מנהלים כספים בפרישה – חרדות כלכליות

מנהלים כספים בפרישה – חרדות כלכליות
 

מנהלים כספים בפרישה חרדות כלכליותהפרישה היא אירוע מכונן בחייו של כל עובד. כשהוא מתחיל את דרכו במקום העבודה הוא דומה לתייר שיצא למסע ארוך, עם עוד הרבה חברים טובים. יחד הם מתקדמים, הוא וחבריו, בדרכי החיים והקריירה, תומכים אחד בשני (ולפעמים גם מכשילים...), שמחים ביחד בהצלחות וחוששים יחד ממשברים כלכליים ומפיטורים. כך גם נוצרות חברויות אמיצות וקשרים הדוקים. שנים רבות חולפות ויום אחד מגיע ה"תייר" שלנו לפאתי יער, לשביל שמעולם לא פסע בו, לא התכונן לקראתו ושאינו מופיע במפת הטיול.

מדריך הטיולים (מנכ"ל החברה) עומד ונושא דברי ברכה, מזמין את כולם לשולחן ערוך בחגיגיות ואומר: "תם הטיול. עכשיו עליך לצאת לבד אל היער" האיש נחרד: "היכן הם כל חברי? האם הם ממשיכים ביחד אתי? ומדוע לא יפעלו וילחצו כדי שאשאר איתם עוד קצת?"... אך החברים, עם המדריך, ממשיכים בדרכם. עוד רגע והם נעלמים באופק. האיש שלנו יושב, נבוך ומלא חששות: איך יחצה את היער הבלתי מוכר, לבדו? והוא חרד לעתיד.


חרדה: מצב נפשי שבו האדם חש אי-שקט, מתח ודאגות מול איומים שעלולים להיות ממשים או דמיוניים. אי-השקט הנפשי משפיע גם על מצבו הגופני והרגשי. קים הבדל גדול בין פחד לחרדה: הפחד הוא תגובה למצב ספציפי וממוקד. החרדה היא אמורפית: היא מצב שמאיים, לא מוגדר ולאדם אין כל שליטה עליו. ידוע כי נפש וגוף חד הם. מצבי חרדה משפיעים כמעט תמיד גם על בריאותו של האדם.

פרישה - חרדות כלכליות: האדם העובד, שהורגל לקבל את משכורתו בכל חודש וגם בתוספות שי לקראת החגים, מופתע בעת פרישתו: כל שנידרש ממנו, בכל שנות הקריירה שלו היה בעיקר להיות בריא ולעבוד. הניתוק הפתאומי מעטיניי המעסיק נתפס בעיני העובד כמעשה לא הוגן ולא תקין. בעת הזו מתחילות לצוף החרדות הכלכליות: מה יהיה? ממה אחיה? כיצד אוכל לשמור על רמת החיים שאליה הורגלתי, אני ומשפחתי? מה יהיה על העזרה לילדים? מה יקרה אם אפול למשכב? כיצד אמשיך לטייל בעולם?

זו החרדה הכלכלית של עת הפרישה שבה נדון במאמר זה. נחפש דרכים לצמצמה, להתגבר עליה וללמוד לחיות אתה. "ידיעה מונעת פחד" אומרים בצבא. זה נכון כנראה גם לתקופה שבה יש נעלמים כלכליים ופיננסים רבים: הפרישה.


חרדה ממשבר כלכלי: לפני שמנתחים לעומק את חרדת הפרישה כדאי לעיין בשני גרפים:

 גרף מספר 1 דאו גונס
 גרף מספר 1: דאו ג'ונס. 


 
גרף מספר 2 שוק המניות בישראל
גרף מספר 2: שוק המניות בישראל.


הגרפים מלמדים כי יכולת הניבוי של משבר - ברמה היומית - היא בלתי אפשרית. בנוסף, הגרפים מלמדים שמשבר כלכלי הוא חלק ממה שחייבים להביא בחשבון לטווחים ארוכים. משבר אף מייצר הזדמנויות אדירות לשיפור.

