יום הולדתי ה-35 חלף...
כיצד בונים חיסכון במניות?
מנהלים חיסכון לפרישה
מעשה בבלונים: יום אחד ניכנס המרצה לכיתת הלימוד שלו, לפני תחילת השיעור ופיזר בה בלונים. על כל בלון רשם המרצה את שמו של אחד מהתלמידים בכיתה. לאחר מכן הכניס את התלמידים לכיתה והורה להם למצוא איש-איש את הבלון שלו במהירות. כמובן שפרצה מהומה. דחיפות, צעקות ואפילו קללות. לאחר כמה דקות של מהומה הורה המרצה לתלמידיו להפסיק את חיפוש הבלון האישי. במקום זה ביקש מכל אחד מהתלמידים לתפוס בלון אחד, באופן מקרי לחלוטין - ולמסור אותו לסטודנט ששמו רשום על הבלון... הפלא ופלא: הפתרון הפשוט חיסל את המהומה. הארגון והסדר חזרו לכיתה ובתוך דקות ספורות
החזיק כל סטודנט בבלון השייך לו.
והנמשל: לאחרונה נשמעות התרעות ואף זעקות מצדם של פרשני כלכלה רבים: "החיסכון הפנסיוני השתנה!" הם מאשימים וגם משמיצים. ממש כמו המהומה בכיתת הבלונים... כל אחד מהם חושב עצמו למומחה ואף לנביא היודע - אך ורק הוא - איך עובד החיסכון ארוך-הטווח. הם מטיחים האשמות זה בזה, זחוחים ובטוחים כי רק להם הפתרונות. המשותף לכולם הוא כנראה שאיש מהם אינו בעל חזון. איש מהם לא מציע פתרון של ממש. הם ממש כמו הסטודנטים הדוחפים זה את זה בכוח ברדיפה אחרי הבלונים בכיתה. הגיע הזמן שהמרצה יתערב במהומה, יעצור את המאשימים ויציע לחשב מסלול מחדש.
הנה כמה רעיונות ודרכים לשינוי גישה לחיסכון ארוך טווח. כל מי שחגג את יום הולדתו ה-35 וחושב קדימה, לטווח ארוך, חייב להכיר את המושגים ולהתחיל לפעול על פיהם... וכך יחזיק בידיו בלונים צבעוניים רבים!
מה הבעיה בחיסכון: להבין שהחיסכון הוא פעולה שיש לה ייעוד ומטרה. למרבית בני האנוש קל יותר להבין, להפנים ולבצע כאשר מדובר בחוב - אותו מוכרחים להחזיר עד הפרוטה האחרונה. לצערנו לא כך הדבר בחיסכון.
עובר ושב: כך נקרא חשבון הבנק שלנו. אפילו בחירת המילים לשם הזה אין לה כל קשר לחיסכון, שהרי הכסף שבו הוא "עובר ושב". הפתרון הוא על ידי פתיחת "חשבון ייעודי". אפילו השם הזה מעניק יעוד: חשבון ייעודי לחיסכון, שבו היעד, המטרות והחזון הם לצורך חיסכון לפרישה. גודל הסכום החודשי אותו ניתן להקצות להעברה לחשבון זה אינו משנה: ברור כי לאורך תקופת חיסכון ארוכה של 20-30 שנה ויותר, תהיינה תקופות בהם יהיה ניתן לחסוך סכומים שונים: בכל תקופה ועונה בהתאם ליכולת העכשווית.
מהי הדרך הנכונה ביותר לאגור כסף? לא לבזבז אותו! וגם לדעת היכן המקום לאגור אותו, לקבל ממנו רווחים ולשלם על רווחים אלה מס מופחת ככל שניתן.
איך עושים זאת: "רחוק מהעין - רחוק מהכיס". נניח שמחר בבוקר הייתה נחקקת תקנה חדשה הקובעת שהנזילות בקרן ההשתלמות תהיה, במקום 6 שנים כנהוג היום, רק אחרי 15 שנה. איך היה הציבור מגיב? מוציא מעט קיטור, מתרגז - אך מסתגל. מכיל את ההחלטה ופועל בהתאם. כך גם עם ההרגלים הישנים שצריכים להשתנות: ניתן לפתוח חשבונות ייעודיים לחיסכון, לאו דווקא בסניף הבנק שבו מנוהל החשבון ה"עובר ושב" הרגיל. זאת כדי למנוע את החשש ממה שעלול לקרות בחלוף השנים: הפיתוי להוציא את הכספים. ייתכן אף שהבנקאי בבנק הרגיל יציע הלוואות ומינוף על חשבון יתרות החיסכון... על כן מומלץ מאד להפריד. ניתן לפתוח חשבונות חיסכון במניות אצל כל ברוקר בארץ או בחו"ל. כך גם בכל פוליסת חיסכון בחברת ביטוח. חשוב להישאר ממוקדי מטרה: חיסכון לגיל פרישה.
שובר שוויון: חיסכון משנה מציאות!
זמן והשפעתו - דרך הריבית - על הסכום הצפוי: בתקופת חיסכון בת 25 שנה, שבה הריבית הממוצעת היא בת 6% שנתי, סכום חסכון חודשי ממוצע לאורך שנים של 2,500 ₪ לחודש יביא סכום עתידי בסך 1,741,147 ש"ח
חיסכון במניות: היתרונות: נזילות. כל עוד לא מוכרים לא משלמים מס. ניידות. מגוון רחב של עסקים בהם ניתן להשקיע. ניהול וקבלת החלטות מהירים. יכולת הגנה. החסרונות: סיבולת / התמדה. היכולת לעבור תקופות כלכליות שונות. יכולת קבלת החלטות. מעקב שוטף אחר התפתחות / אירועים בחברות.
פיזור: תירוץ לעצלנים! מארק טוויין כתב: "להגיד 'אל תשים את כל הביצים בסל אחד' זו שטות. שים את כל הביצים בסל אחד, ושים עין על הסל". במעקב הנמשך שנים של קריאה, לימוד וניתוח דרכו של המיליארדר וורן באפט, נמצא כי החכמה שלו מתנקזת בפשטות הדרך, בסבלנות ובהתמדה. הונו של אדם זה, שמנהל מיליארדים רבים, מרוכז בחמש אחזקות גדולות: Wells Fargo, Coca-Cola, American Express, IBM, Wall-Mar. באפט ידוע כמשקיע-ערך ארוך טווח, המחפש חברות עם משטר חלוקת דיבידנדים יציב שגם גדל לאורך שנים. כל האחזקות הגדולות שלו משלמות דיבידנדים: וול-מארט שילמה והגדילה את הדיבידנדים במהלך 40 שנה; קוקה-קולה שילמה והגדילה במשך 50 שנה. אמריקן אקספרס, וולס פארגו, ו- IBM עמדו בתשלומי הדיבידנד לבעלי המניות, למרות שידעו תקופות של עליות וירידות במהלך השנים. וורן באפט מרוכז בחיפוש מתמיד אחר יתרון יחסי, הנהלה איכותית ושמירת ערך.
לעולם לא ניתן לדעת מהו העיתוי המדויק לקנות או למכור. יש לזכור שאין השקעה מוצלחת. יש עיתוי מוצלח!
חיסכון במניות: איך בוחרים מניות לחיסכון:
-
זמן: יכול להיות מצוין לחברות טובות ורע לחברות בינוניות. מניות של חברות עם היסטוריה ארוכה ובעלות מערכת עסקים יציבה סביר שתספקנה פחות הפתעות. מעט מאוד עסקים שורדים כל כך הרבה שנים. אם שרדו את כל התקופות סביר שיש להם מוצרים איכותיים ומסורת ניהול מצוינת. היתרון של השקעה בחברות האלה הוא בכך שקיים סיכוי גבוה להמשיך ולייצר מהן תזרים מזומנים ההולך וגדל עם השנים.
-
יתרון: רצוי לחפש מניות של חברות עם יתרונות תחרותיים חזקים. המפתח להשקעה חכמה הוא לא עד כמה המציאות תשפיע על החברה אלא עד כמה החברה תדע לשנות את המציאות ולהסתגל לשינויים - ועד כמה החברה מסוגלת להתאים ולשמר את היתרון שלה על פני הזמן. חברת BlackBerry) BBRY) היא דוגמא לחברה שהיה נראה כי צפוי לה עתיד מזהיר: מחיר המניה זינק מעל 200 דולר. החברה לא ידעה לשמר את המותג ולהתאים את הטכנולוגיה לשוק. היא הייתה בטוחה כי השוק יתאים עצמו אליה... מחיר המניה היום הינו חד ספרתי. שוק המניות זרוע בדוגמאות מהסוג הזה. צמיחה מטאורית אינה מספיקה. צריך לדעת לשמר את היתרון על פני טווח זמן ארוך.
-
דולר ב 30 סנט: תורת הערכים על רגל אחת: צריך לחפש חברות הנסחרות מתחת לשוויי ההוגן שלהן. כלומר החברה נסחרת בעיוות ובתמחור זול. רכישת חברות בזול אינה חייבת להיות אך ורק של חברות קטנות. לעתים ישנם מצבים בהם חברות גדולות נסחרות באופן זמני בעיוות תמחור. הדבר הטוב ביותר שיכול לקרות למשקיעי ערך, הוא כאשר חברה גדולה עוברת אירוע זמני ואז מחיר המניה יורד ומייצר הזדמנות. זה יכול לקרות גם בשל אירוע חד פעמי שמתרחש והנהלת החברה מפנימה אותו ומתקנת את המצב - או בשל משבר בשווקים. יש להקפיד על איכות המוצרים של החברה ויש לכך דוגמאות: חברת BP שנפגעה באירוע דליפת הדלק הגדולה לים במפרץ מקסיקו, MCD MacDonald Douglas שבשנת 2014 חוותה רצף של אירועים שיצרו עיוות תמחור במחיר המניה. לסיכום: בשוק המניות חייבים להיות פחדנים כשכולם חזירים - וחזירים כשכולם פחדנים.
-
ניהול: בדרך של "סיכון מחושב". בדומה לכל נכס אחר, תיק השקעות דורש ניהול ותשומת לב. לאחר שמפנימים כי פיזור המניות הוא תירוצם של עצלנים, או שהוא רק כיסוי האמור להסתיר בורות וחוסר ידע, אין חשש מלבצע שינוים בהרכב תיק המניות: אם לומדים אודות חברה ומשתכנעים כי מחיר המניה נסחר בעיוות מול השווי האמיתי שלה, אין סיבה לחשש להקצות יותר כספים להשקעה במניה זו. תיק מניות יעיל אמור להיות מורכב השקעה ב 12-20 מניות ואין מחויבות לחלוקה שווה ביניהן.
-
טווח ארוך: במבט לאחור, שוק המניות סיפק תשואה בת 8% לאורך שנים. חובה להבין שמדובר בטווחים חיסכון ארוכים. זה חלק מהנחות הבסיסיות בניתוח והערכת שוויי של מניות. לאחר שהוחלט לרכוש יש לצאת מתוך נקודת הנחה שהמניות האלה תוחזקנה לנצח! הרוכש צריך לשאול את עצמו האם היה רוצה להחזיק בחברה לתקופה בלתי מוגבלת? אם התשובה היא "כן" כנראה שהרוכש עשה עבודה טובה. בהשקעה לטווחים ארוכים יש יתרון מיסוי: ככל שמחזיקים את המניה לתקופה ארוכה יותר, אפילו אם קיים בהחזקתה רווח גדול, כל עוד לא מממשים - לא משלמים מס רווח ההון עליה. שיעור הגדלת התשואה בדרך זו, של דחיית מס לאורך שנים, הוא דרמטי לתשואת הסכום שייצבר בתיק ההשקעות.
-
הנהלה: מומלץ לחפש חברות המודעות לחשיבותו של הקשר עם בעלי המניות, כאלה שניתן לדבר איתן כדי לברר פרטים אודות שורה של מאזן שפרסמו. ניהול יעיל הוא המנוע המייצר ערך לבעלי המניות. דוגמא בולטת לכך היא חברת "פיליפ מוריס אינטרנשיונל" (PM). המנכ"ל לואיס Camilleri והצוות שלו עשו פעולה פנטסטית של הקצאת הון בשנים האחרונות. למניה היום תשואת דיבידנד של -5%. בעבר, "פיליפ מוריס אינטרנשיונל" פרסמה חוב עם ריבית נמוכה מתשואת הדיבידנד שלה. זה היה במזומן, מהנפקות החוב לרכישה חוזרת של מניות. מהלך מבריק זה הפחית את זרימת המזומנים להתחייבויות העתידיות של החברה, על ידי הנפקה בתשואה נמוכה יותר מזו של מניות חוב שהחברה משלמת דיבידנד מהן. בנוסף, היא הגדילה את הערך של כל מניה על ידי הפחתת מספר המניות הכולל.
-
הסוד: פשטות! ההשקעה צריכה להיות פשוטה לא מורכבת. יש לחפש חברות יציבות, עסקים באיכות גבוהה, היסטוריה ארוכה והנהלה ידידותית. רצוי להחזיק את המניות לטווח ארוך. ניתוח עסקים בעלי מוצרים המוכרים וידועים לרוכש מקטין באופן משמעותי את הסיכון לביצוע השקעה פזיזה שלו. המלצתי: אל תהיה משקיע כי "כולם עושים את זה"... השקיע כי אתה מבין למה החברה פעילה ומצליחה - וסביר להניח כי כך תהייה במשך עוד שנים רבות.
סיכום: אם יום הולדתך ה-35 חלף ועבר - התחל לחסוך! שקול השקעה ארוכת טווח ברכישת מניות.
חיסכון יכול להיות דבר נפלא - בעיקר אם מישהו אחר עושה זאת בשבילך. אם אתה במצב הזה אתה בר-מזל. השתדל לשמור עליו. לרוב האנשים אין עזרה שכזו. על כן: חיסכון במניות הוא אבולוציה טבעית בתנאי השוק הנוכחיים. זאת בגלל שהחיסכון המסורתי לטווח ארוך (פנסיוני) הפך למורכב יותר ויותר ודורש ידע והתערבות מקצועית.
אמר הפילוסוף הרומי סנקה: "החיסכון לכשעצמו הוא מקור לרווח גדול". בני ה- 35 ומעלה: התחילו לחסוך. קנו מניות בחוכמה. איש לא יעשה זאת בשבילכם!
רן חובב – מומחה למיסוי ולפרישה ©
המקצוע שלי הוא הטוב ביותר בעולם.
בזכותה של אשתי אני מה שאני.
הנתונים הינם למועד כתיבת המאמר. המידע כולל הערכות ואומדנים שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים/בלתי מעודכנים. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. וכן אין לראות בו כהמלצה לקנות ו/או למכור את ני"ע המוזכרים בו ו/או ני"ע אחרים. המידע המוצג הוא לידיעה בלבד. ולא מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב לא אחראי לכל נזק. אובדן. הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא. לרבות ישיר ו/או עקיף. שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה. כולו או חלקו. ככל שייגרמו. ולאמת חייב כי שימוש במידע הכלול במסמך זה עשוי ליצור רווחים בידי העושה בו שימוש. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
קרדיט תמונות:
Salvatore Vuono