איך ליצור הכנסה חודשית בפרישה?

איך ליצור הכנסה חודשית בפרישה?
כיצד תוכלו להבטיח יציבות בהכנסה החודשית ועמידה ביעדים כלכליים

איך ליצור הכנסה חודשית בפרישהלפני כ- 15 שנה, כאשר התחלתי לעסוק בענייני פרישה, הערכתי כי תחום העיסוק במסים יהיה הרבה יותר מורכב מהתחום הכלכלי. זאת בגלל שתחום המיסוי הוא דינאמי: התקנות מתעדכנות ומתחדשות לבקרים, מקלטי מס נעלמים וחדשים נוצרים כל הזמן. התחום הכלכלי נראה לי אז כפחות מהותי. עם חלוף השנים מצאתי אישור להנחותיי: תחום המיסוי הפך למורכב הרבה יותר ואילו התחום הכלכלי מאתגר עוד יותר.

בתקופת הלימודים שלי פגשתי במונח: "ריבית חסרת סיכון". לימדו אותנו שיש מספר קבוע, שאתו ניתן לתכנן מהלכים פיננסים ארוכי טווח והוא 4%. אם כך, מה הבעיה לתכנן הכנסה חודשית לאורך טווח, כאשר אתה יודע את התשואה מראש? לצערנו, מספרים כאלה קיימים רק באגדות. בפועל, הריבית אינה ידועה, רמת החיים הולכת ועולה, תוחלת החיים במגמת עלייה ורוב ההורים מוצאים את עצמם חייבים לעזור לילדים הנופלים תחת המעמסה הכלכלית.

מעמד הייעוץ לפרישה הינו אירוע חשוב, אך מימון תקופת הפרישה הוא מאתגר יותר. תכנון כלכלי ותזרים ההכנסות חייב להיות מותאם אישית. צריך שיהיה בו בעל מנגנון פיקוח ובקרה: אם לפורש אחד יש הון של 3,000,000 ₪, מצבו שונה ממי שהונו 1,000,000₪. יש להביא בחשבון את כל המרכיבים: בין אם הם קבועים (הכנסות) ובין אם משתנים (טיולים / עזרה לילדים).

האתגר הגדול ביותר כיום הוא לשמור על "יחס חלופה" (היחס בין מה שהרווחת כאשר עבדת, לבין הכנסתך בעת פרישה) גבוה ככל שניתן. זאת כדי לא להיקלע למצב של ירידה דרמטית ברמת החיים. אם כך, מה נדרש מאתנו לעשות כדי להבטיח הכנסה יציבה ובטוחה בעת פרישה?

  1. חובות: חוב קל יותר לשלם כאשר נמצאים במעגל העבודה. יהיו מי שיעבדו שעות נוספות להחזר החוב, יהיו מי שישלמו את חובם מהחסכונות. אחת המטרות החשובות היא להגיע לפרישה כאשר נקיים מכל חוב, בין אם הוא משכנתא, חוב לבנק, או חוב לחברת כרטיסי האשראי.
     
