חוג בית - הכנה לפרישה
חוג בית - הכנה לפרישה
תובנות בתחומי כלכלה ומיסוי
 
חוגי בית בפרישהבשנים האחרונות הוזמנתי לעתים תכופות לחוגי-בית. בשנה האחרונה הוזמנתי עוד יותר פעמים ומספר המפגשים הולך וגדל. מדובר במפגשים שמארגנות קבוצות של חברים בבתיהם, כשקבוצת המשתתפים מתקרבת לגיל פרישה ומעוניינת במידע ובהתכוננות למעמדם החדש.

מצאתי כי אף יותר ממה שאני מלמד ומדריך את המשתתפים בחוגים, אני מקבל ממפגשים אלה מידע. זוהי אינפורמציה חשובה ו"מזוקקת", עם היבטים אישיים של המשתתפים.

החלטתי שבכל פעם שלאחר מפגשים כאלה, כאשר יצטברו אצלי סוגיות ראויות, אעלה אותם בכתב ואשתף את קוראי.

הנה כמה וכמה דוגמאות, כשהנושא שלהן הוא: מה ניתן לתקן לקראת גיל פרישה?

כיצד ראוי להתכונן לפרישה? ראוי לציין כי ההכנה אינה רק חומרית ואירגונית, אלא קודם-כל מנטלית. כפי שמטוס המתכונן לנחיתה ופותח את גלגליו לקראת המסלול ואז הנוסעים מבינים כי הטיסה מגיעה ליעדה, כך גם פרישה היא נקודה אחת בזמן ובדרך, אותה התחיל כל עובד לפני שנים רבות.

הכנת החיסכון לפרישה היא תהליך ארוך, בדומה לבישול של מאכל מורכב שאותו ה"שף" לומד ומכיר היטב. אם לפתע הוא ישנה את הרכב המנה, יוסיף תבלינים שונים מהרגיל הוא יקבל טעם שונה לחלוטין. האם המאכל החדש יהיה מוצלח וטעים? חלק יחשבו שכן - וחלק לא יאהבו אותו. מוטב להישאר עם המתכון הבדוק והמנוסה. לקראת הפרישה אין מקום ל"מקצה שיפורים". יש להיצמד למתכון המוכר ולא לשנות דבר בדקה ה-90.

מהו אפיק החיסכון היעיל בחיסכון לפרישה?  להגעה ליעד יש דרכים רבות ורובן נכונות, אך כשם שאין רק דרך אחת, אין אפיק חיסכון אחד. במהלך השנים מפתח כל אחד מהחוסכים מיומנות אישית ייחודית. אחד ימצא דרכו בחיסכון פנסיוני ולאורך השנים יפתח בקיאות ברזי התכניות הפנסיוניות השונות. חברו יעשה זאת דרך הנדל"ן. אחר יעשה זאת בפיתוח מומחיות פיננסית וטיפוח תיק השקעות לאורך שנים. יש עוד דרכים שונות. המשותף לכולן הוא שבסוף הן תובלנה לתזרים מזומנים אחד בעת הפרישה זאת המטרה!.

האם מתחייבת ירידה בתזרים בעת פרישה, להבדיל משכר בתקופת העבודה? לא!  תזרים המזומנים בעת פרישה יכול להיות נמוך, דומה ואף גבוה בערכו מאשר בתקופת העסקתו של העובד. הדבר תלוי בעיקר ביכולת התא המשפחתי לחסוך חיסכון עודף, בנוסף לחיסכון הפנסיוני ממקום העבודה. לדוגמה, שימורה של אחת מקרנות ההשתלמות במהלך השנים ועד לגיל הפרישה יכול להוסיף לתזרים המזומנים של התא המשפחתי סכומים נאים. יש גם כאלה שיזכו לקבל ירושה כזו שתביא אותם לתזרים מזומנים ראוי בפרישה.

מה יהיה עם דור הבנים? ומה על הנכדים? תחילה על הפורש להבין כי יש גבול גם למה שניתן לעשות בעבור הדורות הבאים תחילה על הפורש לוודא כי הכין יסודות חזקים ומוצקים בתכנון הפרישה: כאלה שיכולים לשמר את רמת החיים ולענות על צרכים קבועים ומשתנים לאורך שנים. לאחר מכן ניתן יהיה לדאוג ל"גוזלים" שעזבו את הקן. למענם ישנן דרכים רבות, מגוונות ויצירתיות, החל מתוכניות פיננסיות שאותן ניתן ליעד לטווחים ארוכים ועד השקעות בנדל"ן עם חזון.

האם ישנן הטבות מיסוי בפרישה? כן. אין תחום יותר טוב להטבות מס מאשר לגמלאים. להבדיל משנות התעסוקה, בהן העובד מצוי ב"מרוץ החיים", הרי בזמן הפרישה כאשר עומד זמן רב לרשות הפורש, הוא יכול להחליט מה ירצה לעשות בו. אחת האפשרויות העומדות לפניו היא העמקת הידע שלו, בפרט בתחום מיסוי בתקופת פרישה והטבות המס האפשריות. לדוגמה: פטור על הפנסיה, פטור על ריבית, הנחה בתשלום מס רווח הון - ועוד כמעט אינסוף תקנות. כל אלה כלים העומדים לרשות הפורש המתעניין, המאפשרים לו כדי לשלם (כחוק!) פחות מס ולהגדיל את ההון וההכנסות בתקופת פרישה.

 האם כדאי להשקיע בנדל"ן? מנקודת מבטו של הפורש, השקעה בנדל"ן לא נבחנת בהכרח כהשקעה אלא כמקור ליצירת תזרים מזומנים בתקופת הפרישה, מנקודת מבט של תכנון פרישה השקעה בנדל"ן  יכולה להפוך גם להשקעת ערך, אם הנכס נרכש באזורים הצפויים לשינויים דמוגרפיים, תהליכים התפתחותיים כאלה הגורמים לעליית מחיר של נכסים.  האפשרויות הן גם בנדל"ן למגורים וגם נדל"ן מסחרי.

שכר דירה למגורים: האם מסלול 10% הוא אופטימלי? לפורשים גמלאים יש כמה מסלולי-מיסוי בתשלום מס על שכר דירה (להזכיר: עד 5,090 ש"ח מסך כל הדירות הוא מסלול פטור ממס). יש גם מסלולים כדוגמת הכנסות והוצאות, או פטור חלקי שיכולים להתאים.  קיימים גם מקרים רבים לפטור גמלאים מתשלום מס שכר דירה למגורים.

 


רן חובב – מומחה למיסוי ולפרישה ©
המקצוע שלי הוא הטוב ביותר בעולם.
בזכותה של אשתי אני מה שאני.
 
הנתונים הינם למועד כתיבת המאמר. המידע כולל הערכות ואומדנים שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים/בלתי מעודכנים. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. וכן אין לראות בו כהמלצה לקנות ו/או למכור את ני"ע המוזכרים בו ו/או ני"ע אחרים. המידע המוצג הוא לידיעה בלבד. ולא מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב לא אחראי לכל נזק. אובדן. הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא. לרבות ישיר ו/או עקיף. שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה. כולו או חלקו. ככל שייגרמו. ולאמת חייב כי שימוש במידע הכלול במסמך זה עשוי ליצור רווחים בידי העושה בו שימוש. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. 
 
קרדיט תמונה:

Serge Bertasius Photography