הרשם לניוזלטר
רוצה לקבל עדכונים בנושא הפרישה?
הרשם עכשיו וקבל את עידכוני החקיקה למייל שלך
שם מלא:
כתובת דוא"ל:
שלח
072-222-3335
שם מלא
טלפון
דוא"ל
חזרו אליי
כל המידע בפרישה ובמעבר קריירה
מאמרים
facebook
blog
(ללא נושא)
יום רביעי 16 אוקטובר 2019
כספי פיצויים ההרצאה המלאה
יום ראשון 24 נובמבר 2013
contact
יש לך שאלה? מלא פרטיך!
שם מלא
טלפון
דוא"ל
שאלתך
חזרו אליי
פרישה-סקירות כלכליות: לפחד זה בריא - מאסטר לי
קהל הקוראים הנאמן שלי יודע כבר כי בעברי הייתי איש אומנויות-לחימה. במסגרת זו השתתפתי בתחרויות רבות. לפני כל תחרות רמת החששות, הלחץ והמתח שלי היו מגיעים אצלי לשיא. כדי להפיגם הייתי רץ, שוב ושוב, לעוד אימון ועוד הרמות משקולות.
הדפס מאמר
 
Hovav-Letters
פרישה: סקירות כלכליות
לפחד זה בריא - מאסטר לי
"תן חופש ודרור לפחדים ולחרדות ולמד לשלוט במעשים"

לפחד זה בריא - מאסטר ליקהל הקוראים הנאמן שלי יודע כבר כי בעברי הייתי איש אומנויות-לחימה. במסגרת זו השתתפתי בתחרויות רבות. לפני כל תחרות רמת החששות, הלחץ והמתח שלי היו מגיעים אצלי לשיא. כדי להפיגם הייתי רץ, שוב ושוב, לעוד אימון ועוד הרמות משקולות.

יום אחד, לפני אחת התחרויות החשובות  הרגשתי שהפחדים והמתח חזקים ממני. כמו בפעמים קודמות ניגשתי ל"מאסטר" שלי, דמות נערצת בעיני כל תלמידיו ובעיניי ובקשתי את עזרתו. יצאנו לשיחה אל מחוץ לאולם האימונים.

מתחת לעץ גדול ביקש ה"מאסטר" ממני להביט ולחוש את הנוף מסביב. הוא שאל: "רן, התוכל לזהות ולהצביע לי על העץ הכי גבוה בגן?"

"בטח שאני יכול!" עניתי. "הנה העץ הזה שנראה לי הכי גבוה בגן".
"יפה" ענה המורה. "ועכשיו, האם תוכל להדגים לי בעיטת "יוקו גרי" (בעיטה הצידה)?
נדרכתי, מתחתי כל שריר ובעטתי באופן מושלם.
אמר ה"מאסטר": האם תוכל להצביע או לזהות פחד בגן?"
לא הבנתי. "איך בדיוק? אתה יודע שלא אוכל".
"מדוע?" שאל וענה במקומי: "כי הוא לא מוחשי"
"לא מוחשי? אתה בטוח?" עניתי.
"לך וחפש אותו מאחורי העץ. אני מאמין שהפחד מסתתר שם!..."
הלכתי ושבתי: "יש שם רק אוויר, מאסטר. אין שם פחד!"

"נכון" ענה. "הפחד - כפי שאמרת - אינו מוחשי. הוא אמורפי. הפחד נמצא בראשך בלבד. ככל שאתה מתעסק בו יותר הוא יכול להפוך למשהו מוחשי. חרדות וחששות הן תכונות אנושיות שלפעמים הן בעלות ערך ואפילו מבורכות. הן מכניסות בנו דריכות ומחדדות אותנו. אך אם תיתן לפחד ולחרדה לשלוט במעשיך, לא משנה כמה בעיטות "יוקו גרי" בעטת. ברגע האמת הרגל תתקשה לבעוט. התוצאה תהייה חוסר יכולת להביא לכלל ביטוי את היכולות האמתיות שלך. אתה עסוק יותר מידי בחששות ופחות במעשים. אני מאמין בך ומכיר את היכולות שלך. תן חופש ודרור לפחדים ולחרדות שלך ולמד לשלוט במעשים. לך תנצח!"

