מכונת המזומנים - דיבידנד

מכונת המזומנים
דיבידנד – תזרים הכנסה חודשי
חיסכון לקראת ובעת פרישה:


מכונת מזומנים - דיבידנדהתמדה: התמדה היא כנראה הספורט הקשה ביותר בעולם. התמדה אינה יכולה להבטיח לכם שתגיעו בהכרח ליעד שאותו תכננתם, אך היא הערובה לכך שתגיעו ליעד כלשהו - ואולי אף ליעד טוב יותר מהתכנון המקורי. המתמידים הם אלה שרואים את הסולם בכל חומה. הם בעלי יכולת להכלת אירועים, להבנת תמונת המצב ולהמשך הנווט לכיוון המטרה. הם לא מאלה שיאשימו את המנהלים שלהם. הם ייקחו את המושכות ויעצבו את עתידם במו ידיהם. האנשים המתמידים נראים לעיתים קשוחים, אך הם האנשים מהגמישים שהכרתי:
לא בכך שהם משנים את מטרותיהם, אלא בדרכים
שבחרו, למימוש המטרות והיעדים שלהם.

מדוע הניהול וההתמקצעות בהשקעת כספים כה חשובים? כידוע, גיל הפרישה עולה בהתמדה (גם  משיקולי תקציב המדינה!) ולעומתו תקופת העבודה מתקצרת - תוצאה של פיתוח טכנולוגי מואץ. אלה מביאים לתוצאה שהחיסכון אינו רק תוצר של זמן אלא של התמדה וידע. החוסכים לפרישה חייבים להשקיע בידע בהשקעת הכספים ובניהול כספיהם לפרישה.

הכסף - "הילד" הכי מפונק בעולם: כסף, אם לרגע מתנהגים אתו שלא כהלכה, אם מניחים אותו בצד לזמן קצר מבלי לטפחו, הוא לא יחכה ו"יבכה" מיד!  על כן, במקביל לקריירת העבודה, קיימת החובה לסגל ולאמץ (לבד, או בעזרת אנשי אמון) את ניהול מלאי הכסף ואת העודפים שלו, שהם חיסכון פרט - ולא דרך המעסיק! כספים אלה חייבים להיות מושקעים בדרך נכונה. הדיבידנד הוא אחת הדרכים לניהול השקעה מתגמלת וליצירת תזרים הכנסות שיעזור לצמיחת מלאי העושר. 

כספומט: בילדותי הייתי עומד נפעם מהמחזה, שבו אנשים עומדים מול קיר ומוציאים ממנו שטרות של מזומנים. מדוע הולכים האנשים בכלל לעבודה? יותר פשוט שילכו אל "קיר הכסף"... לימים הבנתי שהקיר משותף לכולם אבל לא המזומנים שמקבלים ממנו. בשנים בהם אני עוסק ומעמיק בניתוח חברות ובחיפוש אחר הנוסחה המנצחת, התוודעתי לעוצמתו של הדיבידנד בבניית תיק ההשקעות. שוב נזכרתי בכספומט של ילדותי, אך הפעם אימצתי את אסטרטגיית הדיבידנד וקראתי למוצר "מניות" במקום "מזומנים".

מאמרים קודמים שכתבתי, יחד עם מאמר זה, מלמדים כיצד להפעיל אסטרטגיית דיבידנד. הקורא שיטעה לחשוב כי מדובר בנוסחת קסם להתעשרות מהירה, ידע כי אין הדבר כך: להיפך. השקעות דורשות סבלנות, התמדה וזהירות: כפי שמלמדים ילדים לחצות כביש בפעם הראשונה: להביט היטב לכל הצדדים, להסתכל סביב ורק אז לחצות = לבחור את המניה הנכונה.


בנקאות משפחתית: הדיבידנד ו"הר הכסף".

