HovavLetters סקירות כלכליות חודשיות אוקטובר 2013
 HOVAVLETTERS
Pick up stocks – Happy retirement
אוקטובר 2013


The Markets will continue to rise

HOVAVLETTERS סקירות כלכליות חודשיות אוקטובר 2013מי שעוקב באופן רציף אחר הסקירות שלי, יודע כי כתבתי על כך לא מעט בשנים האחרונות: כמי שאחראי על ניהול סיכונים, אני חייב לדעת לבצע את ההפרדה בין דעתי הפרטית על המתרחש בכלכלות העולם לבין כיוון השווקים. כל סטודנט לכלכלה נתקל בתיאוריה ומקבל את המפתחות לעושר: הוא לומד כי הבורסה היא שוק, מקום שבו ניתן לחזות את הכיוון הצפוי בכלכלה. לפי הכיוון הצפוי הזה ובהתאם לתחזית נסחרות המניות. לכאורה. הנוסחה פשוטה מאד. בפועל, היא רחוקה מהמציאות. לנגד עיניהם של מרבית המשקיעים מטרה אחת: למקסם את השקעותיהם, מיום אחד ליום המסחר הבא. מעטים האנשים שבאמת יכולים להיקרא משקיעי ערך". אלה שעושים את העבודה, בודקים את התנאים, לומדים את החברות, נפגשים עם בעלי המניות ומחליטים להשקיע. (אגב, זו הדרך היחידה להגיע לתוצאות!). משקיעים אלה דומים לספורטאים: בדקו כמה רצים בכל העולם התמחו בריצה למרחקים ארוכים וכמה התמחו בריצות קצרות. מספרם של אלה האחרונים עולה במאות אחוזים על אותם שבקשו לרוץ ריצות ארוכות, כי הדרישות מורכבות יותר ונדרש מאמץ רב יותר.

בפועל תנו לשווקים את הנתונים הנכונים ותראו איך הם ממריאים. בשנת 2008 הצליחו לקוחותיי להרוויח סכומים גדולים בזכות פוזיציית "שורט" שהייתה לי על השוק. היום לא אעז לעשות זאת...

יש לזכור שחוסר ביטחון כלכלי מוביל לחוסר ביטחון חברתי. רוב המלחמות בעולם פרצו גם על רקע כלכלי. כאשר אימפריות כלכליות גדולות לא יכולות לשלם את חובן לא תזיק תפילה! אך כנראה שלא כרגע. השווקים עוד יגיעו, קודם לכך, לשיאים חדשים.



סין: הענק לוקח אוויר

סין לומדת להכיר את עצמה ונמצאת בתהליך ארוך טווח של רפורמות כלכליות. קיימים אצלי חששות בכל הקשור לנתונים הרשמיים המפורסמים על ידם. סין חייבת לצעוד במהרה לשינוי אפיון הכלכלה מאחת שנשענת בעיקר על ייצוא ומגובה בעיקר בחובות, למצב שבו מנוע הצמיחה של הכלכלה יעבור לצריכה ולשירותים. נדרשות רפורמות. במהלך חודש נובמבר הקרוב תיפגש שוב הנהגת המפלגה הקומוניסטית. הנתונים הכלכליים המתפרסמים לאחרונה אודות הרבעון השני, מראים כי כלכלת סין צמחה ב- 7.8% בחישוב שנתי. אומנם גבוה ממה שפורסם ברבעונים האחרונים, אך הנתונים מרמזים על האטה מסוימת. כל הנתונים מלמדים כי אנו עשויים לשמוע על רפורמות אגרסיביות, כאלו שיש ביכולתן לגרום לשינוי של ממש בכלכלה הסינית. סין חייבת לערוך שינויים ורפורמות במוסדות הפיננסים, הקלות מיסוי ורפורמות בנדל"ן. סין תהפוך לדבר הגדול הבא.


ארצות הברית: "אמריקה בלוף"– אבל השווקים יגיעו לשיאים חדשים

ארצות הברית ממשיכה לקחת סטרואידים. כתבתי ואמשיך לכתוב: תכניות הרכישה והריבית האפסית ימשכו כפי הנראה עוד שנים רבות. ריבית אפס מעוותת את כל המודלים הכלכליים. נמשכות האשליה והמניפולציה: מספרים למשקיעים שכמות הכסף האדיר שנזרקות לשוק והחוב שמודפס אינם מסכנים את הכלכלה. הנה ראו: אין כלל אינפלציה!... שקר אמריקאי. "בלוף". האינפלציה מדווחת וקיימת בכל מקום: בסין, נורבגיה, אוסטרליה - אבל בארצות הברית היא איננה קיימת! אם כך, איך ניתן להסביר שבשנת 2001, כדי לעלות לקומה האחרונה של בניין ה"אמפייר סטייט", עלה הכרטיס 9$ ואילו היום תשלמו 27$. כרטיס כניסה למוזיאון לאומנות מודרנית עלה ב- 2001 סך של 10$ והיום תשלמו 25$. מונית ב- 2001 עלתה 30$ והיום 52$.

