הרשם לניוזלטר
רוצה לקבל עדכונים בנושא הפרישה?
הרשם עכשיו וקבל את עידכוני החקיקה למייל שלך
שם מלא:
כתובת דוא"ל:
שלח
072-222-3335
שם מלא
טלפון
דוא"ל
חזרו אליי
כל המידע בפרישה ובמעבר קריירה
מאמרים
facebook
blog
(ללא נושא)
יום רביעי 16 אוקטובר 2019
כספי פיצויים ההרצאה המלאה
יום ראשון 24 נובמבר 2013
contact
יש לך שאלה? מלא פרטיך!
שם מלא
טלפון
דוא"ל
שאלתך
חזרו אליי
ניהול כספים לקראת פרישה
צבירה וניהול כספים לקראת פרישה הן מהמשימות החשובות ביותר לעתידו של אדם ושל התא המשפחתי שלו. בעידן החיסכון הפיננסי, נדמה כי לא ניתן להגיע להישגים בחיסכון אלא אם יפשיל האדם שרווליו, יצא וילמד את מלאכת ניהול הצבירה
הדפס מאמר
ניהול כספים לקראת פרישה
התירוצים של העצלנים: פיזור-נפש, ה"מצב", העיתוי...
 
ניהול כספים לקראת פרישהצבירה וניהול כספים לקראת פרישה הן מהמשימות החשובות ביותר לעתידו של אדם ושל התא המשפחתי שלו. בעידן החיסכון הפיננסי, נדמה כי לא ניתן להגיע להישגים בחיסכון אלא אם יפשיל האדם שרווליו, יצא וילמד את מלאכת ניהול הצבירה, החיסכון וההשקעות. בין אם יעשה זאת בעצמו ובין אם יבחר לו "מנהיג כלכלי" – הוא חייב לפעול להשגת המטרות הללו.

יש כבר כמה וכמה פסיכולוגים וכלכלנים שזכו אפילו בפרס נובל, בגלל מחקרים שפרסמו אודות חוסר ההיגיון של החלטות כלכליות: דווקא בעת שבה האדם אמור לקחת החלטות גורליות, החֵשֶׁק גובר על ההיגיון. התוצאות של אותן החלטות אינן מלהיבות (בלשון המעטה...). רק בדיעבד מתבצע ניתוח רציונאלי של האירועים והאדם מבין שהיה אמור, באותם זמנים קריטיים, לקבל החלטות אחרות. האם האדם לומד משגיאותיו? כנראה שלא תמיד. תירוצים לא חסרים: "נכשלתי בגלל פיזור נפש", "המצב היה לא טוב", "העיתוי לא מוצלח"...

במאמר זה ובעוד אחדים שיבואו בקרוב, בכוונתי להציע דרכים לשיפור הגישה הנכונה והנבונה, בעת לקיחת החלטות מכריעות לקראת הפרישה.

תחום ניהול ההון רווי קלישאות וסיסמאות. יעודה של סדרת המאמרים שאפרסם, אודות השקעות ערך, הוא להאיר בזרקור דרך לקוראים. מובטח לכם שאטיל תאורה חזקה ככל שאוכל. אתם, הקוראים, אמורים לקבל החלטה ולצאת למסע של צבירה, ניהול ושל חיסכון בתיק מנוהל לפרישה:

ראשית, כמה מילים בדבר "פיזור השקעות": הוזמנתם למסעדת יוקרה. מוגשות בה מנות רבות. ה"שף" במסעדה ממליץ לכם אישית להתנסות בכמה וכמה טעימות. המאכלים באמת מדהימים ואתם חשים שאתם חייבים לטעום מכל מנה ומנה שהמסעדה מכינה. לאחר מספר שעות של ישיבה וטעימה מעשרות מנות, הטעמים הרבים כבר מתערבבים בפה... ויש סיכוי שמאוחר יותר הבטן שלכם תכאב מאוד! זה קרה כבר, לא רק ל"שף" אחד או שניים, ידועים ומוכרים!

כך גם לגבי פיזור השקעות: פיזור יתר אינו תחליף לבדיקה אחראית ומעמיקה. מנהל כספים החומק מעבודה קשה יבחר בפיזור יתר בתירוץ "אני מפזר סיכונים", שקשה לבוא בטענות כנגדו. לעומתו, ראוי שהמשקיע הנבון יפזר השקעתו בתחומים הבאים:

אג"ח, נדל"ן, מניות, מתכות יקרות ומזומנים.

  • אגרות החוב אמורות לספק - לצד הסיכון - גם תשואה. נכון להיום, מרבית אגרות החוב מציעות סיכון ללא תגמול נוסף. העלייה הגדולה בשוק אגרות החוב יצרה מצב בו אין הבדל בין השקעה במניות לבין השקעה בחלק מאגרות החוב.
     
  • נדל"ן: התשואה הממוצעת בנדל"ן 1.77%, בשנים האחרונות נרשמה תשואה של מאות אחוזים. רכישה כעת היא לקיחת סיכון. בנוסף התשואה על הנכס נמוכה מאוד.
     
  • מתכות יקרות וסחורות: מחירי הסחורות נמצאים תחת התקפה מניפולטיבית של אינטרסנטים "עלומים" בשוק העולמי. יחד עם זה, מדינות מתפתחות (וגם סין!) שנחשבו כקנייניות גדולות של המתכות, נמצאות בהאטה כלכלית.
     
  • מזומנים: בזמן שבו הריבית היא שלילית ו"ההרחבה הכמותית" ממשיכה בכל העוצמה, ערך המזומן נשחק והוא אינו שומר על ערכו הריאלי. אז מה יעזור הפיזור?
  • מניות: השוק הפגין עצמה יתרה בשנים האחרונות. מחירי החברות התייקרו. המכפילים עלו, הכלכלות העולמיות מתנהלות עדיין תחת התערבות אגרסיבית של הממשלות והבנקים הגדולים במערכות. האם זה הזמן הנכון להיכנס לשוק?
 
מדד "תל אביב 100": משקיע שירצה לקבל את תשואת המדד יידרש לרכוש בחלקים שווים את כל המניות המרכיבות את המדד בתחילת השנה. בסוף אותה שנה הוא יקבל את התשואה הממוצעת של המדד. אך מה יהיה אם בין 100 המניות יהיו כאלה שירדו, יהיו כאלה שיותרו ללא כל שינוי ויהיו שיעלו בעצמה יתרה? התוצאה תהייה בינונית מאד. אם המשקיע היה חוקר את המניות, מסננן ורוכש את אלה שהן בעלות הסיכוי הגבוה ביותר לעלות, תשואת התיק בסוף השנה תהייה גבוהה הרבה יותר מהתשואה הממוצעת.
 
ספקולציה: כל מה שמשקיע קונה שאינו מגובה בידע, במחקר ובלמידה.
 
משבר: בכל רגע נתון בכלכלה העולמית מתפתח או מתרחש משבר! נכון להיום אירופה במצב של קיפאון כלכלי. כלכלת יפן לא מצליחה להיחלץ ממיתון ארוך שנים. סין מתמודדת עם האטה בצמיחה ועם משבר נדל"ן מורכב. ברקע מתקיימת מתיחות גיאופוליטית ויש מאבק על מחיר הנפט. מתי המשבר יהפוך קריטי בעבור המשקיעים? על פי אינטרסים כלכליים. כל עוד שמחלת ה"אבולה" הייתה מחלתם של האפריקאים, הדיווח אודותיה היה תופס שורה או שתיים בדף אחורי בעיתון היומי. ברגע שה"אבולה" זלגה למערב ולארצות הברית הפך הדבר לאיום כלכלי. כלומר: אם המשבר פוקד כלכלה שיש להרבה משקיעים אינטרס ביציבותה, הוא גורר אחריו התנהלות של משבר: חששות, פאניקה ומכירה של נכסים מכל הבא ליד.
 
