Hovav-Letters-סקירות כלכליות ספטמבר 2014
 
Hovav-letters Sep.2014
It’s a Mad, Mad World!
הכלכלה מעשנת "גראס" = השווקים ירוקים
 
רן חובב סקירות כלכליות ספטמבר 2014האירועים האחרונים בעולם כאילו נלקחו מספר בדיוני. נראה כי  ג'י קיי רולינגס. מחברת "הארי פוטר". בכבודה ובעצמה כותבת את המציאות... ממש לנגד עינינו העולם נבנה מחדש. הגושים הולכים ונעשים נוקשים ומחודדים. הרעים הופכים לרעים יותר והטובים? הטובים מחפשים תשובות ודרכים להתגבר על הרוע.

אלה הם תהליכים בעלי השפעה ישירה על הכלכלה בעולם ועל אלה שמנהיגים אותה. זה עידן ועידנים מאז שהעולם היה מצוי לאחרונה בפרשת דרכים כזו. עוצמת הרוחות המנשבות היא אדירה. לא יהיה כנראה איש ביקום שלא ירגיש את רוחות השינוי. קיימת דעה רווחת המניחה כי המנהיגים הם מותרים משאר האדם: בכל מנהיג ישנם תכונות כמו עריצות. ערמומיות ונרקיסיזם... רק בסיוע תכונות אלה מגיעים לשלטון. מסתבר כי כאשר הדברים מתנהלים בשגרה, המנהיגות צולחת את התקופה. כאשר מגיעות שעות מבחן מתברר עד כמה המנהיגים הם כאחד האדם. הם מתגלים בחוסר יכולתם לקבל החלטות, פשוטות או מכאיבות, לטווח הקצר. רובם בוחרים באותה השיטה: לדחות את פתרון הבעיות ולהשאירן למנהיג ולדור הבא. הסיבה? כנראה כי מדינות יכולות להתקיים לדורות רבים. אך האזרחים מתחלפים והזיכרון קצר... ובכלל. מה שאסור לאזרח מותר למדינה.

בעת הזו אין מנהיגות כלכלית חברתית בעולם. כל המנהיגים פותרים את הבעיות הכלכליות עם "גראס" כלכלי. מלחמת עולם שלישית אינה על הפרק (אם כי יש טוענים שהמתרחש באזורנו ובעוד מקומות הוא כבר מלחמת עולם!). כי יהיו בה הרבה יותר מפסידים מאשר מרוויחים. המנהיגים מבינים וחוששים מכך. על כן: השווקים במגמת עלייה.
 
 
אירופה חביתה מקושרשתאירופה. חביתה מקושקשת: הרבה דברים מתרחשים באירופה. שלל בעיות כלכליות וחברתיות. ואיתן גם חוסר היכולת של המנהיגות להחליט בנוגע לצעדים כלכליים. הוסיפו קיצוניות אתנית מתפתחת ותקבלו את שובם של ימי הביניים... אירופה מצויה במדרון דפלציוני. מנהיגי אירופה ובראשם הבנק המרכזי חייבים לקבל החלטות. רופא הססן יכול להרוג פציינט בריא. ההססנות היא חולי. בסופו של יום, אם וכאשר יגיעו הצעדים המתבקשים, השווקים עלולים להיפגע ולעבור זעזועים. הבנק המרכזי האירופי (CEB) היה אמור להתחיל בתוכנית הרחבה כמותית, אך הוא הססן ואינו מקבל החלטה. ניתן בהחלט לראות את הגוש הזה עכשיו כחביתה מקושקשת. "הטבח", יו"ר הבנק במרכזי דראגי יודע שכל מדינה בגוש זקוקה לצעדים ולתמריצים שונים: גרמניה אינה זקוקה לסיוע. פורטוגל חייבת. להבנתי, רצוי היה לשקול חלוקה של מטבע האירו (€) לליגות פנימיות בתוך הגוש, כך שבאירו אחד ניתן יהיה לקנות בגרמניה מוצר, אך בפורטוגל יידרש לשלם יותר בעבורו. רצוי היה גם לייצר תנאים בהם מדינה יכולה לעלות בדירוג בתוך הגוש. מצב דיפרנציאלי זה היה מקל על נקיטת פעולות של התערבות. המחשבה כי "הרחבה כמותית" לבדה היא מטה קסם היא טעות מיסודה. גוש האירו חייב לבצע רפורמות מקיפות מבניות, אחרת כל "הארטילריה" הזו תהפוך לסרק. ללא רפורמות מבניות לא יתרחש הגידול בהוצאות משקי הבית, שהוא  אחד מהקריטריונים המהותיים ביותר ליציאה מהקיפאון.

לגבי אירופה אני מותיר את ההערכה מהפרסום הקודם: "כיסי אוויר" במגמת עלייה חיובית.
 
