פרישה מוקדמת - אירוע רב מערכתי
יום שלישי 03 דצמבר 2013
בני האדם– ואני בתוכם - לא משנה כלל מהו מוצאם, מהי דתם, מהי השכלתם: כולם יצורים אמוציונליים. אצל כולם, כל מילה שנאמרת באוזניהם, כל הערה שהיא: לפני שהיא חודרת אל הראש, בדרך-כלל היא עוברת דרך הלב... וחבל שכך!.
אם רק היינו לומדים לעצור לרגע אחד, לנשום (לילדינו אנו אומרים: "ספור עד עשר לפני שתגיב!"). אם זה טוב לילדים זה נכון גם למבוגרים. בכל אמירה ודיבור חבויה האפשרות שניתנה לנו כהזדמנות: יש לראות כאילו ניתן לנו מפתח לדלת. ההחלטה על התגובה: פתיחה או טריקה של הדלת היא בידינו.
כך גם בהמלצות על פרישה מוקדמת: המסקנות הן תמיד אישיות. אין להסיק ולפעול בעקבות מעשיו של חבר או קרוב. כל אחד חי בעולמו שלו. כל אחד יבדוק וייקח את ההחלטות המתאימות לו.
פרישה מוקדמת: היא אכן אירוע רב מערכתי, אך בכדי שנוכל לצלוח ולעבור אותו בשלום, יש לנהל אותו כמערכה לאחר מערכה. כפי שאין אנו מתחילים לטפס בסולם מהשלב העשירי, אלא מהראשון. צריך לבחון את האפשרות לפרישה מוקדמת שלב אחר שלב. כל שלב שנבדק עומד בפני עצמו. לאחר בחינת כל השלבים יכולים להחליט: לבד או בשיתוף עם הקרובים לנו. זאת נעשה גם כאן במאמר, נבדוק ונסקור כל שלב בסולם בטרם ההגעה למסקנות.
מה זה בכלל "פרישה מוקדמת": פרישה לא מוקדמת היא פרישה בגיל הקבוע בחוק, כיום, הגיל שבו עובד זכאי לפרוש מהעבודה לגמלאות הוא 67 לגברים ו- 62 לנשים. כל פרישה לפני הגיל הזה היא פרישה מוקדמת. פרישה מוקדמת לגמלאות מיוחסת בדרך-כלל לתהליכים ארגוניים העוברים על חברות וארגונים, (כמו תכניות התייעלות) המביאים להצעות לפרישה מוקדמת לחלק מהעובדים. בפרישה שכזו ישנם סוגי מסלולים שונים שיוצעו לעובדים. תקופת הפנסיה המוקדמת נמשכת עד למועד גיל הפרישה הקבוע בחוק.
פרישה מוקדמת היא לאו דווקא פרישה ממעגל העבודה. יהיו מי שיראו בה הזדמנות חסרת תקדים לקבל מאותו המעסיק סכומי-כסף שאותם היו מרוויחים רק כעבור מספר שנים. מיד לאחר מכן הם מחפשים (ומוצאים!) תעסוקה אצל מעסיק חדש. לעומתם, יהיו כאלה שיאמרו לעצמם: "זהו, זה הזמן שלי! עבדתי מספיק, חסכתי ואני יכול להרשות לעצמי לפרוש". אלה יפרשו מתוך בחירה ויצאו ממעגל התעסוקה.
מסלולים שונים: בדרך-כלל יציעו המעסיקים מספר חלופות ומסלולים לפרישה. ההצעות דומות זו לזו בסכומי הכסף המתקבלים, אך הטעמים לבחירה בחלופה זו או אחרת הם אישיים. השונה יהיה באופן קבלת הסכומים. המעסיק יהיה לרוב אדיש, אך עבור הפורש בחירת המסלול המתאים לו אישית היא קריטית והרת גורל. חשובה עד כדי כך שהיא תשפיע על מסלול חייו מעתה ואילך. לכן העובד מחויב בבחינה מעמיקה של החלופות, תוך כדי ניתוח כל המצבים האפשריים.
פיצויים ומענקים מוגדלים:
פרישת מזומן. באפשרות זו יציע המעסיק סכום כספי אחד בפרישה
יתרונות: היתרון בקבלת הכספים בצורה מיידית היא היכולת שלנו לתכנן את עתידנו הכלכלי כפי שנרצה. אין תלות בחוסנו העתידי של המעסיק המפריש (אלא אם נתן ערבויות). נוכל לתכנן, לעצב ולהחליט היכן נרצה להשקיע או מה לעשות עם כספנו. יתרון נוסף הוא שאין תשלום מס ביטוח לאומי ומס בריאות על המענקים.
