תכנון מס כספי פיצויים

תכנון מס כספי פיצוייםאז הנה מגיע הרגע, ואז מכל עבר נוחתים מושגים, מונחים וכל מיני דברים שאותם קראנו, חברים טובים ספרו לנו, במאמר זה ארכז מספר דרכים לביצוע תכנון מס בעת קבלת כספי פיצויים, אין מאמר זה מהווה תחליף לייעוץ או המלצה, אלא ניסיון לשתף בנבכי הפקודה, למותר לציין כי למומחה בתחום הפרישה יתרון יחסי בתכנון מס בעת קבלת כספי פיצויים.

בסעיף 9(7א) לפקודה, מאגד הפטור על פיצויי פיטורים, והוא עד לסכום של משכורת לכל חודש או עד לסכום התקרה הקבועה, תקרת הפטור ניתנת במעמד קבלת כספי הפיצויים, יתכן ואדם יפרוש ויבחר מתוך שיקולי תכנוני מס שונים לוותר על קבלת תקרת הפטור וזאת בעבור מסלול תכנון מס שונה.

באם קיימת לפורש אפשרות לבחור את תאריך הפרישה, רצוי כי ישקול לפרוש בתאריכים שלאחר 30/9 בכל שנה, פרישה בתאריך 30/9/2012 כספי הפיצויים יתחייבו ב- 2013, קבלת כספי הפיצויים בשנת מס חדשה עדיפה על מצב שבו יקבל את כספי הפיצויים בשנה שבה עבד וקיבל מענקי שכר שונים, הבראה, חופשה וכיו"ב, בבחירת העיתוי כפי שכתבתי קיימים מספר יתרונות מס נוספים.

תקרת הפטור:
תקרה זו מתעדכנת בכל שנה בסמוך לחודש ינואר, מי שיש לו שכר העולה על הפטור וזכאי הוא לקבל את תקרת הפטור הקבועה בחוק, מעצם דחיית קבלת הפיצויים יזכה לקבל את תקרת הפטור החדשה, חשוב מאוד לציין כי הפטור ניתן בעת קבלת כספי הפיצויים.

דחייה לשנת מס חדשה תיצור מצב שבו ההכנסות מכספי מענקי הפרישה והפיצויים ייחשבו כהכנסה יחידה או שרמת ההכנסות בשנת המס החדשה צפויה להיות נמוכה מהשנה שקדמה לה, בשנת מס חדשה ישנם מיצוי נקודות זיכוי במלואן, במקרה שבו נבקש פריסת כספי פיצויים באם נפרוש בתאריך 1/8/2012 שנת הפריסה הראשונה תהא 2012 וזו שנה שבה כבר נרשמו הכנסות ומוצו נקודות הזיכוי ולכן המס הצפוי יהיה גבוה, ובעצם שנת הפריסה הראשונה "התבזבזה", אם אותו אדם יבחר לפרוש 1/10/2012 שהרי שנת הפריסה הראשונה 2013 שנת מס חדשה, חיסכון המס עשוי להסתכם בסכומים מכובדים, יתרה מכך שכאשר אנו נמצאים במתווה של הפחתה בשיעור מס הכנסה על עבודה כל שנה שבה נוכל לדחות את ההתחייבות קדימה תזכה אותנו בשיעורי המס המופחתים. נציין גם מצבים שבהם בוחר הפורש לצאת לדרך עצמאות חדשה, ואם בשנה שבה פתח את העסק לראשונה יהיו לו הפסדים שיוכל לקזז אותם כנגד החלק הנפרס בשנת הפריסה הראשונה.

רצף זכויות פיצויים: 9(7א)(T)(4)
מי שמבקש שלא להתחשבן במס על כספי הפיצויים ולהעביר את עיתוי ההתחשבנות למועד אחר, אצל מעביד שני, שלישי וכיו"ב, רצף כתכנון מס יש בו כדי לדחות את התחשבנות תשלום המס למועד שיראה בעיני העובד כעדיף יותר, רצף הזכויות מבוצע בקופת גמל שאינה משלמת קצבה או משלמת קצבה, תוכל להשאיר בידי העובד בעתיד את הגמישות שבין משיכת הכספים לייעוד חלקים ממנו לקצבה, הכול בכפוף לבדיקות כדאיות מס, מימון מעמיקות, גם כאן עיקרון ההפחתה בשיעורי המס רק יועיל למי שביקש לדחות את עיתוי תשלום המס.

כאן המקום לציין כי הרצף מבוצע בקופות גמל שאינם מבטיחות תשואה אלא משתתפות ברווחים, גם כאן יוכל מבצע הרצף לבחור מבין מגוון המסלולים הקיימים, את המסלול שמתאים לו מבחינת רמת הסיכון, בסופו של דבר יתחשבן הפורש על יתרת הכספים בקופת הרצף, כך שאם ירדו נכסי קופת הרצף ישלם פחות מס, אם יעלו נכסי הקופה ישלם יותר מס, כמובן שאנו נעדיף להימצא במצב של עליית נכסים.
 
רצף קצבה: 9(7א)(ז):
ייעוד כספים לקצבה, במסלול זה יכולים לבחור כל מי שמצאו לנכון כי במסלול קצבה ישלמו מס מופחת מאשר משיכת כספי הפיצויים, מסלול זה טומן בחובו נפתולי תכנון מס, שהרי ניתן לייעד לקצבה סכום כלשהוא ולאחר מכן לבקש לחזור בנו ביצוע חרטה, אכן ייתכן שלא נוכל לבקש פריסה על החלק בגינו התחרטנו, אך גם ייתכן מצב שבו נשלם מס מופחת במשיכת הכספים, כמו כן ניתן לדחות לשנה שבה צופים לנו הפסדים עסקיים כדי לקזז את ההכנסה מול ההפסד.

פריסה: (פריסת מס)
סעיף 8 לפקודה פריסה יכולה להתייחס לשנות המס הקודמות ולשנות המס הבאות 6 שנים מקסימום (על כל 4 שנות עבודה שנת פריסה אחת מקסימום 6), אינפלציה טובה למי שביצע פריסת מס קדימה וזאת בשל העובדה כי שווי החלק הנפרס אינו ממודד, הדיווח בשנות המס הבאות נומינאלי, במצב שבו ההכנסות העתידיות צפויות להיות נמוכות, פריסה יכולה להפחית או לבטל את שיעורי מס הכנסה על כספי הפיצויים, כל שכן פסק הדין קרל שבטון קבע כי יש לראות בפריסת הפיצויים במקרה של פטור 9(5) וכי הפטור חל על כספי הפיצויים שנפרסו.
אלו רק חלק קטן מעולם תכנון המס על כספי פיצויים, מס הכנסה מעודד אזרחים לגשת להתייעצות עם מומחה שהוא יועץ פרישה וזאת הוא מחשיב כהוצאה מוכרת מלאה לצרכי מס.

                                 סרטוני הדרכה בתחום פרישה ומיסוי: