מי קיצץ 35% מהפנסיה?

מי קיצץ 35% מהפנסיה?
שלב נוסף במותו של החיסכון הפנסיוני. יחי החיסכון לתזרים מזומנים.
 
מי קיצץ 35 אחוז מהפנסיהממשלת ישראל מודיעה "בתדהמה"   על מותו של החיסכון הפנסיוני!

רימון עשן: יהושע בן נון היה מנהיג ואסטרטג רב יכולת. תכניות המלחמה שלו היו אלה שגרמו לכנענים להיכנע לבני ישראל. תרומתו כמפקד צבאי תרמה להצלחת כיבוש הארץ, כמו במקרה כיבוש העיר הכנענית עי, יהושע השתמש בתחבולה, תפס את האויב בהפתעה והשאיר אותו מבולבל, חסר אונים ושטוף בפאניקה. כך הוכרע הקרב.

מאז כיבוש ארץ כנען חלפו כבר אלפי שנים. הקדמה היטיבה עם בני האדם אך לא שינתה אותם, בבסיסם. גם בימינו משתמשים בתחבולות, בהונאה ובצעדים מטעים – אך הפעם לא כדי לכבוש את ארץ ישראל אלא כדי לפגוע בחלק מתושביה הנוכחיים: ציבור החוסכים. ומי היא המשתמשת בטכניקות האלה? דווקא הממשלה! היא מנסה לחקות את הטכניקות הצבאיות של יהושע בן נון, אך לא למטרות כיבושים צבאיים אלא למטרות פגיעה בחלק מהאזרחים! היא מסיחה את דעתם של החוסכים לפנסיה ובאופן כמעט בלתי מורגש מקצצת בזכויותיהם ופוגעת בעתידם. תקנות חדשות שפורסמו מדגימות כיצד המדינה מורידה מעצמה אחריות בסיסית מינימלית לעתידם של החוסכים לפנסיה: מין "רימון עשן" להסוואת פעולתה. את מי היא רוצה לכבוש ולנצח?...

למי נוגעות התקנות החדשות? התקנות החדשות נוגעות ומתייחסות אך ורק לקרנות הפנסיה החדשות וביטוחי מנהלים חדשים (שנפתחו משנת 2013 והלאה, ללא מקדם). החוסכים בקרנות הפנסיה הוותיקות ואלה שזכאים לקבל בעתיד פנסיה תקציבית לא ייפגעו מהתקנות החדשות. יתר על כן: גם אלה שכבר מקבלים פנסיה, מקרן תקציבית או צוברת חדשה לא ייפגעו.

וותיקות חדשות: המעבר בין וודאות לאי-וודאות הוא מוחלט. בעבר היה סוג של ערבות הדדית בין החוסכים: "בני ישראל החוסכים היו ערבים זה לזה". בעידן התקנות החדשות הפסיקו בני ישראל להיות ערבים. הם הפכו ל"זאבים בודדים". במערכת הפנסיונית הוותיקות הצעירים החוסכים היו "עושים כבוד" לחוסכים הוותיקים ועזרו במימון ובסבסוד הפנסיות של הבוגרים, מהידיעה שבמעגל חיים ובחלוף הזמן - מי שהיה פעם צעיר יהפוך למבוגר. היום, בעידן התקנות החדשות כל חוסך עומד בפני עצמו, ללא ערבות הדדית.


סכנה! צפוי גרעון בקרנות החדשות.

ראשית, כמה הגדרות:

גירעון: קרן פנסיה היא אפיק חיסכון המפוקח על ידי הממונה על הביטוח ושוק ההון. הקרנות מחויבות, על כן, לערוך דיווח התחייבויות שהוא מאזן אקטוארי: סך הנכסים (לרוב כספי החוסכים) אל מול התחייבויות הקרן למבוטחים ולמקבלי הפנסיה: פנסיונרים, מבוטחים ושארים. אם הנכסים עולים בערכם אל מול ההתחייבויות, יש לקרן עודף (יותר כסף ממה שהיא זקוקה לו). במקרים בהם ההתחייבויות עולות על הנכסים קרוי המצב גירעון (יש לקרן פחות כסף ממה שהיא זקוקה לו).

ריבית חסרת סיכון: ככל שהיא נמוכה יותר יקבלו החוסכים פחות כסף בתשלומי הפנסיה שלהם. שיעור הריבית שניתן לקבל ללא כל סיכון הוא לרוב נכס חסר סיכון, כמו אגרות חוב ממשלתיות סחירות. הריבית חסרת הסיכון משמשת כבסיס לחישובי כדאיות ללקיחת סיכון, לצורך קביעת שווי תזרים מזומנים ותשלומים גם בחיסכון הפנסיוני. הריבית חסרת הסיכון משפיעה על סכום הפנסיה החודשי שניתן לקבל מקרן הפנסיה החדשה ומביטוחי המנהלים החדשים. ככל שהריבית חסרת הסיכון גבוהה יותר, מקדם הקצבה נמוך יותר, כלומר היא תגרום לקבל יותר כסף בפנסיה החודשית. ככל שהריבית חסרת הסיכון נמוכה יותר, מקדם הקצבה גבוה יותר ולכן ניתן לקבל פחות כסף, בפנסיה החודשית.

ממתי ולמה זה קורה? מהרגע שבו הוסרה הערבות של המדינה בחיסכון הפנסיוני (על ידי הקטנת כמות אגרות החוב המבטיחות תשואה ושילוחן של קרנות הפנסיה לשוק ההון). נוצר מצב שבו סביבת הריבית הנהוגה, משפיעה באופן דרמטי על שיעור הפנסיה שיקבלו הגמלאים מקרנות הפנסיה החדשות. הריבית שעל פיה מחושבות זכויות הפנסיה היום היא 4% ברוטו לשנה. בשנים האחרונות הריבית נמוכה בהרבה יותר מהיעד התחשיבי: שיעור הריבית חסרת הסיכון עומדת על 1.60% כך שהריבית ברוטו השנתית רחוקה מאוד מהריבית חסרת הסיכון על פיה מחושבת הפנסיה. יש לצפות כנראה עוד לשנים ארוכות, בהן שיעור הריבית ימשיך להיות נמוך מהיעד. יש להוסיף לכך את העובדה שבשנים הקרובות מספר הפורשים ילך ויגדל באופן חד. הציבור מתחיל לחסוך מאוחר מדי ומעט מדי וב"רוב חוצפתו" הוא גם חי יותר מדי... הציבור כמעט ולא חוסך. בעתיד, הצעירים לא יוכלו לממן את הוותיקים. נכון להיום יש יותר משני מיליון חוסכים פעילים בקרנות החדשות, אך רק כ- 30 אלף מקבלי קצבה, אך תמונה זו תשתנה בעתיד: שיעור המקבלים הולך וגדל מידי שנה! זו פצצה חברתית אקטוארית. .

משמעות ההוראות החדשות: פחות תשלומי פנסיה בכל חודש, "תספורת"! זה יהיה קיצוץ שיכול להגיע עד כדי 35% מתשלומי הפנסיה החודשית. במהלך מתוחכם של הממשלה ("תרגיל יהושע בן נון") הקיצוץ לא יתבצע בשלב אחד, אלא יהיה מדורג על פני השנים, מיום פרישתו של מקבל הפנסיה ובהמשך, במהלך מדורג בכל השנים בהם הוא מקבל את תשלומי הפנסיה. כך, במקום לשמור על ערכם, תשלומי הפנסיה ילכו וירדו. מה עם האינפלציה? ההצמדה? יוקר המחיה? פנסיונר שתכנן את ההכנסה מפנסיה בשיעור של 7,000 ₪ לחודש, ימצא עצמו לאחר מספר שנים עם 4,550 ₪ בלבד!

תשליכני לעת זיקנה! "פנסיה בלוף": הפנסיונרים יממנו את הגירעון! סכום הפנסיה החודשי נקבע בכפוף לסכום שהחוסך צבר. סכום זה מחלקים במקדם. המקדם הוא מספר שמחושב על פי תוחלת החיים והריבית חסרת סיכון במשק. ככל שתוחלת החיים עולה והריבית נמוכה - המקדם גבוה יותר והפנסיה נמוכה יותר. השינוי הגדול ביותר בתקנות החדשות הוא בכך שהגירעון לא ימומן יותר על חשבון החוסכים הצעירים שיעזרו למבוגרים, אלא שהוא ימומן על ידי הפנסיונרים עצמם. כזכור, ביום כניסתו של מר יאיר לפיד למשרד האוצר, הוא ביקש, לכאורה בתמימות, לקצץ בתשלומי הפנסיה החדשה בשיעור של כ- 20%. החשש הגדול ממחאה חברתית גרם לכך שתוכנית זאת הוחזרה למגירה - אבל במקומה הומצאה ה"פנסיה בלוף": במקום לקצץ בשיעור חד פעמי יעשו זאת ב"שיטת הסלמי": תוך כדי עדכון המקדם יעלו אותו בכל פעם מחדש... כך יפחתו תשלומי הפנסיה החודשיים! ההנחה היא שלצעירים לפני הפרישה יש עדיין כוח למחות ולצאת להפגנות. עם העלייה בגיל נחלש הכוח והדחף לצאת לרחובות יורד. גם על כך מסתמכת תוכנית הקיצוץ.

