הרשם לניוזלטר
רוצה לקבל עדכונים בנושא הפרישה?
הרשם עכשיו וקבל את עידכוני החקיקה למייל שלך
שם מלא:
כתובת דוא"ל:
שלח
072-222-3335
שם מלא
טלפון
דוא"ל
חזרו אליי
כל המידע בפרישה ובמעבר קריירה
מאמרים
facebook
blog
(ללא נושא)
יום רביעי 16 אוקטובר 2019
כספי פיצויים ההרצאה המלאה
יום ראשון 24 נובמבר 2013
contact
יש לך שאלה? מלא פרטיך!
שם מלא
טלפון
דוא"ל
שאלתך
חזרו אליי
ייעוץ פרישה מקבלים החלטה
ייעוץ פרישה הוא תהליך אישי ואף אינטימי, שבו היועץ מקבל את "זכות ההובלה". זה תהליך שלם, אישי-משפחתי. רק באם יועץ הפרישה מכיר היטב את הפורש הם יוכלו לקבל ביחד החלטות ולהגיע לפתרון הבעיות האישיות.
הדפס מאמר
ייעוץ פרישה מקבלים החלטה
 
ייעוץ פרישה מקבלים החלטהאין אדם דומה לחברו. בכל פעם אני נפעם מחדש לראות שני אנשים הלבושים באותם בגדים אך על כל אחד מהם הלבוש נראה אחרת. האחד נראה מאושר ממחלצותיו ומגזרתו והשני נראה כי מבקש "לקבור את עצמו". כך גם בעת שבה אנו פורשים: קחו אלף אנשים, לכולם אותה התוכנית הפנסיונית. אפילו אם כולם עשו את אותה הבחירה, מישהו מהם עשה עסקה טובה והאחר, ממש לידו, עשה עסקה גרועה.

ייעוץ פרישה אינו תבניתי ואינו דומה מאדם לאדם. לכל אחד סיפור-חיים, מטרות, יעדים ואילוצים שונים. כל אחד נידרש להתאים את עצמו למציאות ולא את המציאות אליו.
ייעוץ פרישה הוא תהליך אישי ואף אינטימי, שבו היועץ מקבל את "זכות ההובלה". זה תהליך שלם, אישי-משפחתי. רק באם יועץ הפרישה מכיר היטב את הפורש הם יוכלו לקבל ביחד החלטות ולהגיע לפתרון הבעיות האישיות.

הנה מספר קטן של דוגמאות: אפיונים המשפיעים על הליך קבלת ההחלטות בייעוץ פרישה:

  • פרופיל אישי: כן, פשוט: "מי אני? "אופיו של אדם כמעט ולא ניתן לשינוי. כל ניסיון לשינוי נועד לכישלון בדרך כלל. לכן נחוצה ליועץ היכרות מעמיקה עם אופיו ותכונותיו של הפורש, שיובילו לפתרון הנכון - גם אם אינו תמיד כלכלי;
סיפור שהיה: באחד ממפגשי הייעוץ שלי (אותם אני מקפיד לערוך בשיתוף שני בני הזוג), ישבתי עם זוג שבו הבעל, בעל תפקיד בכיר בעבודתו הגיע לגיל פרישה . בתהליך התשאול הראשוני שאלתי אותם מה הן ההעדפות שלהם: "נניח כי הייתי נותן לכם חופש בחירה מוחלט, כרגע, ללא כל שיקול מס או מימון. האם תעדיפו את כספכם במזומן או שתרצו דווקא קצבאות?" קיבלתי שתי תשובות, מידית ובתזמון מושלם - רק שהם היו שונות... הגבר אמר כי היה נוטה לקחת את כל הכסף במזומן. רעייתו - בחצי צעקה! - דווקא דרשה קצבה. לא חלף זמן רב עד שהבנתי כי יש שם "היסטוריה" של התנהלות כלכלית לא נכונה מצד הגבר ויומרה להבין בהשקעות אשר הסבה להם הפסדים רבים. בסופו של התהליך הכרענו יותר לכיוון הקצבה, למרות שהיה ניתן לבנות מודל מיסוי טוב יותר בדרך השנייה. הזוג הזה מאושר היום מהבחירה.
  • אלטרנטיבות: רבים שפרשו ולהם פנסיה קטנה אך מכובדת. לצדה הם חסכו בעמל רב כספים, וויתרו על מנעמי החיים ושמו את הכסף בצד – כסף שמכונה "ייעודה לפרישה". ביום שבו הם פורשים הכסף הזה הוא חלק מהותי ועיקרי בנכסים הפנסיוניים שלהם. עד היום הם חסכו שקל לשקל. עכשיו הכסף הזה הופך חלק מתכנון הפרישה. כמה חלב אפשר לחלוב מפרה? ככל שהרפתן מוכשר ומחושב תהיה כמות החלב גדולה יותר!!!, זה תפקיד היועץ בהרכבת הפאזל של ההכנסה החודשית. נניח כי לזוג פנסיה בסך 4,000 ₪ ועוד 1,300,000 ₪ שנחסכו. הריבית הנמוכה שיקבלו מהבנק, כ-%1.5 נטו, תוכל להביא אותם להכנסה של פנסיה + הון 5,625₪. אם יהיו מוכנים ל"חשיבה יצירתית" הם יוכלו לרכוש אפילו שני נכסים במיליון שקלים: לדוגמא אחד באשקלון השני נכס מסחרי. מניסיון, תקרת ההכנסה החודשית שלהם תעלה ל- 11,000 ₪ - פי שניים. נכון, יש כאן סוגיות שלא כל אחד רוצה או יודע להתעסק איתם, כמו מיסוי וניהול, אולם הפער החודשי יהיה יותר מפי שניים. עם תשלומי הביטוח הלאומי באפשרות הראשונה תקרת ההכנסה תהיה כ- 9,625 ₪. בדוגמא השנייה 15,200 ₪.
     
