הדוגמנית והצפרדע
 
הדוגמנית והצפרדע
 
הדוגמנית והצפרדעהדוגמנית, הצפרדע והחיסכון הפנסיוני: נתחיל במשל: דמו לעצמכם כי על אי בודד, הרחק ממקום ישוב גרה לה אשה יפה, ממש דוגמנית-צמרת. האי בודד כל-כך עד שאוניות לא פוקדות את חופיו אלא אחת לכמה שנים. באי המיוחד הזה גרה גם צפרדע. לפני שנחתה לראשונה על האי הזהירו את הדוגמנית: "הזהרי מהצפרדע! היא אינה אמינה. לפעמים היא אפילו משתגעת!". כתוצאה מאזהרות אלה היא הגיעה לאי טעונה בחששות ובאי-וודאות.

מה לעשות? הבדידות עושה את שלה והאישה יצרה בכל זאת קשר עם הצפרדע. היחסים ביניהן הלכו והתחממו והדוגמנית ראתה כי "לא כצעקתה". הצפרדע ממש נחמדה והן הפכו לחברות טובות. האישה אפילו שמרה על הצפרדע כשהיה בכך צורך.

חלפו שנים ללא כל הפרעה וללא רעשים סביבתיים. הדוגמנית התעלמה מכל האזהרות שניתנו לה ולא פעלה מתוך חשש אלא מהניסיון הטוב שהיה לה עם הצפרדע ה"מאיימת" לכאורה. פעם היא אפילו העזה לנשק אותה – והנה הופיע נסיך!

זה המשל. ומהו הנמשל? הצפרדע היא החיסכון הפנסיוני והנסיכה היא ייצוגם של כל ציבור החוסכים לפרישה. כל נושא החיסכון הפנסיוני מלווה בתקשורת בספקות והפחדות המוגברים על ידי כל מיני "מומחים מטעם עצמם". אלה גורמים לציבור לחשוש מה"צפרדע" – וזו ממש טעות!

חיסכון פנסיוני: צמתים לקבלת החלטה: השיח הציבורי בארץ, כמעט בכל נושא, הוא מתלהם ומלבה יצרים. תמיד ניתן למצוא אשמים. בעניין החיסכון הפנסיוני כולם מטיחים בכולם האשמות: מקבלי הפנסיות התקציביות, מנהלי החברות ואנשי העסקים. מתנהל וויכוח יצרי ועז על מצבו של החיסכון הפנסיוני. חייזר, לו היה נוחת לרגע מכוכב אחר ומאזין לשיח לא היה מעז לחסוך חיסכון פנסיוני. אם היה לו כזה, הוא היה רק מחכה לרגע שבו היה יכול למשוך את החיסכון ול"הציל את כספו".

מתוך עשרות הצמתים שהיו בדרך ההתפתחות החיסכון הפנסיוני בחרתי  לכתוב על שניים. מרביתם של קוראיי יגיעו לצמתים הללו. כאשר יגיעו לשם לא כדאי להם להיגרר אחרי השיח הסוער. מומלץ להם שלא להתנהל ללא מחשבה. קוראי הוותיקים כבר יודעים: דפי העיתונים הכלכליים מלאים והכתבים המכובדים יכולים לכתוב הכול, אך מי שיישאו בתוצאות הם החוסכים. כדאי לחוסכים לקבל החלטות שקולות, שלא מתוך מאגר של חששות ולבטח לא מחוסר ידע או אי-הבנה. 


צומת מס' 1: מעבר קריירה:

חוב-וותק: ממש בזמן שלפני ניתוק יחסי עובד/מעביד, למרות שהמעבידים הפקידו כספים לחיסכון לעובד באופן שוטף, ישנם מקרים שבהם - למרות כספי הפיצויים שהופקדו - המעבידים צריכים עוד להשלים סכומים נוספים, בין אם כתוצאה מעליות השכר שלא עודכנו בהפרשות החודשיות או בשל הפסדים בקופות, (למעט אלה שחתומים על סעיף 14) ואם בגלל השלמת חוב-וותק (עקב פיגורים או גידול בשכר).

המעסיק יכול לבצע השלמת חוב פיצויים בכפוף לתנאי הבא: השלמת חוב-וותק על פני 3 שנות מס, כלומר 1/3 בכל שנה. יש לתאם זאת אל מול שלטונות המס.

היתרון הגדול של השלמת חוב-וותק לעובד הוא בכך שהוא פותח מספר אפשרויות לתכנון מס בגין כספי הפיצויים, שמשנת 2008 והלאה ניתנים ליעוד לקצבה או רצף פיצויים - או שהעובד יוכל למשוך אותם בכפוף לתקרת הפטור המגיעה לו.

פיצויים בקופת גמל: משיכה, רצף פיצויים או רצף קצבה?  מעבר קריירה יאפשר לעובד, בגין כספי הפיצויים המופקדים בחיסכון הפנסיוני, למשוך אותם בכפוף לתקרת הפטור: וותק במכפלת תקרה (בשנת 2016 היא 12,320 ₪) או להחיל על כל הכסף רצף זכויות לפיצויים. בגין כספי פיצויים בקופת גמל: עד ליום 31.12.2007 הסכומים מסווגים כהון. העובד יכול להחיל על הכספים רצף פיצויים (דחיית מס), החל מתחולתו של תיקון 3 1/2008. כספי פיצויים שהופקדו בקופת גמל: מינואר 2008 יוכל העובד לבקש רצף זכויות לקצבה. 

בצומת זו כל החלטה אינה ניתנת לתיקון! שימור הזכויות והכספים הינם אבן-דרך חשובה ביכולת לצבור סכומים משמעותיים בחיסכון הפנסיוני בהמשך. 

שימור זכויות: ניתוק יחסי עובד/מעביד דומה לניתוק העגל מעטיני ה"פרה של החסכונות הפנסיוניים". הדבר האחרון עליו חושב האיש העובר קריירה הוא שימור זכויותיו. שימור הזכויות יכול להיעשות בסדרי עדיפויות, אך חשוב שבצומת זו של הקריירה תוקדש מחשבה לתהליך חשוב זה. רצוי להתחיל ולשמר את ההפקדות, אפילו בסכומים קטנים, עד למעבר של חמישה חודשים מיום ההפקדה האחרונה. הפסקת ההפרשות עלולה לפגוע בכיסוי הביטוח. שימור הרציפות בהפקדה הוא המכשיר בעזרתו ניתן להמשיך ולהפקיד לאותה הקרן כאשר מתחילים בעבודה חדשה.

מעסיק חדש: בוחרים חיסכון פנסיוני? למה לבחור אם כבר הוא קיים? מעבריי קריירה הם  בדרך-כלל גם אירוע נפשי מטלטל. חולשה זו יכולה להיות מתורגמת לאי קבלת החלטות נכונות. ניתן לקבל עזרה בקבלת ההחלטה בנוגע לחסכונות הפנסיוניים. כמעט בכל מקום עבודה ישנו מישהו שאחראי על סדרי הפנסיה. ייתכן שהוא פועל מתוך כוונה טובה, אך פעמים רבות נאמר לעובד החדש כי התוכניות המוצעות לו הן טובות ממה שהיו לו ועדיף כי יפתח תוכניות חדשות. ברוב המקרים זו טעות ואף "פיגוע פנסיוני" ברציפות הזכויות. 

תיעוד מסמכים: מעבר קריירה יכול לגרום גם למועקות נפשיות, כעסים ומרירות. אלה מתורגמים לכך שרוצים "לשכוח מכל מה שהיה"... כולל תיעוד המסמכים. זו תהיה טעות המהווה מפגע בתיעוד היסטוריית חיסכון הפנסיוני. שימור טפסים הוא חשוב! יגיע הרגע שבו יהפוך העובד כל אבן כדי לאתר את המסמכים. לא כדאי להגיע לרגע הזה. מומלץ לתעד, לשמור ולגבות את כל המסמכים במעבר קריירה ו/או בפרישה. 


צומת מס' 2: שכיר

מעורבות ניהול סיכון: בהגיעם לצומת הפיננסית, רוב החוסכים פוטרים עצמם מאחריות במילים: "אני לא מבין בזה...בשביל זה יש מנהלים!" אז רצוי לשנות גישה! מעורבות בתהליך אין משמעה לקיחת שליטה מלאה, אלא הבנה של המוצרים והאפשרויות. אחת מהם היא היכולת של החוסך בימינו לשלוט על תמהיל הסיכון ולהתאים אותו ליעדיו לצרכיו, כך שייתן מענה לתכניות הכלכליות העתידיות שלו.

גמל במעמד עצמאי: לכל עובד המועסק בכפוף להסכם השכר, מופרשות ממשכורת הברוטו שלו הפרשות לחיסכון פנסיוני (אם כי לא בכל המקרים). לדוגמה: אם לשכיר משכורת של 10,000 ש"ח והחלק עליו מפקיד המעסיק הוא 6,000 ש"ח, ייקרא זה "שכר מבוטח". שאר ה-4,000 ₪ הם שכר שאינו מבוטח. כנגד שכר שאינו מבוטח יכול השכיר - מיוזמתו וב"מעמד עצמאי" (ללא השתתפות המעסיק) - להפקיד לקופת גמל ולקבל הטבות מס בכפוף לתקרות השכר (נכון לשנת 1.2016 הוא 21,750 ש"ח). שכיר שיקדיש לכך תשומת-לב בצומת החלטה זו, יכול להגדיל משמעותית את החיסכון הפנסיוני שלו לאורך שנים. ביום פרישתו הוא יוכל להגדיל משמעותית את שיעור הקיצבה, או - בכפוף לבדיקה - יוכל למשוך כספים בהיוון, פטורים ממס.
 
הגדלת החיסכון לפנסיה: עובד רשאי להגדיל את חלקו בהפרשות מעבר לשיעור ההפרשות הקבועות בחוק ועד למקסימום של 7% מהשכר. למעסיק אסור לסרב בצומת החלטה זו. העובד יכול לקחת בידיו את גורלו וגורל משפחתו ולשפר באופן ניכר ומשמעותי את סכום הפנסיה החודשית. מומלץ לקחת החלטה ולהגדיל את שיעור ההפרשה לפנסיה. ניתן גם להגדיל את ההפקדה מעבר ל- 7% לקרן הפנסיה באופן עצמאי, באמצעות הוראת קבע.

תלוש השכר: הוא מגיע לכל עובד לפחות אחת לחודש. זה צומת חשוב! מצער לדעת כי מרבית מקבלי התלוש אף לא פותחים אותו. יש גם כאלה שאמנם פותחים, אך "מתייקים" אותו מיד לתוך מגירה ונוטשים אותו שם. התלוש הוא העדות ומהווה מערכת בקרת-פנים חשובה ביותר של העובד. זהו מסמך דרכו יכול העובד לעקוב אחר זכויותיו. מפורטים ב"לוקש" סכומים וזכאויות, דמי הבראה, מחלה, פנסיה, נקודות זיכוי לצרכי מס והפרשות סוציאליות. רצוי מאד כי כל עובד יסגל לעצמו מנהג: בכל חודש, כאשר הוא מגיע לצומת הזו, במקום לחלוף אותה במהירות ישב ויתעמק בה. עם הזמן ותוך לימוד הוא יהפוך למומחה בזכויותיו וידע מה עומד לרשותו. מדי פעם הוא יוכל לבצע בדיקות על ההפרשות לחסכונותיו.

הון אנושי: רוב העובדים מנהלים קריירה תחת אילוצים כלכליים: ענייני יום-יום דוחקים, רכישת דירה, גידול ילדים וחינוכם, עד לתואר אקדמי ועד החתונה ועוד ענייני משפחה.  מרוב עיסוקים הרבה מהעובדים מזניחים את עצמם בתחום חשוב: הידע שלהם. הנכס החשוב הזה - מאגר המידע - עומד בראש ובראשונה לרשות המעסיק. המעסיק משתמש לתועלתו  בידע הייחודי שהעובד רכש, לצורך הצלחת העסק ורווחיו. לעומת זאת, הידע והיכולת האישית, הפרטית כמעט ואינם מנוצלים לטובת העובד עצמו. רבים מסתפקים בהישגים שאליהם הגיעו בימים עברו, בתואר שנרכש לפני שנים רבות ולא מתפתחים יותר. המכונה המופלאה הזו שבתוך ראשנו דורשת טיפול ותחזוקה בלתי פוסקים. העולם משתנה לנגד עינינו בקצב מסחרר וחייבים לנוע ביחד אתו כדי להיות מעודכנים. גם כדי להבטיח את עתידו התעסוקתי (והכלכלי!) מומלץ מאד לכל עובד להשביח את הנכס החשוב ביותר שלו  - אותו הוא גם מוכר ל"בוס": מאגר הידע שלו. רצוי כי גם בתקופות מאתגרות, כאשר מגיעים לצומת ההשכלה, יאמר כל אדם לעצמו: "כן, אני אתפתח!" השבחת הידע יכולה גם להביא להשבחת הקריירה ולהבטחת עתידו האישי ועתיד היקרים לעובד.
בהצלחה!
 
רן חובב – מומחה למיסוי ולפרישה ©
המקצוע שלי הוא הטוב ביותר בעולם.
בזכותה של אשתי אני מה שאני.
 
הנתונים הינם למועד כתיבת המאמר. המידע כולל הערכות ואומדנים שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים/בלתי מעודכנים. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. וכן אין לראות בו כהמלצה לקנות ו/או למכור את ני"ע המוזכרים בו ו/או ני"ע אחרים. המידע המוצג הוא לידיעה בלבד. ולא מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב לא אחראי לכל נזק. אובדן. הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא. לרבות ישיר ו/או עקיף. שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה. כולו או חלקו. ככל שייגרמו. ולאמת חייב כי שימוש במידע הכלול במסמך זה עשוי ליצור רווחים בידי העושה בו שימוש. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו.
 
קרדיט תמונה:

https://pixabay.com/en/kiss-the-frog-prince-fairy-tales-1176445/