הבנק המרכזי דומה לשחקן רולטה המבטיח שהפעם זו תהיה הפעם האחרונה. הבעיה היא ששחקן  אינו מקצוע: זו התמכרות. האם באמת מישהו שם יקבל החלטה להפחית או להפסיק את התוכניות הרכישה? לעולם לא! בכל פעם הבנק המרכזי מחפש סימן, סיבה שבעטיה יוכל להפחית או להפסיק, אך - בתזמון מדהים - הנתונים המתפרסמים תומכים בהמשך המדיניות. השוק מתחיל להבין שמדובר כרגע בתוכנית ללא הגבלה או ללא מחשבות להפחתה או הפסקה. כולם מבינים שהעלייה של השווקים אינה מצמיחה את הכלכלה. אבל האם זה יכול להימשך? הבנק המרכזי נמצא בתוך קופסא סגורה, ממנה אין יציאה - אלא רק ע"י קריעת הדפנות שלה. זה לא יקרה כרגע. קצב הרכישות ילך ויגבר גם בעתיד.



אירופה: Like

אני מעדיף את השווקים באירופה על פני השווקים בארצות הברית. באופן כללי השווקים באירופה מתומחרים בחסר, מול השווקים המתעוררים וארצות הברית. מרבית החברות באירופה מוכרות מחוץ לגוש. חברות צרפתיות המשתתפות במדד ה-CAC40  מחויבות לייצר 50% מהרווחים שלהם מחוץ לצרפת. לדוגמא חברת MC.FRANCEHennessey, Louis Voiton: רוב הרווחים מגיעים מאסיה. צריך להיות ברור כי מחלת ה"שפעת" הכלכלית באירופה אינה וויראלית וה"גיבנות" הקיימות עוד תלווינה אותנו זמן רב. השיפור בנתונים שאנו עדים להם לאחרונה שברירי ואינו מבטיח דבר. אולם באירופה - נכון לעכשיו - ישנה מנהיגות. בסופו של דבר המנהיגות תקבע הכול - אז בזהירות! יש שם עוד מקום למחול שווקים גדול.


יפן: מדינת חלקי חילוף - בדרך לתספורת

הכלכלה השלישית בעולם. בכל פעם שאני עובר ליד מחסן חלקי חילוף זה מזכיר לי את המצב ביפן: מדינה מזדקנת, תקועה עמוק בדשדוש כלכלי. יחס חוב לתוצר ברמות דמיוניות: החוב גדול יותר מפי שניים מכלכלת יפן. יפן דוחה את ההתמודדות עם בעיות כבדות משקל. זה נראה כאילו הם בחרו, כמו לוויתן תועה, לשחות לכיוון החוף. הבעיה הבסיסית היא דמוגרפית: מדינה שהופכת לבית אבות. מדיניות הגירה קשוחה והעדר ילודה. ההתנהלות שלהם אינה ברורה: קיים בזבוז חסר תקדים של כספים. זאת האומה עם החוב הגדול ביותר בעולם. ראש ממשלת יפן התבטא לאחרונה כי הוא מתכוון להגדיל את החוב. פשוט מדהים: המתכון לפתור את בעיית החוב הוא חוב גדול יותר... האמור נכון לא רק ליפן: כל הבנקים המרכזיים מסתובבים עם פנקסי המחאות פתוחים ומרחיבים את הבסיס המוניטארי. בוראים עוד כסף. מדיניות זו אמורה להיות תחליף לתוכניות ריסון. לא פותרים חוב על ידי יצירת עוד חוב!!!  כפי שאני מבין, הריבית שיפן משלמת על החוב תזנק, בסופו של דבר. הין היפני ילך אחר כבוד למוזיאון המטבעות . חלקים גדולים מהתקציב יופנו לתשלום החובות. הולכים וגדלים הסיכויים שהתוכנית אותה הציג ראש הממשלה, תוביל לאינפלציה. זו תהיה מבוססת על בסיס כסף זמין ולא אינפלציית ביקושים. יפן הולכת בדרך שתביא אותה ל"תספורות" של חובותיה.


סיכום: Looking for a doctor:  specialist in debt problem

העולם חייב לערוך סדר חדש במצבת החובות שלו גם אם מדובר בתקופות צנע ותוכנית צמיחה מחודשת. אם זה לא יקרה, תהיינה הרבה פנים נפולות. אני מניח כי כפי שהצלחנו להרוויח במשברים האחרונים, אם אכן יתקיים התרחיש הגרוע, יהיה ניתן להפיק רווחים לא מבוטלים. תפקידו של זה שאמון על ניהול סיכון הוא לזהות תנועות הון מתוך פאניקה וכיוונים לא נכונים - ולהשקיע נגדם.


