ישראל בדרכה להפוך למעצמה כלכלית
כלכלת ישראל קבלה אגרוף - אבל לא Knockout
נפט – Out. הייטק – In. ביומד –In. אנרגיה ירוקה – In. קנביס – In. סייבר – In. בינה מלאכותית – In. ויש עוד...
ראשית, דעה אישית: מנהיגי ישראל, זכרו: שוטר יכול לרדוף אחר אזרח שבע, אזרח רעב רודף אחרי שוטר.
מבין אלה הראויים להדליק משואה ביום העצמאות - עם כל הכבוד לרופאים או לגברת ציפורה שביט, אלה שראויים - ואף ליותר מכך - הם העצמאים בישראל. הם אלה ש"שוכבים על גדרות התיל החלודות" מסכנים את עצמם ובני משפחתם בעבור הפוליטיקאים מנהיגי העם. הם מסכנים את פרנסתם ועתידם אל מול ממשל ומנהיגות מבולבלים.
מנהיגי ישראל: התייאשנו מכם.
אנו, אזרחי ישראל, לא זקוקים לכם בדרך הניהול הזו. כפי שידענו לנצח, עם רוח הלחימה במלחמות עבר, אפילו כאשר מפקדים בכירים ומנהיגי ישראל נכנסו להתקפי חרדה. אנחנו, חיילים פשוטים ורב"טים כלכליים ננצח. להערכתי, ישראל היא בדרך לאחת מהתקופות הכלכליות הטובות ביותר שלה. אתם, מנהיגים ופוליטיקאים - רק אל תפריעו. הקורונה תהייה השיעור החברתי-כלכלי היעיל ביותר גזרו ושמרו את הכתוב כאן. ימים יגידו.
נוח, אלוהים והיונה: לנוח בתיבה, בימי המבול, לא היה טלפון עם "ווטסאפ" או יכולת שליחת SMS, אך הייתה לו יונה שנשלחה בתוך המהומה והסערה לצפות בעולם ולבדוק את מצבו": האם קלו המים?" האם הסתיימו ימי המבול ואפשר לחזור לשגרה? היונה עפה וחזרה כמה פעמים "ולא מצאה היונה מנוח לכף רגלה". יום אחד היא חזרה לנוח כאשר עלה זית בפיה: אות וסימן שאפשר להתחיל לחזור לשגרה. אפשר לבנות עתיד.
להערכתי מתרחשים כעת ממש ניסים: תמורות חברתיות, כלכליות וגיאופוליטיות מתרחשות לנגד עינינו. כמו שבמאה שעברה, כשהשפעת הספרדית נעלמה לאחר שנה וחצי, כך גם לקורונה יהיה סוף. לכל מגיפה יש "מוצאי מגיפה". כלכלת ישראל נמצאת כרגע בצינוק, אך הקפיץ נמתח. בעיקר בזכות ההון האנושי המדהים והחשיבה הגמישה שלנו. חיילי כלכלת ישראל בדרך לניצחון מפואר.
אזרחי ישראל חיילים בצבא העם: מקובל שצה"ל הוא צבא העם. רוב גדול של אזרחי ישראל לעולם לא מפסיק לשרת בצבא העם, במובן הרחב: אם ברפואה, בעסקים, בחיי החברה בהתנדבות, בתרומות, בשרות הציבורי. העובדים האזרחים של החברה הישראלית הם כחיילים כלכליים, המגויסים בצווי 8 ומחויבים לבניית המפעל הציוני. משבר הקורונה הוא קודם כל משבר מנהיגותי ניהולי. ישראל תמיד יצאה מנצחת לא בכוח החומר אלא ברוח הרוח. אלה שאמורים להנהיג פעמים רבות לא מועילים ואף מזיקים. רוח הלחימה הישראלית לא באה לכלל ביטוי רק במדי הצבא, אלא גם במדי החברה והכלכלה.
