"התקף" הדו"ח השנתי למס ההכנסה: ללא חששות!
"התקף" הדו"ח השנתי למס ההכנסה:
ללא חששות!


"התקף" הדו"ח השנתי למס ההכנסה: ללא חששות!החששות הינם חלק בלתי נפרד מהחיים. אם הם הופכים ל"שחקן מרכזי", בכוחם להקפיא חלומות ועשייה. לעומת זאת, אם לומדים להשתמש בפחדים כ"שחקני חיזוק", ניתן להיעזר בהם להגשמת חלומות ולהעצמה של חוויית.

בעיטה בעכוז:
לעיתים, בימי שישי אני מוזמן להרצות בפני תלמידי בי"ס תיכון בהקבצות לימוד "בעיתיות". הסיבה להתנדבותי להופיע בפני התלמידים ומקור הדחף שלי לדבר איתם הם כי אני בעצמי ישבתי שם, לפני שנים... אני מבין ומכיר מנסיוני שלי את החששות שליוו אותי בזמנו מפני העתיד. מעל לכל פועם בי הרצון לשתף ולהעביר מסר לתלמידים: "ראו אותי וקחו דוגמה. גם אתם יכולים!"

באחת ההרצאות האחרונות שנתתי (ולא לפני ששיתפתי את המורה בניסוי שאני מבקש לערוך...) נכנסתי לכיתה וביקשתי מהתלמידים לענות לשאלה פשוטה: "למי מכם יש חלום שהיה רוצה להגשים?"
כמעט כל התלמידים הצביעו. פניתי לתלמיד אחד שלא הרים את ידו ונראה כעסוק בדברים אחרים. שאלתי: אמור לי, ילד: מה אתך? אין לך חלום?"

הוא היה נבוך אך ענה מיד" "בטח שיש לי חלום".

"ומה הוא חלומך? "שאלתי

"הייתי רוצה לפתוח מסעדה על חוף הים, בה אכין את ארוחות הבוקר והערב הכי טובות בעולם!" אמר הילד וחייך.

 שאלתי: "ומה הבעיה?

הנער ענה: "מה הבעיה? אני מפחד!"

"ממה בדיוק אתה חושש?"

הוא השיב: "אני לא חזק בחשבון, אז איך אדע לנהל את הקופה? המורים אומרים שאני מפוזר, אז איך אדע לנהל את העסק? ההורים שלי אומרים שכנראה לא יצא ממני דבר ושהם השקיעו בי כל מה שיכלו...לא חסר לי ממה לפחד!"

בכיתה השתרר שקט "כואב" ואפילו ראיתי כי המורה מסבה את פניה כשהיא דומעת.

"בסדר" עניתי. "האם אתה תהיה מוכן להשתתף בניסוי?"

"כן ענה. "מה עליי לעשות?"

"אני רוצה שתעמוד לפני ותיתן לי לבעוט לך בעכוז!..." ,

להפתעתי השיב הנער: "בסדר, אני מסכים".

הנער התקרב נעמד מולי. התחלתי בדיאלוג נלהב עם הכיתה ותיארתי כיצד אבעט בו, איך ירגיש את הבעיטה ואת הערכתי שזה קצת יכאב לו. שאלתי אותם מה הנער חושב לעצמו: שהוא כזה גיבור שהוא נותן לי לבעוט בו?

כל הכיתה געשה. כולם חיכו במתח, ניתחו ו"סיפקו פרשנות" כיצד חברם לכיתה הולך לחטוף בעיטה. כתוצאה מהאווירה ומהשיח בכיתה גם הנער החל להילחץ. "נו, בעט כבר!" אמר.

פסעתי מעט לאחור והכרזתי: "עכשיו אני בועט" הנער התכווץ - ואני... פשוט לא בעטתי.

"זהו" אמרתי. "לך למקומך".

"מה?" ענה "אבל אתה לא בעטת!"