HOVAV PHILOSOPHY: אינני נביא. אני מאמין בעבודת חקר מעמיקה. ככל שאהיה יותר ממוקד ורציני יש לי סיכוי טוב יותר לחזות את פני העתיד. כשאני מחליט לרכוש מניה אני מחליט בפועל להיות שותף בעסק: אני רוכש חלק מהבעלות. נקודת המוצא שלי היא כאילו אני הקמתי ואני הוא המנהל אותו. זאת רק לאחר שאני לומד, חוקר, מבין את הסיבה העסקית שבה החברה פועלת. אז מגיעה העת לחשב את שוויי הפעילות של החברה. לאחר שהגעתי למחיר ההוגן, המטרה שלי תהיה לרכוש את המניה בשוק במחיר המשקף שווי נמוך ממה שחישבתי = מרווח ביטחון.
 
 
"החזיר והשפן": שוק המניות חכם? לא כל כך... הדינמיקה בשוק אינה חכמה והיא זו שיוצרת מצבים שבהם נוצרות ההזדמנויות. איך זה עובד בפועל? הנה דוגמה מהחיים: חבר של חבר מציע לכם להפוך לשותפים שלו בעסק למכירת כלי רכב ישנים, אותם משפצים בסדנא ומוכרים אותם בשוק המקומי ובחו"ל. אתם מחליטים להצטרף והופכים למשקיעים בחברה. במשך כשנתיים אתם מרוויחים מהפעילות בעסק. יש לכם תחושה של "גאונים כלכליים": קיבלתם את ה"טיפ" המושלם להשקעה מוצלחת. יום אחד מגיע אותו "החבר של החבר" ומציע לכם לרכוש את חלקכם בעסק, במחיר גבוה מהמחיר שבו אתם רכשתם. אתם מתחילים לפקפק ולהרהר. עוברות מחשבות כמו: "אם הוא רוצה לקנות זה בטח עסק טוב, מה פתאום שאני אמכור לו?" ואתם מסרבים. חודשים לאחר מכן מתחיל משבר כלכלי. שוב מגיע החבר, אך הפעם הוא מציע לכם לרכוש את השקעתכם בחברה בסכום נמוך בהרבה ממה שהציע בפעם הקודמת. עכשיו אתם ממש בלחץ! יש משבר כלכלי, מתפרסמות כתבות שליליות בעיתון. דיכאון בשוק ואתם מחליטים למכור. כעבור חמש שנים אתם פוגשים אותו נוהג במכונית יוקרה ומודה לכם על שמכרתם לו את חלקכם בזול... ה"חזירים" לא מוכרים וה"שפנים" בורחים.
 
עובדה: 95% מהמשקיעים לא קראו דו"ח או מאזן של החברה בה הם השקיעו. 99% מעולם לא קראו את הדו"ח עד לסוף. כמה מהמשקיעים / יועצים כן עושים את העבודה?
 
הזדמנויות:

  • עדר: קונים בעלייה מוכרים בירידה... אין הסבר לקניה ואין הסבר למכירה. זו ההתנהגות המחקה את התנהלות הרוב, אם כולם קונים - אז העדר קונה. אם כולם מוכרים גם העדר מוכר. לא בהכרח נוצרת הזדמנות בכל מכירה של העדר, אך היא מקרבת יותר את הסיכוי לכך שנוצרת הזדמנות.
  • אי הבנה: קונים כי "החבר המליץ". מוכרים כי היועץ בבנק אמר. 99% מרכישות ניירות הערך מבוססות על "טיפ". כדי לקבל תרופה הולכים לרופא, אך האם נסכים לקבל "טיפ" מחבר אודות תרופה שעליה קרא בעיתון? ה"טיפים" האלה מתנהגים כמו טיפה בים: כשהשווקים מצויים במגמת עלייה עולים גם "גלי הטיפים" ורגישים לתזוזות. אם גם במקרה ה"טיפ", נכון אבל ההשבחה של החברה דורשת עוד זמן, מקבל ה"טיפ" יקנה את נייר הערך שלא בזמן הנכון. יתר על כן: הוא ימכור או מוקדם מדי או מאוחר מדי.
  • תחומים שנזנחו: סחורות, אנרגיה, תעופה ועוד. המחירים של המניות העוסקות בתחום הזה תלויות תלות ישירה במגמת הביקושים ומשברים מחזוריים. אם קיים מצב של חוסר ביקוש בסקטור מסוים, הדבר מלמד כי כעבור זמן הביקוש אליו ילך ויגבר. זה קורה בעיקר כי אוכלוסיית העולם גדלה, אך בתקופת העדר ביקושים מספר היצרניים מתמעט. כתגובה, גל הביקושים הופך לאגרסיבי כי יותר צרכנים עטים על כמות פחותה של סחורה. תחום זה, של "הסקטורים הנשכחים" מתפתח ויוצר הזדמנויות של ממש. על משקיע הערך לנתח את הסיבה שבעטיה פסק - או קטן - הביקוש, להתחקות אחר המגמות לרכוש את המניות ב"תקופת היובש". בהמשך, עליו ל"רכב על הגל" בתקופת הביקוש ולמכור כאשר הוא מזהה שהחברה הגיע לשווי ההוגן שלה.
  • תנודתיות: מאניה / דפרסיה... מדוע זה שרוכש דירה לא ממהר למכור אותה, כפי שזה שרכש / מכר מניה? כי מניה קל יותר לרכוש ולקנות! חלק מהכלכלה הוא פסיכולוגיה: הרגישות וחוסר היכולת לעמוד בלחצים של האחד היא ההזדמנות המדהימה של האחר. הרבה מאוד אנשים בפאניקה יכולים לייצר הזדמנות חסרת תקדים לאדם אחד.
  • אמוציונאליות: מעשה מהיר ללא מחשבה. יש מקרים בהם מתפרסמות כתבות או נאמרות אמרות המשפיעות על מחיר המניה והמייצרות הזדמנויות לרכוש במחיר מתחת לשווי ההוגן. משקיעי ערך יתקשו בדרך לבצע עסקאות הגדר ולנצל הזדמנויות אמוציונאליות, אך ייתכן כי מחיר המניה יישאר, במשך תקופה מסוימת, במחיר הזדמנות. בעת זו יוכל משקיע הערך לבחון השקעה.
  • משברים: אין דבר יותר אנושי. משברים הם חלק מכל תוכנית עבודה. בעיקר בכלכלה! יש שוני בסיבות, או במשך הזמן עד להתפרצות המשבר הבא, אבל אין מחלוקת: המשבר מייצר הזדמנויות חסרות תקדים למשקיעים. אין לצפות ליכולת לרכוש מניה בדיוק ברגע בו המגמה משתנה. חשוב להקפיד כי כאשר רוכשים מניה היא נסחרת בפחות מהשווי ההוגן של החברה, כך שיש מספיק מרווח ביטחון. גם אם קרה שלאחר שחושב מחיר המניה, הוא הוסיף וירד (בהנחה כי דבר לא השתנה בחברה!), נוצרת כאן הזדמנות גדולה: משקיע הערך יגדיל דווקא את האחזקה במניות וימתין.
 
Pick up  רכישת מניות בכל מצב:

במשבר:
  • בשנת 2008 רמי לוי "שיווק השקמה" נסחר לפי שווי שוק של 300 מיליון ₪, כאשר המזומן בקופה היה 180 מיליון ש"ח והרווח שנתי 50 מיליון ש"ח, כלומר החברה הייתה בשווי 120 מיליון ₪ המרוויחה 50 מיליון שקלים. ומה קרה למחיר המניה בסוף שנת 2008? המחיר שלה ירד ב40%! הפאניקה שלטה בשוק ומי שרכש את המניה מיהר למכור אותה. האם מי שמכר חשב לקרוא את הדו"ח? לו רק היו המוכרים עושים זאת, היו מגלים שאין מאושר מהמשבר כמו רמי לוי. באותיות מודגשות נכתב בעיתונים: "המשבר בחברה עושה לרמי לוי טוב" הוא מביא צרכנים לחיפוש מוצרים זולים בהם "שיווק השקמה" מתמחה. ומה קרה מאז? מחיר המניה זינק במאות אחוזים!
 
