הרשם לניוזלטר
רוצה לקבל עדכונים בנושא הפרישה?
הרשם עכשיו וקבל את עידכוני החקיקה למייל שלך
שם מלא:
כתובת דוא"ל:
שלח
072-222-3335
שם מלא
טלפון
דוא"ל
חזרו אליי
כל המידע בפרישה ובמעבר קריירה
מאמרים
facebook
blog
(ללא נושא)
יום רביעי 16 אוקטובר 2019
כספי פיצויים ההרצאה המלאה
יום ראשון 24 נובמבר 2013
contact
יש לך שאלה? מלא פרטיך!
שם מלא
טלפון
דוא"ל
שאלתך
חזרו אליי
מניות להמונים מסלולי השקעות חדשים: ינואר 2016
מישהו חושב, כנראה, שהוא יודע יותר טוב מכם מה טוב לחיסכון שלכם. ואתם? אסתכן בנבואה: בשנת 3569 ינחתו חייזרים על כדור הארץ. האם זה יקרה? אולי כן - ואז יהיו כאלה שיחשבו שרוח הנבואה צלחה עלי - ואולי לא. ומה אם לא? מה אכפת לי? אני כבר לא אהיה פה!...
הדפס מאמר
 
מניות להמונים
מסלולי השקעות חדשים: ינואר 2016
 
מניות להמוניםמישהו חושב, כנראה, שהוא יודע יותר טוב מכם מה טוב לחיסכון שלכם. ואתם?

אסתכן בנבואה: בשנת 3569 ינחתו חייזרים על כדור הארץ. האם זה יקרה? אולי כן - ואז יהיו כאלה שיחשבו שרוח הנבואה צלחה עלי - ואולי לא. ומה אם לא? מה אכפת לי? אני כבר לא אהיה פה!...

אז אמרתי... מילים הן כלי רב-עצמה למי שיודע לעשות בהן שימוש להעברת מסרים. הן יכולות להיות חדות כתער. לדוגמה בחרתי הפעם לכתוב על שתי מילים בעלות עוצמה:
"המודל הצ'יליאני". הכלכלנים הצ'יליאנים קראו למודל תלוי הגיל שלהם בשם הפשוט "המודל הצ'יליאני" ואנחנו? מה פתאום? הכירו את הכינוי למודל הצ'יליאני, כפי שאומץ בישראל: "מודל חכ"מ": ראשי-תיבות של חיסכון כספי מותאם. השם מלמד ומרמז כי אותר סופסוף המשיח הפנסיוני.

במה מדובר? לאחר שנים של אי-וודאות ופתרונות חלקיים, המדינה החליטה לאמץ מודל של פנסיה שיתאים ל כ ו ל ם ויענה לבעיה החמורה והמציקה שבה הרבה מהעובדים אינם מבוטחים פנסיונית ועתידם הכלכלי יהיה מוטל בספק, לאחר פרישתם מעבודה. לכאורה נפתרו כל הבעיות בחיסכון הפנסיוני. אז מה הוא המודל החכ"מ?

ברוכים הבאים ל"מסעדה הפנסיונית" שבה בעל הבית בוחר מה תאכלו!

גיל וסיכון: מה הקשר?

ההיגיון שעומד מאחורי המודל החכ"מ הוא תלוי גיל: ככל שצעירים יותר, אחוז המניות בחיסכון יגדל. ככל שמתבגרים אחוז המניות יקטן. האם זה יעבוד? מי יודע? גם יוזמי השינוי אינם יודעים. מה שהם יודעים בוודאות הוא שאין למדינה מקורות למימון "רשת ביטחון" לקרנות הפנסיה. לקיחת הסיכון עשויה להיות משתלמת, אך לא לבטח. על כן אין כאן מהלך היגיוני אלא כפיית סיכון על החוסכים. זאת כדי לנסות ולזכות בסיכויים לתשואה גבוהה יותר. במקרה שזה יצליח, תגדל יתרת החיסכון שעשויה להגדיל את הקצבה שיהיה זכאי החוסך.

טווח ארוך: מונח אמורפי ואינו ברור. הוא משתנה מאדם לאדם, תלוי יעדים, צרכים ובניהול הסיכונים. מה שנכון הוא שזמן הינו המשאב היקר ביותר שיש לאדם ולחוסך לפנסיה.