"נכון" אמרתי "וגם לא הייתה לי כוונה כזו, אבל רק המחשבות והדמיון שלך, שהושפעו ממה שאמרתי וממה שהכיתה אמרה, מהשיח ומהאווירה הכניסו אותך לתחושה ולמציאות מדומה שהנה, עוד רגע עומד לקרות לך משהו רע וכואב, שאני עומד לבעוט בך - ואפילו כבר הרגשת את הכאב. ומה קרה בסוף? לא קרה דבר! כל החששות שלך היו מיותרים. הם תולדה של דימיון ופחדים אמורפיים, אך אם תאמין בהם הם יהפכו מוחשיים אמיתיים. כדאי ללמוד מהנסיון הזה: בדומה למה שסיפרת לי על חששותיך מדברי ההורים והמורים שלך. יש לך את זכות הבחירה: או לפחד ולהקפיא את חלומות בית הקפה או לראות בהם כמאתגרים אותך ומעצימים את המוטיבציה שלך. יום אחד עוד תגיש להוריך ולמוריך ארוחת בוקר בבית הקפה שלך, שעל חוף הים". והוספתי: "ואל תשכח להזמין אותי!"

"התקף" דו"ח מס ההכנסה: אין לי הסבר לוגי לתופעה. אולי ניתן להשוותה לניסוי הבעיטה בעכוז המוזכר לעיל: פורשים רבים יקבלו בימים אלה מכתב בקשה למילוי דו"ח מרשות המיסים. תגובתם של חלקם היא ההרגשה כי מישהו או משהו, שם למעלה, רודף אחריהם... ברוב המקרים מדובר בדמיון בלבד, המבוסס על סיפורי "צ'יזבט" בלתי מבוססים. בפועל, מדובר לעתים בהזדמנות-פז. ניתן לנצל הזדמנות זו כדי לתבוע זכויות במיסים המגיעות לנישומים. מי יודע? אולי ניתן יהיה לממן את סוף השבוע הבא מהחזר המס...
אם הוסר החשש מהדו"ח השנתי ובפועל אין "בעיטות" משלטונות המס, אלא רק בדמיונם של הנישומים - הנה לעיונכם כמה צמתים חשובים לענייני הדו"ח.


מספר דוגמאות: גמלאים החייבים בדו"ח שנתי:
  1. פריסת פיצוים מחייבת בדיווח לכל שנת פריסה. טופס הפריסה הוא 160.
     
  2. פריסת היוון מחייבת בדיווח לכל שנת פריסה.
     
  3. גמלאי שהיה חייב בעבר בדיווח וסיים את חובתו, כל עוד לא קיבל הודעה על סגירת התיק ופטור מדיווח - חייב להמשיך ולדווח.
     
  4. גמלאי שסך הכנסתו השנתית מפנסיה ועבודה / עסק עולים על 643,000 ₪ לשנת 2015 
     
  5. מי שברשותם נכסים פיננסים ו/או נכס נדל"ן בחו"ל.
     
  6. המנהלים חשבון השקעות בישראל ומחזור מכירת ניירות ערך עד 810,720 ₪.
     
  7. המנהלים חשבון השקעות אצל ברוקר בחו"ל .
     
  8. מי שביצע פריסת מס שבח.
     
  9. מי שקיימת לו חובת דיווח.
 
מספר דוגמאות: גמלאים שכדאי להם לבצע בדיקה של כדאיות הגשת בקשה להחזר מס בדו"ח השנתי:
  1. מי שיש לו יותר מפנסיה אחת וביצע תיאומי מס.
     
  2. מי שמפקיד לצורך הטבת מס לקופת גמל שלא דרך תלוש הפנסיה (באופן עצמאי מחשבון הבנק)
     
  3. מי שהיו לו בעבר הפסדי הון בשוק ההון ולאחר מכן היו לו רווחים - כדאי להגיש דו"ח לביצוע קיזוז וקבלת החזרי מס.
     
  4. מי שפרש מעבודתו במהלך השנה ולא השלים את כל חודשי עבודה.
     
  5. מי שפרש לאחר 30.9. של כל שנה ונרשמו לזכותו פיצויים חייבים שלא הועברו לשנת המס הבאה.
     
  6. מי שפרש לקראת סוף שנת המס ולא הספיק להעביר את אישורי המס למעסיק וזה ניכה לו מס מקסימלי.
     
  7. מי ששילם מס שבח.
     
  8. מי שלא תבע את הפטור על הפנסיה בכפוף לתיקון 190.
     
  9. מי שלא קיבל את מלוא נקודות הזיכוי המגיעות לו בגין בן/ת זוג ללא הכנסה, או עם הכנסה מועטה. כמו-כן נקודות זכות בגין אחזקה במוסד, נקודות זכות בגין נטול יכולות וכו' .
 
מה זה "דיווח מקוון" למס ההכנסה?
זה דו"ח המשודר ישירות למס ההכנסה באינטרנט, דרך  הקישור: רשות המיסים שידור דו"ח מס הכנסה ליחיד טופס 1301

מי חייב בדיווח מקוון?
יחיד החייב בהגשת דו"ח, שבידיו הכנסה מעבודה, מעסק או משלח יד ושני בני זוג שאחד מהם לא הגיע לגיל פרישה, נדרשים להגיש את הדו"ח שלהם למשרד השומה, לאחר ששידרו אותו באופן מקוון.  כדו"ח "מקוון״ ייחשב דו"ח המוגש לאחר ששודר באינטרנט או על-ידי מייצגים בחיבור ישיר למערכת המחשב של רשות המסים.

מי פטור מהגשת דיווח מקוון?
בתקנות מ״ה  (פטור מהגשת דו"ח עצמאי מקוון התש״ע  2010) נקבעו יחידים הפטורים מהגשת דו"ח מקוון: מי שהוא ובן זוגו הגיעו לגיל פרישה (67 שנים לגבר, 62 לאשה), או אם לכל אחד מבני הזוג אין הכנסה) מחזור בעסק או משלח יד ומשכורת (העולה על 80,520 ₪-  ובלבד שסך ההכנסה החייבת של יחיד מכל המקורות אינה עולה על 80,520 ₪ ושל שני בני הזוג אינה עולה על 161,030 ₪

עד מתי ניתן להגיש דו"ח שנתי למס ההכנסה
מס ההכנסה מפרסם תאריכים בהם מתקיימת חבות הגשה והם נחלקים:
  • חייבים בדיווח לא מקוון לרוב עד 31.5 של אותה השנה בגין שנת המס הקודמת. כלומר מי שחייב להגיש דו"ח לשנת המס 2015 יוכל לעשות זאת עד 31.5.2016
     
  • חייבים בהגשת דו"ח מקוון יוכלו לעשות זאת עד 30.6. של כל שנה. כלומר מי שחייב בדו"ח מקוון בגין שנת 2015 יוכל לעשות זאת עד 30.6.2016
כל מי שאינו חייב בדיווח שנתי יכול להגיש עד 6 שנות מס לאחור, לצורך מימוש זכאות להחזר מס.
 
אישורים / טפסים / צמתים חשובים בדו"ח השנתי:
  • טופס 106+ 161: בו נרשמו סכומים שהתקבלו וסכומי מס שנוכו במקור ממשכורת, משכר עבודה או מקצבאות, או מהחלק החייב במס של פיצויי פיטורין, כפי שהם מופיעים בטופס 106, וכן את החלק היחסי מהמס שנוכה במקור מפיצויים חייבים שהתקבלו ונפרסו למספר שנים, על-פי הרשום בטופס 161 או לפי האישור שהתקבל מפקיד השומה לעניין הפריסה.
     
  • פריסת פיצויים: מי שקיבל מענק פרישה מעבודה בשנת המס, או מי שקיבל מענק כזה בשנים קודמות והותרה לו פריסה לשנים הכוללות את שנת המס שלגביה מוגש הדוח, עליו לצרף את אישור פקיד השומה לגבי סכום הפיצויים הפטורים ו/או אישור לגבי פריסת הפיצויים מפקיד השומה
     
  • מס שבח: אדם שבשנת המס מכר זכות במקרקעין או עשה פעולה באיגוד, כהגדרתן בחוק מס שבח מקרקעין, שאינן פטורות מהמס, ושילם מס שבח בשיעור המרבי החל לפי חוק מיסוי מקרקעין יוכל לתבוע פריסה גם במסגרת הדו"ח השנתי .
     
  • שכר דירה: סכום הפטור, לשנת 2015 "התקרה המתואמת" היא סכום בסך 5,070 ₪ לחודש.
א. באופן כללי: תשלום חובות ותשלומים על חשבון הפרשי מס וחוב: אפשר לבצע תשלומים על חשבון המס: שכר דירה. הסכום מרבי לתשלום בכרטיס אשראי הוא עד 15,000 ₪. "לאומי קארד": בקרדיט ללא הגבלת סכום, ללא קרדיט בתשלום אחד עד 25,000 ₪. "ויזה" "כאל" ו"דיינרס": בקרדיט עד 15,000 ₪, ללא קרדיט בתשלום אחד עד 25,000 ₪.

ב. תקבול שכר דירה: אם  התקבלה הכנסה משכר דירה לתקופת שכירות העולה על שנת מס, יש לדווח על ההכנסה בשנת המס בה התקבלה ההכנסה, דהיינו יש לרשום בסעיף זה את מלוא ההכנסה.


ג.9(25): פטור על חלק משכר דירה המקבל הגמלאי המתגורר ב"בית אבות": פטור ממס על דמי השכירות שמקבל קשיש מהשכרת דירה, שבה גר לפני כניסתו ל"בית אבות" (שמתגוררים בו 30 יחידים לפחות, שגילם יותר מ 65- שנים), עד גובה מחצית התשלום השנתי ששולם ל"בית האבות".
  • גמלאים המשכירים נכס ששימש אותם בעסקם להפקת הכנסה: פטור להכנסה מדמי שכירות בנכס ששימש להפקת הכנסה מיגיעה אישית, למי שהגיע לגיל פרישה הוא 35% מהכנסה מ"שכירות מוטבת" שהתקבלו בשנת המס פטורים ממס. "שכירות מוטבת" היא ההכנסה החייבת מדמי שכירות מהשכרת נכס בבעלות הפורש וששימש במישרין להפקת הכנסה מעסק או משלח יד, עד לתקרת ההכנסה, כשהוא מוכפל בשיעור הזכאות. תקרת ההכנסה - הינה הסכום הנקוב בהגדרת קצבה מזכה. הקצבה המזכה בשנת 2015 היא 101,520 ₪ לשנה
     
  • מסלולים לתשלום מס שכר דירה העולים על תקרת הפטור: פטור ממס (מלא או חלקי). חיוב במס מופחת בשיעור של 10%. חיוב במס לפי מדרגות המס.
     
  • טופס 867: יש לרשום את סכום המס שנוכה מריבית על פיקדונות ותוכניות חיסכון כפי שרשום בטופסי 867, שהתקבלו מהמנכה. סכום שהוחזר לחשבונו על ידי שלטונות המס, שמור ויילקח בחשבון בעת חישוב המס. יש לרשום את מלוא הניכוי במקור כפי שמופיע באישור לגבי רווח הון מניירות ערך סחירים. יש לצרף נספח ג׳ (טופס 1322). יחיד שניירות הערך הנסחרים בידיו לא רשומים בספרי העסק ונוכה מלוא המס במקור מניירות הערך שבידיו, יגיש נספח ג׳ ויצרף אישורים מהמנכים בטופסי 867 א+ב. ניתן לשדר גם נספח זה באינטרנט, למי שהגיש דו"ח מקוון.
     
  • הפסדים וקיזוזים:
  1. הפסד עסקי שקוזז מהכנסות השנה: ניתן לקזז הפסד עסקי שוטף כנגד הכנסות מכל מקור שהוא בשנה השוטפת, לרבות משכורת, רווחי הון, רווחים מניירות ערך בבורסה ורווחים מריבית בפיקדונות וכו'. הנישום רשאי שלא לקזז הפסד עסקי מול רווח הון והכנסות בשוק ההון, אם שיעור המס על רווח זה אינו עולה על 25% ולהעביר את ההפסד לשנה הבאה. הפסד עסקי משנים קודמות ניתן לקיזוז רק כנגד הכנסה חייבת מעסק, כולל רווח הון ושבח מקרקעין בעסק וכן כנגד הכנסת עבודה בתנאים המצטברים הבאים:
  • לא הייתה לנישום הכנסה מעסק ומשלח יד בשנת המס.
  • הוא חדל לעסוק בעסק או במשלח היד שבו נוצר ההפסד.
  • ההפסד איננו ממקור שהוא חברת בית או חברה משפחתית.
  • מקור ההפסד הוא משנת המס 2007 ואילך.
יש לרשום בסעיף זה הפסדים עסקיים בלבד שקוזזו מהכנסות השנה. אם יש הפסדים עסקיים (ללא חו"ל - שיירשמו בנפרד), שלא ניתן לקזזם השנה, ניתן להעבירם לקיזוז לשנת המס 2016 . יש לרשום בטופס, בשדה 079, את סכום ההפסד שלא קוזז ומועבר לקיזוז לשנת המס 2016. הפסד מועבר שנוצר משנת מס 2007 ואילך ניתן לקזז - אם נסגר העסק - כנגד הכנסה ממשכורת בשנים שלאחר שנת הסגירה ובתנאים שפורטו בסעיף הקודם. יש לצרף את טופס 1344 "הפסדים מועברים".
  • נכסים בחו"ל : תושב ישראל שהייתה לו הכנסה מדמי שכירות מהשכרת מקרקעין מחוץ לישראל חייב במס על הכנסה זו, בכפוף לאמנות למניעת כפל מסים. קיימת אפשרות לשלם מס בשיעור מופחת של 15% על הכנסה זו, בתנאי שלא ינוכו מההכנסה הוצאות למעט הפחת המגיע, וכן לא תהיה זכאות לקיזוז, לזיכוי או לפטור מההכנסה או מהמס החל עליה. יובהר, כי אם בחר הנישום בתשלום מס של 15% בלבד על הכנסתו משכר דירה מחו"ל ולא במס מלא, לא יוכל לקבל זיכוי בשל מס ששולם בחו"ל בגין הכנסה זו. אם ללא הכנסתו מדמי שכירות אלו לא היה חייב בהגשת דו"ח והוא בוחר לשלם את המס על-פי סעיף זה, יוכל לשלמו במסלול ה"דיווח המקוצר" ולהיות פטור מהגשת דוח (ראה גם פרק א'). אם יש בידו הכנסה כזו וזו האפשרות המועדפת עליו, יש לרשום ההכנסה בניכוי הפחת המגיע בסעיף 25 , בשדה 225/285/345.
     
  • שכר דירה מחו״ל: הכנסות והוצאות בחיוב המס השולי או חייב במס בשיעור של 15% יש לרשום את ההכנסה שהתקבלה ואת הפחת המגיע לנכס, כהוצאה היחידה המותרת בניכוי.
     
  • אישור ניכוי מס: בשנת חובת הדיווח הראשונה, פקידי השומה יבקשו ברוב המקרים את אישורי ניכוי המס מכל הגורמים ששילמו את כספי הפיצויים מעסיק, קרן פנסיה, קופת גמל, פוליסה לביטוח וכו'.
     
  • בן זוג רשום: בן זוג מוגדר בפקודת מס ההכנסה כאדם נשוי החי ומנהל משק בית משותף עם מי שהוא נשוי לו. התיק במס ההכנסה מתנהל על שם שני בני הזוג. בני הזוג רשאים לבחור, או רשאי פקיד השומה לקבוע, מי משני בני זוג ייחשב כבן זוג רשום. בני הזוג רשאים לבחור בין הגשת דו"ח אחד שיכלול את הכנסות שניהם, לבין הגשת דוחות נפרדים. בחירה זו לא תשפיע על חבות המס.
     
