סקירות כלכליות יולי 2014: הכלכלה רצה על קביים
יום שלישי 15 יולי 2014
Hovav-letters
מחצית-יולי 2014 הכלכלה רצה על קביים
את רחלי אשתי הכרתי בתקופת לימודי. באחד המפגשים הראשונים שלנו היא שאלה אותי אם יש לי תחביבים. השבתי וסיפרתי לה על אהבתי הגדולה לאומנויות לחימה. הצעתי לה גם להצטרף אלי לאחד האימונים.
במשיכת כתף היא קבעה נחרצות: "אומנויות לחימה? זה לא ספורט! מה הטעם בהליכה לזירה בידיעה שאתה עלול לחטף מכות?"
"טוב" השבתי, ומה את אוהבת?"
"אהבתי נתונה למשחק הכדורסל" השיבה.
לא הבנתי עד כמה אהבתה למשחק אמיתית, עד שזכיתי לראות אותה מתכוננת למשחק הראשון, כשהיא עטופה בצעיפים צהובים ובעזרת מחרוזת שירים מעודדת חבורה של 5 שחקנים. הבנתי שהדרך לליבה עוברת גם דרך הכדור והרגשתי שאני חייב להיות חלק מזה.
עברו שנים, התחלתי לגלות עניין בתחום הכדורסל, לנתח ולחוות דעה כמעט כמוה.
והנה הגיע עונת הכדורסל האחרונה, שבה, בתחילתה של העונה, כל הפרשנים המכובדים והידועים כתבו והכריזו מעל לכל במה: "השנה, לקבוצת מכבי תל אביב אין כל סיכוי: לא בליגה שלנו ולבטח שאין לה מה לחפש בחו"ל"... הסוף ידוע, כמובן. גם אליפות הליגה וגם אליפות אירופה.
מוסר ההשכל הוא שפרשנים, חכמים ככל שיהיו, אינם נמצאים על המגרש. לרוב הם כבולים בחשיבה שבלונית ומאמינים בחוקים שנראים להם כבלתי ניתנים לשינוי. בתיאוריה אכן לא היה סיכוי. בפרקטיקה דיוויד הפך "מלך ישראל" ומכבי תל אביב הפכה לאלופה.
באנלוגיה לשווקים הפיננסים, שנת 2013 התחילה בכך שכולם הזהירו שהיא תהייה רעה.שנת 2014 נפתחה באותה נימה: כולם מיהרו להזהיר... דעתי נותרת בעינה: לאיש מאתנו, מנהלי הסיכונים והכספים, אין "כדור בדולח" ואת היכולת לתזמן בדיוק את השווקים. השנים האחרונות שונות מכל מה שהכרנו בהיסטוריה הכלכלית: בסביבה הכלכלית העולמית קיימת מעורבות ותמיכה אגרסיבית של הממשלות והבנקים המרכזיים. זה צפוי להימשך גם בעתיד. לכן אני נשאר נאמן להערכתי: הירידות שצפויות להתרחש הן בגדר של "כיסי אוויר" זמניים. ברור כי בפועל, למגמת ה"מדיניות המרחיבה" של הבנקים מרכזיים יכולה להיות השפעה מוגבלת ורק בטווח זמן קצר עד בינוני. כדי לרפא את הכלכלה "הצולעת" המדינות חייבות לפעול כדי להגביר את הצמיחה, על ידי השקעה בתשתיות, חינוך ובריאות וטיפול בבעיות החוב הפרטיות והלאומיות.
בינתיים הכלכלה תמשיך לרוץ קדימה – על קביים!...
אג"ח Out מניותIn ? הריבית הנמוכה במהלך תקופה ארוכה גורמת למצב שבו התשואות, בטווח הקצר (עד שנה), לכל סוגי האג"ח נשחקות (בייחוד במק"מ). האג"ח של המדינה לשנה מציעות בסביבות 0.75% ריבית ברוטו שנתית ובאג"ח הצמוד ישנן תשואות שליליות. כרגע לא נראה שינוי במדיניות הריבית ועל כן התשואות באג"ח נמוכות. בתרחיש חיובי הן צפויות להניב לא יותר מתשואת האג"ח. המסקנה היא שמשקיעים יכולים להקטין את אחזקתם בשוק האג"ח, בעבור הגדלה מתונה - בכפוף לפרופיל סיכון אישי - בשוק המניות ולהגדיל את בסיס המזומן. הגדלת ההשקעה באפיק המנייתי עדיפה בחברות המחלקות דיבידנד. אלה יכולות לשמש תחליף למרכיב האג"ח בתיק, ישנן חברות בעלות תזרים מזומנים חזק, בעלות משטר של חלוקת דיבידנד בשיעור שבין 6% ל- 10% ואף יותר מזה.
