סקירות כלכליות חודשיות Hovav-letters מרץ 2014
 
Hovav letter 3.2014
Wings of change-פרישה: סקירות כלכליות
Time out: Too soon for drawing conclusions
 
סקירות כלכליות חודשיות  Hovav-letters מרץ 2014לעתים תכופות, איש מזג האוויר בטלוויזיה מדבר בביטחון, מציג גושי אוויר הנעים על המפה הסינופטית ומשדר בדרמטיות את מזג האוויר הצפוי. כשצפוי מזג אוויר קיצוני הוא אף מנחה את האזרחים להצטייד ולערוך את קניות מבעוד מועד, כי "ממש עוד רגע, מעבר לפינה, מחכה לה סערה!". הצופים יוצאים כעדר לשווקים, רוכשים סוללות לפנסים, דלק לתנורים וקונים מצרכים כאילו מחכה לה מלחמה. הם יושבים ומחכים...

והנה פתאום בבוקר, במקום קולות ורעמים הם שומעים את ציוץ הציפורים. "רגע, מה קרה כאן? היכן הסערה? הבטיחו!" הרי כך אמר החזאי שהראה את המפה הסינופטית, את העננים הכבדים במכ"ם שבדרכם הנה הפכו ל"ענני נוצה". מהיכן הפציעה לפתע קרן שמש חמימה? הדבר הטוב היחיד שיצא מהתחזית של החזאי קרה למשה מהמכולת השכונתית: ביום אחד הוא מכר את כל קופסאות השימורים, הנרות והסוללות שלא מכר אותן כבר שנים רבות...

אם בכלכלה עסקינן במקום במטאורולוגיה, הדבר עוד יותר מורכב וסבוך. עדיין אין מפה סינופטית כלכלית. לעומת זאת קיים מגוון דעות שונות וסותרות. יש כרגע רוחות המנשבות מכיוונים שונים והשינויים מרחפים באוויר, אך טרם  הגיע הזמן "לרוץ למקלטים". זה הזמן לחדד את החושים, להשתמש בכל המידע הזמין ולנתח את הסיכויים: רצוי לבדוק את הדמוגרפיה, את הביקוש, את ההיצע – ברגיעה ובמצבי מתח. מהלכים שונים עשויים להשפיע, למשל, על עקומות הביקוש: ההיצע בהדפסת כסף משפיע באופן ברור על עקומת הביקוש. (כמו גם מלחמה חו"ח).

הדפסת כסף משפיעה על הביקוש מאחר והכסף הופך זול ובכך הוא מממן ביקושים ממונפים (הלוואות). מאידך, הדפסת כסף אינה גורמת לגידול בהיצע בכלכלה הריאלית = עליה בתוצר לנפש (תעשייה).

 
דמוגרפיה:
 
דמוגרפיה בעולם - אפריקה עולההכלכלה העולמית בתנועה! יבשות שלמות ומדינות שהיו שליטות הולכות ונעלמות. יבשות אחרות, שסבלו מעוני ורעב, מתחילות להנץ ולפרוח. התהליך הוא אדיר ומדהים בהיקפו ובעצמתו. ממש נדידת עמים. נדמה כי אבותינו הקדומים, אלה שיצאו מאפריקה לחפש להם יבשות אחרות, טובות יותר, חוזרים לפתע לשורשים. אפריקה הופכת כלכלית למרכז שכולם מתעניינים בו.
 



ארצות הברית: "פאטה מורגנה":

ארצות הברית - פאטה מורגנהבמקום נגיד, מונתה ל- Fed נגידה. אלה עיקר החדשות. הגברת יאלן נשמעה, בעדותה בקונגרס על מצב הכלכלה, לא ברורה ומהוססת. ניכר בה שהתרגשה. היה רושם שהיא "אינה מבינה את כללי המשחק": לא חשוב מה את חושבת, אלא מה שאת אומרת. היא דברה יותר מדי וסיפקה תחזיות על העלאות ריבית צפויות לכאורה. מה שהיא לא השכילה - כנראה – להפנים הוא שאין עתיד בשווקים. הכל שם אמוציונאלי: מהר ועכשיו. התגובה הייתה בהתאם...


כתבתי על כך ואכתוב שוב: אין מצב שבו ה-FED יפסיקו את ה"הרחבות הכמותיות" (QE). אין חזרה מהתהליך הזה. יתר על כן: שמירת הריבית ברמה נמוכה תימשך. על כן, למרות העצבנות שנרשמת בשווקים, הם ימשיכו במסע העלייה שלהם. ארצות הברית נקראה בשעתו "ארץ הזדמנויות הגדולות" אך היא הפכה לארץ הבועות הגדולות! בפועל יש שם תופעה של עושר מדומה: צמיחה אמיתית מתבטאת בטיב המשרות המוצעות, בשכר הראוי, בעליה בתוצר לנפש ועוד פרמטרים ריאליים אחרים.

במקומם יש שם צמיחה מדומה, עושר מדומה = "פאטה מורגנה" כלכלית. המצב דומה לאדם שיש ברשותו בית שמחירו עלה ומניה שמחירה עלה. מה תורמות העליות האלה? את הבית לא ימכור כי הוא קורת הגג שלו. את המניה לא יממש כי אין לו עבודה - ומדוע למכור משהו שערכו הולך ועולה בכל יום? זה המצב בארצות הברית.

אין בתהליכים אלה השפעה על מצב המיקרו. לאזרח האמריקאי הפשוט אין שום תרומה אישית מהעלייה במחירי המניות והנדל"ן. זאת, בין היתר, אחת הסיבות לכך שאלה הרוכשים היום נדל"ן בארצות הברית ואינם מבינים כי אין שום התאוששות ריאלית כלכלית של ממש יצטערו על כך בעוד כמה שנים בודדות. הכתובת היא כבר על הקיר. כמה זמן זה יכול להימשך? לא ברור, אך בינתיים המערכות אינן קורסות. אנחנו, כמנהלי סיכון וכספים, מחויבים  לדעת "לרקוד בכל מסיבה" אך להישאר דרוכים, עם עיניים פקוחות.
 


"תאגיד אירופה":

תאגיד אירופה מלחמה או שלוםהבשורה הרעה היא שאירופה סובלת, כנראה, מ"תסמונת יפן": משהו סופני! הבשורה הטובה היא שאפשר, לצורך ההתאוששות, לבתר את החלקים החולים מהגוף ומהחלקים הטובים. אירופה לא החליטה מה היא מטרתו של האיחוד. היא עדיין לא השכילה להבין ש- Lite Confederation הינו בלתי אפשרי. הוא הכל או כלום. אם אירופה לא תלך לאינטגרציה מלאה יתקיימו שני תרחישים אפשריים:
  • בתרחיש האופטימי הגוש יבקע לגושים קטנים יותר.
  • בתרחיש פסימי - אך בהחלט ריאלי - תישלפנה החרבות.
אירופה מתמודדת עם בעיות החוב בדרך טובה יותר מזו שבה נוקטות מדינות אחרות בעולם. מאידך, הם לא ממשיכים להעמיק את השיתוף בין המדינות. אירופה מתחמקת ממה שעלול להיות הזרז לפירוק או לחלוקה מחדש של הגוש, שהוא איחוד של המערכות הבנקאיות, אם אירופה לא תשכיל ללכת בדרך זו, היא עלולה להיכנס למצב של מתחים כלכליים תמידיים וכן לשנים של קיפאון כלכלי חברתי מתמשך.


סין - יפן:
 
Put your money where the government doesרפורמת סין כלכלה מתוחכמת ועשירה לאחרונה הכריזה סין על תכניות רפורמה. למיטב הבנתי, השוק עדיין לא הפנים כמה ההחלטות הללו מדרבנות את שוקי המניות. הסינים הם אנשי כלכלה חכמים ומתוחכמים. לאחרונה התחלתי לאתר את התחומים בהם הממשלה הסינית תזרים כספים - ואהיה מוכן, ביחד איתם, "לרכב על הגל". כסף בסין לא חסר...