בפאניקה:

  • ביום 23.12.2014 הממונה על ההגבלים העסקיים החליט לפתע לפרק את מונופול הגז ולהורות על פיצול האחזקות של איש העסקים יצחק תשובה ו"נובל אנרג'י" במאגרי הגז "לוויתן" ו"תמר". התוצאה בפתיחת המסחר הייתה ירידה חדה במחירי המניות וירידה חדה באגרת החוב של "רציו" אג"ח א' -20%. בספטמבר 2014 "רציו" גייסה 365 מיליון שקלים לצורך פיתוח פרויקט "לוויתן", כשמשך תקופת החוב 5 שנים. רציו גייסה בעצם "הלוואת בלון" עד למועד הפירעון הסופי. כביטחון, "רציו" שיעבדה כנגד 10% מהתזרים הכולל הצפוי של המאגר. בעיון מעמיק בשטר הנאמנות נמצא כי "רציו" התחייבה שהסף ישמש אותה אך ורק לפיתוח המאגר. משמע: כל עוד אין פיתוח לא יוצא שקל מכספי הגיוס. יתר על כן: החברה יכולה לפרוע בכל נקודה בזמן את החוב. היה ברור שכאן יש הזדמנות. מי שאיתר ורכש באותו בוקר את האג"ח בירידה של -20% סיים באותו היום עם עלייה של -5%... רווח יומי מדהים!.
 
ניהול תיק השקעות ערך לפרישה הוא פרויקט ארוך טווח: אפשר להתחיל בכל סכום. לא חשוב כמה משקיעים. חשוב איך משקיעים. תחום ניהול ההון הופך יותר ויותר מהותי ועשוי לקבוע את עתידו הכלכלי של החוסך ושל בני משפחתו. אנשים החיים ממשכורת מבינים שעליהם לעבוד חודש ימים כדי לקבל שכר בסופו של אותו חודש, אך כאשר מדובר בהשקעות רבים רצים אחרי תוצאות מהירות. מסתבר שאין קיצור דרך.

תחום השקעות הערך מציע כרטיס כניסה מבטיח למי שמאמין שעבודה קשה מתגמלת. הכלי החשוב ליישום ההצלחה ארוכת-הטווח טמון בביצוע ניתוח החברות, במטרה לאתר את אלו הנסחרות מתחת לשווי הכלכלי שלהן. יהא זה בשל כשלים שונים בשוק, בעת משבר, בזמן פאניקה, בגלל אי-הבנה וכיו"ב: נוצרות הזדמנויות לאיתור מניות של החברות הראויות להשקעה. בכל יום נוצרות הזדמנויות חדשות. אין זה אומר שצריך "לקפוץ על העגלה" מדי יום, אך זה כן מלמד שרצוי להיות עקביים, מקצועיים ובעלי סבלנות ואורך נשימה.
 
 
בהצלחה
רן חובב – מומחה למיסוי ולפרישה ©
המקצוע שלי הוא הטוב ביותר בעולם.
בזכותה של אשתי אני מה שאני.
 
הכותב הינו בעל רישיון בייעוץ מס רישיון פנסיוני ורישיון בניהול תיקי השקעות. הנתונים הינם למועד כתיבת המאמר. המידע כולל הערכות ואומדנים שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים/בלתי מעודכנים. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. וכן אין לראות בו כהמלצה לקנות ו/או למכור את ני"ע המוזכרים בו ו/או ני"ע אחרים. המידע המוצג הוא לידיעה בלבד. ולא מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב לא אחראי לכל נזק. אובדן. הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא. לרבות ישיר ו/או עקיף. שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה. כולו או חלקו. ככל שייגרמו. ולאמת חייב כי שימוש במידע הכלול במסמך זה עשוי ליצור רווחים בידי העושה בו שימוש. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.

קרדיט תמונות:

Serge Bertasius Photography
 
חזרה לרשימת מאמרים

האתר עוצב ונבנה ע"י חברת קומסטאר פיתוח מערכות © כל הזכויות שמורות