השווקים הפיננסים: בכלכלה העולמית שוררת אי וודאות, המתבטאת בתנודתיות בשוק המניות ובירידה חדה במחיר הנפט. כמעט בכל יום נשלפות מהמגרות כתבות כלכליות: כאלה המפחידות וכאלה המרגיעות. המעבר הקיצוני הזה בין פסימיזם לאופטימיזם אופייני לתקופת סערה. כאשר משתוללת בחוץ סופה כדאי לחכות שתירגע. רצוי ללמוד את הנתונים הכלכליים כפי שהם, לא מבעד לעדשת הרגשות, החששות והחרדות. במצבים כאלה אני נזכר בשיעור שלמדתי מה"מאסטר" שלי בגן, לפני התחרות: אתגרים רבים עומדים בפני הכלכלה העולמית. יש הרבה נתונים שאינם ברורים ויכולים לספק פרשנויות סותרות. כאשר אני עומד לפני קבלת החלטות כלכליות, אני חוזר בדמיוני לשיחה עם ה"מאסטר" בגן, שואל את אותן השאלות וזוכר את תשובתו:

"ראוי לתת חופש ודרור לפחדים". כאשר החששות והחרדות משתלטות הן עלולות להשפיע על ההחלטות. זה יכול להביא כבר לנקיטת פעולה מתוך פאניקה. הרבה סבלנות, שיקול דעת, קריאה בין השורות והבנת תהליכים כלכליים קצרי-טווח וארוכי-טווח נדרשים היום מהמשקיעים. 
 
ארצות הברית: "כלכלה ב-Coma?" כבר שמונה שנים שהכלכלנים מחכים ומצפים ל"משיח" (או במקרה הזה – ל"משיחה") האינפלציה. ניתן להיווכח: הקונים חוזרים. הביקושים עומדים בציפיות. החשש הגדול ביותר הינו שארצות הברית עלולה להיקלע למצב שבו הייתה יפן משנת 1990: דיפלציה. הנתונים שמספקת "מדאם אינפלציה" אינם ברורים. ה"גברת אינפלציה" בהחלט מודעת לקריאות, אך היא מקשה את הגעתה ופוסעת לאיטה. סביבת האינפלציה נותרת עדיין נמוכה, למרות  "שבמשקפת היעדים" של הבנק המרכזי רואים אותה נעה לכיוון המטרה, שהיא 2%.

דו"ח התעסוקה האחרון הכיל בתוכו נתונים סותרים. מצד אחד 242,000 נוצרו משרות חדשות. המעסיקים הוסיפו יותר עובדים בחודש פברואר 2016. מצד השני השכר לא גדל וממוצע שעות העבודה קטן. זה עלול לרמז כי תנאי שוק העבודה הופכים מורכבים יותר וקיימת ציפייה להאטה בביקושים לעובדים. המשקיעים יפנו גם תשומת לב יתרה לדוחות הרבעון הראשון של 2016. שם יוכלו לקבל אינדיקציה ברורה יותר על מצב הכלכלה ועל הציפיות של ההתקדמות ברווחיות החברות.

בבנק המרכזי בארצות הברית העסקים כרגיל. הוא צופה העלאות ריבית נוספות בחודשים מרץ ויוני. זה בניסיון לנרמל את מדיניות הריבית ואת הפסקת הדפסת הכספים שהסתכמה ב 3.7 טריליון דולר מאז 2008. זה לא יקרה, כנראה, עד שלא תהיה ברורה תמונת האינפלציה (צריכה). לא סביר כי הבנק המרכזי יעלה את הריבית. את זה ניתן לזקוף בעיקר לאור מדיניות הריבית האגרסיבית בה נוקטות כלכלות אחרות באירופה וכן יפן וסין.