מגמות שווקים ביפן 2014השוק ביפן עדיין נמוך בכ- 70% מערכו הגבוה. ראש הממשלה, מר אבו, אמר שהוא עומד להדפיס כמויות בלתי מוגבלות של כסף. אי-שם בעתיד זה יפרק את יפן. תחלופנה עוד כמה שנים, אך בסופו של התהליך ייוצר המפץ הפיננסי הגדול. בינתיים, כאשר הוא מדפיס כמויות בלתי מוגבלות של כסף, בצירוף תהליכי חקיקה לעידוד ומתן תמריצים לאזרחים להשקיע, זה יגרור עוד ועוד אנשים להשקיע בשוק המניות. זו גם הסיבה בגללה אני ממשיך להשקיע בשוק היפני. ברור לי שזה ייגמר רע מאוד, אך בינתיים החגיגה נמשכת.
 

רוסיה: דפרסיה עכשיו, מניה בעתיד:

מגמות שווקים רוסיה חצי האי קריםלרוסיה שאיפות אימפריאליסטיות מובהקות (חצי האי קרים!). פוטין מבין את יתרון הגודל ו"הדוב הרוסי" מתעורר. קיים שם הרצון להקים מחדש את האימפריה הרוסית, כזו שתהא מספיק חזקה מול הגוש האירופאי ומול יתר הכלכלות בעולם. ברוסיה קיים אחד השווקים השנואים בעולם. שוק המניות ברוסיה זול. (אפילו זול יותר משוק המניות המקומי שלנו!). זה שוק מוזנח עם משאבים טבעיים עצומים.

פעמים רבות סקרתי את כלכלת רוסיה. אני מעדיף לרכוש נכסים כשהם נמצאים בתמחור חסר. שוק המניות הרוסי מציע הזדמנויות רבות, לעומת שוק מניות האמריקאי המתומחר ברובו באופן מלא. חברת התעופה Aeroflot היא הזדמנות השקעה מעניינת: פשוט נדרש "לעצום עיניים" ולבחור בקפידה מניות. מכפיל החברות ברוסיה נמוך בהשוואה לכל המדינות המתפתחות.

כשמכפיל הרווח עומד על 4 זה סימן חיובי לשוק המניות הרוסי: בכל פעם שרמת המכפילים הגיעה לרמה זו היה איתות חיובי למגמה עולה בשוק המניות. מניה נוספת מעניינת היא  YNDXשהיא מניית אינטרנט. החברה יצאה בתוכניות רכישה עצמית עד ל- 11/2014. מנוע החיפוש של "יאנדקס" צומח בקצב מרשים. גם התכניות האסטרטגיות של החברה תתמוכנה בהמשך עלייה במחיר המניה.


 
סחורות - מתכות יקרות:

סחורות מתכות יקרות - העתיד נמצא בעגבניה ובטרקטורהעתיד נמצא בעגבנייה. העולם עומד, בפעם הראשונה מזה שנים, בפני מלאי מוצרים חקלאיים נמוך מאוד. הגיל הממוצע של חקלאי בעולם חוצה אתה-60. היצע מוצרים נמוך מגורמי ייצור (חקלאים) מוגבלים. זה מצב פנטסטי למי שמחפש לבנות את עתידו בחקלאות: לפני שאתם מוצאים רישיון נהיגה לרכב הוציאו רישיון לטרקטור (30,000 ₪ משכורת לטרקטוריסט, בתעריף 1,000 ₪ ליום עבודה).

שוק הסחורות והמתכות עבר שנה קשה ב- 2013. מדובר, לדעתי, בתהליך זמני בלבד. זאת כאשר שוק המניות מראה על ביצועים חזקים. שוק הסחורות שונה משוק ממניות והתנאים הכלכליים המצטברים מצביעים על המשך ברור ועל עליה חדשה בשוק הסחורות והמתכות. כרגע יש פסק-זמן במגמת העלייה. כאן המקום לציין כי מה שמשפיע על שוק הסחורות הם לא הניירות ETF ולא תעודות-הסל, אלא ביקושים של תעשיינים, אנשים רעבים (כן!) ומצב האספקה העולמית. עקומת ההיצע הולכת וקטנה ואילו הביקוש הולך וגדל.

 בקשר למתכות היקרות: בחודש האחרון הודיעו מספר חברות כריה חשובות על קיצוץ בתפוקת הכרייה שלהן. לכן יש לצפות שהשוק הזה לא יחזור לאחור אלא ימשיך בעלייה שהייתה אופיינית לשנות ה-2000  השוק הזה מראה 12 שנה של עלייה רציפה. הפוליטיקאים ההודיים החליטו להאשים את הזהב בבעיות החוב שלהם ולכן פתחו בהליכי חקיקה לצורך הגבלה וצמצום הדרישה של האזרחים לזהב. הודו הייתה, בשנים האחרונות, הקונה הגדולה ביותר. לאחרונה הקונים חוזרים ובעוצמה רבה יותר.
 


ישראל:

אני מציע לקוראים לחזור ולקרוא את הסקירה מיום 12.7.2013 (הכתוב שם קרה, קורה ועוד יקרה!). אלה הן "השנים הטובות": גל של ביקושים שהתחיל ולא הגיע עדיין לשיאו. הבעיה העיקרית היא שגל ביקושים זה ממונף ברובו בריבית נמוכה. הבעיות תתחלנה בעוד מספר שנים: 5 או 6 שנים, כאשר הכתובת היא כבר על הקיר: הנדל"ן הוא "יום הכיפורים" לכלכלה הישראלית. מדינת ישראל והמובילים אותה שולחים את מיטב בניה ל"עבדות לקירות" במקרה הטוב, או לניכר, לחפש חלופות במקרה הרע. הפתרון הוא אחד: קבלת החלטה!

עתיד כלכלת ישראל לשנת 2014

קשה מאוד להגדיר מהי "בועה". כל עוד ישנם מוכרים וקונים המצב אינו בועה. מר סטנלי פישר, הנגיד הקודם, התנהל כבריון פיננסי: הוא הפך את שוק הדיור לשוק של השקעות, כאשר בחר להוריד את הריביות לשפל חסר תקדים– אך ללא כל דאגה לפעילות ממלכתית תומכת כמו הגדלת ההיצע, מיסוי משקיעים ומיסוי שכר דירה. ריבית נמוכה ותנאי מיסוי מועדפים הפכו כל אזרח למשקיע נדל"ן בפוטנציה. כשהריבית בירידה, הנכסים בעלייה.

במצב שבו נעדרת מנהיגות ולא מגבילים את הסתערות המשקיעים מי שמפסיד הם הזוגות הצעירים, אלה שלא מחפשים השקעה אלא קורת גג, בית, דירה. מחירי הדירות בישראל הם פצצה חברתית וכלכלית חסרת רסן. רכישת דירה ממוצעת עולה כ-145 משכורות. לפני כעשרים שנה עמד מחירה על 80 משכורות. השכר לא עלה בהתאם. מדינת ישראל הייתה בעבר ענייה יותר אך הייתה חברתית וסולידרית יותר. היום דור שלם נאלץ
לתעות במדבר ולחפש פתרונות יצירתיים. זה "דור המרתפים" דור הגר אצל ההורים.

לחוסר הפתרון לבעיה זו יש השלכות מרחיקות לכת על המבנה המשפחתי ועל אופייה של החברה הישראלית לדורות הבאים. מחירי הדיור אינם הגיוניים. הזוגות הצעירים "מחכים למשיח" או להחלטות ממשלה פשוטות. בכלכלה ידוע כי מה שמשפיע על הביקוש הוא ההיצע. הפרדוקס הוא שהתשומות לבניית דירה כלל לא התייקר ואלא להיפך: הן הוזלו. מה שעלה באופן מטורף היא עלות הקרקע. ומי מחזיק בקרקע?

