לפרוש אחרת: יסודות בסיסיים לכל תכנית כלכלית בעת פרישה
יום ראשון 02 יולי 2017
לפרוש אחרת: יסודות בסיסיים לכל תכנית כלכלית בעת פרישה
הספורט הקשה ביותר בעולם אינו מה שאתם חושבים: הוא הדרישה להתמדה והצמדות לכללים. ההצלחה – בספורט כמו בכל תחום אחר - היא תוצאה של ידע, של אמונה, של התמדה ושל יכולת היצמדות לכללים. זה נכון גם בתקופות ובזמנים מורכבים. במבט לאחור, כל הדרישות הללו נראות הגיוניות. למתעניינים: המתכון הזה מופיע בכל הספרים וניתן למצאו שם. אבל רק מעטים המעוניינים בהצלחה מוכנים באמת לפעול על פי המתכון הזה.
המלצתי היא: פעלו לפי הכללים! כך אני מחנך את בני, הספורטאי רום.
לאחר אימון קשה, כשהוא מיוזע ושריריו כואבים מתיישב רום לידי על הספסל באולם הספורט. הוא שואל: "אמור לי, אבא: אינני מבין איך אמרת לי שכל אחד יכול להיות אלוף? אתה כנראה לא מבין כמה זה קשה!"
ואני עונה: "באמת, ילד? אני לא מבין?... האם זכור לך כמה ילדים היו באולם הזה, כשהתחלת להתאמן בחוג?"
רום: "מה זה חשוב?"
אני: "זה חשוב כי שאלתי... כמה ילדים היו אז באולם הגו'דו?"
רום: "הרבה... בעצם הרבה מאוד"
אני: עכשיו הבט לרגע על האולם שבו אתה נמצא. כמה מהילדים - שהפכו מאז לנערים - אתה רואה כאן?"
רום חושב, חושב, חושב... "באולם שבו התחלתי להתאמן בג'ודו נשארתי רק אני. אבל רגע: יש כאן לפחות עוד חמישה נערים בגילי!"
אני: "יפה. עכשיו לך ושאל אותם כמה מאלה שאיתם התחילו להתאמן במועדון הם פוגשים עדיין פה?"
רום: "רגע... עכשיו הבנתי. אבל איך זה קשור להצלחה?"
אני: "ילדי, זה קשור מאוד. לכל מי שהתחיל כאן היה חלום גדול. אין אחד שלא רוצה לשאוף אוויר פסגות ולהצליח, אבל הפער בין החלום לבין מימושו הוא תולדה של עבודה קשה, היצמדות לכללים, היכולת לסגל הרגלים, להיות נכונים לספוג, לוותר בטווחים הקצרים והבינוניים - כדי לקצור הישגים בטווחים ארוכים."
והוספתי: "אתה רואה? המתכון הוא פשוט וכל אחד יכול לקראו, אך כמה מוכנים לפעול על פיו? הכוונה איננה לעקשנות אלא להיפך: לגמישות מחשבתית שיכולה להביא אותך לתוצאות מרחיקות לכת. תוכל להשתנות בדרך למטרה. מותר לחלום, אך ללא כללים והיצמדות אליהם, ללא התמדה החלום יישאר בגדר חלום. אם תיצמד לכללים, תמשיך ותתמיד - החלום יהפוך לך לתוכנית עבודה. עכשיו לך. קדימה, חזור לאימון!"
ועתה – לענייני יסודות הפרישה: התחלתי את המאמר הנוכחי (ראו למעלה!...) בקטע הבא:
"ההצלחה – בספורט כמו בכל תחום אחר - היא תוצאה של ידע, של אמונה, של התמדה ושל יכולת היצמדות לכללים. זה נכון גם בתקופות ובזמנים מורכבים. במבט לאחור, כל הדרישות הללו נראות הגיוניות. למתעניינים: המתכון הזה מופיע בכל הספרים וניתן למצאו שם. אבל רק מעטים המעוניינים בהצלחה מוכנים באמת לפעול על פי המתכון הזה."
חזרתי על הקטע מכיוון שהוא רלוונטי לכל מה שהמאמר הזה רוצה ללמד את הקוראים: מה שנכון לספורט נכון גם להתנהלות כלכלית ארוכת טווח, להשגת איתנות פיננסית במהלך השנים הארוכות הצפויות לכל פורש לאחר שעזב את עבודתו. קראו, לימדו, הסיקו את המסקנות והחשוב מכל: יישמו את הכתוב כבסיס לתכנית כלכלית בעת פרישתכם.
האם יש גיל לפרישה? פרישה היא לא גיל. פרישה היא מוכנות. ישנם כאלה שלאחר קריירה מהירה ומצליחה מחליטים לפרוש. אחרים – רק אחרי שסיימו קריירה ארוכה. המוכנות לפרישה אינה קשורה דווקא לגיל אלא ליכולת הכלכלית ולרצון האישי.
הגעתם עד הלום? עבדתם קשה עד לרגע שבו החלטתם לפרוש. עתה הגיע הזמן ליהנות. כדי להיות רגועים בעת הזו, חייבים לדעת, במידה רבה של דיוק, למה אתם מסוגלים. המאמר הזה מציע כלים וכללים בסיסיים במטרה של יצירת הכנסה חודשית "בכל תנאי מזג אוויר": אינפלציה, עליות וירידות בשוק, הוצאות בלתי צפויות ואפילו אריכות ימים בעת פרישה.
בתמצית: מדובר כאן על יצירת הכנסה בפרישה. בפרישה כרוכים אתגרים כמו תוחלת החיים, איכות החיים, האינפלציה, התנודתיות הכלכלית, הוצאות שוטפות והוצאות בלתי צפויות.
עיקרי הנוסחה: ביצירת הכנסה חודשית בפרישה יש להביא בחשבון ארוך הטווח את האינפלציה, את התנודתיות בשווקים ואת תהליך משיכת תזרים מזומנים, בכפוף ללוחות זמנים ומהמקורות הנכונים - כך שיתרת הסכומים משרתים את העתודה ומשמשים כ"כספת פיננסית". תכנית הכנסה חודשית בעת פרישה חייבת לכלול סכום הכנסה חודשי מובטח ובנוסף - פוטנציאל של גמישות וצמיחה.
נשמע פשוט? כמעט.. בהמשך המאמר נמצאת הרחבה אודות חמישה גורמים מרכזיים שיש להתחשב בהם לפני שמתחילים לבנות אסטרטגיית הכנסות בעת פרישה. אלה הן ארבע אבני הבניין שאותן יש לאמץ כבסיס. בהמשך יפורטו עוד שישה צעדים, פשוטים יחסית, שעשויים לעזור ולשמור על תוכנית הפרישה.
יסודות בתכנית הפרישה:
- תוחלת חיים: סביר מאוד להניח כי תוחלת חיים בעת הפרישה תהיה לפחות עד גיל 90 שנה. מגמה ברוכה זאת נמצאת בעלייה (עולמית!) המשמעות היא שיש צורך לחשב את השנים, מיום הפרישה ועד גיל 90. כלומר: מ-67 ועד 90 יש 23 שנים! ללא הנחת היסוד הזו עלול הפורש להיוותר ללא תזרים מזומנים.
- קודם כל הוצאות: כאשר יוצקים יסודות לתכנית הפרישה, חייבים בראש ובראשונה לוודא מהן ההוצאות השוטפות החזויות: הוצאות קבועות שלא ניתן לפסוח עליהן כגון דיור, מזון, שירותים, בריאות ועיו"ב. הן צריכות להיות מכוסות על ידי מקורות מובטחים. הוצאות אלה חייבות להיות מגובות אפילו לתקופת פרישה של 30 שנה או יותר.
- אינפלציה: השנים האחרונות התאפיינו באינפלציה נמוכה. אחד מארבעת היסודות הוא להניח כי תתקיים אינפלציה מינימאלית של לפחות 2% לשנה ולבנות את התכנון הכלכלי ואת ניהול הסיכונים בהתאם. כמובן שההנחה של גובה האינפלציה היא גמישה ויכולה להשתנות, אם בפועל יהיו שעורי אינפלציה גבוהים יותר. היסודות של ניהול הסיכון וקביעת תעדוף של שימוש בסכומים לא ישתנה.
- נדנדת שווקים: התנודות הללו אמורות להטריד את הפורש רק אם הוא לא מנהל את הסיכון ואת ולוחות הזמנים בשימוש הכספים. נכון שתנודה למטה / למעלה היא חלק אינטגרלי מכל סביבה כלכלית ואין באמת יכולת לצפות אותה. לא קיים "הרגע הנכון" לכל כיוון. לכן, כדי להימנע מלחצים מיותרים ומביצוע פעולות בלתי הגיוניות, יש לקבל שתנודתיות היא חלק ממה שחווים בתכנון תזרים מזומנים, במיוחד אם השכיל הפורש ליעד את הסכומים הנכונים, שבהם הוא מסוגל לספוג תנודתיות. ההיסטוריה מלמדת כי בטווח הארוך, התשואות של השווקים - בהתחשב גם בירידות - הן גבוהות.
- ניצול אופטימאלי של משאבים: הסכום החודשי אותו יכול הפורש למשוך נקבע בהתאם להנחות הכלכליות ומגוון הנכסים שאיתם הגיע לפרישה. חשוב מאוד לקבע את הסכום כך שישרת את הנחת תוחלת החיים המתארכת - לפחות עד גיל 90 מיום הפרישה. ניצול המשאבים לתזרים חייב להיות אופטימלי, כך שאם יש ברשות הפורש תוכניות חסכון היסטוריות המבטיחות תשואה, לא כדאי לנצל משאבים אלה, אלא לבצע את משיכת הסכומים לתזרים מחסכונות אחרים שברשותו. ניצול אופטימלי של משאבים חוסך מיסים ומצמיח את הכסף בתקופת הפרישה. לא תמיד יהיה זה נכון להסיק מנסיון העבר לגבי העתיד, אך היסוד להנחה יהיה כי תשואה של 4% - 5% לשנה היא התשואה אותה יוכל הפורש למשוך מהנכסים הפיננסים / פנסיוניים, לאורך טווח.
תחזוקה שוטפת: היסודות המוזכרים לעיל חשובים. התחזוקה והשימור חשובים לא פחות - ואולי אף יותר:
- תכנית פרישה מותאמת אישית: "התאמה אישית" אינה סיסמה. היא החוזקה של הפורש לבחור מה מתאים לו. שלמות מבטיחה רוגע. חשוב לוודא כי בבחירה ובתחזוקה הדברים מותאמים לכל פורש אישית.
- יכולת ספיגה ואיפוק: אחד התנאים להצלחה היא היכולת להתמיד ולספוג גם אם "כואב". אם הפורשים יודעים שהניחו יסודות חזקים והתמידו בהם, גם "הכאב" יעבור... הוא בס"ה גל בתוך גלים רבים שעולים ויורדים. אין להיכנס ל-Hang-Over פיננסי מגלי עליה ואין להיתפס להיסטריה כלכלית בגלי ירידות. אם היסודות חזקים, התוצאות תגענה.
- גמישות מחשבתית: החשיפה למסלולי ההשקעה השונים לא חייבת להיות חד ערכית והיא אינה מקודשת, במרוצת שלושים השנה בהן ינוהל התזרים בעת הפרישה יתרחשו תהליכים כלכליים שונים. נכון שבעיתות של תקופות מאתגרות יש לבחון שוב את חלוקת הסכומים.
- מתנות קטנות: לאורך השנים החיים סובבים במעגלים... והפורשים לא חיים בבועה. סביבם חיים היקרים להם: ילדים ונכדים. המשימות העומדות בפני אלה ולעיתים אף הרצון לעזור ולסייע להם עלולים לפגוע ברמת החיים של הפורש, או - חלילה – (במקרים מסויימים) אף לסכנם. לפני שפותחים את הלב כדאי לשאול את הראש... רצוי לזכור כי עזרה לאחד, תביא להגדלת הציפיות גם מהאחרים - ובצדק.
- אפס סיכון: התנאי של "אפס סיכון" אינו קיים, אלא אם הפורש מתנהל שלא במסגרת היכולת שלו לספוג סיכון,בפרישה אחת מיסודות ההבנה בעת פרישה הוא שלא תתרחש יותר קריירה נוספת של עשרות שנים, עם פרישה מכובדת וקבלת סכומים... על כן, התאמה של היעדים והסיכון תמנע לחצים. כך שאם סכום שהפורש יעד להשקעה במניות ספג ירידה, אך הוא מבין שזה הסכום שאותו הוא יכול להרשות לעצמו לסכן, הרי הסיכון האמיתי הוא אפס.
- חכמת המונים: המושג "עדר המשקיעים" הוא רע. יש מגמה שכזו: "אם זה טוב לכולם, זה לבטח טוב גם לי" זו טעות!. התקופות הכלכליות מכתיבות התנהלות שונה בטעמי ההשקעות. דוגמה לכך היא "עדרי המשקיעים" שבשנים האחרונות רוכשים דירות בחו"ל. איש אינו יכול לקבוע, באופן כללי וגורף אם מדובר באפיק מסוכן, אבל לפני שהפורשים נעים עם "העדר", כדאי לבדוק לעומק וללמוד היטב את כל הסוגיות הכרוכות בהשקעה שכזו, כמו מיסוי, תחזוקה, חשיפה למטבעות זרים, מי הגורם המנהל ועוד.
בהצלחה
רן חובב, מומחה למיסוי ולפרישה ©
המקצוע שלי הוא הטוב ביותר בעולם. בזכותה של אשתי אני מה שאני.
הנתונים הינם למועד כתיבת המאמר. המידע כולל הערכות ואומדנים שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים/בלתי מעודכנים. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ, המידע המוצג הוא לידיעה בלבד, ולא מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב לא אחראי לכל נזק, אובדן, הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא, לרבות ישיר ו/או עקיף, שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה, כולו או חלקו, ככל שייגרמו, ולא מתחייב כי שימוש במידע הכלול במסמך זה עשוי ליצור רווחים בידיה עושה בו שימוש. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
קרדיט תמונה:
Stuart Miles