Hovav-Letters April 2015
סקירה כלכלית ישראל 2015
שתי חידות: סין וארצות הברית
The stock market will continue to increase profits. at a slower rate
בני ישראל יוצאי מצרים זכו לשמוע מפי משה אודות נפלאותיה של הארץ המובטחת. מאמינים בני מאמינים היו אבותינו, אך גם ספקנים לא קטנים. הם בקשו הוכחה להבטחות משה והחליטו לשלוח מרגלים. שנים-עשר מרגלים כמניין השבטים. משה תדרך אותם ושלחם כשליחיו האישיים כדי לבדוק את טיבה של ארץ כנען. הוא ביקש לקבל מהם מסרים ועובדות. המרגלים עשו את מלאכתם וחזרו עם נתונים ורשמים אישיים קיצוניים לשני הצדדים (כולל אשכול ענבים ענקי...) חלקם של המרגלים מסר פרשנות שאותה לא אהב משה לשמוע. שניים מהם: יהושוע בן נון וכלב בן יפונה הביאו ושידרו מסרים אופטימיים.
לפרשה המרתקת (במדבר, פרק י"ג) מוסר השכל: חייבים לומר את האמת – אך צריך גם לטעת תקווה באנשים. כך גם בכלכלה המקומית והעולמית.
שתי חידות כלכליות: סין וארה"ב: כל האנליסטים והסוקרים מהללים את כלכלת סין וכלכלת ארצות הברית וטוענים כי הן צועדות בכיוונים נכונים. הצהרות ופרסומים אלה קשורים באופן ישיר להחלטות המשקיעים. בסקירה הזו נשלח אל סין וארה"ב "מרגלים". לא אמיתיים, כמובן אלא מכרים העוסקים בניהול השקעות והמתגוררים בדרך קבע במדינות אלה. ננסה לנתח ולהעמיק בנתונים שיביאו. האם צודקים הסוקרים? או שמא יחזרו ה"מרגלים" שנשלח וידווחו אודות נתונים אחרים? מהנתונים שנקבל ננסה לגזור ולהשליך על החלטותינו כמשקיעים. האם גם כאן חשובה רק האמת הכלכלית או שצריך גם גרעין של אמונה ותקווה?
סין: ה"מרגלים" מוסרים: תיאבון הצמיחה הפנומנלי של סין בשנים האחרונות הוא לא בלתי נדלה. אתה יכול לייצר ולבנות ככל שתרצה – אך מישהו צריך לקנות את מה שייצרת, לאייש את הדירות שבנית.
מתכות: בעיקר הברזל / פלדה. מנופים ועגורנים עומדים ללא שימוש באתרי הבניה. חלקם של אתרים אלה הם "ערי רפאים" ובהן מבנים ריקים או ריקים למחצה. ברור שמדובר במגמה. בשיחות עם קבלנים בכירים ויודעי דבר הם מאשרים את התופעה. כתוצאה מכך הביקוש למתכות של סין הולך ויורד. בתקופה האחרונה ההידרדרות בביקוש הולכת ומתעצמת. השימוש בפלדה ירד מתחילת שנת 2015 ב- 3.4% ובשנת 2014 ב- 4%. יש כאן היפוך מגמה, לאחר שנתון זה עלה באופן עקבי בעשור האחרון - עד שלאחרונה הממשלה הסינית הפכה לקניין בעצמה, כדי למתן את הירידה בביקוש. ההאטה הזו עקבית והירידה בביקוש צפויה להמשיך ולרדת.
נתון מעניין נוסף הוא רווחיות החברות: רווחיות זו עלתה באופן קבוע בשנים האחרונות. בשנה האחרונה מדד זה עולה בקושי. הנתון בלט בחריפותו גם בתקופת החגיגות של ראש השנה החדשה הסיני. למרות האופטימיות האופיינית לתקופה זו לא נוצרו ביקושים. מחירי הסחורות ועפרות הברזל. יורדים בקצב מואץ.
כלכלת סין מונעת בדלק החוב = ביקוש לשירותים שמזרימה הממשלה. הנתונים החלשים של הכלכלה מובילים למסקנה שהבנק המרכזי יפעל בהמשך, במגמה להורדת שיעורי ריבית. בנוסף יש לצפות להורדת יחס הרזרבה. תרגיל זה נעשה כבר פעמיים בעבר הקרוב. הורדה כזו נעשית כמובן כדי לעודד מתן יותר אשראי, אך מתן אשראי ללא פיקוח נכון עלול לערער את יציבות המערכת הפיננסית. כלכלני סין צופים שבשנת 2015 תתרחש צמיחה של 7%. נתון זה עולה בקנה אחד עם המטרות של הממשלה: יעד של 7.4%. בפועל, הקצב הזה הוא חצי ממה שכלכלת סין צמחה בשנת 2007: 14.2% לעומת ה"מרגלים", האנאליסטים. ממשיכים להלל. לעיתים הם אומרים גם דברים אחרים, אך צובעים אותם בצבעים שונים. בסקירות אחרונות שנבדקו ב- Bloomberg CNBC, וב- J.P.Morgan נראה כי הם מפרשים את ההאטה כהתייצבות כלכלית. הם מוסיפים ואומרים כי בשל ההתייצבות במדד המחירים לצרכן תבוא גם ירידת מחירים... וזה מביא אותם למסקנה אחת: המשך "הקלה כמותית" = EQ.
ארצות הברית: "המרגל" שלנו מדווח: "תעסוקה ודיור הן הבעיות". המשבר הכלכלי האחרון גרם לאיבוד של כשש מיליון משרות כלכליות ולירידת ערכם של מחירי הנכסים בארצות הברית. כל זה הביא ליצירת כאוס במערכת הפיננסית וגרם לבנק המרכזי להזרים מיליארדים לשווקים במטרה לקנות "חובות רעים" ולהוריד את מחירי הריבית. הנתונים המפורסמים והמציאות אינם חופפים: מצד אחד רואים ושומעים כי נתוני התעסוקה הולכים ומשתפרים. מצד שני, שיעור ההשתתפות בתעסוקה הוא הנמוך מאז שנת 1977 ועומד על 62.7%. הכיצד? האשם - כמובן הוא המיתון. הרבה אנשים אבדו את משרותיהם ולא הצליחו לחזור למעגל התעסוקה. חלקם אף התייאשו מהניסיונות וחדלו לחפש משרה חדשה. זו קבוצה הולכת וגדלה. הם כבר לא רשומים כמובטלים ונחשבים כמי שהוציאו עצמם לפנסיה מוקדמת. זה נתון שנראה לא הגיוני אל מול הפרסומים (המסופקים...) הטוענים שקיים גידול במשרות. לכאורה, אותם אנשים שיצאו ממעגל העבודה היו גורמים מגמה של שיפור במשרות ושיפור בשכר. עליה בתנאי השכר היא פיתיון, דבר שהיה גורר יותר ויותר אנשים להשתתפות במעגל התעסוקה - אך זה לא קורה. (ראה הגרף)
אחד ההסברים לתופעה הוא השינוי הדמוגרפי שחל הארצות הברית (באנלוגיה גם למה שקורה אצלנו בישראל), בשונה ממה שהיה בתקופת המיתון הגדול, שבו ההרכב הדמוגרפי היה שונה: משכיל יותר ויצרני יותר. אותם ה"Baby Boomers" הפכו לשפע של אנשים יצרניים, יעילים ומלומדים. הייתה תחרות על המוכשרים ומקומות העבודה הציעו להם משכורות גבוהות יותר. לא כך במשבר הנוכחי.
למרות זאת חייבים לזכור כי אלה תהליכים ארוכי-טווח. כרגע לא ניתן להסיק מסקנה חד משמעית כי נראה רפיון בשוק העבודה בארצות הברית. מספר המשרות במשרה מלאה אכן הולך וקטן. גם עכשיו מספר המשרות האלה קטן ממה שהיה לפני המשבר בשנת 2008. לעומת זאת, מספר המשרות החלקיות הולך ועולה.
המצב בדיור: מחיר של ריבית האפסי מביא ללקיחת סיכונים באשראי, גם לטובת השקעה בנכסי נדל"ן. הביקושים לנכסים אינם של אלה שחיפשו דירות למגורים, אלא מרביתם הגיעו ממשקיעים התרים אחר הזדמנויות והמבקשים לנצל את עלויות הריבית הנמוכות. לאחר שנים בהן שוק הנדל"ן הפגין התאוששות מקבלים בחודשים האחרונים נתונים של האטה. מוקדם מידי להסיק מסקנות ארוכות טווח, אך ברור לכל כי קצב המכירות והשיפור בתנאי שוק הנדל"ן הואט. קצב הביקושים של השנים האחרונות לא יהיה כאן, כפי הנראה, בשנים הבאות.
ריבית: כולם מצפים לעלייה בריבית במהלך השנה. עלייה בריבית תאותת על ציפיות שההתאוששות היא ברת קיימא. מאידך, העלאה של הריבית עוד בטרם הוברר כי אכן ישנה צמיחה עלולה לפגוע בפעילות המשק האמריקאי. על כן מי שיכריעו לבסוף הם אוסף הנתונים שיתקבלו במהלך השנה. נכון לכתיבת מכתב זה אין כל וודאות להעלאת שיעורי הריבית. הבנק המרכזי מייחס את הנתונים החלשים לעונת החורף ולמזג האוויר ששיבש את המסחר. הפרדוקס הוא שככל שמתקבלים נתוני תעסוקה טובים וירידה באבטלה, אמורים לראות את הוצאות הצרכנים עולות - וזה לא קורה. פשוט: אין אינפלציה. גם אם תעלה הריבית זה יהיה במינונים נמוכים ולאורך זמן. במצב זה לא תהיה אלטרנטיבה לשוק המניות האמריקאי.
הדולר: התחזקותו של הדולר בעולם נגסה 0.6% מקצב התוצר. היצוא האמריקאי הופך יקר יותר ומול החלשות המטבעות האחרים, כדוגמת האירו, עוד מקשה על כל התהליך. חברות אמריקאיות המסתמכות על מכירות בחו"ל, כגון חברות תעופה ויצרניות משקאות נפגעות מהתחזקותו של הדולר. חברות המוכרות ברזל ופלדה דיווחו ברבעון האחרון על האטה במכירות. כמו כן חברות גלובליות כמו Johnson and Johnson. גם Apple ו-Google הזהירו מפני "רוח נגדית / מטבע חזק" במקביל, תהיה גם פגיעה בעסקים בארה"ב, כי כדי לספק לתיירים זרים את הסחורה שעליה משלמים בדולרים יקרים, מחנויות יוקרה טובות ועד לפארק שעשועים, יש לצפות למעט מבקרים המבלים שם – ולכן פחות כסף.
פתרון התעלומה: השוקים ימשיכו לעלות, אם כי בקצב איטי וסלקטיבי יותר - אך המגמות יוותרו בעינן. ארצות הברית וסין הן עדיין ענקיות כלכליות. עיני כל הצופים בוחנות והם מסיקים מסקנות: משבר כלכלי הוא לא תופעת טבע אלא התנהלות לא נכונה של בנקים, ממשלות וצרכנים. התקופה הנוכחית שונה מתקופות אחרת ואין להשוות בין המשברים שהיו והפתרונות שניתנו – מה גם שהסיבות תמיד תשארנה אותן הסיבות. היום השליטה בנתונים היא אופטימאלית ויש למדינות ולבנקים יכולת להתמודד טוב יותר עם משברים כלכליים. יחד עם זאת חשוב לזכור אין פתרונות שהם בגדר "זינוק כלכלי". לצד פעילויות מוניטאריות כמו ריביות נמוכה ורכישת אגרות חוב חייבים להיות מהלכים של התייעלות כלכלית והגדלת יכולת השיתוף של יותר ויותר אזרחים במעגל העבודה. השקעה בחינוך, תמיכה בעסקים קטנים ובינוניים (כי הגדולים יסתדרו תמיד... הם אולי ירווחו פחות אך הם יישרדו) היא מכשיר האצה כלכלי. לא צפויה עלייה במחירי הריבית ואם תהיה כזו, היא תהיה מינורית ושולית. חזרה לנורמליזציה כלכלית לא נראית באופק. הריבית הנמוכה וההתערבות ממשלתית יכולות להמשיך ולהישאר עוד שנים ארוכות.
בינתיים - קנו מניות. בעיקר כחול לבן. תודה ל"מרגלים" שמאירים את עינינו במידע חשוב.
רן חובב – מומחה למיסוי ולפרישה ©
המקצוע שלי הוא הטוב ביותר בעולם.
בזכותה של אשתי אני מה שאני.
הנתונים הינם למועד כתיבת המאמר. המידע כולל הערכות ואומדנים שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים/בלתי מעודכנים. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. וכן אין לראות בו כהמלצה לקנות ו/או למכור את ני"ע המוזכרים בו ו/או ני"ע אחרים. המידע המוצג הוא לידיעה בלבד. ולא מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב לא אחראי לכל נזק. אובדן. הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא. לרבות ישיר ו/או עקיף. שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה. כולו או חלקו. ככל שייגרמו. ולאמת חייב כי שימוש במידע הכלול במסמך זה עשוי ליצור רווחים בידי העושה בו שימוש. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
קרדיט תמונות
http://http://all-free-download.com/free-photos/download/pyramid_landscape_03_hd_picture_170756.html