תשואות השווקים : בממוצע, הניב שוק המניות הישראלי במשך 15 שנה, תשואה שנתית ממוצעת של 8%. שוק אגרות החוב רשם תשואה של 4.5% בממוצע בכל שנה. משנת 2008 ועד לשנת 2012 הניב שוק המניות תשואה שלילית של יותר מ- 5%. משנת 2009 ועד לשנת 2014 הניב שוק המניות תשואה של 19%. ב-50 השנה האחרונות הניב שוק ההון בממוצע תשואה של 8% נומינאלי.

מדוע מניות עולות?:
השווקים מגובים בציפיות צמיחה של המשק. המשקיעים מצפים כי התרחבות בפעילות המשק והעליה ברווחיות החברות תביא בהכרח לעלייה בשוק המניות. זה נכון בתיאוריה. בפרקטיקה הזמינות והנזילות של הכסף והעדר אלטרנטיבות הן שמכתיבות את כיוון השווקים.

מודל תלוי גיל: על אילו חסכונות הוא תקף?: המודל תלוי הגיל מיושם:

בחסכונות לטווח ארוך: למטרת קצבה. קרנות פנסיה חדשות, קופות גמל פיצויים ותגמולים, ביטוחי מנהלים.
 
קרנות השתלמות: כעיקרון, המודל תלוי הגיל (צ'יליאני=חכ"מ) לא יחול על קרנות ההשתלמות. מנקודת המבט של המפקח על החיסכון, הן אינן כלולות תחת הגדרת יעוד לצרכי פרישה. מאידך, יתקיים ריענון גם במסלולי קרנות ההשתלמות: תתקיים הגבלה בקרנות אלה. ייפתחו מסלולים מתמחים ובנוסף ייפתחו גם שני מסלולים כללים שמהם יוכל החוסך לבחור.
 
חסכונות פרט: המודל תלוי הגיל לא יחול על פוליסות חיסכון פיננסי, פוליסות מבטיחות תשואה, קופות גמל מבטיחות תשואה וקופות פנסיה וותיקות.
 
יישום מודל סיכון תלוי הגיל:
•עמית חדש שיצטרף וחשבון חדש שיפתח החל מ- 1.1.2016 ישויך באופן ישיר למודל ההשקעה תלוית הגיל.
 
מה בדבר מי שברשותו חשבון קיים? באופן כללי, אם הודיעו מראש, יוכלו  מנהלי החיסכון לנתב את העמיתים למודל תלוי הגיל. בעלי חסכונות שלא שויכו באופן אוטומטי למודל תלוי הגיל, במידה וירצו בכך, עליהם להודיע (ביוזמה אישית) על רצונם להצטרף למודל. אם הודיעו, יחול המודל תלוי הגיל הן על הכספים שנצברו והן על ההפקדות השוטפות.

"תפריט" המסלולים: ב"מסעדת המסלולים" תלויי הגיל ישנם שלושה מסלולים: העיקרון המנחה הוא שככל שהחוסך מתקרב לגיל פרישה, רמת הסיכון תקטן.

•עד גיל 50 מספר אפשרויות

•50-60: "טייס אוטומטי": החוסך נשאר באותו המסלול שהיה בו ערב השינוי ולא יעבור באופן אוטומטי למסלולים תלוי-גיל. מנהל הקופה יתאים את הסיכון במסלול הקיים לפי אותו העיקרון במסלול תלוי-גיל.

•60 ומעלה או  מי שאינו מקבל קצבה.
(חשוב לציין כי כבר בתחילת 2016 ייסגרו המסלולים הכללים למצטרפים חדשים.)
ומה עם מי שיבחר לא להצטרף למודל? בכל החסכונות יהיו גם מסלולי השקעה שאינם תלויים בגיל: מסלולים ייעודיים מתמחים, בכפוף להגדרת משרד האוצר. "מסלול מתמחה" ייחשב כמי שמשקיע לפחות 75% באפיק ספציפי. כלומר לדוגמה: "מסלול מתמחה באג"ח" ייחשב ככזה, אם הוא מושקע לפחות ב- 75% מההון שלו באג"ח בארץ ובחו"ל.