  • טופס 161 ד' ורישום הפטור על הקצבה: חלק מהקצבה או מהקצבאות שהפורש מקבל ממעבידו לשעבר, או מקופת גמל, או מקרנות פנסיה או חלק מקצבה בשל אובדן כושר עבודה (המוגדרת כהכנסה מיגיעה אישית) פטור ממס בהגיעו לגיל פרישה. הפטור לשנה הוא לא יותר מגובה סך כל הקצבאות מסוג זה שהתקבלו במשך כל השנה. בכל קצבה אחרת הפטור הוא 35% מהקצבה. גם פטור זה מותנה בכך שמקבל הקצבה הגיע לגיל פרישה. בשיעור של 43.5% מתקרת הקצבה המזכה בסך 101,520 ₪, כלומר 44,161 ₪.
     
  • קצבה מוכרת: הפטור לקצבה ניתן על 43.5% מ״הקצבה המזכה״ ועל כל סכום “הקצבה המוכרת״. "קצבה מוכרת״ היא חלק מהקצבה המשולמת על- ידי קופת גמל לקצבה המנוהלת בידי חברת ביטוח או המשולמת בידי קופ״ג לקצבה שאינה קרן ותיקה. קצבה מוכרת היא החלק הנובע מתשלומים שחויבו במס משנת 2012 ואילך במשכורת, בעת ההפרשה של המעביד לקופה, בשל תשלומים מעל השיעורים. הסכומים שלא קיבלו הטבות בחוק הם סכומים שהופקדו כעמית עצמאי שלא היה זכאי לקבל בגינם ניכוי לפי סעיף 47 או לזיכוי לפי סעיף 45 א לפקודה (ראה הסבר בעניין זה בסעיף 49). מי שיש בידו קצבה מוכרת, זכאי לפטור ממס על “הקצבה המוכרת״ כפי שהוגדרה לעיל ובלבד שמלאו לו 60 שנה.
לדוגמה: קיבל הפורש קצבה חודשית של 12,000 ש״ח מחברת ביטוח, שמתוכם 3,000 ₪ בשל תשלומים שלא היה זכאי בגינם בעבר לניכוי לפי סעיף 47 (קצבה מוכרת). יינתן פטור חודשי בסכום כולל של 3,000 ₪ ובתוספת הקצבה המזכה, שהיא 8,460 x 43.5% = 3,680 ₪. סה״כ הקצבה הפטורה הינה: 6,680 = 3,000+3,680 הקצבה החייבת: 5,320 = 6,680 - 12,000 ש"ח.

לסיכום: הפורש זכאי לפטור של 43.5% מהקצבה המזכה״, אולם אם הינו מקבל קצבה הכוללת “קצבה מוכרת״ כמוסבר לעיל, יתווסף מרכיב הקצבה המוכרת״ לסכום הפטור.

ניהול כספים בחו"ל ע"י ברוקר: שיטת המיסוי בישראל הינה שיטת מיסוי פרסונאלית, דהיינו הכנסות בחו"ל של תושב ישראל מכל המקורות חייבות במס בישראל. מי שבחר להשקיע דרך ברוקר זר חלה עליו חובת הדיווח, שכן ברוב המקרים הברוקר הזר מנכה מס רווח-הון רק על דיבידנד ולא על רווח-הון ממכירת ניירות ערך. באחריות הנישום להכין גיליון דיווח לרשויות מס ההכנסה ולכלול אותו במסגרת הדו"ח השנתי.

                  דו"ח שנתי מס הכנסה 2015




בהצלחה
רן חובב – מומחה למיסוי ולפרישה ©
המקצוע שלי הוא הטוב ביותר בעולם.
בזכותה של אשתי אני מה שאני.


הנתונים הינם למועד כתיבת המאמר. המידע כולל הערכות ואומדנים שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים/בלתי מעודכנים. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. וכן אין לראות בו כהמלצה לקנות ו/או למכור את ני"ע המוזכרים בו ו/או ני"ע אחרים. המידע המוצג הוא לידיעה בלבד. ולא מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב לא אחראי לכל נזק. אובדן. הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא. לרבות ישיר ו/או עקיף. שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה. כולו או חלקו. ככל שייגרמו. ולאמת חייב כי שימוש במידע הכלול במסמך זה עשוי ליצור רווחים בידי העושה בו שימוש. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו.

קרדיט תמונות:

Stuart Miles