  2. ריבית נמוכה: ריבית נמוכה אינה נמדדת כאשר בוחנים גיוס הון הלוואות, אלא כאשר יכולים למחזר חובות - כאשר אין יכולים לסלקם. כאשר הריבית שנקבעה בעת הלקיחה של ההלוואה המקורית ניתנת להחלפה בריבית נמוכה יותר, התהליך הקרוי מיחזור. במהלך שכזה יכולים לחסוך בתשלומי הריבית, חיסכון שיתבטא בעקיפין בהגדלת ההכנסה החודשית.
  1. ביטוחים: אין ספק: יש חשיבות גדולה לביטוחים. אך חשוב גם שלא להיחשף לעודף ביטוח. רצוי לזכור מדוע בכלל מבטחים? המטרה היא לא להרוויח מהמצב אלא לבטח רמת חיים ו/או הכנסה. ב"ג'ונגל הביטוחים" הנוכחי, הסיעודי והבריאותי, מרבית האזרחים הם או בעלי ביטוח-יתר או ביטוח שכלל אינו עונה לצרכיהם. חלק אינם זקוקים לו כלל! אופטימיזציה וניהול נכון של הביטוח יביאו לא רק לחיסכון כספי, אלא לידיעה ברורה מה צריכים ומהו בדיוק הביטוח שיש בידינו.
  1. גמישות בהכנסה: רצוי שתזרים ההכנסות בפרישה יהיה מורכב מכמה מקורות שונים: פנסיה, ריבית, נדל"ן, דיבידנדים וכו'. גמישות זו מאפשרת לשלוט לא רק בתזרים אלא גם בתכנון העדפת נכסים שמהם נרצה למשוך הכנסה חודשית, לעומת כאלה שמהם אין לנו צורך למשוך. יש לבנות תזרים לפי תכנון כלכלי שבוצע מראש, עם אומדן הוצאות.
  1. מיסוי: המס יכול להגדיל את ההכנסה החודשית עד לפי שניים! תכנון מס נכון, שעליו מבססים את תזרים ההכנסות, אינו בעדיפות משנית אלא מחויב לנוכח המציאות. שיעורי המס משתנים, מקלטי מס נעלמים - ובמקומם נבנים חדשים. ישנן הטבות מס המיועדות לאוכלוסיית הפורשים / גמלאים. תכנון מס וניצול ההטבות הללו משפיע השפעה של ממש על תזרים ההכנסה החודשית.
  1. מגיעים לפרישה עם נכסים נזילים: אז נכון, בדקנו, תכננו והקמנו תזרים, עשינו את הנדרש, אך החיים מפתיעים והם יותר גמישים מכל תכנון. כדי לשמר את היכולת שלנו לאורך טווח, חשוב שנגיע לגיל פרישה עם נכסים. סכום כסף נזיל שנחסך: הוא יכול להיות קרן ההשתלמות שנמנענו מלמשוך אותה, אוכל סכום כסף אחר שאותו חסכנו. מה הוא הסכום הרצוי? לפחות חמש שנים של תזרים חודשי נטו. כלומר: אם אנו חיים ברמת חיים של 20,000 ₪, רצוי ששווי החיסכון הנזיל יהיה לפחות 1,200,000 ₪.
  1. טייס אוטומטי: אפילו לא מספיק טוב לטייסים... אכן ניתן להנחית את המטוס בעזרת הטייס האוטומטי, אך מיד לאחר הנחיתה ההגאים עוברים מהטייס האוטומטי לשליטה ידנית של הטייסים. כך גם בענייני כספים: אין להפעיל באופן אוטומטי מדיניות של השקעה וניהול אוטומטיים שנקבעו מראש, ללא פיקוח והתערבות. ניהול כסף דומה לרחבת ריקודים, בה משתנים הקצב והמנגינה - ובעקבותיהם הצעדים. גם לרקדן "דיסקו" מהולל ילעגו כאשר ינסה לנוע בקצב המוכר לו - כשהתזמורת מנגנת הורה! כך גם בניהול הסיכון ובבחירת אפיקים להשקעה: הם חייבים להיות מותאמים לסימפוניה הכלכלית המתנגנת ברגע נתון.
  1. מדיניות השקעה: התרחקו מכל ההגדרות והקלישאות כמו "סולידי" ו "ספקולטיבי". ההגדרות הללו טובות בתיאוריה. בפרקטיקה אין כל קשר בין גיל לסיכון. אם ניקח לדוגמה שתי משפחות: האחת בעלת הכנסה חודשית סדירה של 10,000 ₪ שברשותה הון נזיל בסך 800,000 ₪ ולעומתה משפחה אחרת, עם הכנסה חודשית סדירה דומה של 10,000 ₪ אך ההון הנזיל שלה הוא בסך 3,000,000 ₪, ברור כי למרות השוויון ברמת ההכנסה החודשית, שני תיקי ההשקעות ייבנו באופן שונה לחלוטין. במשפחה הראשונה התיקים ייבנו תחת הנחת עבודה מחמירה: העדר מוחלט של סיכון. לעומתה, השנייה תוכל להקצות סכום להשקעה שבה תילקח רמת סיכון גבוהה יותר.
  1. לא רודפים אחרי ריבית: במצב שבו הריבית נמוכה אנו עלולים לנסות "לרדוף" אחרי הריבית. ריבית לא צומחת לשמיים! על כן יש מקום לבחון את ההשקעה המוצעת, לבדוק להפוך כל אבן עד לקבלת החלטה. זכרו- כאשר אתם צעירים, טעות כלכלית היא אירוע מצער, אך הפיך במקרים רבים. בגיל מבוגר טעות שכזו יכולה להיות הרסנית והיא אינה ניתנת לתיקון ולשיקום.
  1. דיבידנד לצורך מימון פרישה: תשואת שוק ההון לאורך טווח היא 8.5%, אך היא בעייתית בשני אספקטים: האחד הוא התשואה הלא קבועה והשני הוא אורך הטווח. נכס אחד שיכול להפוך לאבן-יסוד בבניית תזרים ההכנסה החודשית הוא הדיבידנד, דרך השקעה במניות המשלמות דיבידנדים. הכנסות מדיבידנד יכולות להגדיל את התשואה ביותר ממחצית.  כאשר הדיבידנד מחולק לאורך טווח, ההשפעה שלו אפילו יותר דרמטית על תיק ההשקעות. הדיבידנד גם מסייע לצמצם את התנודתיות בתיק המניות. ברור שלכל מניה קיים פוטנציאל של ירידת מחירה, אך יש חברות גדולות רבות עם היסטוריה ארוכה של חלוקת דיבידנדים כמו "ג'ונסון אנד ג'ונסון" (Johnson & Johnson), "שברון" (Chevron) ו "פיליפ מוריס" (Philip Morris) שמחזירות חלק מהרווחים שלהן לבעלי המניות. הדיבידנד חשוב לא רק בגלל שהמשקיעים רוצים לקבל הכנסה: הדיבידנד הוא אינדיקטור להתנהלות טובה של החברה. חלק מהאתגר ליצירת תזרים הכנסה עולה בקנה אחד עם מדיניות קבלת הדיבידנד. כך  זוכים גם לקבל חלק מהרווחים וגם נהנים מהזרמת מזומנים שהיא קבועה בדרך כלל.  שיעור הדיבידנד יכול לנוע מ- 4% ועד 10% ויותר. כמובן שיש לבדוק כל חברה טרם ההחלטה לרכוש את המניות שלה.
  1. אנונה: מי שיש בידו סכומי כסף יכול ליעד חלקם לצרכי אנונה = זרם קבוע של תשלומים המשולמים בפרק זמן קבועים. את משך התקופה קובע האדם והיא יכולה להיות לכל ימי חייו או להבטיח כלכלית את המוטבים שלו. התוכנית מנוהלת כתיק השקעות ומאפשרת לקבל קצבה קבועה בזמן קבוע מראש. היתרון שלה הוא שקונה האנונה חוסך מעצמו את ההתעסקות עם שוק ההון. החיסרון הוא שקונה האנונה נפרד מסכום כסף. ההימור הגדול הינו תוחלת החיים: ככל שהמשקיע יחיה יותר, כך תשתלם עסקת האנונה.
     
