את פרופיל המהגרים אליה. ככל שישכילו לעשות זאת, כך יצליחו להגדיל את מגמות הצריכה.
 


תחזית שווקים: Dance with drunkard
 
נכון למועד כתיבת שורות אלה, השווקים צפויים להמשיך ולעלות. השוק הזול והאטרקטיבי ביותר הוא השוק המקומי שלנו, כאן בישראל.

רן חובב ©
מומחה למיסוי ולפרישה


הכותב בעל רישיון בייעוץ מס רישיון פנסיוני ורישיון בניהול תיקי השקעות. הנתונים הינם למועד כתיבת המאמר. המידע כולל הערכות ואומדנים שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים/בלתי מעודכנים. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא, וכן אין לראות בו כהמלצה לקנות ו/או למכור את ני"ע המוזכרים בו ו/או ני"ע אחרים. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד, ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב אינו אחראי לכל נזק, אובדן, הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא, לרבות ישיר ו/או עקיף, שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה, כולו או חלקו, ככל שייגרמו, ואינו מתחייב כי שימוש במידע הכלול במסמך זה עשוי ליצור רווחים בידי העושה בו שימוש. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית