החל משנת 2013 לא תוכלנה יותר חברות הביטוח למכור פוליסות עם מקדם תוחלת חיים מובטח לאנשים שגילם מתחת ל- 55 שנים.
מקדם קצבה: שורש המילה "קדם" משמעו משהו שידענו מראש, כמו לפתור חידון ולקבל את התוצאות, לדעת בוודאות שנגיע לפתרון. זו בדיוק הכוונה בביטוי "מקדם קצבה": ידיעה מראש של התוצאה הצפויה. נניח שהמקדם שהובטח לכם הוא 200, כלומר תוחלת החיים הצפויה מגיל פרישה תהייה עוד 17 שנה (200/12). אם חסכת 1,000,000 ₪ הקצבה הצפויה לך תהייה 1,000,000/200=5,000 ₪ לחודש. ככל שמקדם הקצבה שלנו גבוה יותר כך קטנה הקצבה שנקבל. המקדם מוגדר בחוזה בין החוסך לחברת הביטוח וחוזה זה הבטחה. לא ניתן להפר אותו ביום הזכאות. המבוטח יקבל קצבה בהתאם למקדם שהובטח.
על מנת להמחיש את חשיבות המקדם, נביא את המשל הבא:
נלקחתם למדינה זרה והופקדה בידכם משימה: עליכם להגיע למקום רחוק, מחוץ לעיר. שם אין דוברים את השפה שלכם. צאו למטרה! ממש כאילו קשרו את עיניכם.
מאידך את חבריכם מציידים במצפן, ב- GPS משוכלל ובמפה לכל מקרה- ומבקשים מהם להגיע לאותו היעד. בשעה שבה הם היו נחים אתם עוד הייתם מגירים זיעה, מחפשים ישועה ומתבלבלים. כמובן שייקח לכם הרבה יותר זמן כדי להגיע לאותה המטרה. הנמשל הוא בדיוק כמקרה האדם החוסך בתנאי אי וודאות. הוא לא יגיע למטרה במועד…
למה זה קרה: דאגתם של המחוקקים היא לחוסנן של החברות. העלייה המתמדת בתוחלת החיים יצרה מצב שבו התחייבויות החברות לתשלום הקצבאות תגדלנה מעבר לסכום שהופקד –כלומר הן תרשומנה הפסד. בשל הגידול בתוחלת החיים קבע המחוקק כי הן מחויבות בהגדלת העתודות הכספיות שלהם ועליהן להקטין את ההון העצמי. כך המחוקק דואג לחוסן החברות ולאיתנות הפיננסית שלהן. אירוע של פשיטת רגל של חברה פיננסית הוא הרבה יותר מהותי מזה של אדם שהגיע לפת לחם.
מה המשמעות: אי הוודאות הופכת לוודאות. החוסכים אינם יודעים איזו קצבה צפויה להם. הפרדוקס הוא שהמדינה מנסה ביד אחת לעודד את החיסכון הפנסיוני וביד השנייה חופרת בור לחוסכים. החיסכון הופך להיות דומה לרכישת קרקע חקלאית בה אתה מצפה להפשרה, אי-שם בעתיד. לך תדע מה יהיה. בכל הקשור לקרקע חקלאית אתה בוחר לסכן חלק מהונך ולוקח זאת בחשבון. אולם לא יעלה על הדעת כי כך יהיה המצב גם בחיסכון הממסדי. במצב החדש החוסכים לפנסיה ייקחו על עצמם את הסיכון שבעליית תוחלת החיים. זהו מצב אופטימאלי מבחינת המדינה. אין ערבות או שותפות בסיכון.
מהן ההשלכות: התגובה המידית בכל משבר פיננסי היא ריצה של הציבור למשיכת הכספים. חוסר אמון הוא נקודת אל-חזור. מצב שבו האזרח מרגיש חוסר ביטחון ויתחיל לחפש אלטרנטיבות. היכן הם נמצאות? בנדל"ן בכל צורותיו. לאחרונה פגשתי באדם שהחליט להשקיע את הונו, לאחר הפרישה, במספר בתים בגליל שלהם צמודים צימרים. מגמה זו תלך ותתעצם. הכסף יחפש גם בחו"ל פתרונות להבטחת העתיד.
מה צריכים לעשות החוסכים: לכל מי שחוסך בפוליסה לביטוח מנהלים ולו מקדמים מובטחים אין זה נוגע. הרפורמות בביטוחי מנהלים בשנים 2001, 2004, 2008, 2013 יצרו בכל פעם כללי משחק חדשים. למי שאין פוליסה שכזו עד ליום 31.12.2012 נהיה עדים לניסיון של החברות לשכנע אותנו כי אנו חייבים - ממש חייבים - לנצל את חלון ההזדמנויות ולרכוש ביטוח מנהלים עם מקדמים מובטחים. זאת עשויה להיות מלכודת "כיפה אדומה". לוחות התמותה עודכנו לאחרונה, הווה אומר כי הפוליסות החדשות תהינה בעלות מקדם קצבה גבוהה יותר (רע לחוסך!). השיווק האגרסיבי עלול לשבש את המחשבה הצלולה ולהביא אותנו לרכוש משהו שלא באמת ברור מהו, או אם יש לנו צורך בו. קחו לדוגמא 500,000 ₪ לפי מקדם 210 סכום זה ייתן קצבה של כ- 2,380 ₪. רכישת דירה בסכום דומה בדרום או צפון הארץ תניב תשלום חודשי של כ- 2,500 ₪. מה עדיף?
שוק החיסכון הפנסיוני - פנים חדשות: מתיקון 3 לתקנה משתמע כי אין הבדל בכל הקשור לייעוד הכספים: קופת גמל, קרן פנסיה, ביטוח מנהלים- כל ההפקדות מיועדות לקצבה. החברות לא תוכלנה למכור יותר פוליסות עם מקדם קצבה מובטח. חוסכים מעל גיל 55 יוכלו לרכוש בנפרד מקדם תוחלת חיים. זה יימכר כמו במוצר נפרד, שאין חובה שיהיה בחברה שבה היה מבוטח. לכשיגיע לגיל פרישה הגוף שהתחייב מולו ייקח ממנו את ההון שצברו יחשב את הקצבה לפי המקדם שרכש ממנו החוסך.
מהם הפתרונות: העלאת גיל הפרישה וביטול המקדמים דומה לכיבוי שריפה גדולה באמצעות דלי מים. אלה אינם הפתרונות הראויים. זה הזמן לגלות מנהיגות ולהכריז על שינוי של אמת. שינוי רציני בחיסכון הפנסיוני ארוך הטווח. שינוי זה צריך להתחיל בהבנה כי החיסכון הפנסיוני לא יכול להיות רק תלוי בפיננסי. זה הזמן לקבוע מדיניות חדשה, לכפות ולשתף את הקופות הפנסיוניות בפרויקטים לאומיים כמו אנרגיה ותשתיות. תארו לכם כי פרויקט כמו התפלת מי הים יהיה שייך לקופות הפנסיוניות. כאן לא נראה "תספורות" או "קרחות". תמיד יהיו אנשים צמאים שתמיד יצטרכו לשתות מים או להשקות את הגינה. המשימה תהייה להרחיק את הקרנות מהתלות הבלתי נסבלת בתשואות שוק ההון.
המאמר נכתב ע"י רן חובב מומחה למיסוי ופרישה
טלפון: 054-7500405054-7500405