דיבידנד השקעה חוזרת

דיבידנד השקעה חוזרת
מנהלים כספים לקראת / בעת פרישה
דיבידנד וריבית דריבית:


דיבידנד השקעה חוזרתאפקט כדור השלג: ריבית דריבית היא מהכוחות החזקים ביקום הפיננסי! היא דרך המלך אל העושר. האסטרטגיה היא פשוטה: מנהל הכספים, שהוא מומחה באיתור מניות המשלמות דיבידנד ייעץ לרכוש מניות כאלה. את הדיבידנד המשולם משקיעים חזרה בתיק ההשקעות. זו לכאורה אסטרטגיה משעממת, אך התמדה ודבקות בה מייצרות את אפקט "מכונת הכסף". כאנלוגיה אפשר להשוות אותה לכדור שלג. הכדור יכול להתחיל את דרכו למטה ככדור פינג-פונג. ככל שהוא מתגלגל הוא צובר עוד פתותי שלג, הופך בגדלו לכדור טניס ולאחר מכן לכדורגל... לאחר מכן לצמיג של משאית. שטח הפנים שלו הולך וגדל, עד שהוא מגיע לממדי ענק. שטח הפנים הוא האנלוגיה לכמות הכסף התופח בתיק ההשקעות. 

אפקט הזמן והריבית: יחזקאל וששון, שני אחים תאומים.

יחזקאל: בהיותו בן 24 החליט יחזקאל להפקיד 8,000 ₪ בכל שנה והמשיך בכך עד לגיל 31, לאחר מכן הפסיק להפקיד עד לגיל הפרישה שלו, 67. לאורך השנים הכספים שהפקיד צברו תשואה ממוצעת של 5%. הסכום שנצבר ליחזקאל בהגיעו לגיל גיל פרישה הוא 766,690 ₪

ששון: בהיותו בגיל 55 החליט ששון להפקיד 666.667 ₪ לחודש (8,000 ₪ בשנה) והמשיך בכך עד לגיל 67. בחלוף השנים הכספים האלה צברו ריבית ממוצעת של 5%. הסכום שנצבר לששון בגיל פרישתו: 199,789 ₪ .

יחזקאל ניצח את ששון בגדול! ההפקדה שלו הייתה 64,000 ₪

ששון הפקיד 96,000 ₪

יחזקאל הצליח להשיג תוצאות טובות יותר, עם פחות כסף. הכל בזכות הזמן ואפקט הריבית דריבית.


תיאוריית האחים:  במקורה היא שימשה לאלברט איינשטיין, כשרצה להסביר, בתורת היחסות, מה קורה לשני תאומים, כשאחד מהם טס מהר מאד, יחסית לשני – והנה הזמן עובר עליהם בדרך שונה... בתחום הפיננסים התיאוריה מלמדת וממחישה עוד "פלא יחסי" ביקום: הריבית דריבית. היא הכלי המהותי ביותר ב"תיאוריית גלי הכסף" אודות חיסכון לפרישה, דרך דיבידנד המשולם ממניות. (כפי שכתבתי במאמר קודם, על התיאוריה הזו.) זה בעצם מנגנון פשוט להפעלה: השקעה רציפה, לאורך שנים, המניבה דיבידנד. הדרך הנכונה ליישום  התיאוריה היא לתת לתיק ההשקעות לגדול בעזרת ההכנסה מהדיבידנד. הכסף חוזר לתיק ההשקעות וכדור הפינג-פונג הופך עם השנים לצמיג של משאית. הסוד הוא שאם המשקיע היטיב לבחור את המניות, הוא אינו צריך לבדוק מדי יום את תיק ההשקעות שלו. 

פרישה, תזרים מזומנים ודיבידנד: השקעה חוזרת של הדיבידנדים הופכת למנוף פיננסי אדיר להגדלת תיק ההשקעות וההון הפיננסי. השקעה חוזרת היא גם דרך קלה ופשוטה, יחסית. במידה ותזרים המזומנים העומד לרשות הפורש מהביטוח הלאומי ומתשלומי הפנסיה, מספיק לו כדי לקיים את רמת החיים הרצויה לו. רצוי שההשקעה החוזרת של דיבידנדים תהייה רציפה, לאורך שנים רבות.

פרישה ודיבידנד חוזר: הדיבידנד החוזר לתיק ההשקעות יכול להפוך לחיסכון שהיה לפורש בתקופת עבודתו. ניתן לדמות כי הדיבידנדים הם "הפקדות המעסיק" לתכנית החיסכון לפרישה, בדומה לתקופה בה היה מועסק כשכיר. ההשקעה חוזרת של הדיבידנדים כלי כספי רב עוצמה המשרת מטרות גם בעבור חיסכון לפרישה. זו מין "ריצת מרתון" למשך שנים ארוכות, הדורשת משאבים כספיים, זמן לצורך צבירת הריבית ומעקב מתמשך.

אחת האפשרויות להגדלת הדיבידנדים: בטווח של 50 שנה תשואת השווקים צפויה להיות כ- 8% נומינאלי. כמעט מחצית מתשואה זו מגיעה מתשלומי הדיבידנד של החברות המחלקות אותו. תשואת השוק, בנטרול הדיבידנד, תהייה כ- 4.5% לשנה נומינאלי.  

דוגמא לתיק דיבידנד של השקעה חוזרת:

עובד בן 40 שימשיך לעבוד עד גיל הפרישה 67:
  • תיק השקעות דיבידנד חוזר: 400,000 ₪
  • שיעור תשואת הדיבידנד הממוצע 2%
  • שיעור עליית התיק לאורך השנים 3% (במשך 27 שנים)
  • דיבידנד השקעה חוזרת: בגיל 67 יעמוד לרשותו סכום של 1,505,905 ₪!
 
מנהל תיק ההשקעות:  איש זה מחויב לאסטרטגיה ארוכת-טווח לטובת הפורש. תפקידו הוא לאתר במהלך השנים חברות יציבות המחלקות דיבידנד של (לפחות) 2%. הוא זה שיחזיר את הדיבידנד המתקבל לתיק ההשקעות. את ההחזר לתיק ההשקעות ניתן כמובן לבצע או על ידי רכישת מניות של החברה שחילקה, או ברכישת חברות אחרות  שאף הן מחלקות דיבידנד. בכלכלה יש לפעמים "גלים" עולים ויורדים. לעתים תכופות משתנים הסקטורים המובילים ובהתאם לכך גם החברות המחלקות דיבידנד. מנהל התיק הוא מורה הדרך במקסום ובאופטימיזציה של בחירת הסקטורים והחברות המחלקות.

שינויים בצרכים הפיננסים: הצרכים והיעדים של כל אחד משתנים לעיתים. כל אדם מחויב להיות גמיש בתקופות שכאלה. כשהוא זקוק לתזרים הכנסות גדול יותר, יוכל לעשות שימוש בתשלומי הדיבידנד. זה עדיף ממשיכת כספים מתוכניות וותיקות, דוגמת קופות גמל או ביטוחי מנהלים (הפטורים ממס רווח הון). כך יוכל האדם לצלוח את התקופות הללו ולממנן בעזרת תשלומי הדיבידנד. לאחר מכן, באם המצב ישתנה, יוכל לחזור ולהתמיד באותה אסטרטגיית דיבידנד של השקעה חוזרת.

דיבידנד חוזר: נכסים להשגת היעד:

תעודות ETF: ישנן תעודות סל רבות המתמחות בהשקעה במניות המחלקות דיבידנד. את הדיבידנד המתקבל הן מחזירות לתעודת הסל. היתרון הגדול  בכך הוא שאין מס רווח הון בקבלת הדיבידנד: המשקיע אינו מקבל אותו לידיו והסכום המושקע בתעודת הסל גדל.

יתרונות בניהול דיבידנד חוזר באמצעות תעודות סל ETF :
  • גיוון בין סקטורים שונים ופיזור אופטימלי.
     
  • יש תעודות סל הממוקדות ומתמחות בשווקים או בסקטורים ספציפיים, כך שיכולת המיקוד והפיזור דרכן יכולה להיות אופטימאלית.
     
  • דרך תעודת סל ניתן להחזיק סל שלם של מניות דיבידנד, סל שאחרת היה מורכב, מסובך ויקר יותר להחזקה של כל מניה באופן נפרד.

רשימת תעודת סל: (נכונה ליום 15.09.2016) המחלקות דיבידנד. מעת לעת יש לעקוב ולעדכן. יש לקחת בחשבון כי שיעור הדיבידנד משתנה ולכן יש לבדוק באופן רציף.