ארצות הברית: אפליקציה כלכלית. המגמה החיובית שם סובלת מ"כיסי אוויר". בתיאוריה, קצב הגידול במשרות בארצות הברית הוא הגדול מאז 1999. בפרקטיקה, ההיקף ואיכות המשרות המוצעות הם נמוכים ויש קיטון באחוז המשתתפים בשוק העבודה. אלה הם רק חלק מתוך תסמינים דמוגרפיים ארוכי טווח, המשנים את פניה של מי שנחשבה כמעצמה. כלכלת ארה"ב לא צומחת אלא נתמכת בציפיות המשקיעים. גם נתונים המעידים על צמיחה שלילית, מתיחות גיאופוליטית, עיראק והאינפלציה לא הבריחו את המשקיעים. זאת בגלל שהם נתמכים בתקרת הביטחון וב"תותחי המזומנים" של הבנק המרכזי.
מספר נתונים שעשויים להצטבר שם ולהשפיע: עליה בשכר, עליה בנכסי הציבור (נכסי דלא ניידי ונכסי מניות) ומקורות גיוס כסף זולים יביאו להאצה בפעילות הכלכלית של הפרט בארצות הברית. מכאן הציפיות לעליה ברווחי החברות. התוצאה תהיה עליה בביקוש למניות, אני מעריך כי הצמיחה תואץ במהלך השנה, אפילו במצב שבו הבנק המרכזי יפסיק את רכישות האג"ח. כתוצאה מכך צפויה עליה בתשואות האג"ח. עדיין תיוותר סביבת הריבית נמוכה מאוד ו"היד על ההדק" של הבנק המרכזי נכונה לכל התערבות. אלה יביאו להמשך עליות מחירים בשוק המניות.
אירופה: השמה כלכלית. הבנק המרכזי פתח את ארסנל הנשק: הריבית באירופה שלילית. זה טוב אבל לא עוזר מספיק להאצת הפעילות. סביבת האינפלציה היא כ- 0.5%. הכלכלה האירופאית מתנהלת ב"קוצר נשימה". לא יהיה מנוס והבנק המרכזי האירופאי יתחיל לרכוש אגרות חוב. דווקא ציפיות המשקיעים, לאור הדו"חות הרבעוניים, הן חיוביות.
אירופה כמו אירופה: אין הגמוניה. לצד כלכלת גרמניה שצומחת בקצב שנתי של 3.5%, מדינות כמו איטליה, הולנד וצרפת פרסמו נתונים המעידים על האטה והתכווצות בפעילות הכלכלית. אולם חלק ממדינות אלה מיחסות את נתוני הצמיחה האנמיים לאירועים חד פעמיים: צרפת לעליית המע"מ, הולנד לפגעי מזג אוויר וכיו"ב. קיימות ציפיות להופעת נתונים טובים יותר, כולל ירידה בשיעור האבטלה, בהמשך השנה. אירופה ממשיכה לבצע שינויים ארגוניים המשפרים את היכולת של הפיקוח והמעקב אחר הבנקים בגוש האירו. מגוון רחב של אינדיקטורים כלכליים מצביעים על כך שהפעילות הכלכלית באזור האירו אמורה להשתפר בשנת 2014 ולתוך שנת 2015.