כלכלת ארצות הברית: שלא יעבדו עליכםארצות הברית: שלא יעבדו עליכם. ההתערבות של הבנק המרכזי (ה-Fed) תימשך גם לאחר אוקטובר 2014, שהוכרז כמועד הפסקת הרחבה כמותית. בשנת 2009 כתבתי: "השווקים יכולים להיכנס למהלך בן עשור שנים של עליות רצופות". אכן, כרגע כל מימוש הוא "כיס אוויר" ושיאים חדשים לפנינו.

החברות נסחרות במכפילי רווח 18. עיני הכול נשואות לנתונים שיתפרסמו: בעיקר נתוני שכר ותעסוקה. שיפור משמעותי בנתוני התעסוקה ועלייה בעלויות שכר ילמדו על לחצים אינפלציוניים עתידיים ויביאו את המשקיעים להערכה כי העלאת ריבית קרובה. זה לא עומד לקרות. הנתונים שנקבל יהיו אנמיים. זה יכניס מצד אחד את המשקיעים לחששות בדבר התועלת במהלכי הבנק המרכזי. מצד שני, הדבר יתמוך בהמשך התערבות אגרסיבית ובריבית נמוכה. בנוסף, המשך הצמיחה וגידול ברווחיות החברות יביאו את השווקים לשיאים חדשים. הבנק המרכזי קובע את הכיוון. ניתן לשאוב עידוד גם מדבריה של הנגידה ג'נט ילן בכל נאומיה: "העלאת הריבית תגיע בהתאם לשיפור בנתוני התעסוקה והאינפלציה". זה לא יקרה בשנים הקרובות. שוק העבודה לא חוזר למסלול צמיחה עקבי. לבנק המרכזי אין באמת פתרון למעט אספקת נזילות לשווקים. הבעיה ששוק עולה גורם למשקיעים להרגיש חכמים....

הערכתי נותרת בעינה: השוק העולה יכול להימשך עוד שנים. מי שמבין את הסיבה ידע גם לתזמן את היציאה מהמסיבה.
 
 
סין תכניות מתאר חדשות:סין. תכניות מתאר חדשות: לפני שני עשורים סין הייתה ידועה כממלכת האופנים. מכוניות היו מחזה נדיר. היום אופניים הפכו נדירים ולמכוניות אין מקום חניה. מודל הייצוא האגרסיבי של "הכול בדולר" מיצה את עצמו. הערים הגדולות בסין נמצאים במיצוי פוטנציאל הצמיחה שלהם. יש יותר ממיליארד סינים ונדמה שיש להם יותר ממיליארד תכניות ערים, כמו בשנחאי, בבייג'ין וטיאנג'ין. בדלתא של נהר פרל, סביב גואנגדונג ושנזן הם יהפכו לעיר אחת, בת 100 מיליון תושבים. הסינים בונים גשרים ומחברים פיזית בין הערים. כך הם יוצרים ביקושים בתעשייה ומקומות עבודה. הערים הופכות פחות צפופות ויותר יעילות. מוקדשת לכך מחשבה רבה ותכנון קפדני. עד לשנת 2020 צפוי כי 60% מהאוכלוסייה תהיה באזורים עירוניים ובשנת 2030 כ-70%. בסין הערים נמדדות לפי מדד יעילות. דו"ח מקנזי שפורסם לאחרונה מראה כי רוב הערים השתפרו בכל הפרמטרים החשובים: השקעה באוכלוסייה, צפיפות, הגירה, השקעות זרות ותשתיות חזקות ואיכותיות. סין היא כוח כלכלי מוביל בעולם. התכנון, המחשבה והנחישות ראויים להערצה.

בחודשים הקרובים ניתן יהיה גם לתושבי-חוץ לרכוש ולמכור ניירות-ערך בבורסה הסינית בשנחאי. זה יהיה פתח לשוק מרתק. נמתין ונראה.
 
 
ישראל מדיניות כלכליתישראל: 100% מיסים ומדיניות הפחדה. העם נודד במדבר. מכל פינה צצים נביאים מהלכי-אימה. ביטחון מעל לכל! חינוך, בריאות ורווחה אינם ביטחון? המצלמות כבר נשלחו לגזרת הצפון - וכבר זורעות את זרעי הפחד מפני המלחמה הבאה. "יש להם מאות ואלפי טילים מדויקים! אנחנו חייבים להיערך, חייבים להגדיל את תקציב הביטחון. חייבים להעלות מיסים!!"

יש לי רעיון: 100% מיסים! המדינה תדאג לחינוך לתרבות לדירות למגורים, לביטחון. הכל בחינם! טוב, די לדמגוגיה. בישראל אין בעיה של כסף. יש בעיה בניהול המשאבים. יש חוסר יכולת לייצר תכניות ארוכות טווח. בכל סבב בחירות מופיע משיח חדש. בסופו של יום הוא מתגלה בחולשתו - ואז חוזר המשפט הידוע: מה שרואים משם לא רואים מכאן".

כלכלת ישראל זקוקה לקביעת תקרת ריבית לרוכשים דירות: כל הרוכש דירת מגורים ראשונה יקבל מחירי ריבית נמוכים. רוכש דירה להשקעה יקבל מחירי ריבית גבוהים יותר. כל עוד הריבית על המשכנתאות נמוכה מהתשואה על הנכס, מגמת רכישת דירות להשקעה תימשך - ובזה חייבים לטפל.

בנוסף, נחוצים גם הורדת מיסים כדי לעודד צריכה מקומית, התייעלות הסקטור הציבורי וביטול פטורים ממס שאין בהם כל תרומה למשק הישראלי. בטווח הקצר אין כל סיבה שהמשק הישראלי לא ימשיך לספק נתונים מרשימים והשווקים יגיבו בהתאם. שורש הבעיה, כאמור, הוא העדר מנהיגות וחוסר יכולת לקבל החלטות ולהקצות משאבים.
קיימים כמה תרחישים עתידים. (חלקם אף מפחידים!). באחד מהם, בעוד כשלושה עשורים ישראל עלולה להתפצל על רקע אידיאולוגי לשלוש מדינות: "ישראל, "יהודה" ו"יהודה המשיחית". אם זה יקרה, יהיו לכך גם היבטים כלכליים, כשישראל ו"יהודה" הן הנושאות בעיקר בנטל הכלכלי, אך חלוקות ביניהן אידיאולוגית. "יהודה המשיחית" קיימת כבר היום! אך כנראה שבעתיד לא תוכל יותר ישראל לממן חלומות ורצונות של כל הפלגים.

בתרחיש אחר עם ישראל יקים מתוכו מנהיגות אחרת, כזו שמבינה את ההבדל בין הרצוי למצוי. כזו שתדע לשמור על צרכי ביטחון הבסיסיים ולפתח כלכלה ראויה. אין משמעות מהיכן תגיע מנהיגות כזו: שמאל, ימין או מרכז. ציונות דתית או חילונית. כאשר היא תגיע תנשב רוח חדשה. כרגע נראה כי אין מי שיכול למלא יעוד כזה, אך אני מאמין זה עוד יקרה.

הערכת השוק שלי נשארת בעינה, כשהייתה: "מסכים ירוקים".
 
 
דולרדולר: לפעמים חיה בצבע ירוק מנושקת - והנה נסיך. זה לא המקרה! הצפרדע תישאר צפרדע. אחת הסיבות שבגללה הייתה התחזקות בשער הדולר היא החשש מהמתרחש בכלכלה הישראלית. בנוסף לכך, ה-"Federal Reserve Bank" הכריז כי יפסיק עם תכניות ההרחבה (QE) בחודש אוקטובר 2014 והמשקיעים מצפים להתחזקותו של הדולר והעלאה במחירי הריבית. מצד שני אירופה מכינה "ארטילריה" משלה, בצורת הרחבה כמותית, כך שהאירו צפוי להיחלש. בריטניה ויפן ממשיכות במדיניות המוניטרית האגרסיבית ולכן ארצות הברית לא תעמוד מנגד ולא תייצר מצב של אפליה מטבעית. התחזקותו של דהדולר תייקר את הייצוא ותהפוך את התיירות הנכנסת ליקרה. המסקנה היא חידוש מלחמת המטבעות. הבנק המרכזי בארצות הברית ימשיך להתערב ולספק נזילות אינסופית מה שיחזור ויחליש את ה-$. בטווח הקצר זה אולי נראה נסיך. בטווחים הבינוני והארוך זה יישאר צפרדע!
לא ברור מה יהיה מטבע הרזרבה העולמי בעוד כעשור, אבל אני כמעט בטוח כי זה לא יהיה הדולר...
 
סחורות: העולם זקוק לכל חומרי הגלם המיוצרים, אם הכלכלה העולמית משתפרת. סחורות הן מקום טוב מאוד להיות בו.

גם אם הכלכלה העולמית לא תשתפר. סחורות עדיין מקום נהדר להיות בו.
 
 
שנה טובה.
רן חובב – מומחה למיסוי ולפרישה ©
המקצוע שלי הוא הטוב ביותר בעולם.
בזכותה של אשתי אני מה שאני.
 
הכותב הינו בעל רישיון בייעוץ מס רישיון פנסיוני ורישיון בניהול תיקי השקעות. הנתונים הינם למועד כתיבת המאמר. המידע כולל הערכות ואומדנים שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים/בלתי מעודכנים. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. וכן אין לראות בו כהמלצה לקנות ו/או למכור את ני"ע המוזכרים בו ו/או ני"ע אחרים. המידע המוצג הוא לידיעה בלבד. ולא מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב לא אחראי לכל נזק. אובדן. הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא. לרבות ישיר ו/או עקיף. שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה. כולו או חלקו. ככל שייגרמו. ולאמת חייב כי שימוש במידע הכלול במסמך זה עשוי ליצור רווחים בידי העושה בו שימוש. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית


קרדיט תמונות:
cooldesign
foto76
Stuart Miles
Vichaya Kiatying-Angsulee
taesmileland