אירופה: "פיקדון כפוי". נגיד הבנק האירופי, מאריו דראגי, נחוש להפחית את הריבית על הפיקדונות ומגביר את רכישות האג"ח - 80 מיליארד אירו, כולל אג"ח קונצרנים. מהלך זה, של רכישת האג"ח הקונצרני, אמור לסייע לחברות להחליף את חובותיהן לבנקים הבעייתיים בהלוואות זולות מהבנק המרכזי. כך גם הבנקים האירופאים צפויים להציג מאזנים חזקים ומשופרים יותר ובכך יוכלו להעביר יותר כספים  לצרכנים פרטיים. זה מהלך חשוב מאוד האמור להנזיל את מערכת העסקים: הכול על מנת לעודד צמיחה וצריכה. המטרה המרכזית של מדיניות ההקלה האגרסיבית של הבנק המרכזי היא להזרים הון לשווקים וכך לצפות להעלאת האינפלציה ולעידוד הצמיחה.

בחודש פברואר 2016 נתונים שהתקבלו מכלכלת גוש האירו הצביעו על דפלציה. מדד המחירים לצרכן ירד לרמה שלילית של -0.2%, שצפויה להיות 0.1%+ בשנת 2016. לעומת תחזית קודמת של 1%. תחזית הצמיחה ירדה ל- 1.4% מ- 1.7%. הריבית השלילית באירופה מביאה ל"פיקדון כפוי": הבנקים ישלמו ריבית לבנק המרכזי אם הם מחזיקים מזומנים במאזנים שלהם. כך שהריבית הכפויה תהיה גבוהה יותר מהריבית שהם יכולים לגבות על ההלוואות. זה עלול לייצר הפסד לבנקים. כדי למנוע החרפת העיוות השיק דראגי תוכנית הלוואה למערכת הבנקאות לטווח של 4 שנים: LTRO=Long Term Refinancing Operation. הריבית על ההלוואה הזו נמוכה מאוד, מה שמלמד כי  הבנק המרכזי האירופאי יסבסד את נזילות הבנקים ללא עלות. בסקירה הקודמת נכתב כי שוק המניות האירופאי נראה אטרקטיבי למשקיעים. הערכה זו מתחזקת. מהלכים שכאלה צפויים לתמוך בשוק המניות האירופאי.     

סין: כלכלה בהתלבטות ובהתהוות: מרבית ההאטה בכלכלת סין קשורה למדיניות רגולטורית שיעודה למנוע מתופעות כלכליות "לא בריאות" (בועת נדל"ן ותעשיות ממונפות אחרות, כמו פלדה מלט אלומיניום וכיו"ב) מלהמשיך ו"להתנפח". התערבות זו יצרה קיפאון בשוק העבודה וחששות מפני פיטורין. יחד עמם היתה גם התערבות אגרסיבית שמטרתה להחליש את מטבע היואן, כדי לתמוך בתהליך. מהלכים אלה גרמו  לסוכנות הדירוג "מודי'ס" ( לפחות למי שמאמין להם...) להוריד את דירוג האשראי של סין מ"יציבה" ל"שלילית". לטענת "מודי'ס" אין וודאות לגבי יכולת של הממשל ליישם רפורמות. המציאות מלמדת שהרפורמות יצרו מצב של האטה בתחומים דוגמת כרייה, מתכות ותעשיות אחרות. תהליך זה הוביל לשיא במספר סכסוכי עבודה 2,606 מול 1,379 בשנת 2015 וטענות של המדינות השותפות בסחר העולמי עם סין. מאידך, תחומים דוגמת קמעונאות, המסחר האלקטרוני וענפים נוספים גדלו בקצב איטי והוסיפו כ- 13 מיליון משרות חדשות  - אך זה עדיין נמוך מקצב איבוד המשרות. ראש ממשלת סין התחייב ליצור 50 מיליון מקומות עבודה עד לשנת 2020 ולהגביר את הצריכה.

