פורשים, גמלאים: סוף השנה מגיע! אז מה?

פורשים, גמלאים: סוף השנה מגיע!

אז מה?

סוף שנהפסיכולוגיה, תאריכים, אירועים, ושיווק להמונים: בטבע האדם יש משמעות מיוחדת למילה "סוף" והתופעה מנוצלת רבות בתחום השיווק. "מכירות סוף העונה" הן התקופות שבה העסקים מגדילים את מחזוריהם - וראה זה פלא: הם עדיין לא מפסידים, גם במחירים הנמוכים!...

גם למושג "סוף השנה" יש משמעות בתחום הכספים והרבה אנשים נסחפים ומסתערים על "מבצעים" למיניהם. לעיתים נראה שהפעילות הזו מופעלת על ידי כמה אינטרסנטים המושכים בחוטים וגורמים להמון לרוץ ולפעול ללא מחשבה או תכנון. תכונת "העדר האנושי" פועלת שוב ושוב. – וכולם רצים. ה"מנצחים על התזמורת" מודעים לתכונה האנושית הזו. הם מפעילים את שרביטיהם ומזרזים את הציבור לפעול – לפעמים לא בהכרח לטובתו. הם מטרידים ומוציאים את הציבור משלוותו, אך בעצם הם המרוויחים האמיתים היחידים מההסתערויות המיותרות.

אדם שלא עשה דבר בתחום הפיננסים שלו במהלך כל השנה, לא יקום לפתע ויפעל דווקא בסוף השנה, אלא אם פיתו אותו ה"מנצחים על התזמורת": או על ידי לחץ, או על ידי ניצול אי-ההבנה שלו בתחום. אם האדם יידע לעצור לרגע מהריצה ההמונית, לעבור להליכה מתונה ולחשוב על המתרחש, הוא יבין את חוסר התועלת שבפעילות החפוזה. ה"סוף" לא יראה מאיים וקיצוני כל כך.
אמר האיש החכם: "אם תתמיד ללכת למטרה, לא תצטרך לרוץ אליה"

המאמר הנוכחי הוא אוסף של עצות ואימוץ של הרגלים לפעילות בכספים ב"קצב של הליכה" שיגרמו לריצה המבוהלת של סוף השנה, בהכוונת אנשי השיווק, להיות מיותרת. סוף מעשה במחשבה תחילה!


קיזוז: הוא תהליך המתאר מצב שכזה: יש גמלאים רבים המנהלים תיקי השקעות במניות. באופן טבעי, חלוקת תיקי ההשקעות ובחירת המכשירים והאפיקים השונים גורמת לכך שבחלקם נצברים הפסדים ולעומתם גם רווחים. כלל חשוב בתורת ההשקעות הוא קיזוז ההפסדים.

מס ההכנסה מתיר קיזוז של הפסד מול רווח עתידי. הוא ולא מאפשר לקזז הפסדים שנוצרו, מול רווחים מהעבר. ככל שהפסד הוא חוויה קשה, הוא נכס מס אמיתי. רק אם החוסך מימש את ההפסד יתיר מס ההכנסה לעשות בו שימוש בעתיד. גמלאים המנהלים תיקי השקעות במהלך כל השנה חייבים להבין את הפוטנציאל שבמימוש ההפסד גם אם הם מתכוונים להמשיך ולהשקיע באותה מניה (או בכל מכשיר השקעה אחר).

דוגמא: נניח כי חוסכים מחזיקים במניה לאחר מחקר שערכו עליה. הם מניחים כי השווי העתידי שלה יהיה גבוה הרבה יותר מהשווי הנוכחי שלה. שוק ההון לא בהכרח מגיב מיידית לדעתם. מחיר המניה עשוי לעלות ולרדת כמטוטלת - עד לרגע שבו השוק יתמחר את מחיר המניה בהתאם לשוויה ההוגן, ההפסד יהיה מוכר רק אם מימשו (כלומר מכרו!) את המניה. אם מחיר המניה משקף להם הפסד במהלך השנה, יהיה חכם ונכון לבצע מימוש: למכור ולרכוש אותה שוב. כל זאת כדי לשמר את הפסד המס כנכס עתידי, אותו יוכלו לקזז מול כל מניה (או מכשיר פיננסי אחר) בשוק ההון.

הדבר המיוחד בפעולה זו, שאליה לא מודעים הגמלאים המנהלים תיקי השקעות, הוא שבמהלך השנה הם זוכים לקבל, מעת לעת, דיבידנד או ריבית מניירות הערך שלהם. מאלה מנוכה כמובן מס במקור. בעת מכירתם מקוזז ההפסד כנגד התקבולים מהדיבידנד או מהריבית. היתרה נותרת כנכס מס: הפסד הון אותו ניתן לקזז בשנת המס הנוכחית או לרשום בדו"חות ולקזזו בשנות המס הבאות!

