למי שייכת הקופה הזו?

למי שייכת הקופה הזו?השבוע מתקיים באילת כנס של "העצמה נשית", העוסק בהגברת השוויון גברים/נשים בחברה הישראלית. דווקא בשבוע זה פנה אלי זוג מלקוחותיי בשאלה, בענייני כספים, שיש לה השלכות רבות על מערכת השוויון בין המינים. הם העלו והציפו את הבעיה שאמורה להעסיק כל אחד ואחת מבני זוג שיש ברשותם תכנית פנסיונית.

השאלה הייתה - לכאורה - פשוטה: הזוג, כדרכם של הרבה פורשים, רוצה לעזור לבנם ברכישת דירה. לצורך כך הם בקשו להוציא מהתכנית הפנסיונית שלהם סכום (סביר בהחלט) ולהעבירו לבנם. בהכירי את התוכנית הפנסיונית של הזוג בדקתי שהסכום המבוקש הוא בגדר היכולת שלהם  והעברתי את הבקשה לחברה. השניים הופתעו לדעת כי לצורך ביצוע ההוראה של הוצאת הסכום מהתכנית הפנסיונית אין כלל וכלל צורך בחתימה או באישור של האישה. רק של הבעל!.

הם העלו בפני תהיות: הכיצד? הרי הכספים שבתוכנית, שמרווחיה הם חיים, הם תולדה של חיים משותפים, עבודה, גידול ילדים ומערכת פיננסית משותפת. איך ייתכן הבעל, זה שהקרן רשומה על שמו, יכול בעצם לעשות בכספים ככל העולה על רוחו – ואף להוציא את כל הכסף, עד השקל האחרון ללא כל יכולת של בת זוגו להתערב בתהליך. הוא יכול אפילו לעשות זאת ללא ידיעתה!.

בשיחה עם בני הזוג, בעקבות הגילוי "המפתיע" (אך החוקי לחלוטין!) עלו תהיות ושאלות רבות. חלק מהן אסקור כאן, לידיעת קוראי. חשוב מאד כי תשתפו גם את בנות זוגכם בתוכן של המסמך הזה.
 

מהי תוכנית פנסיונית?

תכניות פנסיוניות הן חיסכון שמטרתו אחת: לאפשר צבירת סכומי כסף לקראת פרישה של העמית. הן אושרו על ידי משרד האוצר והמפקח על הביטוח באגף שוק ההון. בשונה מתוכניות חיסכון בנקאיות, התכניות קבלו את הסמכות להעניק הטבות מס במועד הפקדת העמית. הטבת המס היא סובסידיה בה המדינה משתתפת (כחלק ממנגנון עידוד) כדי לעודד חיסכון ארוך טווח וליצור מצב שבו האזרחים יהיו בלתי תלויים בה פיננסית, כמו במצב הידרדרות רפואית, אובדן כושר עבודה, פטירה וכו'. עם ההגעה לגיל פרישה, הטבות המס תוכלנה להיות ממומשות כניכוי (כלומר סכום ההפקדה מנוכה מההכנסה החייבת במס) או זיכוי. חלק מסכום ההפקדה זוכה לזיכוי הפחתה מהמס מהמשכורת שהמפקיד היה צריך לשלם. על תוכנית הטבות המס מוטלות מגבלות בכל הנוגע לעיתוי המשיכה וסנקציות שונות.


אלו מוצרים נכללים בהגדרת חיסכון פנסיוני?

  • קרן פנסיה
  • פוליסת ביטוח (כדוגמת ביטוח מנהלים)
  • קופת גמל
  • קרן השתלמות
 
מיהו עמית בתוכנית פנסיונית?

כל מי שחוסך בקופת גמל, קרן פנסיה, ביטוח מנהלים, קרן השתלמות.

 
למי שייכת תוכנית הפנסיונית?

חיסכון פנסיוני הוא אישי, כלומר בעל החיסכון הוא האיש הזכאי לקבלת הטבות המס בעת ההפקדה. בהתאם לתקנות תוכנית פנסיונית הן אישיות! הן לא יכולות להיות שותפות בין אנשים ולא יכולות להיות רשומות על שם שני בני זוג במשותף.
 

משפט שלמה:

למי שייכת הקופה הזו? במשפט שלמה, המלך פוקד להביא בפניו חרב כדי לגזור את התינוק לשניים ולתת חצי ממנו לכל אישה... האם ניתן להסיק מכאן את הבעלות על הקופה? התשובה היא: לא! בלתי אפשרי לחצות קופה לשניים! במצב שבו העמית בעל הקופה חי, אפילו אם הסכימו בני הזוג כי הסכום שבקופה יחולק ביניהם לשתי קופות, הם לא יוכלו לבצע זאת. כך קובעות התקנות.

רק במקרה של פטירת בעל הקרן, אם ישנם כמה מוטבים הרשומים לקופה, הם יכולים לחלק אותה ביניהם ולהחליט אם למשוך את יתרת הכספים המגיעים להם או להעביר את הכספים לקופת גמל אישית על שם.


מהם מוטבים?

בניסיון לגרום לכך שגם לבת הזוג תהיה גישה לכסף, אולי תוכל האישה "לבטח עצמה" בדרך של "מוטבים בקופה"? לא ממש. מוטב הוא מי שזכאי לקבל את הכספים בתוכנית הפנסיונית לאחר מותו של העמית, בכפוף לצו הירושה או צו קיום צוואה. את המוטבים קובע העמית (בעל התוכנית הפנסיונית). בדרך כלל ממנים מוטב מבני המשפחה (רעיה, צאצאים) אך העמית יכול לשנות את המוטבים שלו– אפילו ללא ידיעתם! לדוגמה: אם מינה אדם כמוטב את רעייתו כמוטבת יחידה, הוא יכול, לאחר פרק זמן, להחליט כי הוא רוצה לשנות את המוטב של התוכנית למישהו אחר או אחרת, הוא רשאי לעשות זאת ואינו חייב בכל דיווח למוטבת הקודמת –קרי רעייתו. המשמעות לכך ברורה וברת השלכות חמורות כשהמערכת הזוגית מתפרקת.

[לקריאה ולמידע נוסף אודות "מהם מוטבים" לחץ כאן]


מהו מוטב בלתי חוזר?

בעל התוכנית יכול לשנות, בכל עת שירצה, את המוטב או המוטבים שמעמדם רגיל, לא כך במינוי של "מוטב בלתי חוזר". במקרה כזה הפוליסה שייכת בעצם למוטב הבלתי חוזר. (כשעושים ביטוח חיים / משכנתא הבנק ממנה עצמו למוטב בלתי חוזר). בעל התוכנית הפנסיונית יכול לשנות את זכותו של המוטב רק במותו או בהסכמתו של המוטב בלתי חוזר. החליט העמית למנות את רעייתו למוטב בלתי חוזר - המשמעות היא שבכל פעולה שיבקש לעשות בקופה יהיה עליו לבקש תחילה את רשותה של אשתו, להחתים אותה על מסכת המסמכים המתאימה ולהעביר את הבקשה למנהל התוכנית.
 

נטילת סיכונים: שני אנשים - טעמים שונים

אומרים כי "ניגודים נמשכים זה לזה": במצב תיאורטי שבו הבעל שפרש ממקום עבודתו והוא בעל תכניות פנסיונית ונוטה לסיכון בהשקעותיו ואילו רעייתו נוטה לשמרנות, תישאל השאלה: האם יכול הבעל להעביר את כספי התוכניות הפנסיוניות לאפיק השקעה בר סיכון ללא ידיעת רעייתו? ומה על הזכויות המשותפות שלהם? בכל תחשיב (וגם במקרה של גירושין או חו"ח פטירה) ברור שחלקה של האישה בכספים שנחסכו מיום נישואיהם עומד על 50%. למרות זאת, בהתאם לתקנות החוק (!) יכול הבעל, ללא ידיעתה או הסכמתה של רעייתו ליטול סיכונים פיננסיים בכספים הרשומים על שמו. האם יכולה האישה לכפות על בעלה תמהיל השקעות שונה? התשובה הנה חיובית - אך התהליך לא נעים לזוג החי חיי שגרה.יהיה על האישה לבקש סעד משפטי על מנת להגן על חלקה ביתרות החסכונות הפנסיוניות. זאת כאשר הבעל - שהוא הבעלים של תכניות החיסכון - זקוק לשליחת פקס או להוראה טלפונית בלבד באשר לעדכון כיווני ההשקעה.

[לקריאה ולמידע נוסף אודות "ניהול ונטילת סיכונים בפרישה" לחץ כאן]

 
רישום שיתוף: בדומה ל"שותף מוגבל" בעסקים, ניתן למנות ולבצע רישום משותף של צבירת הזכויות הכספיות בקופות ובתוכניות הפנסיוניות. רישום משותף שכזה יקל על חלוקת הנכסים במצב שבו החליט הזוג להיפרד (גירושין), בהיותו שומר על שקיפות לזכויותיו של כל אחד מהשניים. בכל זאת, אין הרישום המשותף מונע מבעל התוכנית הפנסיונית למשוך כספים, לשנות כיווני השקעה או להחליף מוטבים. ההגנה היחידה שמספק הרישום הזה היא אך ורק במקרה שהזוג החליט להיפרד.

מנגנון התראה: קיים סוג רישום שיתוף נוסף, כמעין "מנגנון התראה" בו החברה המנהלת את הקופה רושמת לפניה כי האישה חייבת לספק את אישורה אף היא, בחתימתה, בכל מקרה של בקשת משיכה מהחשבון הרשום על שם הבעל. מנהל הקופה יעביר הודעה מתאימה לסוכן / יועץ אישי (או לכל גורם אחר שעליו סומכים שני בני הזוג). הסוכן יידע את שני הצדדים בקיומה של הבקשה, יקבל את אישורם בכתב לביצוע ויעביר את האישור לקופה. רק לאחר קבלת האישור משני בני הזוג תבוצע המשיכה מהחשבון.

לידיעת בנות הזוג: ניתן לקבל ממנהלי הקרנות והקופות טופס רשמי המאפשר, לאחר חתימתו בנוכחות עו"ד, גם לבת הזוג לבצע פעולות בחשבון הרשום על שם בעלה. המגבלה היא שהכסף אותו היא מוציאה מהחשבון חייב להיות מועבר לחשבון בנק, בו היא ובעלה רשומים כשותפים. מנגד, הבעל שהתוכנית רשומה על שמו יכול להורות להעביר את הכסף לכל חשבון - גם אם הוא בעל החשבון לבדו וגם ללא ידיעת אשתו. (זה המקום בו נדרש שינוי בתקנות / בחקיקה כדי להשיג שוויון במעמד הנשים מול גברים. פמיניסטיות: קדימה!)

אז מה עושים? לא לכל מצב קיים פתרון, החיים הם דינמיים ונחוצה גמישות כדי לנסות לייצר מערך של פתרונות תואמים למצב.יש הרבה סיטואציות מורכבות. בסופו של דבר חוזרים לבסיס העניין ולמילה חשובה אחת: אמון. הסכמים למיניהם, הדוקים ככל שיהיו, אם צד אחד ירצה להפר אותם פתוחה הדרך בפניו. לכן אין תחליף לשקיפות, לכך ששני בני הזוג יהיו שותפים מלאים.

בפגישותיי הרבות עם זוגות
כיועץ פרישה, המשפט שאותי מכניס ללחץ הוא: "אני סומכת עליו... לא מבינה בנושאים הכספיים.." אין צורך בהבנה מעמיקה, אך יש צורך במעורבות.

לפי התקנות הנכסים הפנסיוניים הם נכסים אישיים, אך ברור לכל כי בסיס הזוגיות היא שותפות ארוכת-טווח. חייבים להתחשב ולזכור כי כאשר אחד מבני הזוג הקדיש את כל חייו לבניית הקריירה המקצועית, האחר (האחרת!) נתן (נתנה!) לו את האפשרות לעשות כן. ברור שהנכסים הם משותפים ועל בני הזוג לשמר ולתחזק שיתוף זה יחד.

                   הרצאה: למי שייכת הקופה הזו?




המקצוע שלי הוא הטוב ביותר בעולם
© רן חובב- מומחה למיסוי ולפרישה