להזכיר: אין המדובר בהמלצה! גם אני יכול לטעות:

 
ETF , סימול שם החברה המנהלת אחוז הדיבידנד מחיר נוכחי
BDCS UBS E-TRACS 8.07% 22$
CVY Guggenheim Multi-Asset 4.95% 19.39$
 DES Wisdom Tree
 
2.92% 73.61$
HGI Guggenheim Intl Multi-Asset Inc 3.49% 15.52$
IDV iShares International 5.34% 29.85$
PFF iShares US Preferred 5.61% 39.53$





 




מניות: אחת האפשרויות לבחון את  שוק המניות היא בדרך של האפשרות לייצר הכנסה. אחד הפרמטרים החשובים בקביעה אם החברה מסוגלת להמשיך ולחלק דיבידנד הוא "יחס התשלום" שנוסחתו פשוטה: דיבידנדים למניה / רווח למניה. התוצאה מתקבלת באחוזים ומלמדת את המשקיעים כמה מתוך הרווחים מחולק לבעלי המניות. באופן אידיאלי צריכים המשקיעים לאתר חברות עם יחס תשלום נמוך. הסיבה לכך היא שחברה עם יחס תשלום נמוך יכולה לצמוח בשנים הבאות. לדוגמה, יחס של 50% חלוקה מהרווחים מאפשר לחברה להשקיע את מחצית הרווחים השנייה בעסק שלה, כדי לפתח את צמיחתה בעתיד - ולהמשיך בחלוקת הדיבידנד לבעלי המניות. בנוסף לכך המשקיעים צריכים לבחון את תשואת הדיבידנד עצמה: ככל שהיא בעלת היסטוריית חלוקה לאורך שנים, אך כרגע תשואת הדיבידנד שלה נמוכה, זו כנראה חברה שעוד תעל את תשלומי הדיבידנד שלה בעתיד.

רשימת מניות: מצורפת רשימה עדכנית של חברות המחלקות דיבידנד, בכפוף למבחן הרשום לעיל - שסביר  להניח שתהיינה כאן גם בעוד 50 שנה. ישנן חברות איכותיות, חזקות ויציבות המחלקות דיבידנד בשיעור גבוה יותר. תפקידו של מנהל התיק יהיה לאתר אותן. (שוב: אין מדובר בהמלצה! גם אני יכול לטעות).
 

סימול ושם מניה אחוז הדיבידנד  מחיר מניה נוכחי

 
סימול ושם מניה אחוז הדיבידנד מחיר מניה נוכחי
JNJ ג'ונסון אנד ג'ונסון 2.68% 118.23$
UPS יו פי אס 2.86% 107.63$
MMM 3M Company 2.47% 175.64$
בנק הבינלאומי 1.49% 4,940
ישראמקו יהש 4.24% 72.7
בנק פועלים 2.39% 2,120









דיבידנד ותכנון מס: המס מנוכה במקור מתשלומי הדיבידנד. הפסד הון ניתן לקיזוז אך ורק כנגד רווחי הון. את המס שנוכה במקור בגין תשלומי דיבידנד ניתן לקבל בחזרה רק אם קוזז כנגד הפסד הון באותה שנת המס.

דוגמא: תשלומי הדיבידנד של החוסך הסתכמו בסך של 10,000 ₪, מהם נוכה מס במקור בסך 2,500 ₪. אם בתיק ההשקעות שלו ישנן מניות שרשמו הפסד במהלך שנת המס (ינואר- דצמבר), הוא יוכל לבצע "מכירה רעיונית" (מכירה וקניה). ההפסד במניה יקוזז כנגד המס ששולם על תקבולי הדיבידנד. כך ניתן לקבל את כל המס - או חלקו - בחזרה. את החזר המס ניתן כמובן להחזיר לתיק ההשקעות.

בהצלחה.
רן חובב, מומחה למיסוי ולפרישה ©
המקצוע שלי הוא הטוב ביותר בעולם. בזכותה של אשתי אני מה שאני.
 
הנתונים הינם למועד כתיבת המאמר. המידע כולל הערכות ואומדנים שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים/בלתי מעודכנים. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ, המידע המוצג הוא לידיעה בלבד, ולא מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב לא אחראי לכל נזק, אובדן, הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא, לרבות ישיר ו/או עקיף, שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה, כולו או חלקו, ככל שייגרמו, ולא מתחייב כי שימוש במידע הכלול במסמך זה עשוי ליצור רווחים בידיה עושה בו שימוש. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
 
 
כתבות מומלצות:

מכונת המזומנים - דיבידנד
דיבידנד: איך לנהל כספים בעת הפרישה.
איך ליצור הכנסה חודשית בפרישה?
 מנהלים כספים בפרישה – דיבידנד.
 
קרדיט תמונה:
Sira Anamwong