לפניכם סקירה חברתית - פוליטית - כלכלית המניחה כי ישראל צועדת לאחת התקופות הטובות ביותר שלה בתחומים אלה..
ימין, שמאל, מרכז והקורונה: באחת ההפגנות שהתקיימו לאחרונה הייתי עד לשיחה שאותה לא אשכח. קבוצה של עצמאים ובעלי עסקים, חרדים, חילונים, נשים וגברים, עמדו ודיברו פוליטיקה. כל אחד ואחת מאנשי הקבוצה הגיע מצד אחר של המתרס הפוליטי. אם לא היו מתייצבים להפגנה זו לבטח היו נמצאים משני צדי המתרס וצועקים אחד על השני - וכנראה שלא בנימוס רב. פתאום הם מגלים שהם נמצאים באותה הסירה, במציאות אחת והמשותף גובר על השונה. בניגוד למנהגי לא הגבתי הפעם וצפיתי בהם כשהם משוחחים, מקפידים על המרחק ביניהם בהתאם להנחיות ומחליפים מספרי טלפון. הם לא היו זקוקוים לזרועותיהם כדי להתחבק. לא יאמן: הם דיברו על הקמת מפלגה אחת. אך ורק על זה. תהליכים לא קורים ברגע, זה ידוע גם לי. אולם זה התחיל. הורגשה אחדות גורל כזו שרק מחזקת את החברה והכלכלה.
כלכלת ישראל והקורונה במונחים כלכליים: משבר כלכלי או פיגוע כלכלי? למילים יש תמיד עצמה אדירה. הן יוצרות מעטפת של תחושות ורגשות ומובילות למעשים. הן כמו ירי של כדורים שאינם שבים למחסנית. מה שנאמר אין להחזיר - ולכן יש להקפיד בטרמינולוגיה ובהגדרות.
בין הדוברים ישנם כאלה המעוניינים לתאר את המצב באופן מורכב ומסובך, מתוך כוונה שבתום המשבר יריעו לחוכמתם. לדעתי, נכון לכתיבת הסקירה הזו, הקורונה היא בגדר פיגוע כלכלי, כואב וקשה, אך היא אינה משבר. משבר הוא אירוע שנוצר בתקופת זמן רוחבית וממושכת. פיגוע כלכלי הינו אירוע אמנם מפחיד, אך מקומי.
לצערנו, בעת פיגוע שכזה ישנם שנפגעים ברמות שונות: חלקם "קרובים" וחלקם "רחוקים" ממקום הפיגוע. יש שיגיבו בהתכווצות של חרדה ובחששות בטווח קצר - אך הם לא נפגעו באמת. פיגוע הקורונה ישפיע באופן שונה על סקטורים שונים בכלכלת העולם וכך גם ובמשק הישראלי. תחומי התעופה והתיירות ייפגעו באופן כמעט אנוש, אך המטוסים יחזרו להטיס תיירים (בדיוק כמו ההתאוששות אחרי התקפת מגדלי התאומים בארצות הברית). סקטורים כמו הפארמה, הסייבר, הביומד, ההנדסה, השבבים, התוכנה, ההייטק, הבינה המלאכותית, המציאות המדומה - כל אלה ודומיהם שיחוו התרחבות וצמיחה עסקית. זה בעיקר מה שיש לנו בישראל להציע לעולם. הסחורה שהעולם מחפש נמצאת כאן בישראל.
כלכלת ישראל והעולם לפני ואחרי הקורונה: גלובליזציה וקניות הם עיקרי הדת החדשה. דבר לא ישתנה גם אחרי הקורונה. כדי שהמין האנושי ישתנה נדרשת תקופה ארוכה של אבולוציה התנהגותית והתפתחותיות שונות. כלכלת העולם לא עומדת בפני שינוי מבני ולבטח לא בפני הסתגרות כלכלית, אלא בפני שינוי סדרי עדיפויות, הידוק הפיקוח ורגולציה בריאותית. הפלא ופלא: פתאום כל המין האנושי הולך עם מסיכות. יש לשער כי נחזה בהמשך תהליכי גלובליזציה. כלכלת העולם נצבת כנראה בפני תהליכי התייעלות, על ידי ייעול תהליכים.
הגלובליזציה, שיש המנסים להספיד אותה, רק תלך ותתחזק. כן, היא תהפוך לזהירה יותר. אולם אחידות וגורל אחד משותף לעולם הופכים להיות מוחשים יותר, תוך גילויים של יותר גמישות רגולטורית ולמידה תוך כדי ניסוי. הקורונה כבר הוכיחה שניתן להיות גמישים יותר. אולי אפילו נחזה בטווח של חודשים, או שנה, במשלוחי סופרמרקט המשולחים דרך רחפנים, ואולי אף משלוחי פיצה. גמישות רגולטורית תאיץ התפתחויות כלכליות.
כלכלת ישראל מקוונת: נדמה שמגפת הקורונה הצליחה לפתור בעיה לאומית אחת ששרי התחבורה (בעיקר אחד...) לא הצליחו בה: מדוע נהגי ישראל נדרשים לבזבז שעות בפקקים? שעות של תל"ג לאומי נשרפות כל יום בעומסי התנועה בכבישים. הנוהג המקובל של עבודה משרדית "שבטית" קהילתית וממוסדרת במקום אחד נעלם לפתע. זה הרגע שבו הובן כי אפשר גם אחרת. אפשר לשלב בין עבודה מקוונת מהבית לבין עבודה משרדית. גישה זו תשנה את עולם הסחר הנדל"ני. חברות כמו We Work תידרשנה לבצע שינוי מבנה להתאמתם לצרכים החדשים. מגדלי המשרדים לא ייעלמו מהמפה. הם כנראה יעברו שינוי. הם יוסבו בחלקם למגורים, למלונאות, למרכזי רפואה דחופה. כאשר אין ברירה נפרצים מחסומים מנטליים ורגשיים. מי היה מאמין כמה משתמשים בני ישראל באפליקציית התקשורת "זום": סדר פסח ב"זום", רפואה מקוונת, לימודים מקוונים, נוצר תהליך התייעלות באופן וצורת העבודה. תהליכים כאלה עתידים לשפר את התפוקות והתל"ג האישי והלאומי.
ישראל, ביומד וקנביס: תעשיית הביומד בישראל היא מהמובילות בעולם בתחום פיתוח תרופות. חברות ישראליות העוסקות בתחום הביומד תצלחנה לגייס כספים לצורך מחקר ופיתוח. במקביל, תחומים טכנולוגיים חדשים ועתידניים, כמו בינה מלאכותית, הנדסה ומדעי הנתונים, החלו לחדור לתחום הביולוגיה בישראל, מחקר שהתבסס מסורתית בעיקר על עבודה "רטובה" במעבדה. בשני הענפים האלה מבינים כעת שהחיבור הזה יכול להוביל לפריצות דרך מדעיות ורפואיות חדשות. להערכתי, תעשיית הביומד תהפוך לקטר במשק הישראלי, עם פוטנציאל גיוס עובדים משמעותי ותרומה ערכית כלכלית אדירה. לא רחוק היום שתהיינה עוד כמה חברות דוגמת "טבע"
כך גם תעשיית הקאנביס. במצבה היום היא כפי שהיתה תעשיית הסייבר לפני עשר שנים. קיימים כבר לא מעט מיזמים וטכנולוגיות חדישות. ברור שהפוטנציאל הכלכלי שלה יכול להגיע לעשרות מיליארדי דולרים. לאחרונה - בעקבות התפשטות הקורונה - קיים מחסור בקנאביס באירופה. יתר על כן: מדינות האיחוד האירופי ומשרד הבריאות הישראלי פועלים להכניס את תחום הקנאביס להסכם הבי-לטרלי, כלומר התקנות של גידול וייצור הקנאביס בארץ תהיינה תקפות גם לאירופה. מדובר בצעד משמעותי, היכול להפוך את תעשיית הקאנביס לעתירת כוח אדם ולעתירת ייצוא.