חסרונות: כסף זה מקצוע. כדברי פרופסור דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה. קנייה רגשית היא משהו שמתרחש אצל כולנו, הרבה יותר משנדמה לנו – ויש לה סיבות.. סיבה נוספת שסיפק הפרופסור דניאל כהנמן, כשזיהה שאיננו רציונאליים בקבלת החלטות כלכליות. קבלת מענקים חד פעמיים עלולה ליצור תחושת עושר מדומה, כאשר הפורש לא משכיל להבין כי הסכום חייב לשרת אותו למחייתו עוד עשרות שנים קדימה.
(ראו מאמר שכתבתי בנושא "מלכודת הדבש").
פרישה מוקדמת במסלול קיצבה:
במסלול הזה יציע המעסיק סכום של קיצבה חודשית. הפנסיה המוקדמת תשולם עד לגיל פרישת החובה שנקבע בחוק או על פי ההסכם בין העובד למעסיק המפריש .
יתרונות: יש משהו מרגיע במחשבה שאנחנו עומדים לקבל הכנסה חודשית והיא בעצם התחליף למשכורת לה הורגלנו. אין אנו נדרשים לקבל החלטות גדולות בנוגע להשקעה וניהול הכספים. בעצם כמעט לא קרה דבר: במקום משכורת יש לנו קיצבה.
חסרונות: לא לעולם חוסן... קבלת הקיצבה תלויה לרוב בחוסנו של המעסיק לשרוד שנים קדימה (אלא אם מופקדות הערבויות הנכונות המבטיחות את המשך התשלום גם במקרה של חיסרון כיס אצל המעסיק או במצבים של פשיטת רגל). הקיצבה חייבת במס הכנסה וביטוח לאומי (בכפוף לפירוט).
פרישה מוקדמת במסלול מעורב:
במסלול זה המעסיק יציע שילוב בין פיצויים ומענקים ובין תשלום קיצבה חודשי.
יתרונות: קצת מזה וקצת מזה. המשך תחושת היציבות מאופיינת על ידי המשך קבלת ההכנסה החודשית. לצידה ישנו מענק שקבלנו. אותו נוכל להשקיע, לעזור למי שרצינו, לרכוש נכס להשקעה וליצור השלמת הכנסה לפנסיה החודשית.
חסרונות: קצת מזה וקצת מזה. עלול להוביל למצב שבו לא כל מה שבאמת רצינו אכן השגנו. זה אמנם פתרון שלעיתים הוא הנוח ביותר, אך הוא גם יכול להגביל אותנו במיצוי ההזדמנות למיצוי המשאבים.
לתשומת לבכם: בתקופת הפנסיה המוקדמת ישנם מעסיקים הממשיכים להפקיד לקרן הפנסיה של העובד כדי שזכויותיו לא יפגעו. אם הם אינם עושים כך, חייב העובד הפורש לפרישה מוקדמת להבין את חשיפת הסיכון אליה הוא נחשף: מעבר להקטנת זכויות הקיצבה בגיל הקובע, גם את החשיפה לסיכון שבהעדר ביטוח.
היבטי מיסוי:
-
מסלול פיצויים ומענקי פרישה: במסלול זה חבות המס תיקבע בכפוף לוותק (שנים, חודשים, ימים) של העובד במכפלת תקרת הפטור הקבועה בחוק ביום שפרש. יתרת הסכום שהיא מעל תקרת הפטור המגיע לעובד תיחשב כחייבת במס. במסלול זה העובד יהיה זכאי לחתום על דמי אבטלה.
-
מסלול קיצבה: לפני שנים, מקבלי הפנסיה המוקדמת היו זכאים לבחור בין מסלולי מס שונים. אפשרויות אלה צומצמו ולמעשה נעלמו. הטבות המס ניתנות כיום בגיל פרישה בלבד (למעט מצבים בהם ישנה נכות קבועה של לפחות 75%, המקנה פטור על הקיצבה ופטור מתשלום ביטוח לאומי ומס בריאות) פנסיה היא משכורת לכל דבר ומחויבת במס הכנסה, בדמי ביטוח לאומי ובמס בריאות. בפרישה מוקדמת של נשים נשואות (כל עוד אינן עובדות) הן זכאיות לפטור מתשלום דמי ביטוח לאומי ומס בריאות. זאת בתנאי שבעליהן מבוטחים בביטוח זקנה ושארים. במידה ותחזורנה למעגל העבודה, תשלמנה גם הן לביטוח הלאומי, מס בריאות על הפנסיה והעבודה החדשה. (רווקות וגרושות בפרישה מוקדמת אינן פטורות מתשלום ביטוח לאומי ומס בריאות. האמור לעיל הוא רק לנשואות). בבחירת מסלול ייתכן שהפורש יהיה זכאי גם לחתום על דמי האבטלה אם יימצא זכאי. מדמי האבטלה ינוכה סכום הפנסיה המוקדמת, אם הפורש/ת גרים במקום המזכה אותם בהנחה ממס, הם יזכו לקבל את ההנחה גם על הפנסיה המוקדמת.