לדוגמה: משנת 2000 ועד לשנת 2015, שוק המניות בישראל נתן תשואה (כולל משברים!) ממוצעת של 28% בשנה! נתונים דומים מתקבלים מניתוח תשואת שוק ההון האמריקאי.


אז מה עושים לנוכח העובדות המצטיירות בגרפים האלה, כדי להקטין את החרדה?

כדי שניתן יהיה לחיות בשלום עם התנודתיות האינהרנטיות, חייבים להתאים ולגדר תרחישים שכאלה בתכנון ניהול התזרים בעת פרישה. כאשר בונים את תזרים המזומנים האופטימאלי, יהיה בדרך-כלל רובד ראשון הבנוי מקצבאות המדינה = ביטוח לאומי. הרובד השני הוא הפנסיה. הרובד השלישי יהיה תזרים מזומנים מהון ריאלי, כמו נכסים או דירות ומהון פיננסי המגיע משוק ההון. רק לאחר שדואגים לשריין את תזרים המזומנים, ניתן להשתמש  בעודפים (אם יש) שהם כספים שיושקעו בשוק ההון. אלו הם הכספים שיועדו לטווחים ארוכים יותר ועל כן יוכלו לספוג תנודתיות לאורך השנים.

אחת הסיבות לחרדת יתר בפרישה היא אלמנט הזמן. מוכר משפט החוזר על עצמו אצל פורשים מודאגים: "אין לי טווח אופק פיננסי של 30 שנה". התשובה היא אינטואיטיבית: "איך אתה יודע?" בעצם, ניתן להניח שהפורש כן יודע! שהרי אם גידר נכון את ההון וחשף לתנודות רק סכומים שהיה אפשרי לסכן אותם, אין מקום לחרדה. (יש לזכור גם כי במקרה הקיצוני ביותר, אלה שיסבלו יהיו היורשים... והם, כידוע, כבר יסתפקו במה שיקבלו!) כך הפורש מסכן רק סכומים שלא יפגעו בעתידו הפיננסי. מצד שני, כדאי לזכור כי שמרנות יתר לא תוביל להשגת המטרות והיעדים הכלכליים. הפתרון הוא ניהול הסיכון ומעקב צמוד.
 

דרכים להתמודדות: בעידן שבו סכומי הקצבה הנצברים הולכים וקטנים, בתקופה שבה החלק של הקצבאות החודשית התלוי בביצועי שוק ההון הולך וגדל, בעוד סכומי הכסף שנצברו עם השנים משמשים להשלמת תזרים המזומנים, (דוגמת השקעת הכספים בשוק ההון), הדרך הנכונה ביותר  להתמודדות עם משבר כלכלי היא להניח - כבר בשלב תכנון תזרים ההכנסות בפרישה - שאירוע כזה יתרחש לפחות פעם אחת. את תזרים המזומנים בפרישה יש לתכנן לפחות ל- 25 שנה מההגעה לגיל הפרישה. יש לתת ביטוי מוחשי לתרחיש בו פוקד את שוק ההון משבר: האם ועד כמה יושפע תזרים המזומנים של הפורש? כאשר נקלע השוק למשבר, חשוב ביותר לדעת להתאזר בסבלנות: עולם כמנהגו נוהג ואם לא מדובר במשבר נורא ואיום, הופך סדרי עולם, הרי בחלוף הזמן הוא יעבור והמניות שוב תעלינה - והן צפויות לקבוע שיאים חדשים.
 
תשלומי קצבה : מקבלי הקצבאות מקרנות פנסיה תקציביות ומקרנות הוותיקות יכולים להיות רגועים ובטוחים גם בעת משבר כלכלי. כלל תשלומי הפנסיה שלהם הוא צמוד למדד מקבלי הקצבאות מביטוחי מנהלים.