  • מצב הבריאות: במעמד ייעוץ הפרישה אין לנו "כדור בדולח" להערכת תוחלת החיים - ואין צורך גם באחד כזה. אנחנו מגיעים למעמד זה כבוגרים, עם היסטוריה ויתכן שישנה גם היסטוריה רפואית או בעיות בריאות כלשהן. אלה פרמטרים מאוד דומיננטיים בקבלת ההחלטות אך יש להיזהר בהסקת המסקנות. באם ניתנת לי הרשות, אני נוהג לשוחח עם הרופא המטפל ולהבין ממנו האם ועד כמה חמור המצב. אם - חלילה - מדובר במצב שבו השנים קצובות, כל מדיניות קבלת ההחלטות עלולה להשתנות: ממצב שבו אנו בדרך כלל מעודדים השארת הכספים לקצבה למצב שבו אנו נאלצים למשוך את הכספים. מאידך, לעיתים, לאחר תחקור והבנה של הבעיות הרפואיות אנו לומדים כי אפשר להאריך ימים עם אותה הבעיה ואז חוזרים לנקודה שבה תכנון המס הלגיטימי והמתאים לאדם הוא שיקבע.
     
  • מיסוי: לאחרונה הגיעו אלי לייעוץ בני זוג. הבעל אמר: "לי אין פנסיה, רק חיסכון בביטוח מנהלים - אותו אני יכול לייעד לצרכי קצבה" שאלתי: "אם אין לכם פנסיה, אז ממה אתם מתכוונים לחיות? "והוא ענה: "זו לא בעיה? ממשרדים רבים שקיבלנו בירושה ושהם מושכרים". בתחילה אמרתי בליבי: "זה הולך להיות מאוד פשוט. נקשיב, נלמד וניצור עדיפות לקבלת קצבה - שהרי אין להם כל הכנסה!" ברגע שהזוג שיתף אותי וסיפר על המשרדים שקבלו בירושה ועל גובה ההכנסה מהם (שהיא כמה עשרות אלפי שקלים) נושא המיסוי הפך הרבה יותר מורכב. נדרשתי למצוא את נקודת האיזון במיסוי מההכנסות מהשכרת הנכסים המצטרפות להכנסות מהפנסיה, לבין מיסוי רווח הון על הכספים המושקעים. לבסוף התקבלה ההחלטה המיטבית המתאימה.
     
  • מצב אישי: נשוי/אה, רווק/ה, חד-הורי: כל מצב כזה הוא בר השפעה בתהליך קבלת ההחלטות בפרישה. במצבים בהם אנו יכולים להחליט כמה כסף נשאיר לצורך קבלת קצבה כמה כסף נקצה בהחלטות שונות בכל הקשור למינוי מוטבים או אפשרויות בבחירת מסלולי קצבה שונים.
     
  • גמישות הכנסה: מחד, יהיה זה נבון להגיע למצב שבו תזרים ההכנסות עומד בתיאום הציפיות של הצרכים. מאידך לוודא ששיעור המס שנשלם בעבור הכנסות אלו יהיה נמוך ככל שניתן, ברור שחיסכון במס הוא תרומה מידית להכנסה החודשית ולכן, בניגוד למה שהורגלנו מתקופת עבודתנו כשכירים, בה המשכורת מגיעה בשורת חשבון אחת - הרי כאשר אנו פורשים ניתן להתקיים ממספר מקורות הכנסה חודשית גמישה, תוך כדי מזעור (עד לאפס!) של שיעור המס שנשלם. גמישות זו  גם מבטיחה כי בתקופות בהם אנו צריכים את ההכנסה בגובה היעד אותו קבענו נקבלה. לעומת זאת, בתקופות בהם אנו נדרשים להכנסה נמוכה יותר נוכל להתאימה למצב.
     
  • ה"גוזלים" שלי לא עוזבים את הקן: זו המציאות, נכון לכתיבת שורות אלו. במקומות שבהם המדינה "הוציאה את היד מהכיס" נאלצים ההורים להכניס את היד לכיס. יותר ויותר הורים מוצאים את עצמם מעורבים בעזרה בקניית דירה לילדים. נתון זה מצריך תכנון מקדים ומחשבה יצירתית, בחינת אלטרנטיבות שונות: בין אם זו עזרה חד-פעמית או לחלופין עזרה חודשית. מתן העזרה דומה להתנעת מנוע המכונית – הדחף הראשוני כדי שיסתובב ויוכל אחר כך לפעול בכוחות עצמו. יש לשקול מגוון רחב של אפשרויות: נניח כי עזרנו לילדים בסכום שנראה לנו גדול וחד פעמי. כפי הנראה את הסכום כבר לא נראה בחזרה... גם אם יוטב מצבם והם יהיו בכוחות עצמם. לכן לעיתים (ובהתאם לנסיבות האישיות, כמובן) עדיפה העזרה החודשית. זו מותירה את היכולת לגמישות ואת היכולת להפסיק את הסיוע ברגע שהמכונית נוסעת כבר לבד.
רן חובב
מומחה למיסוי ולפרישה
כל הזכויות שמורות
 
 
חזרה לרשימת מאמרים

האתר עוצב ונבנה ע"י חברת קומסטאר פיתוח מערכות © כל הזכויות שמורות