HOVAVLETTERS-12.2013
דמוגרפיה-עידן הקרח
המצפן לקריאת מגמות כלכליות
Markets will continue to riseBe careful:
יש סבירות גבוהה למצוא טיטולים גם בגני ילדים וגם בבתי חולים גריאטריים. מה ניתן ללמוד מעובדה זו על סוגי האוכלוסיות בשני המקומות? האם עתידם דומה? כמובן שלא: הראשונים עושים את צעדיהם הראשונים. האחרונים נמצאים, בדרך הטבע, בפאתי חייהם.
אני זוכר היטב את השיעורים במיקרו כלכלה, בעת לימודי. אני גם שב וחוזר לספרים מאותו הקורס וקורא בהם שוב ושוב. מפתיע אותי איך בכל פעם, בתוך אותן השורות שקראתי מאות פעמים, מתגלים סודות חדשים. כבר בראשית דרכי בלימודים, כאשר המרצה שלי ד"ר גושן היה מדבר על עקומת התמורה, על הביקוש, גורמי הייצור ומונחי תוצר אני זוכר שהרגשתי כי "נפל לי אסימון" כלכלי. הבנתי כי במקום לחפש נתונים כלכליים יש ללכת, לחפש ולמצוא מדינות בעלות פוטנציאל דמוגרפי המצביע על ביקושים עתידיים חזקים.
שיפור בכלכלה אינו מעשה ידיו של שר אוצר או של ראש ממשלה. שיפור שכזה מושג ברובו על ידי תנאים בסיסיים. איני מוריד מערכם של ממלאי התפקידים האלה, אך לרוב, במקום לעסוק בבניית יסודות כלכליים חזקים, בהשגת שוויון בתעסוקה, בהכנסת מגזרים נוספים למעגלי התעסוקה, בהסבות מקצועיות ובעידוד הילודה, הם עסוקים בהסברת נתונים...
על מנת שהכלכלה תוכל לשמר מגמות חיוביות, שיעור הילודה צריך להיות לפחות 2.1 ילדים לאשה. באירופה שיעור הילודה כיום הוא 1.3 – 1.4. כוח העבודה מתחיל להצטמצם. בעידן הטכנולוגי, הפיצוי על כך הוא בפריון גבוה יותר, אך יש גבול גם לטכנולוגיה. ההוכחות הולכות ומצטברות: נתוני האוכלוסייה הם מהותיים לתחזיות של צמיחה. יותר מכך: פילוח הגילאים הוא חשוב ביותר.
ארצות הברית: מצוק דמוגרפי
ארצות הברית נמצאת בתהליך שכבר החל ושיציב אותה בפני משבר דמוגרפי: תנועת מלקחיים של קיטון בשיעור הילודה מחד ועלייה בתוחלת החיים מאידך. כבר היום ניתן להכריז כי אוכלוסיית ארצות הברית מבוגרת. המאפיין אוכלוסייה כזו ברמות הביקוש הכלכליות הוא ביקושים חלשים. לכן, ככל שמרכיב הדמוגרפי באוכלוסייה הוא בוגר יותר, קיים סיכוי לתופעות כמו דפלציה - בניגוד לצעירים שגורמים לתופעות של אינפלציה. הצעירים הופכים בוגרים, נכנסים לשוק העבודה והופכים יצרניים - בעלי ביקושים חזקים בכל הקשור לרכישת דירות, חתונות והולדת ילדים.
בעיית הצמיחה בארצות הברית קיימת כבר כעשור, חלקם של אזרחי ארצות הברית שהם בגיל העבודה (מבוגרים דיים כדי להיות מחוץ לבית הספר), כלומר שכבת האוכלוסייה שהיא קטליזטור הצמיחה אינה גדלה. 53% מהאוכלוסייה היא בגילי 25 -64. זאת מגמה שנשמרת משנת 2007 אולם תהליך הזדקנות האוכלוסייה יואץ בשנים הקרובות. זה תהליך ההזדקנות של ה"בייבי בומרס" שהיה - אגב - אחראי לצמיחה המרשימה שנרשמה בעבר בכלכלת ארצות הברית. פחות אנשים בגילאי העבודה, משמע תהליך בו יהיו פחות יזמים פוטנציאליים, פחות פתיחות של עסקים.
בארצות הברית לא רק ההזדקנות מעכבת צמיחה. במשך מרבית המאה ה- 20 הלך ועלה חלקן של הנשים העובדות. בשנת 1997 נרשם השיא והגיע ל- 60%. זאת בהשוואה ל-48% בשנת 1948. בשנת 2001 מספר הנשים העובדות ירד מתחת ל- 60%. לאחר המשבר הפיננסי הוא ירד ל- 57%. אותו תהליך לא חל רק על אוכלוסיית הנשים, אלא על כלל המועסקים במשק האמריקאי.
בהיעדר זרימה מתגברת של עובדים חדשים, הכלכלה לא תוכל לצמוח במהירות. זאת גם אחת מהסיבות שבעטין הבנק המרכזי לא יפסיק בקרוב את תכניות הרכישה. כזכור, "ההרחבה הכמותית" מבוססת על תיאוריית המודל הקיינסיאני: הרחבת הביקוש לסחורות ולשירותים, הגדלת תמריצים להשקעות הון המושגת לרוב על ידי הקטנת ריבית.
קיינס אף תמך בגירעון ובאינפלציה מרוסנת, אך מה ששכח קיינס היה לבדוק גם את ההרכב הדמוגרפי! כאשר הדמוגרפיה אינה תומכת במודל, דבר לא יעזור למעט הגדלת הגירעון. הבנק המרכזי האמריקאי מתחיל להבין את הנתונים ולכן לא יפסיק את תכניות הרכישה. בפעולתם זו הם הפכו להיות חלק "מגורמי הייצור" במשק האמריקאי. האוכלוסייה המבוגרת בארה"ב תגרום לדפלציה שתחליש את הכלכלה בשנים הקרובות.
אירופה: "נדידת העמים"
במרוצת השנים 400-500 לספירה, הייתה התפרצות אדירה של שבטים שבאו מהמזרח, מאסיה, לכיוון אירופה. תופעה זו נקראה "נדידת העמים" והיא הייתה הבסיס ליצירת עמי אירופה. עתה, באופן מפתיע, החלה נדידת עמים חדשה! זה אירוע שישנה את פניה של אירופה ואותו ניתן לכנות "הצוק הפיסקאלי - דמוגרפי של אירופה".
מצד אחד, היבשת משמשת אבן שואבת לפליטים מאפריקה ומאסיה, הנמלטים בהמוניהם מאזורי מצוקה ומלחמה. מצד שני, צעירי היבשת יוצאים כנוודים מהמדינות המזדקנות והקרות של אירופה: ספרד, יוון, פורטוגל. כנוצרים, מבחינתם ישו נמצא בכל מקום. הם אורזים מזוודה ויוצאים לחפש פרנסה.
בועת נדל"ן? צמיחה? הבועה האמיתית היא באקדמיה. הסטודנטים מוציאים ממון רב לצורך לימודים, אך לאחר מכן מגלים שהתעודה והדיפלומה אינן מבטיחות תעסוקה. הסיכוי הסביר לצעירי אירופה הוא ההגירה. כתוצאה מכך, כמות גורמי הייצור היצרנים הולכת ופוחתת. זאת הבעיה העיקרית של המשק באירופה והיא מקרינה באופן ישיר על פוטנציאל הצמיחה.
אף תוכנית כלכלית של קיצוצים או הרחבה - אין בכוחה להתמודד עם הצוק הדמוגרפי. אירופה חיה בהכחשה. היא אינה מתמודדת עם הבעיה. כדי לחזק צמיחה ברת קיימא ולאורך זמן, לא תעזור תכנית "הרחבה כמותית". חייבים להשתית את הכלכלה המקרטעת על צמיחה של ציבור צרכנים, בעל אפיון חזק של ביקושים. אפילו במדינות החזקות כלכלית כמו שוויץ וגרמניה יש ירידה בריבוי הטבעי ועזיבת צעירים. גם הן ניצבות בפני צוק דמוגרפי.
יפן: מדינת בית האבות
בכל שנה, בחודש ספטמבר, חוגגים ביפן את יום
"תנו כבוד לגיל". בעבר נהגה ממשלת יפן לחלק לאזרחיה הבוגרים מתנות יקרות ערך. בשנים האחרונות היפנים מקטינים את שווי המתנות. זאת בשל ההוצאה ההולכת וגוברת עם השנים. בשנות ה- 80 רצו כולם להתחפש ליפנים: הפלא הכלכלי, חברות אלקטרוניקה, הרכב. היפנים הפכו למובילים בטכנולוגיות ובחדשנות. גל של תיירים עתירי ממון מיפן שטף את העולם. מאז המצב השתנה.
כבר 20 שנה שיפן מדשדשת בצמיחה אפסית ובמה שנראה כמו חוסר רצון להתחדש ולהתחרות. במהלך שלוש השנים האחרונות אוכלוסיית יפן הולכת ומצטמצמת ברציפות. בשנת 2012 קטן מספר התושבים (על פי רישומי המדינה) ב-212,000 איש. מספר הלידות קטן ב- 18,000, ל- 1,033,000.
אחד ההסברים לירידה באוכלוסייה ביפן הוא פריון נמוך מאוד ועלייה בתוחלת החיים. כרגע יש ביפן מספר קטן משמעותית של בני תחת גיל 30 מאשר בגילי 30-60, כלומר דור שלם לא הצליח להעמיד במקומו דור חדש! מחקרים רבים ביפן מראים כי השינוי הדמוגרפי מוביל לירידה בפוריות, לירידה באיכות החינוך ולעיכוב בנישואים.
יפנים רבים בוחרים שלא להינשא כלל. ביפן תא משפחתי חד הורי אינו מקובל ולכן נשים רבות מחליטות שלא ללדת ילדים בדרך זו. הבעיה הדמוגרפית היא "מורש גרעיני" חברתי ביפן. היא יכולה להפוך לאסון פיסיקאלי שעלול להוריד את כלכלת יפן מהפסים.
סין: משחררים את הנצרה - 1,384,694,199 איש. סוף הדיבידנד הדמוגרפי.
לשאלה "כמה אזרחים חיים באמת בסין? "אין תשובה אמיתית. סין היא מדינה שבנויה מכמה חלקים, לא כולם נשלטים על ידי ממשלת בייג'ינג. היום כמעט מחצית מהסינים חיים באזורים עירוניים והמספר צפוי ללכת ולגדול. משנות השמונים ואילך בוצעו בסין הפלות של מיליוני נשים למטרת הפסקת הריון. הייתה הסיבה שהורים רצו שילדם היחיד יהיה בן. משרד החינוך של סין הודיע כי בשנת 2012 יותר מ- 13,600 בתי ספר יסודיים נסגרו בפריסה ארצית.
בין 2011 והשנה שעברה, מספר התלמידים הלומדים בבתי ספר יסודיים ותיכוניים נפל כמעט
מ- 150.000.000-145.000.000. כמו כן הוסיף המשרד ודיווח כי בין השנים 2002 ו-2012, מספר התלמידים בבתי ספר יסודיים ירד ב- 20 אחוזים. לאחרונה שוקל המשטר בסין להתיר הבאת יותר מילד אחד לעולם, זאת על רקע בעיות בפריון בעבודה, החלשת כוח העבודה ואוכלוסייה הולכת ומזדקנת.
סין תהיה המדינה הראשונה מבין השווקים המתעוררים שתיפול מאותו "צוק דמוגרפי", אם כי זה עלול לקרות רק בעוד עשרות שנים. הצמיחה האדירה במשק הסיני מיוחסת ברובה לכוח עבודה זמין וזול, יחד עם עלויות חברתיות נמוכות. מבנה זה הולך ומשתנה, מספר הקשישים הולך וגדל. מספר הצעירים הולך וקטן. מגמה זו תעצור את קצב הצמיחה הרגיל בכלכלת סין ומעודד את המדינה "לשחרר את הנצרה" מהרחם של המשפחה הסינית.
לסין יש חלון הזדמנויות בן 15-20 שנה מעכשיו. שאם לא יעשה דבר לתיקון, סין תפגוש את המצוק הדמוגרפי שלה בעוצמה רבה. הסינים חייבים לקבל עכשיו החלטה ולהימלט מתנועת המלקחיים שלוחצת על הכלכלה שלהם. השלב הראשון באתגר הדמוגרפי חייב להתחיל בין השנים 2015 –2016. אז תתרחש תחילת תהליך של ירידה משמעותית באוכלוסייה שבגיל העבודה. כתוצאה מכך תופיע עלייה בשיעור התלות בעובדים הקיימים. כשאין עובדים עודפים אין מקור לצמיחה חזקה.
במקביל לטיפול בדמוגרפיה סין חייבת לשדרוג טכנולוגיה בתעשייה ולהעלות את גיל הפרישה - זאת כדי לשמור על קצבי צמיחה גדולים. ביטול מדיניות הילד האחד תקל את המצב. יחד עם פיתוח והשקעות בתחום החינוך ויצירת מעמד פועלים ככוח ייצור, סין נדרשת למנהיגים אמיצים וחייבת לאמץ אסטרטגיה מקיפה.