בתחום האינטרנט יש בסין את האוכלוסייה הגדולה ביותר של משתמשי אינטרנט. אנשי עסקים משקיעים מיליארדים במיזמים חכמים, כגון הזמנת מזון, כרטיסי קולנוע, נסיעות ושירותים אחרים. ההוצאות צבאיות תעלינה ב-% 7.6 אחוזים. יותר משאבים כספיים יושקעו לצורך טיפול בזיהום האוויר הקשה בסין. תוכניות הרפורמה מחייבות את הממשלה הסינית למתן את הדומיננטיות בחברות הממשלתיות (=תהליך הפרטה), בתחומים כמו הבנקאות, הטלקום, הנפט והפלדה ולתת ליזמים לפעול.

ישראל: אימפריה. כלכלת ישראל צמחה ב 3.3% ברבעון הרביעי של 2015 תוך כדי עלייה בהכנסות ממיסים. דירוג החוב נותר על A יציב. היה גידול בצריכה הפרטית וגידול ביצוא. כלכלת ישראל מורכבת. מ"מעוף הציפור" המאזן נראה חזק, אך בתוכו חבויים "בולענים" חברתיים רבים. על כל אחד מהם ניתן לדבר במשך יום עיון שלם.

בישראל יש הכל, חוץ מעמוד שידרה מנהיגותי. ממש לא חשוב לאן הוא מנווט העיקר שינווט. אם למלחמה - אז עד הסוף. אם לשלום - אז גם כן עד הסוף. גם משריטה קלה אפשר למות, אם לא מטפלים בה כראוי...

שוק המניות המקומי יציב ויש לך סיבות רבות. העיקריות שבהן הן שמספר המשקיעים הגדולים הצטמצם והם מחזיקים בכמות מניות גדולה. כך שאם הם אינם מתנהלים בפאניקה, השוק יציב. כמו כן, "המודל החכם" שהוחל בתחילת 2016, הקושר בין גיל לסיכון מזרים כסף לשוק המניות. יש להוסיף לכך את העובדה שרמת המחירים והמכפילים בשוק המקומי היא כזו שסקטורים שלמים - כמו הבנקים - נסחרים באטרקטיביות, הריבית לא צפויה לעלות, דבר שמאפשר לחברות לגייס כסף זול ולהגדיל את הפעילות העסקית.

סיכום: את דברי ה"מאסטר" שעזר לי להתגבר על חששות לפני תחרויות אני מיישם גם היום, בהתמודדות עם השוק הבלתי יציב והמעורר חששות: " תן חופש ודרור לפחדים ולחרדות שלך ולמד לשלוט במעשים. לך תנצח!" אני ממשיך עם הפנים קדימה, זוכר כי מידה מסוימת של חשש היא אפילו בריאה, מזרימה אדרנלין לגוף ומחדדת את החושים – אך איני נותן לתחושות החרדה להשפיע על החלטותיי הכלכליות. אני לוקח אחריות על כל החלטה, ובלבד שנעשתה מתוך מחשבה, ניתוח פיננסי והבנת הנתונים והאירועים.

מגמת השווקים נותרת עצבנית, אך במגמה חיובית.
רן חובב – מומחה למיסוי ולפרישה ©
המקצוע שלי הוא הטוב ביותר בעולם.
בזכותה של אשתי אני מה שאני.
 
הנתונים הינם למועד כתיבת המאמר. המידע כולל הערכות ואומדנים שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים/בלתי מעודכנים. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. וכן אין לראות בו כהמלצה לקנות ו/או למכור את ני"ע המוזכרים בו ו/או ני"ע אחרים. המידע המוצג הוא לידיעה בלבד. ולא מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב לא אחראי לכל נזק. אובדן. הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא. לרבות ישיר ו/או עקיף. שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה. כולו או חלקו. ככל שייגרמו. ולאמת חייב כי שימוש במידע הכלול במסמך זה עשוי ליצור רווחים בידי העושה בו שימוש. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו.
קרדיט תמונות:

Stuart Miles
 
 
חזרה לרשימת מאמרים

האתר עוצב ונבנה ע"י חברת קומסטאר פיתוח מערכות © כל הזכויות שמורות