עשה זאת בעצמך 2017: תקנות חדשות - פנסיה בניהול אישי
 
עשה זאת בעצמך 2017: תקנות חדשות - פנסיה בניהול אישי


אל תשליכני לעת פרישהאל תשליכני לעת פרישה: לא משמח לכתוב זאת, אך המציאות בתחום הפרישה בישראל הפכה לבלתי נעימה. הפסוק "אל תשליכני לעת זקנה" (תהילים, ע"א פסוק ט') הפך לסיסמה חסרת משמעות בכלל - ובפרט כשמדובר בחיסכון לטווח ארוך לצורך פרישה. בשורה של רפורמות בחיסכון הפנסיוני, החל מאמצע שנות ה- 90, שלחה המדינה את החוסכים למדבר - ללא עמוד אור ועשן. החוסכים הפכו לנוודים בעולם הפנסיוני, המנווטים ללא מפות ראויות באי-וודאות מוחלטת. אין להם את היכולת לעקוב אחר כל השינויים המתרחשים בתקנות. לבטח כאשר כל שינוי נצבע במילים חיוביות: לכאורה מדובר במהלך לטובת החוסכים. דוגמה לכך היא הצגת הדברים המתארת את הענקת האחריות לחוסכים כאילו היא צעד חיובי המיטיב עם החוסכים: מעין דמוקרטיה פנסיונית שבה קיים "שוק ענק וצבעוני של אפשרויות". ברור היום לכל כי "האצלת אחריות" זו היא בריחה של המדינה ממתן ערבות לחוסכים, בכוונה תחילה. הציבור אינו מאבד את האמון בחיסכון הפנסיוני או בבעלי המקצוע. הוא מאבד את האמון במדיניות המוכתב על ידי המדינה.
 
החוסך עומד לבדו: עולם החיסכון הפנסיוני בישראל שרוי בעלטה, אך החוסך חייב להבין: המדינה הייתה ותישאר נטולת כל אחריות לגורלו הפיננסי. החוסך, אם לא יתעשת וידאג לעצמו - לא יהיה לו תזרים מזומנים בעת פרישה.

"האצלת האחריות" האם זה טוב או רע? תלוי באיזה תחום, כמובן: יש הבדל בהאצלת אחריות לנהגים שעליהם לבחור באם לנסוע בכבישי אגרה או – להבדיל -  ניתוק האחריות מגורל אזרחיה הבוגרים, בנוגע לביטוח סיעודי.

האם בכלל חייבת המדינה להיות שותפה לגורל אזרחיה? כאן יכול להתחיל דיון על מהות המדינה וסיבת קיומה. במדינה המודרנית - בהחלט כן! מדינה ללא דאגה לאזרחיה היא מדינה ללא עתיד. בני הדור הצעיר מתבוננים ורואים היטב כיצד מטופלים "זקני העדה". הם משליכים מתצפיות אלה על עתידם שלהם. הדאגה לאזרחים אינה פריווילגיה אלא חובה! כבר הייתה בארץ בעבר "מפלגת בוגרים קשישים" (שזכתה – אז! – בשישה מנדטים בבחירות) ובעתיד אין ספק שהיא תוכל לזכות  ברוב  גדול יותר. זה שאין לבוגרים כרגע כוח פוליטי לא אומר שניתן להתעלם מעתידם. 

חיסכון לפרישה: כדי לפשט את הדברים, הנה משל: האתגר הוא למלא כד גדול במים, לקראת צעדה מתוכננת במדבר. הבעיה היא שהכד אינו מושלם: לפעמים נשפכים ממנו מים ויש בו גם סדקים הגורמים לנזילות. הוא גם בלתי יציב ומתנדנד: לעתים באיטיות ולעיתים בצורה קיצונית. המטרה היא לוודא שמהסדקים תברח כמות מים מזערית ושהכד יישמר יציב ככל האפשר. במהלך הזמן יתאפשר גם להוסיף מים לכד ולהגדיל את הכמות שבתוכו. הנמשל הוא כמובן החסכון לפרישה: המטרה היא לצאת למסע הפרישה עם כד מלא, ככל הניתן - כד מים (כסף!) שאמור להספיק לפחות ל- 30 שנה.

החיסכון הפנסיוני בישראל - קופת גמל: זה אפיק בחיסכון הפנסיוני, לטווח ארוך. לרוב היא בעלת מרכיב חיסכון בלבד וללא ביטוח. החיסכון בקופת גמל מזכה בהטבות מס, מהן נהנה החוסך. ההפקדות בקופת גמל נחלקות לתגמולים בשיעור הבא: העובד רשאי להפקיד עד 6% אחוזים משכרו והמעסיק יכול להפקיד עד6.5% מהשכר לפיצויים, במגבלת תקרה - אותה קבעו בחוק ההסדרים 2017 עד ל 32,004 ש"ח. החסכון נצבר לאורך טווח.

במקרה של הפקדות שמלפני ינואר 2008, תאריך החלתו של תיקון 3, יוכל החוסך למשוך אותן בפטור ממס במקור. לחלופין, אם ירצה, יוכל החוסך לקבל מקופת הגמל קצבה פטורה ממס.

הפקדות שבוצעו החל מינואר 2008 תשולמנה כקצבה.
 
ניהול אישי: IRA במקורו מארצות הברית: ראשי תיבות של Individual Retirement Account

מהו ניהול אישי: מתאים למי שיוכל וירצה לקחת אחריות על ניהול כספו בקופת הגמל / קרן השתלמות במסגרת IRA = ניהול אישי. החוסך בעצמו, או מישהו מטעמו (בעל רישיון לניהול השקעות) לוקח אחריות על ניהול הכספים בקופה. בניגוד למקובל, בו החוסך בוחר סיכון או תמהיל, במקרה של ניהול אישי החוסך לא רק שבוחר תמהיל לעצמו, אלא הוא בוחר גם את הנכסים הפיננסים שהוא רוכש.

לחוסך יש שליטה מלאה על התמהיל, הסיכון ובחירת נייר הערך בקופת הגמל בניהול אישי. קיימות בתחום זה מגבלות ורגולציה. מנהל הקופה בניהול אישי מחוייב לפיזור: אין להחזיק אחזקה מותרת ששווייה מעל 10% מערך הקופה. השקעת כספים תהייה אך ורק במדינות מאושרות בדירוג אשראי. השקעה באופציות או כל מוצר מבנה פיננסי אחר, מוגבלת לעד 5% מערך התיק. ההשקעה באג"ח של מדינת ישראל מותרת ללא הגבלה. 

מה ניתן לנהל במודל ניהול אישי: בכפוף לתקנות ניהול קופת גמל וקרן השתלמות.
שכירים / עצמאים, מי יכול: כל אלה שהם בעלי קופות גמל נזילות (של עצמאים או שכירים) וקרנות השתלמות נזילות ולא נזילות.

למי כדאי ניהול אישי? דוגמה להמחשה: כאשר הורים מלמדים את ילדם לחצות את הכביש, הם חוזרים ועושים זאת עשרות ואף מאות פעמים, עד שהם מגיעים למסקנה: הילד כשיר למעבר כביש לבדו, במעבר חציה לבד. כך גם האצלת אחריות אינה מבטיחה בהכרח את טובתו של החוסך. הגורם האנושי מכריע הכל והוא שיקבע. אם אדם מכיר עצמו כחסר ידע ויכולות ניהול כספיות, שלא ינצל את האצלת האחריות המוצעת. (בכלל, ניהול כסף הוא מהמקצועות המורכבים והקשים הקיימים!) רצוי לתת לגורם בר-סמכא לנהל את הכספים. אין "מועד ב" בחציית כביש לא אחראית! ומנהל השקעות שנבחר בקפידה יבטיח "חצייה בטוחה".

חסרונות:
  1. ניהול רשלני: לקיחת אחריות אינה ערובה לאופי ניהול הכספים. ניהול רשלני אינו רק גורם להפסד כספי. הוא מתבטא גם בחוסר היכולת של מנהל הקופה האישית להתאים את הרכב הנכסים והקצאת הנכסים למתרחש בשווקים. כך שגם אם רכש המשקיע - בכל סכום הקופה - אגרות חוב של המדינה כי הגדיר עצמו כמשקיע סולידי, בעוד השווקים נמצאים במומנטום חיובי, גם זה ייחשב כניהול רשלני! על אחת כמה וכמה תחשב כרשלנות לקיחת סיכונים מיותרים.
     
  2. חוסר היכרות: חוסר היכרות של הציבור עם המוצר.
     
  3. גמישות: המומחים מסכימים שבתיקי השקעות לטווח ארוך רצוי להמעיט בשינויים.

יתרונות:
  1. מיסוי: אלה הן קופות גמל לכל דבר ועניין. הכספים בקופה יהיו פטורים ממס רווחי הון עד למשיכתם. בקרנות ההשתלמות זוכה החוסך להטבה במס הכנסה על ההפקדות, כל עוד הכספים לא יימשכו עד לגיל הפרישה.
     
  2. השבחה: מסלול השקעה שיאפשר למשקיעים מתוחכמים, שמכירים ויודעים לפעול במסגרת השקעות בשוק ההון, לנהל בעצמם את כספי החיסכון הפנסיוני.
     
  3. טיפול אישי: בניהול אישי חוסכים המחשיבים עצמם כמומחים בבחירת השקעות שוק ההון, יוכלו לנהל את כספם בעצמם (או דרך מנהל מוסמך), כך שיתאימו את ההשקעות לטעמיהם האישיים.
     