ישראל: השוק הזול ביותר

אני מבקש להפנות אתכם למכתבי מחודש יולי 2013 THE HOLY LAND is THE BEST LAND. אני מוצא את עצמי כותב ומתרגש לנוכח ההזדמנויות העומדות בפתח המשק שלנו. כתבתי ואשוב ואכתוב: "תור זהב". דאגתי נתונה דווקא להתנהלותם של הפוליטיקאים. כל אלה שמהלכים עלינו אימים, מייצרים תרחישים לפצצות שעוד רגע, ממש עוד רגע, נופלות כאן... שמחתי לשמוע את הנגידה החדשה, הגברת קרנית פלוג המאיצה בפוליטיקאים לשלב אוכלוסיות שאינן שותפות בשוק העבודה, לעודד אותן ולהביאן למיצוי הפוטנציאל והפריון הטמון בהן. זה בדיוק בזמן! בעיות בכלכלת ישראל עשויות להגיע בסוף העשור הזה. חלקן בשל תהליך הזדקנות האוכלוסייה. ככל שיהיו יותר עובדים במשק הישראלי,יותר יצרניים ופחות תלויים נצלח את האתגרים המצפים לנו. אוסיף כי איני אוהב את ההשתלחות בחברת "טבע". נניח כרגע את הביקורת, אפילו אם היא נכונה. מה שנכון לדעתי הוא לפזר את הטבות המס הניתנות אל יותר עסקים, במיוחד בינוניים וקטנים. השוק המקומי נשאר באותה המלצה: קניה!.


Pick up stock for retirement

עיקר מעיינם של מי שפרשו היא שמירת ערכו הריאלי של כספם נומינאלית ומחיה מהרווח הריאלי. הכלל הראשון בניהול כספי פרישה הוא לא לקחת סיכונים שלא נוכל לעמוד בהם. הכלל השני הוא - לזכור את הכלל הראשון. אנחנו מחויבים לנתח בכל יום את ההזדמנויות הנקרות בדרכנו. בתקופה זו (נכון לכתיבת שורות אלה)וכפי שכתבתי בסקירה הקודמת, השווקים ימשיכו במסע העלייה. הריבית נשארת נמוכה וכחלק מניהול הסיכונים אנחנו עם פנינו לשווקים.


הנה מספר כללי ברזל: כיצד בוחרים מניות דיבידנד
  1. היסטוריה מעידה על יציבות. היסטוריית חלוקה היא בהחלט פרמטר חשוב בבחירת מניה.
     
  2. שיעור הדיבידנד: אם שיעור הדיבידנד עולה על 80% מהרווח למניה היזהרו! בדקו היטב מדוע החברה בחרה לחלק דיבידנד בשיעור גבוה כל כך.
     
  3. גלובליזציה: חברות בעלות פיזור במכירות יכולות לספק הגנה בפני אינפלציה.
     
  4. מסורתיות: לרוב מעידה על יציבות ושמרנות בניהול. קו של מוצרי צריכה, מזון, תחבורה.
     
  5. יחס שוטף: נכסים שוטפים חלקי התחייבויות שוטפות מייצג נזילות פיננסית של התאגיד יחס של 1 ל-1 מעיד על איזון יחס שוטף. 1 ל- 2 נחשב טוב וסביר.
     
  6. Buy back רכישה חוזרת של מניות מעידה על אמון החברה בעסקיה. חפשו חברות בעלות היסטוריית רכישות חוזרות.
     
  7. הגדלה: חברה שהמגדילה באופן מבוקר את הדיבידנד לאורך שנים היא כזו שמעוניינת להיטיב עם בעלי מניותיה.
     
  8. מינימום שיעור האינפלציה הממוצע הינו כ- 3%. חפשו חברות המחלקות לפחות שיעור זה חברה גלובלית מאופיינת בצמחיה המתבטא גם בעליית מחיר המניה.
     
  9. מניות שאוהבים: אם אתם פריקים של המבורגר או חובבים מושבעים בענף ספורט אתם לבטח כבר מבצעים את כל מחקרי האנליזה. גם אם אינכם מתכוננים לקנות מניות בתחומים שאתם אוהבים ומבינים, יש להן יתרון גדול. לבטח אם הן מחלקות דיבידנד.
     
  10. Don't forget to sell: בסופו של דבר, מדובר במניה ואין כתובה... יש לעקוב ולהתאים את התיק בכל פעם שהגעתם למסקנה כי מניותיה של חברה זו או אחרת מיצואת עצמן.

יש לי את המקצוע הטוב ביותר בעולם
רן חובב - מומחה למיסוי ולפרישה©


הכותב בעל רישיון בייעוץ מס רישיון פנסיוני ורישיון בניהול תיקי השקעות. הנתונים הינם למועד כתיבת המאמר. המידע כולל הערכות ואומדנים שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים/בלתי מעודכנים. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא, וכן אין לראות בו כהמלצה לקנות ו/או למכור את ני"ע המוזכרים בו ו/או ני"ע אחרים. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד, ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב אינו אחראי לכל נזק, אובדן, הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא, לרבות ישיר ו/או עקיף, שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה, כולו או חלקו, ככל שייגרמו, ואינו מתחייב כי שימוש במידע הכלול במסמך זה עשוי ליצור רווחים בידי העושה בו שימוש. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית