פנסיה תקציבית מול פנסיה צוברת

פנסיה תקציבית מול פנסיה צוברתלכתחילה אסביר מהי פנסיה תקציבית, ובמה היא נבדלת מפנסיה צוברת אז נתחיל: פנסיה תקציבית היא פנסיה המשולמת אך ורק על ידי המעביד, המעסיק, בעל הממון, תקראו לו איך שתרצו, בסופו של דבר הוא זה שיצטרך לשלם עבור הפנסיה שלכם בתוכנית הפנסיה התקציבית. פנסיה צוברת היא פנסיה שמשולמת גם על ידי המעביד וגם על ידי העובד, כל שנה מתווספים אחוזים נוספים לקרנות הפנסיה הצוברת שכמובן קיימת היום בעקבות ביטול קרן פנסיה תקציבית מה שאומר בסופו של דבר שעל העובד חלה גם כן חובת ההפרשה לקרנות הפנסיה שלו.

למה המדינה עברה לפנסיה צוברת
תקציב המדינה  מוגבל עד מאוד, ובכל עת מנהיגי המדינה מנסים לחסוך כמה שיותר כסף לקופת המדינה, חלק מהניסיון לחסוך על חשבון העובד הוא שינוי המדיניות הפנסיונית של העובדים. בעבר המדיניות היתה פנסיה תקציבית, מה שאומר שמקופת המדינה זלגו מיליוני שקלים עבור קרנות הפנסיה של האסכולה המבוגרת, ראשי ההנהגה ישבו וחשבו כיצד ניתן לפתור את בעיית הפנסיה, וקבעו פנסיה חדשה שהיא פנסיה צוברת שתפקידה היה לאזן בין החבות של המעביד להשתתפות העובד כך שבפועל על העובד חלה חובת השתתפות מינורית בחסכון לפנסיה.

הנזקים העתידיים מהמעבר לפנסיה צוברת
על עובדים במדינת ישראל יש חובות רבים שלא רק בתחום השכר בלבד אלא גם כלפי הרשויות כמו לדוגמא: תשלומי ארנונה, אגרות טלוויזיה, מים, חשמל, מיסים ועוד. הבעייתיות בחבות רבה מדי היא שבסופו של יום לעובד לא נשאר כסף בכיס והוא עתיד לבקש כסף מהוריו או לחילופין לעבוד במספר עבודות רבות במקביל, מה שאומר גם שיקחו לו הרבה יותר מס הכנסה כתוצאה מריבוי הכנסות, איך זה קשור לפנסיה צוברת? זה קשור משום שהעובד נדרש להשתתף בכספי הפנסיה שגם ככה אין לו מאין, וזה יצר פלונטר בעייתי עד מאוד לצעירים במדינת ישראל.

שכר מינימום רחוק מהמציאות הישראלית
שכר המינימום הוא עוד פרמטר שהיה צריך לקחת אותו במעבר של המדינה לקרן פנסיה צוברת, נשאלת השאלה כיצד אזרחים בעלי המעמד הסוציו אקונומי נמוך עד בינוני עתידים להשתכר במשכורת של כ- 4,100 ₪ משכר המינימום נכון לשנת 2012, ואם לא די בזאת אז הם נדרשים להפריש גם הפרשות לפנסיה ולשלם גם מס הכנסה, מה שאומר בפועל זה ששכר המינימום הוא לא באמת השכר האמיתי אלא הרבה פחות מהשכר הנקוב, לכן אנו רואים שבאיזה שהוא מקום המעבר לקרן פנסיה צוברת לא העניק לאזרחי המדינה ביטחון כלכלי מפאת הקושי בהפקדת החסכונות.

מס הכנסה גבוהה גם לשכבות החלשות
מס הכנסה בישראל הוא גבוהה ולא פוסח על השכבות החלשות, תארו לעצמכם מצב בו האדם מנסה לחסוך שקל לשקל אך ללא הצלחה, מפאת היטלים רבים שיש עליו, אם במס הכנסה עסקינן אז מסכום של 5,200 ₪ העובד ידרש לשלם 10% מס שולי שיוצא כ- 520 ₪, תוסיפו עוד ביטוח לאומי, וקו בריאות, הפרשות לקרן פנסיה ויצא לכם בסופו של יום כמעט 4,500 ₪, שכמובן העובד ידרש לשלם עבור שכירת דירה במקרה הטוב כמחצית מהסכום שאותו קיבל, מה שעומד לרשות האזרח זה סכום קטן שכמעט בלתי אפשרי שהוא ישרוד את החודש איתו והמינוס יתגלגל שוב.
 
המעביד בעל ההון חוסך על חשבון הגב של העובד
כתוצאה מהמעבר לקרן פנסיה צוברת מעבידים רבים מתעשרים על חשבון העובדים, אם תקחו מעביד שיש לו 2,000 עובדים ותקחו את ההפרשות שהיו צריכות להיות בידי המעביד וכרגע הם בידי העובד, אתם תגלו שהסכום של החסכון שמעבידים רבים חוסכים על חשבון הגב שלכם העובדים הוא סכום עצום כשמסתכלים לטווח הארוך, הדבר פוגע בעובדים על אף שמדובר בסכום שהוא מינורי למעביד, משום שגם ככה המעביד מרוויח את העמלה שלו על העובד הוא מרוויח כפליים ותמיד צריך לשאול את השאלה מי בכלל צריך פנסיה צוברת? למה שלא יעברו לפנסיה תקציבית?.

הצעירים הם הניזוקים העיקריים
האוכלוסיה הצעירה היא הסובלת העיקרית, אם האבא והסבא שלכם היו זכאים לפנסיה תקציבית, אז כיום לדור הצעיר קשה שבעתיים מלדור הקודם, מה שהופך את הילדים של היום לילדים סיעודיים שההורים תומכים בהם כספית, צעירים במדינת ישראל רחוקים מלחסוך כסף, כיצד יחסכו כסף כשאין להם כיום מה לאכול מפאת שלוקחים מהם גם את אחוזי הפנסיה, והם לא מופרשים רק על ידי המעביד, הקושי של הדור הצעיר להשתכר כדבעי נתן את אותותיו במחאות החברתיות, אך כנראה שהפתרונות רחוקים מלהיפתר וכתוצאה מכך המצב הכלכלי של הדור הצעיר רק יחריף.

מסקנות מהמעבר לקרן פנסיה צוברת
מההסתכלות הכלכלית שמופיעה לעיל אנו למדים שהמעבר לקרן פנסיה צוברת היה שגוי מיסודו וכהוכחה לכך תראו כיום את הקושי הרב שיש לדור הצעיר לחיות את חיי היומיום, שכבר קראו לחיים במדינת ישראל לא חיים אלא "חיים לשרידה", קרי שהצעירים במדינת ישראל לא חיים אלא מנסים לשרוד את חיי היומיום, רצוי להדגיש שרק מעבר לקרן פנסיה תקציבית זה לא הדבר שיחולל שינוי של ממש אלא נדרש לעשות עוד פעולות כלכליות כאלו ואחרות על מנת לשנות את פני המצב הקיים של אזרחי המדינה ובפרט של צעירי הדור שאותם אנו מנסים לחנך להיות שקולים יותר.

המאמר נכתב ע"י רן חובב מומחה למיסוי ופרישה