הפקדה לקופת גמל: לפני שהגמלאים אצים-רצים להספיק ולהפקיד בקופת גמל ב"מירוץ סוף השנה", כדאי לזכור לעשות זאת במהלך כל השנה ולא רק בסופה. זאת כדי שהכסף הזמין שהפקידו עלול להיכנס "למעצר מנהלי פיננסי". זאת החל משנת 2008, מיום תחולתו של תיקון 3.

ההפקדות לקופות הגמל מיועדות לקצבה ולכן החוסכים חייבים להיות שלמים עם החלטתם בהפקדה לקופת גמל. הפקדה לקופת גמל מעניקה הטבת מס, כלומר תמריץ או סובסידיה. המשמעות המעשית היא שהמדינה תשתתף אף היא, בכך שהיא מזכה את החוסכים בחלק היחסי של המס ששילמו מהפנסיה במהלך השנה. (זה גם מוביל למסקנה פשוטה וברורה: מי שאינו משלם מס על הפנסיה, אין לו כל תמריץ או הטבת מס בהפקדה לקופת גמל - דבר המייתר את הכדאיות מלכתחילה).

כך, לדוגמה, אם הכנסתו השנתית של אחד מבני זוג היא  120,000 ש"ח לשנה, הם יוכלו להפקיד סכום של 19,800 ש"ח לקופת גמל (נכון לשנת 2017) ומתוך כך לקבל הטבת מס בשווי 2,310 ש"ח. אך יש לזכור: ההפקדה של ה- 19,800 ש"ח מיועדת לקצבה. אותה לא ניתן למשוך בפטור ממס אלא במקרים בהם נותרה יתרה מההון הפטור להיוון קצבה - דבר שעלול לפגוע לגמלאי בפטור על הפנסיה.

אם בכל זאת - ולאחר בדיקה - החליט הגמלאי להפקיד לקופת גמל הפקדה המיועדת לקצבה, הנה דוגמה להפקדה עם חזון עתידי: יהיו כאלה שיפקידו, יזכו לקבל את הטבת המס, אך את הכסף יותירו למוטבים שלהם לאחר גיל 120. מי מהמוטבים שיזכה לקבל את הכספים שהופקדו לאורך שנים בקופת הגמל, לא יהיה חייב כלל במס. יתר על כן: המוטבים יוכלו להעביר את חלקם לקופת גמל נזילה, חסומה להפקדות חדשות.  הם יוכלו, החל מגיל 60, להעביר את הכסף לקופה משלמת ולשקול קבלת פנסית- קצבה. זו תהיי פטורה מכל מס.

סעיף 125 ד': הטבת מס לגמלאים ב"פוליסות פרט": זאת דוגמה מצויינת של "ריצת סוף השנה", בה רבים עומדים בתור להפקדה בקופות, כאשר הם בכלל לא מבינים מה מחכה לכם בקופה והאם הם בכלל זקוקים לביצוע הפעולה. (הערה חשובה: חוסכים שבבעלותם "פוליסת פרט", חייביים במס רווחים מריבית, בגובה 25% על הרווח הריאלי).

סעיף 125 ד' לפקודת מס הכנסה מעניק הטבת מס לאנשים שנולדו עד שנת 1948 (לא כולל). הטבה זו הנה פטור ממס על רווחים, עד לסכום של 13,320 ש"ח לאדם או 16,320 ש"ח לשני בני זוג. מדובר בהחזר מס בפועל של עד 3,330 ש"ח לאדם, או 4,080 ש"ח לשני בני זוג שגילם מעל 68 שנים. קבלת החזר מס זה מתבצעת ע"י פדיון והפקדה חוזרת של ערך הפדיון בפוליסה, בניכוי המס על הרווחים. לאחר תשלום המס על הרווח, ניתן להגישו למס ההכנסה לצורך קבלת ההחזר.

לחוסכים שאין להם כל צורך בכסף אין כל היגיון במימוש הרווח שרק לצורך ההטבה. הרי מה הועילו  התקנות? המס מנוכה במקור מהרווח. רק אם החוסכים יגשו ביוזמתם למס ההכנסה ויגישו דו"ח שנתי על כל הכנסותיהם (שלהם ושל בני הזוג שלהם) רק אז יזכו לקבל את החזר המס. לעתים עלותו של הדו"ח עלולה להיות שוות ערך כמעט להחזר המס. יתרה מכך, מרבית הגמלאים אינם יודעים שהריבית - כלומר הרווחים מתוכנית "פרט" - כמוה בדיוק כרווח מריבית מתוכנית חיסכון. כלומר במידה ובצעו בדיקה אין להם כל צורך להישען על התקנה. גמלאים שאין להם הכנסה מפנסיה, או הכנסם נמוכה, יכולים להגיע לפטור מהרווחים של עשרות אלפי שקלים בשנה. הנה דוגמא אחת למצב שבו קיימת היתכנות למשיכת הרווחים גם מעל לתקנה: נניח כי הגמלאי מנהל תיק השקעות ובו נרשם הפסד במהלך השנה. אם יממש את ההפסד בתיק ההשקעות ואת הרווח מתוכנית הפרט יוכל לקזז ביניהם ולקבל החזר מס משמעי.

קופת גמל להשקעה: מכל עבר נזרקות פרסומות באתרי האינטרנט השונים בנוסח: "היי אתם, הגולשים, זוכרים? בואו לנצל את תקרת ההפקדה לקופת הגמל להשקעה". כדאי לעצור את הריצה לרגע, ללמוד, לחשוב – ואז להחליט. לאחר אינסוף חקיקות ו"אבולוציות" שונות לחיסכון הפנסיוני יצאה קופת הגמל המסורתית, המוכרת עד לשנת 2008, חבוטה מכל עבר... כל ההפקדות מיום 1.1.2008 והלאה הן לקצבה בלבד. המחוקק הבין באיחור את חוסר ההיגיון שבחקיקה גורפת (ולטעמי היה ניתן, די בפשטות, להתיר הפקדה לקופת גמל במסלול הוני מגיל מסוים – נניח החל מגיל 55 ואילך). אלא שהמחוקק החליט, בשנת 2016, לנסות ולהחזיר את עטרת קופות הגמל ליושנה. כך הוחלט כי תותר הפקדה במסלול הוני למכשיר חיסכון פנסיוני חדש: "קופת גמל להשקעה".

הפקדה לקופת גמל להשקעה אינה מזכה בהטבת מס אלא מדובר במכשיר חיסכון הדומה לתוכנית חיסכון בבנק, שאינה מזכה בהטבת מס, אך עם יכולת לבחור מסלולי השקעה ברמות שונות של חשיפה למניות או אג"ח - בדיוק כפי שקופת הגמל המסורתית והנוכחית (החל משנת 2008) מציעות. לקופת הגמל להשקעה נקבעה תקרה (נכון לשנת 2017) של עד 70,000 ש"ח בשנה. על מנת למשוך את קהל המפקידים נקבעו וניתנו תמריצים: הכספים המופקדים בקופת גמל להשקעה יהיו נזילים בכל עת שירצה החוסך. מס רווח ההון עד לגיל פרישה יוטל על הרווחים בלבד בשיעור 25%. החל מגיל פרישה יהיה 15% מס נומינלי על הרווחים.

מן הראוי שגמלאים וכאלו שהגיעו לגיל פרישה יתייחסו לקופת גמל להשקעה כעוד מוצר לניהול הון. כדאי לזכור כי הטבת המס הנומינלית של  15% היא טובה בזמנים בהם שיעור האינפלציה אפסי. אומרים כי "הכסף הוא הילד המפונק ביותר שאתם מגדלים" וזו יכולה להיות סיבה שבעטיה הטבת המס הזו אינה מספיק טובה. כזכור, ישנן תקופות שלהן מתאימים מסלולים שונים. אם כבר החליט החוסך להפקיד, כדאי שינצל היטב את המסלולים באפיקי ההשקעות השונים העומדים לרשותו. אם החליט, כמדיניות, להפקיד, אז מדוע דווקא בסוף שנה? עדיף שיעשה זאת דווקא בתחילתה של כל שנה. כך יוכל גם ליהנות מהרווח שנצבר בקופת הגמל להשקעה.

"מסלול העדר"... דמי שכירות למגורים: הפטור על שכר דירה (לשנת 2017) הוא עד 5,010 ש"ח לחודש.  מרבית הגמלאים המקבלים שכר דירה הגבוה מתקרת הפטור והמחויבים על תשלום מס שכר דירה למגורים, בוחרים במסלולי "סוף השנה" של 10%, על מחזור התקבולים השנתי משכר הדירה.  לפני שמצטרפים ל"ריצה הכללית" יש לבחון היטב היטב את כל המסלולים המוצעים לרבות כפל הפטור. ניתן לגלות כי במקרים רבים הם יהיו פטורים מתשלום המיסים על שכר הדירה למגורים. קיימים מסלולים רבים בתשלום שכר דירה על מגורים, המציעים ומאפשרים - בתכנון מס נכון - לבטל או לדחות את תשלומי המיסים. כדאי להכיר היטב את המסלולים ולהחליט מה הכי נכון בעבורם.
 
בהצלחה,
רן חובב, מומחה למיסוי ולפרישה ©
 המקצוע שלי הוא הטוב ביותר בעולם. בזכותה של אשתי אני מה שאני

הנתונים הינם למועד כתיבת המאמר. המידע כולל הערכות ואומדנים שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים/בלתי מעודכנים. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ, המידע המוצג הוא לידיעה בלבד, ולא מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב לא אחראי לכל נזק, אובדן, הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא, לרבות ישיר ו/או עקיף, שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה, כולו או חלקו, ככל שייגרמו, ולא מתחייב כי שימוש במידע הכלול במסמך זה עשוי ליצור רווחים בידיה עושה בו שימוש. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
  
קרדיט תמונה:

Tanya3597