-
מעורב: מסלול המשלב גם קבלת פיצויים ומענקי פרישה וגם פנסיה. במסלול זה המענקים שיקבל העובד הפורש יחויבו בכפוף לתקרת הפטור. באם יהיו מענקים מעל לתקרת הפטור המגיעה לו, ייחשבו כמענקים חייבים במס. הפנסיה תהיה כפופה לחוקים שפורטו בסעיף לעיל. במסלול זה ייתכן והעובד הפורש יהיה זכאי לקבלת דמי אבטלה.
האם בפרישה מוקדמת נגרם לי הפסד?
פרישה, בין אם היא מוקדמת או פרישה מחמת - גיל משמעותה ניתוק יחסי עובד מעביד. כלומר כל הזכאויות הסוציאליות: חופשה, הבראה, מחלה, הפקדות לקופות החיסכון הפנסיוני השונות - כולן נפסקות.
מה אני מרוויח: בתנאי הפרישה המוקדמת מתורגמים כל הערכים הכספיים שפורטו בסעיף ההפסד. כלומר המעסיקים מנסים בדרך-כלל לתרגם לסכום אחר או לקיצבה אחת את ההפסד הכספי שנגרם לעובד בשל פרישה מוקדמת. כך יוצא שכל המסלולים שהוצעו לפורש הם בעצם פיצוי על העדר הכנסה מעבודה. כך גם מתורגמים סעיפים אחרים כמו ההפרשות למענקי הפרישה או הפנסיה.
מבחן הכדאיות: ראשית, לא להיחפז! יש לחשב את סך התזרימים השוטפים שהיו מתקבלים אלמלא היינו פורשים, עד לגיל פרישה (זאת בהנחה כי היינו מועסקים עד אז), אל מול ההצעות שניתנו לנו: בין אם הן מענקי פרישה או פיצויים. יש להביא בחשבון בנוסף מספר פרמטרים נוספים, כמו הזמן שמתפנה. אחרי הבריאות, הזמן הוא המשאב החשוב ביותר שלנו, אם נשכיל לעשות בו שימוש. בזמן הזה נוכל להפיק רווח (משכורת, הקמת עסק) בנוסף לסכומים שקיבלנו בהצעת הפרישה.
-
מלבד השיקולים הכספיים קיים מגוון רחב מאוד של שיקולים אישים שונים שיש להם השפעה על ההחלטה.
תכנון מס במעבר קריירה ובפרישה:
תכנון המס יהיה שונה בין מסלול למסלול. בסעיף זה אמנה את מכלול הפתרונות ושיקולי תכנון המס. זהו הרובד החשוב ביותר, הקריטי ביותר בתהליך. כל החלטה נכונה תוכל להעשיר את הפורש. החלטות שאינן מביאות בחשבון את רובד תכנון המס הגדול תעלינה בכסף רב. זכרו: אין חרטה מכל החלטה! לא נוכל לתקן, לא נוכל להצטער. אין "יום כיפור" פנסיוני בכל הקשור לתכנון המס בפרישה. האפשרויות שעומדות לפתחנו: פריסה (קדימה, אחורה), רצף קיצבה, רצף פיצויים, פטור על פיצויים פטור על קיצבה, תכנון והתייחסות לפטור על הפנסיה גם אם לא פרשנו בגיל פרישה.
תכנון המס הוא זה שיקבע כמה כסף יישאר לנו, זה שישפיע על תכנון המשך צעדינו. לאחר בחירת המסלול אותו בחרנו לפרישה הוא יהיה גרעין ההחלטה.
פרישה מוקדמת - קרש קפיצה:
פרישה מוקדמת יכולה להיות אירוע מכונן מבחינה כלכלית. עכשיו, כאשר הדלתות פתוחות, לאחר שבחרנו את המסלול המתאים לנו, תכננו היטב את המיסוי, הבאנו בחשבון את כל התרחישים: עכשיו זה הזמן לצאת חזרה לעבודה!.
מי שירצה יוכל להפוך חזרה לשכיר. (לא לשכוח לערוך תיאומי מס הכנסה וביטוח לאומי). חוק הפנסיה-חובה מחייב את המעסיקים להפקיד לצרכי קיצבה, כך שהמעסיק החדש שלנו מחויב בהפרשות הסוציאליות הבסיסיות = קרן פנסיה. (לרוב חדשה).
זה גם חלון הזדמנויות למי שירצה להפוך ולעמוד ברשות עצמו ולהיות עצמאי. לאלה הבוחרים בדרך זו אני ממליץ לקרוא את הכתבה "פורשים לעצמאות"
המלצה אישית: לפני שאתם מקבלים החלטה קראו את הכתבות הבאות:
© כל הזכויות שמורות לרן חובב – מומחה למיסוי ולפרישה