הטבות המס על תנאי: החיסכון הפנסיוני, בכפוף לתקנות דוגמת קרן-פנסיה, ביטוח מנהלים, קופ"ג - מזכה בהטבת מס בחיסכון השוטף. הטבת המס משמעותה כי המדינה עוזרת לחוסך ומשתתפת אותו כדי שיוכל לחסוך. אך - באותה נשימה - התקנות החדשות "מלאימות" לכאורה את הטבות המס. כך, בהקטנת שיעור הפנסיה המדינה מחזירה לעצמה את ההטבה, ללא כל שליטה של החוסך.

מות החיסכון הפנסיוני: החיסכון הפנסיוני המוכר מימים עברו  "מת" אינו קיים עוד. היה ראוי שהמדינה תתאים עצמה למצב החדש שהיא יצרה. אין יותר חיסכון פנסיוני. יש שני סוגי חיסכון: זה שיש לו הטבות מס, כמו קרן פנסיה, ביטוח מנהלים, קופ"ג, קרה"ש וזה שהוא חיסכון ללא הטבות מס: כל היתר. הציבור לא חוסך לקראת פנסיה, אלא לצורך יצירת תזרים מזומנים עתידי.

המשתמע מכך: חלה אבולוציה בחיסכון לפרישה: אין יותר חיסכון לפנסיה. מהותו השתנתה ומעתה הוא חיסכון לתזרים מזומנים בפרישה, החיסכון הפנסיוני המסורתי הפך רק לחלק מה"פאזל" ולא למשלם הפנסיה/תזרים העיקרי, כפי שהיה בדורות קודמים.
 
ייעוץ פנסיוני? שיווק פנסיוני?: שוק החיסכון הופך למתוחכם יותר ויותר. ממש ג'ונגל. אנשי המקצוע בתחום הזה עברו מספר אבולוציות שנגרמו על ידי המחוקק: מעולם של סוכנים בלבד, לעולם של משווקים ויועצים. בקרוב מאד תצא לדרך עוד אבולוציה חדשה: עולם שכולו יועצים. כל השינויים האלה קרו ממהלכים שהמחוקק ביקש להוביל: או בכוונה – כמו יהושע שרצה לכבוש את הארץ בעורמה, או ללא כל מחשבה וללא ראיית טובתו של הצרכן. היו בין מתקני התקנות כאלה שרצו להשאיר את חותמם במערכת, כמי שעשו שינויים חשובים, אך דווקא אלה נטשו את העמדות שהחזיקו בהם והתקדמו לתפקידי ניהול בכירים בחברות הגדולות. מסתבר שהרפורמות שהם יזמו - כשלו.

תחום החיסכון בכללותו עובר שינוי מהותי. ממש מהפך: את מקומם של הסוכנים, היועצים והמשווקים יתפסו אנשי מקצוע מומחים. אלה ילוו כמה וכמה לקוחות במהלך חייהם. הם יהיו המבינים, המובילים בייעוץ ובביצוע בתחומי המיסוי, החיסכון פנסיוני והחיסכון הפיננסי. זאת תהייה, כנראה, האבולוציה היחידה שתישאר בסוף התהליך. אותם יועצים יובילו את לקוחותיהם ליעדי החיסכון: לתזרים מזומנים. בתחום המיסוי תהייה להם מומחיות יתרה: המיסוי הפרטי, המקומי והבינלאומי והמיסוי הפנסיוני על היבטי החיסכון שלו לאורך תקופת החיים של החוסך. בנוסף הם יהיו היועצים בהגנה על הנכסים הפיננסיים, בצבירת ההון, בניהול סיכונים, בשמירה על תזרים מזומנים במהלך שנות פרישה. הם גם יהיו אלה שיטפלו במעבר נכסים לדור הבא.

וכך ניתן יהיה להשיב מלחמה ואף לנצח את יורשיו של המצביא יהושע בן נון. אם יהושע, מנהיג העם, היה חיי בימינו הוא היה אומר לעם ישראל לבטח כך: "לא הייתה – וגם לא תהיה לכם, משימה כה מורכבת וסבוכה דוגמת החיסכון לתזרים בפרישה. עימדו במשימה, כדי שתוכלו לחיות את החיים שרציתם לעצמכם בתקופת הפרישה".

בהצלחה
רן חובב – מומחה למיסוי ולפרישה ©
המקצוע שלי הוא הטוב ביותר בעולם.
בזכותה של אשתי אני מה שאני.
 

הנתונים הינם למועד כתיבת המאמר. המידע כולל הערכות ואומדנים שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים/בלתי מעודכנים. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. וכן אין לראות בו כהמלצה לקנות ו/או למכור את ני"ע המוזכרים בו ו/או ני"ע אחרים. המידע המוצג הוא לידיעה בלבד. ולא מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב לא אחראי לכל נזק. אובדן. הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא. לרבות ישיר ו/או עקיף. שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה. כולו או חלקו. ככל שייגרמו. ולאמת חייב כי שימוש במידע הכלול במסמך זה עשוי ליצור רווחים בידי העושה בו שימוש. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.

קרדיט תמונות:

Ambro