בקרנות הפנסיה החדשות, גובה הקצבה אינו מובטח. הוא תלוי בתשואה שתשגנה התוכניות. על כן הקצבאות מהם יכולות לרדת, בתקופה שבה שוק ההון רושם תשואה שלילית משמעותית - דוגמת 2008.

למקבלי הכנסה חודשית מקופת הגמל (תשלום "אנונה")  לא יהיה שינוי בדרך-כלל בגובה התשלום החודשי. לעומת זאת, אם חושבה האנונה לפי תשואת יעד ולא נצברו בעבר מספיק רווחים מעל לתשואת היעד, יהיה עליהם להתאים את גובה האנונה החודשית ליתרה ולהתייחס להנחת העבודה אודות הריבית הצפויה.


עודף תקציבי: תכנון תזרים מזומנים בפרישה כולל הנחת יסוד של תשואת יעד בכל שנה. יש לבצע חישוב אם אכן הושגה תשואת היעד. בשנים בהם הושגה גם תשואה עודפת, היא תיחשב כעודפים הוניים, לתקופה שבה - בעת משבר בשוק - יהיו מי שלא יצליחו לעמוד בתשואת היעד המתוכננת. הפורש, או מי שאמון מטעמו, מחויב לדעת בכל נקודת זמן האם הוא מצוי בגירעון או בעודף. עצם הידיעה תקל על הפורש לעבור תקופות משבר בשוק ההון.


פיזור: אם הפורש הוא משקיע פאסיבי ונוהג לרכוש תעודות סל וקרנות נאמנות, חשוב להקפיד על פיזור גלובלי בין הכלכלות השונות. בתיאוריה, לאחר משבר שוק המניות מתאושש ואף מגיע לשיאים חדשים - אך לא תמיד. הדוגמא הבולטת היא שוק המניות היפני. בסוג השקעות פאסיבי שכזה נדרש על כן פיזור תעודות הסל/קרנות נאמנות בין כלכלות שונות.


זהירות, חרדה ושמרנות: רק 10% מהמשקיעים מנצלים את ירידת המחירים בשווקים לאיתור הזדמנויות. כל היתר מגיבים באופן אמוציונאלי קיצוני למשברים. משבר המניות הופך למשבר אמון בשווקים. כתוצאה מכך מחליטים אותם 90% של "העדר" למכור את אחזקותיהם בהפסד ולשבת בצד. הם אלה שיספגו את ההפסד ולא ייהנו כאשר יגיע התיקון במחירי המניות. אחת הסיבות לכך היא שבני האדם מפתחים מערכת אמוציונאלית עם שוק המניות, דבר המכביד על המשקיעים לקבל החלטות. אם הפורש לא מסוגל, מקצועית ומנטאלית, לקבל את ההחלטות - שיחפש איש מקצוע שיעשה זאת בעבורו.


דיבידנד: קיימות חברות רבות בעלות משטר דיבידנד יציב. תשלומי הדיבידנד יכולים, לאורך שנים, להוות פיצוי בעת משבר כלכלי. בתקופת משבר בשוק ההון מחירי המנית יורדים ונוצרות הזדמנויות לאיתור והשקעה במניות המשלמות דיבידנד. רכישה בעיתוי הנכון מייצרת הזדמנות נדירה להשקעה לטווחים ארוכים, כאשר הדיבידנד הצפוי ישמש להגדלת התזרים החודשי.


מתי הזמן לקנות: שוק המניות מעביר הון מאלה שחסרי סבלנות אל אלה שיש להם סבלנות... דווקא כאשר השוק נכנס לאווירה של משבר נוצרת הזדמנות אדירה למשקיעי הערך. ככל שמחירי המניות יורדים ההזדמנויות שנוצרות יכולות להיות מכוננות! לעולם אין לדעת מתי בדיוק תגיע ההזדמנות הנכונה. נחוצים עצבים חזקים ולב קשוח! המקצוענים ידעו לזהות הזדמנות. ייתכן כי יבקשו לעצמם לפעמים מרווח ביטחון נוסף, אך הם לא יהססו כאשר יחליטו לרכוש חבילת מניות ראשונה. בהמשך הם ימתינו להתפתחויות נוספות. במידה וצדקו - ימכרו את המניה כעבור שנים, לרוב ברווח גדול מאוד. אם לא צדקו בעיתוי, הם יפעלו לבצע רכישה נוספת. זאת כדי להגדיל את ההזדמנות ארוכת הטווח.


משבר כלכלי - השלכות רוחביות: דאגתם של הפורשים אינה מסתכמת רק בהם עצמם, אלא גם ביקרים להם - ילדיהם. אחד הפרמטרים הקשים לצפייה הוא לאו דווקא העיתוי של המשבר, אלא כמה זמן יימשך. ככל שזה מתארך יותר, ההשלכות שלו מעמיקות יותר. חשוב לכל פורש לדעת, ברמת דיוק סבירה, מהו "רוחב הכתפיים" הכלכלי שלו. כך הוא לא יזרוק גלגל הצלה כאשר כל האונייה טובעת!... בכל מצב עמום נדרשות סבלנות. צריך להיות מחוברים למציאות, אך אין לשכוח: משבר הוא קרש הקפיצה אל עבר עתיד טוב הרבה יותר.
 


סיכום: כל הנקודות שהועלו במאמר זה נועדו להקטין את מפלס החרדה של הפורש ולספק לו כלים להבנה ולידיעה של מצבו. "ידיעה מונעת פחד" ושליטה בחומר מנמיכה את סף החרדה. גיבור סיפורנו, ה"תייר" שמצא את עצמו לבד אל מול היער, קם והחל לצעוד! בהמשך דרכו הוא גילה עולם שלם של תוכן ועניין. בתקופת מסעו עם חבריו, במהלך הקריירה הוא לא היה יכול להתפנות ולרכוש את הידע הזה. מכאן והלאה האיש השכיל לתכנן את צעדיו. לימים אף הצטער על שלא נכנס ליער העבות והמרתק כבר לפני שנים. גם ביער הסבוך הוא רכש חברים חדשים, למד להסתגל והחשוב מכל: מצא ולקח לעצמו מדריך. מורה-דרך ביער הפרישה. זה עזר לו לנווט את דרכו בכל שעות היממה, היה לצידו גם כאשר זרחה השמש וגם כשהשמיים היו מעוננים. הוא היה אתו ברגעים אחרים, לא תמיד קלים -  אך תמיד היה שם. הוא דאג וטיפל ב"תייר" הפורש לשביעות רצונו וליציבותו הכלכלית.

כאשר היו מתקשרים אל ה"תייר" שלנו חברים מהמסע הקודם, היה מאחל להם להגיע בריאים ושלמים לסופו של מסעם, למצוא את דרכם גם ביער הבלתי-מוכר וליהנות כפי שהוא נהנה היום. 
 

רן חובב – מומחה למיסוי ולפרישה ©
המקצוע שלי הוא הטוב ביותר בעולם.
בזכותה של אשתי אני מה שאני.


הנתונים הינם למועד כתיבת המאמר. המידע כולל הערכות ואומדנים שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים/בלתי מעודכנים. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. וכן אין לראות בו כהמלצה לקנות ו/או למכור את ני"ע המוזכרים בו ו/או ני"ע אחרים. המידע המוצג הוא לידיעה בלבד. ולא מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב לא אחראי לכל נזק. אובדן. הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא. לרבות ישיר ו/או עקיף. שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה. כולו או חלקו. ככל שייגרמו. ולאמת חייב כי שימוש במידע הכלול במסמך זה עשוי ליצור רווחים בידי העושה בו שימוש. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.

קרדיט תמונות:

Witthaya Phonsawat