סין: עסקים לפני הכבוד. הצמיחה הכלכלית בסין בעשור האחרון מיוחסת בעיקרה למדיניות: "הכל בדולר" (ולעלייה במחירי הנדל"ן. מנוע צמיחה חדש, מבוסס על צריכה מקומית, נתמך במדיניות ממשלתית קשוחה ומעודדת. סין ידועה ביחס של חיסכון ציבורי גבוה ויחס הוצאה נמוך: יש מי שיאמרו בלצון: "פרסים מלוכסני עיניים"... הנתונים המתפרסמים מראים על האטה בקצב הגידול הכלכלי. מנגד יש מי ששומר על הכלכלה ויהיה מוכן למעורבות כדי להשיג את יעדי הצמיחה: 7.5%. עדות לכך התקבלה בעת שבה התפרסמו נתונים המעידים על האטה ביצוא. אז העניקה הממשלה הנחות במס ליצואנים, ביטוח אשראי ואפשרויות הגנה על המטבע חוץ. דוגמה נוספת היא מתן תמריצים ממשלתיים אזוריים ומאמץ להגביר את ההוצאות ולהקטין את המזומנים בבנקים על ידי הקטנת יחס הרזרבה. אחת התוצאות של מדיניות זו היא צמיחתה של כלכלת האשראי הפועלת ב"צל", במקביל לפעילות הבנקאית הרשמית. אזרחים סינים מפקידים כספים בנאמנויות ומקבלים ריבית גבוהה מאוד: כ 10%. במידה ותהיה ירידה חדה במחירי הנדל"ן, בועת האשראי החוץ בנקאי הזו עלולה ליצור בעיה חמורה - עד כדי פשיטות רגל: רעידת אדמה כלכלית במונחי "עשר בסולם ריכטר! (יותר מזו שהתרחשה בארצות הברית בשנת 2008). כרגע, התהליך אינו מאיים על הכלכלה, אך אם תימשך המגמה הזו ולא יהיה פיקוח אזי ניתן יהיה להתייחס לתהליך במונחי "בועה".
בתקופה הנוכחית מתרחשים בסין דברים - ובקצב מהיר. גם במדיניות פוליטית ובשבירת מוסכמות. אחת הדוגמאות לכך היא ביקור הנשיא הסיני בסיאול, תחת סיכון מערכת היחסים עם צפון קוריאה, המדגימה עד כמה סין מתרכזת בפיתוח הקשרים הכלכליים ועד כמה היא מחפשת שווקים חדשים לצמוח בתוכם.
באמצע חודש יולי 2014 אמורים להתקבל נתונים רשמיים על התוצר הגולמי הסיני, מהם ניתן ללמוד ביתר ביטחון אודות קצב הצמיחה של המשק. הסינים חייבים להפוך את המטבע שלהם לבר המרה באופן חופשי. המשק הסיני התחיל לבצע רפורמות בשנת 2005. מאז הוא התחזק ואין לסינים סיבה לחשש מתנועות הון. הרבה משקיעים יגיעו לחפש הזדמנויות בכלכלת סין.
יפן: בכל מחיר בכל הכוח. במונחים יפנים, השינויים במהלך שנה וחצי האחרונות הם יוצאי דופן ומרחיקי לכת. שוק המניות עדיין זול מול השוק האמריקאי והאירופאי. הנתונים שפורסמו מתחילת השנה מעידים על התמתנות בקצב הצמיחה. הממשלה ביפן נחושה לעשות הכל כדי לגרום לכלכלה להגביר את קצב הצמיחה, על ידי שינויים מבניים והתערבות רחבת היקף. צפוי כי במחצית השנייה של שנת 2014 יש סבירות נמוכה שתהייה התערבות ממשלתית, הנחה הנתמכת בנתונים כלכליים: התוצר המקומי הגולמי מראה על קצב צמיחה שנתית של 6.7%, הוצאות הצרכנים מצויות בעליה. ההתערבות הממשלתית אכן סייעה לכלכלה להתאושש. יש להניח כי לא תהיה עוד התערבות ומתן תמריצים פיסקאליים ומוניטאריים השנה. למרות הנתונים יש עדיין סיכוי להתערבות כזו ולו רק בכדי להחליש את המטבע המקומי, הין. אחת האפשרויות היא על ידי הורדת מיסים, כדי לתמוך בכלכלה. צעד כזה יביא המשך עליות בשוק המניות.
ישראל: ימים מתוחים ולא פשוטים עוברים על ישראל. זה לא ישנה דבר מן התחזיות שפרסמתי, הכוללות את ההערכה כי השוק ימשיך לשמור על סנטימנט חיובי. כן, גם כאן יש לצפות ל"כיסי אוויר", אך השוק המקומי (שמצד אחד אינו זול - אך אינו יקר!) ונעדר אלטרנטיבות, שוק שבו הריבית נמוכה, ימשיך ויעלה. אין לראות בכך בשורה שהתנאים החברתיים הכלכליים הם חזקים ואיתנים. קיימת גם סקפטיות בנוגע למספר נתונים רשמיים, בכל הקשור למדידת האינפלציה והאבטלה. אלה הן בעיות שהמשק הישראלי יפגוש בעוד כמה שנים. כרגע הצבע השולט במסכים הוא ירוק.
מתכות יקרות : MUST HAVE: בשנת 1987 ירדו מחירי המניות ב- 40% ברחבי העולם. לקח זמן עד שהמחירים שבו ועלו - אף מעבר למה שנסחרו באותה שנה. כך נראה גם התיקון המתרחש עכשיו בשוק הסחורות. ההבדל הגדול נעוץ בכך שמחירי המתכות והסחורות יכולים לרדת על הנייר, אך הביקוש הפיזי הולך וגדל בעוד שההיצע הולך וקטן. לכן תיקון המחירים יתרחש מהר יותר ממה שמעריכים.
בעסקה הגדולה בין סין לרוסיה הופר, פוחת- ובעצם הוסר - מעמדו של הדולר כמטבע רזרבה. הדולר הוא הזרוע האימפריאליסטית הארוכה של ארצות הברית, כאשר כל עסקה בינלאומית מבוצעת בדולרים. העסקה נחתמה תוך כדי מזכר הבנות כי התשלום יתבצע ביואן. סין מבצעת פעילות כלכלית במטרה להפוך את המטבע שלה, היואן, לחלופה לדולר כמטבע רזרבה. ארצות הברית הולכת ומאבדת ממעמדה כאימפריה ואפילו חשים בזאת בהתנהלותה במזרח התיכון. היחסים של ארצות הברית עם ערב הסעודית ואמירות קטאר מתוחים מאוד. מעבר לחוב הלאומי הגדול, אחת הבעיות הגדולות ביותר שארצות הברית תהיה חייבת להתמודד עימה בשנים הקרובות היא החוב המוניציפלי הגדול של המדינות החברות בברית, יחד עם לחצים אינפלציוניים.
רוב המטבעות בעולם אינם מייצגים נכס אלא חוב. בנקים מרכזים ממשיכים "לייצר כסף" ללא עלות אלא תוך כדי יצירת חוב, שביודעין ובהכרה מלאה לא יהיה מי שיפרע אותו. עובדה היא שבנקים מרכזיים ברוסיה, בסין, בהודו ובמדינות רבות אחרות רוכשים באגרסיביות כמויות גדולות של המתכות היקרות. אחת הסיבות היא שהאחזקה במתכות היקרות משמשת כגידור (ביטוח) של החוב.
מחירי הסחורות: מחיר הנפט הושפע מהמתיחות שבין רוסיה לאוקראינה. ארצות הברית נמצאת בשיא התפוקה. כל העתודות הנפט בעולם נמצאות במגמת ירידה. בעצם לא התגלה אף מאגר נפט גדול כבר 40 שנה. עתודות הנפט שמחזירה ארצות הברית נמצאות בירידה מתמדת. מחיר החבית ימשיך ויעלה. ביקושים למזון ממשיכים לשבור שיאים. על כן אני מותיר את התחזית חיובית.
רן חובב – מומחה למיסוי ולפרישה ©
המקצוע שלי הוא הטוב ביותר בעולם.
בזכותה של אשתי אני מה שאני.
הכותב הוא בעל רישיון בייעוץ מס רישיון פנסיוני ורישיון בניהול תיקי השקעות. הנתונים הינם למועד כתיבת המאמר. המידע כולל הערכות ואומדנים שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים/בלתי מעודכנים. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא, וכן אין לראות בו כהמלצה לקנות ו/או למכור את ני"ע המוזכרים בו ו/או ני"ע אחרים. המידע המוצג הוא לידיעה בלבד, ולא מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב לא אחראי לכל נזק, אובדן, הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא, לרבות ישיר ו/או עקיף, שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה, כולו או חלקו, ככל שייגרמו, ולאמת חייב כי שימוש במידע הכלול במסמך זה עשוי ליצור רווחים בידי העושה בו שימוש. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
קרדיט תמונות:
David Castillo Dominici
cooldesign
creativedoxfoto
sheelamohan
Vichaya Kiatying-Angsulee
domdeen
Ventrilock
renjith krishnan