  2. קרן הכנסה חודשית: קיימות אלפי קרנות בארץ ובעולם, המשלמות הכנסה חודשית לבעל הקרן. הכנסה זו ידועה מראש. כל קרן מתמחה בתחום השקעה מסוים. רכישה של קרנות אלה יכולה להיות תהליך מכונן לתיק ההשקעות. מעבר להכנסה החודשית, בחירה נכונה של הקרנות עשויה לתת למשקיע רווח הון. הנזילות היא יומית והמשקיע רשאי לשנות מדיניות השקעה בקרן מתי שירצה.
     
  3. תעודות סל הכנסה חודשית: ישנן תעודות סל המחלקות הכנסה חודשית רבעונית. התעודות נסחרות בבורסה וניתן לבחור את התחום או את המדד בו משקיעה תעודת הסל. לדוגמה, תעודות סל כמו DWAS,XAR,SDOG,TTFS,PMR,MOAT. תעודות הסל שונות ברמת הסיכון ושונות בשיעור חלוקת הדיבידנד שלהן. ניהול דינאמי ונכון של פורטפוליו = תיק השקעות המבוסס על התעודות, יכול להניב רווח הון ותזרים קבוע של הכנסות.
     
  4. אגרות חוב: אגרות חוב הן לא רק מונפקות על ידי מדינות. ישנן חברות רבות בארץ ובעולם המנפיקות אגרות חוב. למידה, הערכה נכונה ובחירה של אגרות החוב הטובות יכולה להניב הכנסה חודשית לא מבוטלת בכל חודש או רבעון. (דוגמאות עכשוויות: אג”ח לא מדורג: פרשקובסקי ה’, בתשואה שקלית נאה מאוד, חלק מאגרות החוב של חברת חנן מור, כנפיים וכו'). גם כאן, לפני שרוכשים יש לערוך סקר סיכונים לבדוק. בחירה נכונה תשנה באופן דרמטי את התשואה וההכנסה החודשית.
     
  5. בקרה ומעקב: אלה היו רק חלק מהאפשרויות ליצירת תזרים הכנסה חודשית. ללא מערך של פיקוח ובקרה יומיומיים דבר לא יצלח.

רן  חובב – יועץ למיסוי ולפרישה ©

הכותב בעל רישיון בייעוץ מס רישיון פנסיוני ורישיון בניהול תיקי השקעות. הנתונים הינם למועד כתיבת המאמר. המידע כולל הערכות ואומדנים שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים/בלתי מעודכנים. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא, וכן אין לראות בו כהמלצה לקנות ו/או למכור את ני"ע המוזכרים בו ו/או ני"ע אחרים. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד, ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב אינו אחראי לכל נזק, אובדן, הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא, לרבות ישיר ו/או עקיף, שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה, כולו או חלקו, ככל שייגרמו, ואינו מתחייב כי שימוש במידע הכלול במסמך זה עשוי ליצור רווחים בידי העושה בו שימוש. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.