יש לי רק שאלה קטנה... שאל, הפורש - ונען
 
 
יש לי רק שאלה קטנה...
שאל, הפורש - ונען

 
יש לי רק שאלה קטנה - שאלות בפרישהמזה שבועות אני חוצה את המדינה לאורכה ולרוחבה. אני מרצה מול קהל, לפעמים קטן ולעיתים גדול. התחושות שלי, היכולת להתחבר לקהל הצמא למידע, דווקא בצמתים בהם הם זקוקים לעזרה ולסיוע, הזכות שנפלה בחלקי להסביר - כל אלה מסבים לי תחושה עילאית: משהו קורה באוויר! קיים בי רצון לחבק כל אחד מהיושבים בקהל, להסביר וללמד שוב ושוב. בין הנוכחים יש המגיבים באופן שונה: ישנם אלה שינסו לשאול - ממש במהלך ההרצאה - את כל השאלות האישיות שלהם. לפעמים נדמה שאם לא אציב גבולות, עוד תיווצר באולם תוכנית בנוסח "חיים שכאלה"... ישנם אלה הישובים קשובים. רק לאחר ההרצאה ניגשים אלי:  "רן, יש לי רק שאלה אחת..."
"יש לי רק שאלה": הפנייה הזו מביאה אותי להכנת סדרת מאמרים בהם אני אוסף את שאלות הקהל ומביא אותם לכלל הקוראים. מסתבר שהשאלות המועלות הן "חכמות" מכל מצגת שאכין.
מצורף לקט שאלות נבחרות ששמעתי ממאזיני והתשובות להן.

 
  1. מהן תוספות השכר המשמשות כחלק מתחשיב שכר לפיצויים?
 
לפי תקנה 1: "חישוב שכר קובע פיצויים": היא קובעת: שכר יסוד, תוספת וותק, תוספת יוקר מחיה ותוספת משפחה. תוספת מחלקתית או מקצועית תחשב גם היא. בכל הקשור לתשלום בעבור שעות נוספות, כל עוד אין מדובר בסכום החוזר על עצמו והנראה כקבוע בשכר, אין חובה לכלול אותו בתחשיב שכר קובע לפיצויים. קיים חריג: תוספת משמרות - אם היא מגיעה כחלק קבוע מהשכר
 

  1. האם ישנם תאריכים מועדפים לפרישה?   
פרישה בתאריך 30.9 בכל שנה מזכה את הפורש, במידה ובקש לבצע פריסת מס בשנת המס הבאה. זאת בהנחה כי שיעור ההכנסות בשנת המס הבאה תהנה נמוכות יותר ובשל כך המס שיידרש הפורש לשלם על מענק הפרישה יהיה נמוך יותר. 
 

  1. חסכונות פנסיוניים וזוגות מתגרשים:                                                                                      
בחוזר מס הכנסה 17.8.2014 נקבע כי בני זוג גרושים יוכלו למשוך כספי פנסיה האחד של השני בפטור מלא ממס. זה מאפשר לבני זוג גרושים ליהנות מחלקם בכספים שנצברו בקופות הפנסיה והגמל של בן או בת הזוג ממנו נפרדו, בפטור מלא ממס- עד לתקרה של מיליון וחצי ₪. החוק ייכנס לתוקפו חצי שנה לאחר הפרסום ברשומות.

זה מנוגד למצב החוקי לפני כניסת החוק לתוקפו, הקובע כי מי שמושך את כספי הפנסיה בטרם המועד הקבוע בחוק יישלם מס על הסכום הצבור כולו בשיעור של 35% לפחות. החוק החדש מאפשר, כאמור, למשוך את כספי הפנסיה לצורך חלוקת הכספים בין בני זוג במקרה של גירושין בפטור מלא ממס - באם הסכום הצבור בקרן הפנסיה של החוסך קטן ממיליון וחצי ₪. בעלי סכום צבור הגבוה מתקרה זו, ייהנו משיעור מס מופחת. הכסף אינו נמשך כמזומן נזיל אלא מועבר אל קרן הפנסיה של בן או בת הזוג הפרודים, שם ימוסה בשיעורים הרגילים הקבועים בחוק, במועד משיכתו כקצבה (לרוב בפטור, לפי סעיף 9א לפקודת מס הכנסה).

 
                       הרצאה: חסכונות פנסיוניים מתגרשים

 
  1. כיצד אוכל לעזור לילדיי לחסוך לפנסיה?

    בעוד שדור ההורים חסך וצבר זכויות, דור הילדים אינו חוסך זכויות לפנסיה הוא חוסך כסף שיומר - בסוף תקופת החיסכון ובכפוף למקדמים - לפנסיה חודשית.
שינוי זה הוא אירוע מכונן! רבים לא מבינים כי התנאים לא הורעו. הם השתנו! לכן משך תקופת החיסכון הוא קריטי: ככל שטווח החיסכון גדול יותר כך גדלים הסיכויים של הילדים להשיג פנסיה ראויה.
בידי ההורים כמה אלטרנטיבות לעזרה לצאצאים:

 
א. עמית מוטב: בסעיף 47(ב'1) נקבע כי יחיד שהופקדו בעבורו סכומים בקופת גמל לקצבה, של לפחות 16% מהשכר השנתי הממוצע במשק, יהיה רשאי להפקיד סכומים גם בעבור בנו ובלבד שמלאו לילד לפחות 18 שנים. הוא יהא זכאי להטבות מס גם בעבור תשלומיו לקופות גמל, או ביטוח חיים לטובת ילדו, שמלאו 18 שנים לפחות בשנת המס.

ב. "העברת עושר מסובסדת": גמלאים שברשותם תשלומי פנסיה החייבים במס, יוכלו לנצל את הטבת המס בהפקדה לקופת הגמל מתוך בחירה להותיר את הכספים לילדיהם. אלה יוכלו לבחור במגוון רחב של אפשרויות: אחת מהן היא קבלת קצבה שאינה חייבת במס, החל מגיל 60.

ג. חינוך: בימינו ההורים דואגים לכל... יש לבצע שינויים בסדרי העדיפויות: חינוך לחיסכון חייב להיות עקבי וברמה יומית. מעורבות של הורים תחולל פלאים: אין חכמים כבעלי ניסיון, הראויים לשמש כמדריכים ליקרים להם מכל. יש לגלות מעורבות בעידוד לחיסכון, לשמירה, לניהול סיכון. יחד עם הכוונת ההורים יהיה לדור הבא קל יותר
 

  1. פנסיית חובה מהי?

    עובד שנקלט למקום עבודה ואין לו הסדר פנסיה ממעסיק קודם או כל הסדר פנסיה אחר, חובת המעסיק להפקיד לחיסכון פנסיוני לאחר שישה חודשי עבודה. באם היה ברשות העובד הסדר פנסיוני, התשלום לפנסיה חייב להתחיל לאחר שלושה חודשים ולהתבצע רטרואקטיבית מיום תחילת העבודה. שיעור ההפקדות נכון לשנת 2014: תגמולים - 5.5% העובד ו- 6% המעסיק. פיצויים 6% המעסיק. במסגרת פנסיית חובה ניתן לבטח שכר עד לגובה השכר הממוצע במשק שהוא 9,089 ₪ בשנת 2014 .

     
  1. מה המשמעות הפטור על הפנסיה? הפנסיה מחויבת במס ככל הכנסה. להמחשה: הבן מרוויח שכר של 10,000 שקלים. האב מקבל פנסיה של 10,000 שקלים. שניהם משלמים מס, באותו השיעור (הכפוף למדרגות מס ההכנסה מעבודה) הקבועות בפקודת מס ההכנסה. מי שהגיעו לגיל זכאות (62 לאישה ו-67 לגבר ) ייתכן ומגיעות להם הנחות בשיעור המס על הפנסיה. זאת בזכות פטורים המגיעים להם על גובה המס שיגבה על הקצבה. הפטור המינימלי שנקבע הוא 8.5%. הפטור המקסימלי - נכון לשנת  2014 – הוא 43.5%. הפטור מחושב מתקרה מזכה, בת 8,470 ₪, כך שמי שזכאי לפטור של 8.5%  שהוא שווה ערך 8,470X8.5% = 719.95 (פטור חודשי שהינו סכום המופחת מהקצבה ברוטו). בחישוב  שנתי = 8,639 ₪.
     
  1. האם כל עובד שפורש זכאי לפדיון ימי מחלה בלתי מנוצלים?
לפדיון ימי מחלה אין כל בסיס חקיקתי. מקורה של הזכות הזו הוא בהסכמי עבודה קיבוציים או מתוקף חוזה עבודה אישי. מטרת הקניית הזכות לפדיון ימי מחלה הוא לעודד עובדים שלא להיעדר ממקום העבודה בשל מחלות שגרתיות. מאחר והסדרי פדיון ימי מחלה בלתי מנוצלים אינו מעוגן בחוק, הוא אינו חלק ממשפט העבודה המגן. ההסכם הקיבוצי הכללי בדבר ימי מחלה בלתי מנוצלים קובע מי הם הזכאים לתשלום פדיון ימי מחלה שלא נוצלו כמפורט להלן:

א. עובד הפורש לגמלאות* בגיל  55 שנה אשר לא ניצל במשך כל תקופת עבודתו אחוז מסוים ומוגדר מחופשת המחלה שעמדה לזכותו, יהיה זכאי לקבל את הפיצוי.

ב. שאירי עובד שנפטר (כמוגדר בתקנון קרן הפנסיה) לאחר חמש שנות עבודה, יהיו זכאים לקבלת הפיצוי, אם לא נוצלה חופשת המחלה שעמדה לזכותו ערב הפטירה.
 

  1. פרשתי, האם אהיה חייב בדיווח למס הכנסה?

    דיווח הוא לאו-דווקא הכרח. לעיתים פשוט כדאי לדווח, להלן חלק מהמקרים בהם קיימת חובה - או כדאיות - בדיווח למס הכנסה באירוע פרישה:
•           כדאי: פרישה לאחר 30/9 מזכה בדרך-כלל בהחזרי מס, בגין השנה שבה פרשנו
•           כדאי: כאשר מקבלים מספר קצבאות ממקורות שונים ולא בוצע תאום מס.
•           כדאי: מקבלים מספר קצבאות ובוצע תאום מס.
•           כדאי: קיימות הכנסות מהשכרת עסק ששימש במקור לעיסוקכם.
•           כדאי: קבלת פטור מס 9(5)
•           כדאי: הפקדות עצמאיות לקופת גמל.
•           חובה: פריסת מס: המבצע חייב בדיווח בכל שנת פריסה.
•           חובה: מחזור המכירות השנתי בניירות ערך עולה על 811,560 ₪ בכל החשבונות.
•           חובה: ניהול נכסים וכספים בחו"ל.
 

  1. האם מוטב גובר על צוואה?

    העצה הנכונה ביותר - על מנת לא להיכנס לדילמה הזו: ראוי שתהיה התאמה בין הצוואה למינוי המוטבים. זה כלל חשוב, אך אין להסיק מכך מסקנה גורפת. במספר פסקי דין שנתנו בנושא, התאריך המאוחר הוא זה שקבע

     
  1. האם אני חייב לחתום על טופס 161א?

    אין להתנות חתימה על טופס 161א במסירת טופס 161 לעובד.

     
  1. האם ניתן להעביר זיכוי מהפקדה בקופת גמל בין שני בני זוג?

    כאן ישנה הבחנה בין עמית מוטב, לבין עמית שאינו מוטב. ככל שמדובר בעמית שאינו מוטב, בהסתמך על סעיף 47ב לפקודה, ניתן לדרוש ניכוי או זיכוי - מבלי להתייחס עבור מי הופקד הסכום. ככל הקשור לעמית מוטב לפי סעיף 47(ב)1, התשלום חייב להיות על שמו.


     
  2. הגעתי לגיל פרישה. ברשותי קופה לקצבה הנותנת סכום שאינו מזכה קצבה של לפחות 5% משכר המינימום. האם אהיה חייב בתשלום מס אם אוציא את כל הסכום?
פטור ממס בכפוף לסעיף 9א(ה) ניתן רק אם הגיע העמית לגיל פרישה. אם הסכום הנמשך מהיתרה בקופה נמוך, יוכל הפורש לבקש מפקיד השומה זיכוי בגין נקודות הזיכוי המגיעות לו וכך לפטור עצמו מתשלום המס. במקרים בהם הפקיד הפורש סכומים לקופה ולא היה זכאי להטבת מס, יוכל לבצע היוון קצבה בפטור או בכפוף  ליתרת ההון הפטורה. הפורש יוכל לממש את זכותו להיוון הכספים ללא מס. יש להביא בחשבון את הפגיעה בפטור על הקצבה במקרים הללו.           
 
                               הורים עוזרים לילדים




רן חובב, מומחה למיסוי ולפרישה ©
המקצוע שלי הוא הטוב ביותר בעולם.
בזכותה של אשתי אני מה שאני.
 
הנתונים הינם למועד כתיבת המאמר. המידע כולל הערכות ואומדנים שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים/בלתי מעודכנים. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ, המידע המוצג הוא לידיעה בלבד, ולא מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב לא אחראי לכל נזק, אובדן, הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא, לרבות ישיר ו/או עקיף, שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה, כולו או חלקו, ככל שייגרמו, ולא מתחייב כי שימוש במידע הכלול במסמך זה עשוי ליצור רווחים בידיה עושה בו שימוש. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית


קרדיט תמונות:
Stuart Miles
http://www.ranhovav.co.il