נכון, מדינת ישראל בע"מ! נא להכיר: זאת חברה איתנה האמונה, באופן מונופוליסטי, על הקרקעות בישראל. הממשלה שלובשת כסות של נלחמת במונופול יזם, מתחזקת את המונופול הגדול ביותר במדינה. כך היא הופכת את הקרקע לכספומט ולמנגנון גביית מיסים אכזרי. מי שאומר שהמחירים לא ירדו לא מבין על מה הוא מדבר.

לי אין כדור בדולח- אך אנחנו נמצאים בשלב האחרון לפני התפוצצות הבועה. ראו מה קרה בארצות הברית. לפני שזה קורה גם כאן מחויבת התערבות של המדינה, שחפצה בטובת אזרחיה. בועה -מהגדרתה–מתפוצצת בסוף. ברור גם שעליית מחירי הדירות אינה אלא עושר מדומה. לדוגמה: רכשתם דירה במיליון שקלים ומחירה עלה ל- 2 מיליון שקלים. מה זה אומר בדיוק? יהיה לכם יותר כסף לקניות במכולת? תיסעו יותר לחו"ל? זו אשליה כלכלית.

אין לעלייה הזאת במחיר דירתכם ערך כלכלי אמיתי. התוצאה היחידה מעלייה זו היא הפגיעה בכל מי שרוצה לרכוש או לשדרג דיור, כי הוא נדרש להביא יותר כסף מהבית. אם יש ברשותכם, כאמור, דירה ששווה 2 מיליון שקלים ואתם רוצים לשדרג דיור לדירה בשווי 3 מיליון שקלים, אתם נדרשים להוסיף מיליון שקלים נוספים. תארו לעצמכם מה יקרה אם המחירים יורדים ב- 50%? הדירה שלכם תהייה שווה מיליון שקלים והדירה שאתם רוצים לרכוש תעלה מיליון וחצי שקלים... אתם תידרשו להוסיף רק חצי מיליון שקלים. זה טוב לכולם! נדל"ן בר השגה...

זכרו: השנים החזקות ביותר כלכלית לפנינו, אך הן מזמנות גם את האתגרים המורכבים ביותר שידע המפעל הציוני, החברתי, הכלכלי, הפנסיוני. אם ישראל לא תדע להתגבר על המכשולים הללו, לא מן הנמנע שעוד תקומנה כאן כמה ישויות: ישראל, יהודה המשיחית– ומה עוד? אני מקווה כי משהו ישתנה בהנהגה ומישהו אחראי יתפוס את ההגה. עד אז - המשיכו ליהנות, כי השוק המקומי יכול להכפיל עצמו בשנים הקרובות.


רן חובב
רן חובב – מומחה למיסוי ולפרישה ©
המקצוע שלי הוא הטוב ביותר בעולם.

הכותב הוא בעל רישיון בייעוץ מס רישיון פנסיוני ורישיון בניהול תיקי השקעות. הנתונים הינם למועד כתיבת המאמר. המידע כולל הערכות ואומדנים שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים/בלתי מעודכנים. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא, וכן אין לראות בו כהמלצה לקנות ו/או למכור את ני"ע המוזכרים בו ו/או ני"ע אחרים. המידע המוצג הוא לידיעה בלבד, ולא מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב לא אחראי לכל נזק, אובדן, הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא, לרבות ישיר ו/או עקיף, שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה, כולו או חלקו, ככל שייגרמו, ולאמת חייב כי שימוש במידע הכלול במסמך זה עשוי ליצור רווחים בידי העושה בו שימוש. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.

קרדיט תמונות:

Danilo Rizzuti
cescassawin
Grant Cochrane
Stuart Miles
Ambro
Gualberto107
stockimages
Michael Elliott
http://www.freedigitalphotos.net