האם ניתן לפזר בין מסלולי ההשקעה, כך שרק חלק מהחיסכון יהיה במודל?
לא ניתן. ניתן לבחור רק 100% במודל תלוי גיל.
 
האם המודל נוגע לגמלאים?:
במסגרת המעבר למודל תלוי גיל, מחויבים מנהלי החסכונות להקים ולנהל מסלולים ייעודיים בעבור גמלאים. במסגרת זו נכללים מסלולים בעבור אלה שמקבלים פנסיית נכות ושארים. המסלול יירשם בנוסח: "מסלול למקבלי קצבה". גם כאן לא קיימת החובה להצטרף למסלול, אלא הרשות נתונה בידי מקבל הקצבה.

הצטרפתי והתחרטתי. מה אז? נשמרת העצמאות בקבלת החלטות בניהול הסיכון בחיסכון הפנסיוני. החוסך יוכל להתנתק בהמשך ממסלול תלוי גיל ולעבור למסלולים המתמחים, גם אם רמת הסיכון שביקש ליטול על עצמו אינה תואמת את המודל תלוי הגיל.

האם המעסיק יכול להתנגד למודל? הממשלה החליטה להמר על כספי העובד בעבור הסיכוי לתשואה, אך מה עם המעסיק? שהרי אם במועד ניתוק יחסי עובד-מעביד ארע משבר בשוק ההון בדומה לשנת 2008, ובהנחה שהעובד אינו חתום על סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורין (סעיף 14: עובד מקבל את יתרת החיסכון אם הופקדו לו הסכומים באופן רציף לקופות הפנסיוניות ואם חתם על הסכם סעיף 14) עלול למצוא עצמו המעסיק חייב להשלמת פיצויים, שכבר הפריש אותם באופן סדיר לקופה. על כן המעסיק יכול להתנגד ליישום המודל בכספי הפיצויים (בהנחה כי העובד לא חתום על סעיף 14). ואנחנו שואלים: "מה הועילו אז חכמים? אם יושת המודל אך ורק בגין כספי התגמולים?"

"משיח פנסיוני", האם המודל תלוי הגיל האו אכן הפתרון? כמעט כמו ההצעה כי יחויבו את כל בעלי החיסכון הפנסיוני לעשות מנוי במפעל הפיס... מי יודע? אולי אריאלה תתקשר!

אין השקעה מוצלחת. יש עיתוי מוצלח. קל להיתלות ביחסים שבין מניות וסיכון. באימוץ התוכנית של סיכון תלוי גיל אין כל קשר להצלחה והיא אינה מפתח וערובה להצלחת המודל. בתיאוריה, מוכיחה ההיסטוריה כי המודל מנצח - אך מה יקרה אם חלק מהעמיתים יחליטו בעקבות משבר כלכלי, באמצעו או בסופו לעבור למסלולים ייעודיים, פחות מסוכנים ויפספסו את עליית השוק הבאה? (כפי  שאכן קרה לחלק מהחוסכים בשנת 2008). כדי לצלוח את המסלול תלוי הגיל צריך חוסכים בעלי סיבולת לב חזקה... כידוע, זה מצרך נדיר בקרב בני אנוש ובפרט כאשר מדובר בכספי החיסכון. על מנת לבחון את יעילות המודל בישראל תידרשנה עשרות שנים של ניסיון, כדי להשוות בין האפשרויות. בפועל מדובר בהטלת אחריות לטווח ארוך של המדינה, כאשר היא משילה מעצמה כל אחריות בגין ערבות לחיסכון הפנסיוני לפרישה.

המשבר במצרים: בטרם יצאו בני ישראל ממצרים, התבקשו על ידי משה לסמן את משקופי דלתותיהם, כך ידעה רוח האלוהים לפסוח עליהם. זה אכן עבד, כנראה. לעומת זאת, למשברים בשוק ההון אין את היכולת לפסוח על מי שלא "כדאי" לו להימצא במשבר. משבר כלכלי הוא אירוע רוחבי ונוגע לכולם. המשבר בשנת 2008 המחיש זאת. ממנו ניתן היה להפיק תובנות רבות. אחת מהן היא שכל קשר בין גיל למשבר הוא מקרי לחלוטין. היו חסכונות שאבדו כמחצית מערכם, אחרים ירדו בעשרות אחוזים ללא קשר לגיל החוסך. מה היה קורה לו החוסך היה נמצא שנה אחת לפני הקטנת המניות לפי המודל החכם? שהרי אז היה מפסיד את כל עליית שוק המניות בשנה שאחריה וכך את השיפור בתנאי תשלום הקצבה שלו. מה יקרה אז? מי ייקח אחריות? מי יפצה?          

