החוכמה שבעיתוי הנכון להשקעה - תיק השקעות לפרישה
 
 
החוכמה שבעיתוי הנכון להשקעה - תיק השקעות לפרישה

 
 
החוכמה שבעיתוי הנכון להשקעה - תיק השקעות לפרישהלמה דומה השקעה? לאדם שמחליט לצאת ולשחות בבריכה. הוא לובש את בגד הים היפה ביותר שברשותו, מרכיב על עיניו משקפת שחייה איכותית, תולה מגבת רחצה אופנתית על כיסא-נוח בשפת הבריכה - ואז, בצעד קליל, בדרך אל המים, הוא חווה לפתע התקף חרדה: "מה אם המים קרים מדי?" הוא מכניס את בוהן רגלו למים, לבדיקה ונרתע בזעקה: "הו, קר מדי!" מתוך המים קוראים לו כל חבריו: "מה אתך? קפוץ למים!" והוא? מתלבט. הוא שולח את בוהן רגלו השנייה לבדיקה במים ושוב קר לו מדי. הוא מחליט שלפני שיכנס לבריכה כדאי לו לקפוץ במקום, כדי לחמם את גופו. כך, כאשר יעז להיכנס לבריכה לא יסבול מהקור. הנה הוא קופץ וקופץ... וברקע, כל חבריו הנהנים במי הבריכה צועקים שוב וקוראים: "קדימה, בוא כבר אל המים!", הבחור ממשיך לקפוץ, עד שברגע של חוסר תשומת לב, הוא מועד ונוקע את רגלו. הוא כבר לבריכה לא ייכנס...

מעניין אם למד האיש את הלקח שאין עיתוי מושלם: לפעמים פשוט חייבים לקפוץ למים!.

המאמר הזה יעזור לכם, הקוראים, "לקפוץ למים" של השקעת כספים.

התמודדות עם חוב היא קלה למרבית האנשים: הם מבינים שבמוקדם או במאוחר חייבים לשלם את חובם ולהחזירו. ההתמודדות עם השקעת כספים שונה במהותה: היא הופכת מורכבת ומסובכת כי כרוכות בה החלטות ושאלות כמו איך ומתי.

ככלל, אין "השקעה מוצלחת" המושגת סתם כך. צריך לנסות ולהתחקות אחרי עיתוי מוצלח. נכון שעיתוי מדויק משול לראיית הנולד - תכונה שלא מצויה בדרך-כלל בבני אדם. מאידך, אנשים צוידו בכלים, כמו בינה, שיקול דעת, התמדה, חריצות וכיו"ב. אלה כלים היכולים להביא אותם לידי קבלת החלטות מיטביות.
 
השקפת עולם אישית שלי, בענייני השקעות: לעולם לא אשא על גבי שק של מועקות אלא אסתפק בדף ניר שעליו רשומות תובנות. השק מכביד על המסע. הדף מועיל לדרך. העשייה מעצימה את הסיכוי להצלחה אך גם לטעות. טעות אינה סטירת-לחי או תעודת כישלון. היא רק תמרור אזהרה. אם ביצעתי השקעה וערכה ירד, התגובה לא תהייה בהלקאה עצמית, אלא לחזור ולנתח את הסיבות שהביאו אותי לבצע את אותה השקעה. אם הקפדתי על הכללים הבסיסיים אגלה, לאחר העמקה וחקר, את הרגע הנכון בו ההזדמנות שופרה - וכך גם הסיכוי לתשואה בעתיד.
 
אם לא תשקיע איך תרוויח / תפסיד? העיסוק בניהול הון מהעיסוקים המורכבים שיש. קיימות בו אפשרויות ללא סוף: לתחומי השקעות, למערכות האילוצים, לחברות שניתן לנתח את ביצועיהן. בעבר, רק לפני מספר שנים, יכול היה רק בעל מידע להיחשב כמקורב וכבעל סיכויים להרוויח. היום המידע זמין ונגיש וצריך לדעת לברור ממנו. יש לבנות את תיק ההשקעות לפרישה בחשיבה אסטרטגית, בראיה עתידית ובהתאם ליכולות הכלכליות. היצמדות ליעדים ולכללי בסיס יביאו את המשקיע הנבון לתוצאות המשנות מציאות חיים כלכלית לטובה.
 
העיתוי הנכון, אייכה? אל תחפשו. לא קיים "עיתוי נכון". מי שינסה לתזמן את השוק יגלה שהוא יושב וממתין לזמן הנכון - והאירועים חולפים על פניו. אם השוק מצוי במגמת עליה, המשקיע המנסה לתזמן לעולם לא ירכוש: הוא ימתין למשבר, כדי שזה יאפשר לו לקנות במחירים המתאימים לו. כאשר המשבר מגיע הוא יחכה ויחכה... לעולם לא ניתן לחזות מהו מעגל העלייה ומעגל הירידה. זאת מלאכתם של היסטוריונים כלכליים. התהליכים מנותחים בדיעבד. אנחנו לא היסטוריונים כלכליים אלא משקיעים!.
 
זול או יקר: מספרים שיום אחד החליט הצייר פיקאסו, שהיה ידוע דווקא כטיפוס שלילי, "לרדת אל העם" ולצייר פורטרטים אישיים של אנשים המטיילים ברחוב. אחד המטיילים, שחשד כי הוא מזהה את האמן המפורסם, רץ מיד לנצל את ההזדמנות. הוא אפילו לא שאל מהו מחיר הדיוקן העצמי שפיקאסו יצייר. לאחר כרבע שעה סיים פיקאסו את מלאכתו והגיש את הציור לאיש. זה "נזכר" לשאול מהו מחיר העבודה. פיקאסו דרש מחיר הגבוה פי 10 מכל ציירי הרחוב האחרים.

"מה?" שאל האיש: "בשביל רבע שעה של עבודה?"

"כן" ענה האמן: "רבע שעה של עבודה ועוד 40 שנות ניסיון שנדחסו לרבע השעה הזו. כן, זה המחיר. האם תקנה את הציור, ידידי?"

רעייתו של האיש החליטה לרכוש את העבודה. האיש לא היה מרוצה: לטענתו, העיתוי של ההוצאה אינו נכון ומחיר העבודה גבוה מדי. לאחר כמה שנים נמכרה היצירה בסכום של מיליונים...

הכול יחסי וערכו הוא בעיני המתבונן. מי שיחפש את הכלה האופטימאלית ימצא עצמו יום אחד מתחתן עם אפליקציית-מחשב, כי רק שם ניתן להתקרב למושלם. הציפיות הן מטבען בלתי מוגדרות ואינן מבטיחות דבר. איש אינו יודע באמת מתי השוק יקר או זול. ניתן לנתח אותו, להשוות, לעקוב ביסודיות אחר המגמות, לקרוא את כל נתוני המאקרו והמיקרו. לשם מה? השוק הוא תנודתי וכך נברא. זו בעצם הסיבה לקיומו: בבואה של נתונים וציפיות. מיקרוקוסמוס של אנשים ושל החיים.
 
טיפול אישי: מספר כללי יסוד לעיתוי אופטימאלי למכירה/קנייה.
 

  • מניות הם לא נייר: כשרוכשים מניה יש להתייחס אליה כמי שבוחנים כל השקעה אחרת: כבעלי בית, כמי ששוקלים שותפות בחברה. נקודת המוצא היא לא רכישת נייר אלא רכישת שותפות.
     
  • זה שעולה וזה שיורד: מחירי המניות עשויים להשתנות אבל העסקים של החברות חייבים להיות מבוססים ורצוי שיהיו בעלי תזרים מזומנים חזק הצפוי לגדול בשנים הבאות. רכשו את מניות החברה במחיר שאותו אתם חישבתם כמחיר הוגן. מהמחיר הזה יש לקחת מרווח ביטחון, אם שווי חברה חושב למיליארד, רכישת מניית החברה תהיה בשווי לפחות 700 מיליון. השוק יודע להבחין, גם בתקופות קשות, במניות החברות הטובות והוא מתגמל אותן בהתאם.
     
  • איפוק פיננסי: כאן טמון המפתח להשקעה מוצלחת. אם השקעתם נכון, הסבלנות בטווח הקצר תייצר עושר בטווח הארוך. שליטה עצמית תוביל אתכם ליעדים.
     
  • חרדה: השוק הוא המקום היחיד בעולם המציע לכם להפוך שותף באינספור תחומים, ללא וועדות קבלה וללא הצבת תנאים מוקדמים. כל תחומי החיים מיוצגים שם. השקיעו במה שאתם מבינים, כך שבכל רגע נתון תוכלו להסביר בפשטות לכל אדם מדוע בחרתם להשקיע במניות החברה המוכרת לכם. השקעה כזו ממתנת חרדה.
     
  • השקיעו לטווח ארוך: מניות הן הדרך הטובה ביותר לחסוך חיסכון פיננסי לפרישה, בטווחי חיסכון של למעלה מ- 20 שנה. התשואות ההיסטוריות מלמדות כי הן גבוהות מכל אפיק אחר דוגמת נדל"ן או אג"ח.
     
  • מחיר: אינו מלמד דבר על תמחור. יתכן שמניה הנסחרת ב- 100$ תהיה זולה מזו הנסחרת ב 2$. המספרים אינם מלמדים דבר. רק ניתוח מעמיק של נתוני המאזן והנחות היסוד הכוללות צמיחה עתידית יעידו על השווי האמיתי.
     
  • תיק חכם: בנוי מכמות של עד 15 מניות מתחומים וסקטורים שונים. רבגוניות זו היא שממתנת את תנודות בתיק ההשקעות.
     
  • שעורי בית: קניית מניה כמוה כקבלת מטלה של שיעורי בית מהמורה. כפי שתלמיד מבצע את שיעורי הבית שלו, כל משקיע בחברה מחויב ללמוד ולעקוב אחר ההתפתחויות. יש הבדל גדול בין מי שרוכש מניות ובין הקונה "תעודת סל" (כזו העוקבת אחר מדדים או סקטורים נבחרים). ב"תעודת סל" ההתאמה לרכישה תיקבע כאשר יהיו שינויים מהותיים בנתוני הבסיס של המדד אחריו עוקבת תעודת הסל. המשקיע במניות של חברה, אם לא ייבצע את שיעורי הבית ויעקוב באופן צמוד אחרי ביצועיה, עלול למצוא עצמו כנכשל בביה"ס. אין "קנה ושכח" אלא "קנה ועקוב"!
     
  • מחירי מניות "מעוותים": מחיר המניה לא משקף בהכרח את מצב החברה, במקרים רבים השוק מייצר עיוות בין המצב בפועל לבין תמחור המניה. הסיבות הן רבות. ייתכן כי החברה חוותה תקופה לא מוצלחת, אך המצב יכול להשתנות.

    מה שהתרחש בחברת "טאוור סמיקונדוקטור" (Tower Semiconductor) הוא סיפור הממחיש כיצד מוצר מבוקש והנהלה מצוינת יכולים להוביל למהפך. מניית החברה נסחרה בשנת  2013 ברמות מחיר של בין 4$-7$. ההתפתחויות חיוביות בחברה השפיעו על מחיר המניה, שלאחרונה הגיעה לשיא של  16$. אין זה מעיד דבר על הצפוי בעתיד לביצועי המניה, אך זה מקרה הממחיש כיצד סינון קפדני של מניות והיצמדות להתפתחויות בחברה, יביאו בסופו של דבר לתמחור המניה בהתאם.
  • אירוע נקודתי ומשבר: אירוע נקודתי מוגדר כהתפוגגות של חשש. משבר הוא אירוע רב-עוצמה, המשפיע על הכלכלה כולה. שניהם הינם חלק בלתי נפרד מהאירועים הכלכליים ומהדינמיקה שלהם. המשקיעים חייבים להיות מנותקים מכותרות עיתונים ומפרשנויות בתקשורת. כמו שאמר כלכלן מנוסה: "רק אם יש מידע של ממש על סוף העולם צריך למהר ולממש את כל תיק ההשקעות"... אם היסודות של התיק חזקים ואתם משקיעי ערך לטווחים ארוכים, רק תרוויחו אם לא תפעלו בפזיזות באירועים נקודתיים.  חובה להפנים כי הדרך עוברת לעיתים באירועים נקודתיים ובמשברים.
 
אז בכל זאת: מתי הוא העיתוי הנכון לרכישה? אל תחפשו אותו כי לא תמצאו. "עיתוי" הוא תרוץ לדחיית עשייה. העיתוי האופטימאלי יושג לאחר שיסתיימו כל "שיעורי הבית", הלימוד והחקירה. אז נלקחת ההחלטה. הרגע שבו התקבלה ההחלטה לבצע רכישה של מניות חברה, הוא העיתוי האופטימאלי. הרכישה אינה הסוף. היא רק ההתחלה. אין טעם לנסות ולבדוק לעיתים תכופות מהם נתוני המאקרו או המיקרו של הכלכלה. הם חשובים, אך אין להפריז בבזבוז משאבים בבירור הנתונים הללו. החשוב הוא לעקוב אחר ההתפתחויות בחברות שאת מניותיהן רכשתם.
 
 
 רן חובב – מומחה למיסוי ולפרישה ©
המקצוע שלי הוא הטוב ביותר בעולם.
בזכותה של אשתי אני מה שאני.
 
הכותב הינו בעל רישיון בייעוץ מס רישיון פנסיוני ורישיון בניהול תיקי השקעות. הנתונים הינם למועד כתיבת המאמר. המידע כולל הערכות ואומדנים שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים/בלתי מעודכנים. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. וכן אין לראות בו כהמלצה לקנות ו/או למכור את ני"ע המוזכרים בו ו/או ני"ע אחרים. המידע המוצג הוא לידיעה בלבד. ולא מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב לא אחראי לכל נזק. אובדן. הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא. לרבות ישיר ו/או עקיף. שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה. כולו או חלקו. ככל שייגרמו. ולאמת חייב כי שימוש במידע הכלול במסמך זה עשוי ליצור רווחים בידי העושה בו שימוש. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
 
קרדיט תמונה:

David Castillo Dominici