אפריקה: ארץ השמש העולה: 1,033,000,000
מחקרים מראים שהאדם הראשון יצא מאפריקה, החל לנדוד בעולם, ליישב ישובים ולהקים מדינות. והנה, כבמטה קסם, חוזר האדם שיצא לנדוד בחזרה לאפריקה בקצב גידול מרשים. נתונים מראים שבשנת 2050 תגיע אוכלוסיית אפריקה ל-2 מיליארד איש. זאת בגלל שיעור פריון הולך וגדל, יחד עם תכנון מבנה משפחתי והשקעה בחינוך בתשתיות.
כרגע צפיפות האוכלוסין נמוכה מאוד: 65 אנשים לקילומטר מרובע. אפריקה בדרכה לתהליך התפוצצות אוכלוסין חסר תקדים בהיסטוריה שלה. יבשת ענקית, מיושבת בדלילות בהשוואה לאירופה או למזרח אסיה, כוח עבודה הולך וגדל, הגדלת משאבים אנושיים בצירוף מתנות של אוצרות טבע, אפריקה היא ה"אסיה הבאה"! אך עד כה מדינות רבות באפריקה אינן מיומנות בניהול משאבים. חייב לבוא בהן שיפור תשתיות מים, תחבורה, מזון ויציבות פוליטית. צעירים רבים, חסרי עבודה וחסרי תקווה הוא מתכון לסכסוכים פוליטיים וחוסר יציבות שלטונית. אם אפריקה תדע להתמודד עם האתגרים, השמש תזרח שם.
ישראל: פוטנציאל פנומנלי. הטוב עכשיו, אך הבעיות בפתח
נכון לעכשיו, ישראל נהנית מהדיבידנד הדמוגרפי: 35% מאזרחי ישראל הם בגילאי 26-35 והם מספקים את המנוע האמיתי לצמיחה. כתבתי בעבר: אחת הסיבות שבגללן לא תהייה ירידה במחירי הנדל"ן בשנים הקרובות (לפחות כ- 6) היא מכיוון שקיימים נתונים של מדיניות ריבית נמוכה, מבנה דמוגרפי ושינויים במבנה המשפחה. כל אלה מלמדים שעוד תהייה זחילת מחירים כלפי מעלה.
גם פוטנציאל הילודה בישראל נמצא במומנטום חזק: 45% מהאוכלוסייה היא בגיל ההולדה של ילדים, נתון הנראה כחסר תקדים. אולם כבר עתה ניכרים שינויים במפה הדמוגרפית. ניתן להבחין כי גל ההזדמנות הישראלי הולך וקטן. אכן פוטנציאל הילודה גדול, אך בפילוח האוכלוסיות ניתן לראות כי הילודה נמצאת במגמת עלייה דווקא באוכלוסיות תלותיות הנזקקות לתמיכה ואילו כוחן של האוכלוסיות החזקות, התורמות לפריון בכלכלה ע"י ילודה מרובה, הולך וקטן.
כתבתי על כך בהרחבה במכתב למשקיעים מחודש יולי 2013. ישראל אכן נמצאת במקום ובמצב מצוין, אולם השנים הקרובות תהיינה שעות כושר לטפל בפערים החברתיים, במשבר הפנסיה שיכול לפרק מדינות (ראו יוון,ספרד). אם ישראל תנצל את תקופת הזוהר שלפניה היא תוכל לחלוף בבטחה גם תקופות קשות. ישראל חייבת מנהיגות שיכולה לשרטט, לתכנן, ליישם ולבצע תכניות ארוכות טווח.
רן חובב
המקצוע שלי הוא הטוב ביותר בעולם
רן חובב-מומחה למיסוי ולפרישה ©
הכותב הוא בעל רישיון בייעוץ מס רישיון פנסיוני ורישיון בניהול תיקי השקעות. הנתונים הינם למועד כתיבת המאמר. המידע כולל הערכות ואומדנים שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים/בלתי מעודכנים. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא, וכן אין לראות בו כהמלצה לקנות ו/או למכור את ני"ע המוזכרים בו ו/או ני"ע אחרים. המידע המוצג הוא לידיעה בלבד, ולא מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב לא אחראי לכל נזק, אובדן, הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא, לרבות ישיר ו/או עקיף, שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה, כולו או חלקו, ככל שייגרמו, ולא מתחייב כי שימוש במידע הכלול במסמך זה עשוי ליצור רווחים בידי העושה בו שימוש. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
מכתב זה מוקדש לזכרו של איתן נקדימון, אדם יקר
קרדיט תמונות:
http://www.freedigitalphotos.net
[[posterize]]
[[imagerymajestic]]
[[vudhikrai]]
[[africa]]
[[Michael Elliott]]
[[Stuart Miles]]