המסקנות:
•איזה כיף להיות מדינה!... לטעות זה חוקי. מי משלם את המחיר? האזרחים.
•סיכון וניהול: סיכון חייב להיות מנוהל ואינו תלוי גיל.
 
סיכום ומספר רעיונות לפתרון: במקום להגדיל רק את הסיכון, יש להגדיל את אפשרויות החיסכון וזמן החיסכון: אין תחליף לניהול יזום, שליטה מבוקרת וניהול הסיכונים, אל מול התרחישים הכלכליים הנכונים.

פתרון לבעיות בחיסכון הפנסיוני בישראל טמון בהגמשת המונח "חיסכון לפרישה" המדינה יכולה לתת לאזרחיה אפשרות לפתוח פוליסת חיסכון לפרישה, בה יוכלו החוסכים לנתב את הכספים למסלולי ההשקעה המועדפים עליהם. זאת לצורך ליצירת תזרים הכנסה בפרישה. יש כאלה שירצו להתמקד בשוק ההון. יהיו מי שירצו להתמקד בנדל"ן למגורים או מסחרי. יהיו כאלה שירצו לפזר בין האפיקים השונים. נחוץ חופש בחירה מוחלט: כל מה שמסוגל לשלם הכנסה חודשית ויירכש בפוליסה ייחשב כחיסכון לפרישה.

בנוסף, חייבת להיווצר האפשרות של העברת סכומים חייבים במס בין בני משפחה. כלומר, אם האב פרש וקיבל סכומים שחלקם חייבים במס, תינתן לו האפשרות להעביר חלק - או את כל החלקים החייבים במס - לטובת קרנות הפנסיה של ילדיו, בחלקים שיבחר. תמורת זו ייחשב המהלך כייעוד לצרכי קצבה והאב לא ימוסה על המענקים החייבים. מהלך כזה יכול לכונן שינוי ענק בתחום החיסכון לפרישה יהיו כאלה שיאמרו כי לא כולם יכולים. זה נכון, אך אם יתבצע מהלך כזה יהיו למדינה פחות אזרחים שצריך לדאוג להם.

עוד רעיון הוא פתיחת קרן פנסיה לתינוק שזה-עתה נולד, בה ניתן יהיה להפקיד סכום של עד 50,000 ₪ לטובת חיסכון לגיל פרישה. לתינוק שכזה יש תוחלת חיסכון של 70 שנה, שזה המון זמן! זה בדיוק המקום שבו ניתן יהיה ליישם גם את המודל תלוי הגיל ולהפיק ממנו תועלת מרבית. כמובן שישנם עוד הרבה מהלכים ופתרונות שניתן לאמץ.
 
רן חובב – מומחה למיסוי ולפרישה ©
המקצוע שלי הוא הטוב ביותר בעולם.
בזכותה של אשתי אני מה שאני.
 
הנתונים הינם למועד כתיבת המאמר. המידע כולל הערכות ואומדנים שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים/בלתי מעודכנים. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. וכן אין לראות בו כהמלצה לקנות ו/או למכור את ני"ע המוזכרים בו ו/או ני"ע אחרים. המידע המוצג הוא לידיעה בלבד. ולא מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב לא אחראי לכל נזק. אובדן. הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא. לרבות ישיר ו/או עקיף. שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה. כולו או חלקו. ככל שייגרמו. ולאמת חייב כי שימוש במידע הכלול במסמך זה עשוי ליצור רווחים בידי העושה בו שימוש. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
 
 
קרדיט תמונות:

watcharakun
 
 
 
חזרה לרשימת מאמרים

האתר עוצב ונבנה ע"י חברת קומסטאר פיתוח מערכות © כל הזכויות שמורות