ניהול מלאי העושר - המשפחה כעסק: אחת הדרכים לגוון של הכנסות המשפחה היא דרך אסטרטגיית הדיבידנד. החיסכון לפרישה דומה לטיפוח "הר הכסף". בעבר הגורם הקריטי בחיסכון הפנסיוני היה מרכיב הזמן בלבד: חיסכון תלוי-זמן ואגירת זכויות. בעבר לא היה ניתן להגיע לגיל פרישה ולהפקיד סכום חד-פעמי ב"מבטחים" הוותיקה או בפנסיה תקציבית, לצורך קבלה או הגדלת שיעור הפנסיה החודשית. מים רבים זרמו מאז בנהרות החיסכון הפנסיוני והתנאים השתנו. החיסכון החדש לפרישה מבוסס על כלל אחד: צבירה. הצבירה מתרחשת בכלים שונים, כמו קרנות פנסיה, קופות גמל, תוכניות חיסכון, תיקי השקעות, ירושות וכיו"ב. כל אלה הינם כלי אכסון לצבירת הון "הר הכסף". ניהול מלאי העושר משמעותו, בין השאר, הוא להיות ער להזדמנויות השקעה ולממש אותן. הרכישה הראשונית יכולה להיות בסכום התחלתי נמוך. רכישות נוספות יכולות להתבצע בהוראות קבע, בתנאים ובסכומים המתאימים לכל אחד. האלמנט החשוב הוא התמדה! כך כשמגיעים לגיל פרישה ניתן יהיה לשבת על פסגת "הר הכסף" ולקבל החלטות בנוגע לתזרים הכנסות בעת הפרישה: האם לרכוש עוד קצבה או לרכוש נכס - או להמשיך ולנהל את הכספים וליהנות מהניסיון שנצבר בתחום.

דיבידנד וניהול מלאי העושר: כל אחד יכול? כן! ניתן להתחיל גם מסכומים נמוכים. עם השנים הם יעלו ויגדלו. כדאי לסגל הרגלים בתחום: רכישות עקביות תאפשרנה גידול מלאי העושר המשפחתי. עם חלוף הזמן הדברים יתפתחו כאילו מאליהם: "כדור השלג" ימשיך ויגדל.

דיבידנד ותזמון שוק: אסטרטגיית הדיבידנד אינה תלויה בתזמון השוק, אלא בבחירת הפרמטרים שעל פיהם בוחרים מניות: מכפילים ויחסים פיננסים וחברות איכותיות. לכן בחירה נכונה באסטרטגיית הדיבידנד מצליחה לגבור על המדדים בטווח הארוך. אחד המחקרים המרתקים בארצות הברית דיגם כ- 80,000 משקיעים ובדק את התנהגותם לאורך שנים. התוצאות הוכיחו כי מרביתם נוטים לקנות ולמכור לעיתים קרובות מידי. הסיבה העיקרית לכך: אמוציה, כלומר רגשות. אחת המסקנות ממחקר זה: כשמחזיקים במניה של חברה טובה לא למהר ולמכור ללא סיבה. ירידת מחירה אינה סיבה למכירתה של מניה. יתכן דווקא שלהיפך: ירידה במחיר מניות של חברה טובה יכולה להסתמן כהזדמנות.

דיבידנד ואינפלציה: למשקיעים יש מגוון רחב של אפשרויות להתגונן בפני אינפלציה: אגרות חוב, סחורות, מתכות וכו'. אחת הדרכים היעילות היא השקעה בחברות המשלמות דיבידנד: בחירה של חברות בעלי משטר דיבידנד קבוע ויציב כהגנה מפני אינפלציה. הדיבידנד הוא החזר מוחשי. המשקיעים יכולים להשתמש בתשלומי הדיבידנד להגדלת כוח הקנייה שלהם ולקזז את השפעות האינפלציה.

דיבידנד ותכנון מס: מרבית המשקיעים בשוק ההון אינם ערים לפוטנציאל העצום הקיים בניהול משטר מס נכון בתיקי ההשקעות. דוגמא אחת פשוטה: תיק המבוסס דיבידנד זוכה, במהלך שנת מס מינואר ועד דצמבר, בתשלומי דיבידנד - מהם מנוכה מס במקור. הפסדי או רווחי הון מוכרים רק על בסיס מימוש. אם למשקיעים יש בתיק השקעות שברשותם מניות שערכן ירד, ההפסד יוכר רק אם ימכרו את אותן המניות. לכן מומלץ לשקול, לקראת סוף השנה, לבצע מכירה של אותן המניות כנגד קיזוז מההכנסה וקבלת החזר-מס מהמס שנוכה מתקבולי הדיבידנד במהלך השנה. זה מנגנון פשוט ורב-עצמה. המשקיע יכול כמובן למכור ולרכוש מיד את אותה המניה. המכירה היא רק לצורך תכנון מס וקבלת החזר. אם המשקיע לא יפעל כך, לעולם לא יוכל לקבל החזר בגין המס שנוכה במקור מהדיבידנד, שכן ניתן לקזז הפסד מול רווח ולא להפך.

 
כללי ברזל לניהול מלאי עושר דיבידנד:
  • בניית תיק השקעות המבוסס דיבידנד באיכות גבוהה הוא תהליך ארוך אך מתגמל.
     
  • גיוון במניות הדיבידנד: תיק גדול של מניות: 100 או 200 מסוגים שונים הוא בלתי אפשרי למעקב. תיק יעיל צריך להכיל לפחות 12 סוגי מניות ולא יותר מ- 20 מניות טובות, תוך התמקדות בעסקים חזקים עם יתרונות תחרותיים והנהלה יציבה.
     
  • גיוון סקטורים: רצוי כי התיק יכיל לפחות חמישה סקטורים שונים. השקעה ממוקדת בחברות אנרגיה המשלמות דיבידנד יכולה להיות נפלאה כאשר מחיר הנפט נמצאים בעלייה,  אך תיק ההשקעות והדיבידנד המתקבל ממנו הופכים להיות רגישים מאוד למחיר חבית הנפט. כל שינוי במחיר חבית הנפט יגרור שינוי בשווי התיק ובדיבידנדים המשולמים. משקיע נבון יגוון במגזרים שונים כדי לצמצם את ההשפעה הכוללת של "נדנדות" בשוק.
     
  • היכן ניתן לאתר מניות המשלמות דיבידנד: כדי להשקיע במניות מנצחות חייבים לדעת קודם לחפש אותן. ישנן אפשרויות רבות. אחת מהאפשרויות היא שימוש ב"מסנני מניות" - דרך יעילה לאיתור ראשוני של חברות. בישראל מספר המסננות מצומצם. מצורף קישור למסננות בישראל ובחו"ל. מומלץ ללמוד להשתמש בהן. רצוי לחפש חברות בעלות משטר תשלום דיבידנד של 3% לפחות.
1.מסנן מניות כלכליסט
2.מסנן חו"ל FINVIZ
  • יציבות פיננסית וצמיחה: כדאי לבחור חברות עם מכירות גלובאליות, דבר המעיד על פוטנציאל צמיחה קבוע שלהן. תמהיל מכירות גלובאלי הינו מתכון לגידור הגנה בפני אינפלציה. מצורף קישור למנוע חיפוש בו ניתן לראות דוגמא לכך. זו היא חברת
    Verizon Communications Inc, שהיא חברה בעלת יציבות פיננסית ומכירות גלובאליות.

     
  • יחסים:
  1. Payout: יחס המודד את חלק הכנסה נטו של החברה המשולם כדיבידנד, יחס זה מתבטא באחוזים מהרווחים. אם חברה מרוויחה 1 ₪ למניה והיא מחלקת 0.25 אגורות יחס התשלום הוא 25% שהוא יחס גבוה, המלמד על חברה מבוססת. כמשקיעים, אחד הפרמטרים לבחירת מניה הוא הציפיה ליחס PAYOUT גבוה ביותר. יחד עם זה, יש לוודא כי יחס התשלום של החברה צריך להיות לא יותר מ -80% מרווחיה, למניה.
     
  2. יחס שוטף: חברה המשלמת דיבידנדים זקוקה למזומנים. יחס שוטף הוא הפרמטר לבדיקה של היחס בין הנכסים שוטפים שלה להתחייבויות שוטפות. אם היחס מעל 1, זה מעיד כי לחברה יש מספיק מזומנים.
     
  • היסטוריה: חברות עם היסטוריה של תשלומי דיבידנד במשך שנים רבות, מעידה על תרבות ניהולית בחברה ומדיניות של ההנהלה בשיתוף בעלי המניות ברווחים. ניתן לבדוק את היסטוריית התשלומים בכל מנוע חיפוש פיננסי, דוגמת NASDAQ
     
  • העצמה שבהשקעת הדיבידנד בחזרה לתיק: החזרת הדיבידנד לתיק השקעות היא כלי רב-עצמה לצמיחת תיק השקעות "ומלאי העושר" במינימום מאמץ. מצורף קישור למחשבון:
 
 מחשבון השקעות דיבידנד
 
  • צמודים למסך? אם המשקיע מוצא עצמו מרותק למסכים ולשינויים החלים בכל יום, כנראה  שלא עשה שיעורי-בית כנדרש... אסטרטגיית הדיבידנד אין משמעותה לזרוק את החכה ולעזוב אותה במים, עד שהדג יגיע - אלא לרכוש את המניה ולעקוב אחר החברה, אך לא בשינויים יומיים במחירה.
     
  • עליית ריבית: עליית הריבית יכולה להשפיע באופן שונה על מניות דיבידנד: לדוגמה, מניות חברות ריט (קרנות נדל"ן) יגיבו בדומה לאג"ח ותהייה ירידה במחירם. בדרך-כלל הן תהיינה בעלות ביצועים נחותים בתקופה בה הריבית עולה. מאידך סקטורים כמו פיננסים יהיו בין המרוויחים בעליית ריבית. תהיינה אף חברות שתדענה ל"גלגל" את עלויות המימון ורווחיותן לא תשתנה. כמו בכל תקופה, תהיינה לעתים תגובות מוגזמות לכאן ולכאן. ניתן לנצל אותן.
     
מוכרים:
  • OUT ניהול מלאי העושר: מעקב אחר 20 מניות הינו יעיל. המשקיע הנבון בוחר לבצע שינוי באחזקת מניה כאשר ישנה הורדה עקבית בשיעור תשלום הדיבידנד, או שהחברה החלה לחלק דיבידנדים יותר משיעור הרווח שלה, או מקרים בהם חברות רוכשות חברות שלא מתחום עיסוקיהן. אם חברת תקשורת רוכשת חברת תקשורת אחרת זה יכול להיות מהלך טוב לעתידה - שימור היתרון התחרותי, אך אם היא בוחרת לרכוש חברה שלא מתוך מעגל העסקים שלה, כמו חברת תרופות, עדיף למכור את מניותיה. לעיון הקוראים מצורפת רשימה שלי. היא אינה בהכרח הטובה ביותר. תמיד יהיו ספקות ורצוי להמשיך ולחפש.
רשימת מניות : 6 בחו"ל, 6 בישראל. הרכישה בחלוקה שווה
אין המדובר בהמלצה! אני יודע גם לטעות.


 
שם המניה סימול המניה שיעור הדיבידנד מחיר מניה
AT&T T 4.79% 40.34$
Verizon VZ 4.35% 52.67$
W.P. Carey Inc. WPC 5.77% 67.61%
The Kraft Heinz KHC 2.70% 85.34$
Dominion Resources D 3.82% 73.35$
Procter & Gamble PG 3.22% 83.20$
וואן טכנולוגיות וואן טכנולוגיות 4.98% 13300
אמת אמת 6.7% 1193
פועלים איביאי פועלים איביאי 10.19% 1136
גן שמואל גן שמואל 7.16% 2737
לוינשטין נכסים לוינשטין נכסים 3.14% 3531
תדיראן הולדינגס תדיראן הולדינגס 6.94% 7490
 
                                   
 
    מאמרים מומלצים שפורסמו בעבר
  1. מנהלים כספים בפרישה – דיבידנד.
  2. דיבידנד: איך לנהל כספים בעת הפרישה.
  3. הכנסה חודשית דיבידנד
 
בהצלחה,
רן חובב – מומחה למיסוי ולפרישה ©
המקצוע שלי הוא הטוב ביותר בעולם.
בזכותה של אשתי אני מה שאני.
 
הדוגמאות והנתונים במאמר הינם אינפורמטיביים בלבד, ייתכן שהכותב מחזיק בפוזיציות לונג או שורט על המניות המוזכרות ואחרות, ייתכן שהמידע חלקו רובו כולו מוטעה ,שגוי, אינו שלם, וייתכן כי מסתמך על מקורות לא אמינים ויש לקחת אותו בערבון מוגבל. הנתונים הינם למועד כתיבת המאמר. המידע כולל הערכות ואומדנים שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים/בלתי מעודכנים. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. וכן אין לראות בו כהמלצה לקנות ו/או למכור את ני"ע המוזכרים בו ו/או ני"ע אחרים. המידע המוצג הוא לידיעה בלבד. ולא מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב לא אחראי לכל נזק. אובדן. הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא. לרבות ישיר ו/או עקיף. שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה. כולו או חלקו. ככל שייגרמו. ולאמת חייב כי שימוש במידע הכלול במסמך זה עשוי ליצור רווחים בידי העושה בו שימוש. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.

קרדיט תמונות:

stockimages