  4. ניהול סיכונים בניהול אישי: חוסכים המנהלים את כספם בניהול אישי יוכלו להיות רגישים יותר לרמת הסיכון שיבקשו לקחת בכל תנאי שוק. ניהול אישי מאפשר לחוסכים מתוחכמים לנסות ולהרוויח בכל גל-מגמה בשווקים ומאפשר להם גמישות בניהול הסיכון.
     
  5. שקיפות: בעל הקופה הוא גם מי שמנהל את הקופה (או זה שמטעמו) לכן השקיפות היא מקסימלית ואופטימלית. שלא בדומה לקופת גמל המתנהלת באופן המסורתי, בה בוחר החוסך מסלול: אין לו בחירה בדבר בחירת ניירות הערך שבו, אלא רק על המסלול באופן כללי. כאן החוסך בוחר ומרכיב מסלול לטעמו ובוחר את ניירות הערך המרכיבים את החשבון. 
     
  6. גמישות: יכולת לשנות במהירות ובקלות את הרכב התיק של קופת הגמל של החוסך, בהתאם לרצונו. הוא יכול להגדיל ולהקטין את משקל המניות והאג"ח בהתאם לטעמו ולפעול בקופה ממש כפי שהוא פועל בתיק ניירות הערך הפרטי שלו.
     
  7. קנייה מכירה: מנהל קופת גמל אישית זכאי לבצע את המסחר בניירות ערך בעמלות מסחר מזעריות, בדומה לעלויות שמושתות על שאר קופות הגמל בשוק. עמלות מסחר אלה נמוכות פי חמש עד עשר בהשוואה לעמלות המסחר הנהוגות בתיקי ניירות-ערך רגילים.
 
התקנות החדשות בקשר לניהול קופת גמל אישית 2017:

שכירים: יתאפשר להם לחסוך ב"קופת גמל בניהול אישי" החל מהשקל הראשון. עוד נקבע כי הרף המקסימלי לניהול חיסכון "קופת גמל בניהול אישי" יעמוד על 5,200,000 ₪.

אחד מהתנאים מחייב "ניהול פאסיבי", כלומר לא רכישה ישרה של מניות אלא באמצעות רכישה של קרנות נאמנות ותעודות סל.

שכיר שהבטיח לעצמו קצבת מטרה מינימאלית - 4,418 ש"ח לשנת 2017 יוכל לחסוך בקופת גמל בניהול אישי ללא כל מגבלה.

התקנות החדשות מאפשרות גם ניהול אישי באמצעות מנהלי תיקים זרים, תושבי מדינות חוץ בעלי רישיון מטעם מדינתם לעסוק בניהול תיקים.

התקנות החדשות מאפשרות הפקדת כספי פיצויים שקיבל מוטב בירושה, אשר לפי הדין הם כספים נזילים.

האם גם אלה שפרשו יכולים לפעול בניהול אישי? כן, בהחלט.

האם כדאי לפורשים לנהל בניהול אישי:  כמו שמתכון טוב לעוגה אינו ערובה לעוגה טעימה אלא הוא תלוי בגורם האנושי שאופה אותה, כך גם שילוב של ידע מקצועי בתחום הפרישה יכול "לייצר קסמים" בניהול קופת גמל אישית.הוא יכול להגביר את ההכנסה החודשית המשולמת או בניהול סיכונים יעיל. ניתן אף לחזות היתכנות של קופת גמל בניהול אישי המתנהלת בעת פרישה באסטרטגיית תשלומי דיבידנד. בחירה נכונה של מניות החברות יכולה לייצר קופת גמל המשלמת דיבידנד כהכנסה חודשית, בפטור מכל מס רווח הון. 
 


מדינת ישראל:
גדלנו כאן. לחמנו, שילמנו מיסים. עבדנו והתקדמנו - עקב בצד אגודל. ילדים גידלנו ונכדים, עשינו למעננו ועשינו למען הדורות הבאים. עתה פרשנו. אנחנו כבר לא משלמים את אותם המיסים, כבר לא נקראים לשירות מילואים - ולעיתים קצת יותר חולים.
בשל כל זאת, מדינת ישראל: אל תשליכינו בעת פרישה!

 

                       הרצאה: עשה זאת בעצמך 2017



בהצלחה.
רן חובב, מומחה למיסוי ולפרישה ©
המקצוע שלי הוא הטוב ביותר בעולם. בזכותה של אשתי אני מה שאני. 
 
הנתונים הינם למועד כתיבת המאמר. המידע כולל הערכות ואומדנים שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים/בלתי מעודכנים. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ, המידע המוצג הוא לידיעה בלבד, ולא מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב לא אחראי לכל נזק, אובדן, הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא, לרבות ישיר ו/או עקיף, שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה, כולו או חלקו, ככל שייגרמו, ולא מתחייב כי שימוש במידע הכלול במסמך זה עשוי ליצור רווחים בידיה עושה בו שימוש. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.

 
קרדיט תמונה:
Ambro