לידיעת המעוניינים: ניתן ללמוד לקראת תואר ראשון, הכולל התמחות בקנאביס רפואי, במכללה האקדמית עמק יזרעאל. ההתמחות תכלול את הליך הייצור, היבטים הנוגעים למשפט, כלכלה, רפואה ואף השתלבות בחוות גידול.
ישראל, הקורונה והתשתיות: כלכלת ישראל צפויה ליהנות באופן חסר תקדים מקידום תקצוב וביצוע של פרויקטים ותשתיות לאומיות, כמו תהליכי "פינוי-בינוי", האצת פרויקט הרכבת הקלה ועוד. פיתוח תשתיות אמצעי תחבורה יפחית את הלחץ ממחירי הדירות. מה שהיה בגדר חלום ונשאר תקוע בחומות הבירוקרטיה יהפוך עכשיו לפרויקטים מאיצי כלכלה.
שינויים חברתיים ותמורות חברתיות: מעתה והלאה, יהיו כבר כאלה בין אחינו החרדים שיבינו כי לימודי ליבה וטכנולוגיה לא נועדו כדי להמיר את דתם, אלא לשמור על נפשם. ההבנה הזו תהייה תחילתו של תהליך שינוי חברתי רב-השפעה. זו רק ההתחלה: ממש כ"מתן תורה" חילוני לתושבי בני ברק וערים דתיות אחרות. בהיותם במדבר זכו בני ישראל למן מהשמיים. עתה רחובות בני ברק מלאים בחיילים המחלקים ארגזי מזון. שינויים חברתיים אינם מתחוללים בין רגע, אך ילדי בני ברק לא ישכחו את התמונות של חיילים המחלקים אוכל כשר לפסח לכל נצרך.
כמובן שבבני ברק לא ייסעו בשבת, וטוב שכך היא תמשיך להיות עיר בירת תלמוד התורה אך שינוי גדול חברתי אדיר יתחולל בתוכה. החברה והכלכלה הישראלים ייהנו ממנו, לאחר שנים ארוכות של שמירה ומידור חברתי טכנולוגי שנעשה כדי לשמר מבנה "פוליטי", כדי למנוע רפורמות.
החברה הערבית: לא היו רגעים בהם החברה הישראלית קבלה שיעור מלמד יותר ומוחשי יותר על המצב, ברגעים מורכבים, כאשר רופאים, אחים, אחיות, אנשי סיעוד אזרחי - ערבים ישראלים - נכנסו מתחת לאלונקה והפכו ללוחמים במדי הרפואה. אני מקווה כי החברה הישראלית תדע להיכר תודה ללוחמים אלה. השתלבותם של ערביי ישראל בכלכלה תתרום תרומה אדירה להתפתחות כלכלית, הן לחברה הערבית והן לכלל החברה הישראלית. הערכתי היא כי מתרחש תהליך שקיבל תאוצה אדירה בתקופת הקורונה.
תמורות ושינויים במערכת החינוך בישראל: "מה שלא בא במוח - יגיע בכוח!" זאת הייתה יכולה להיות שעתה הגדולה של מערכת החינוך ושל האוניברסיטאות בישראל: בקידום עזרים טכנולוגיים, במעבר לחשיבה גמישה, בבדיקת התועלת שבמבנה הנוכחי של מערכת החינוך והאוניברסיטאות, עם שינון חומר, מבחנים ותעודת הבגרות, עם תארים ראשונים בתחומים שאינם מועילים במתכונתם הנוכחית. את אלה עצרו הוועדים המיליטנטים, עד שפרצה הקורונה. השינוי במערכת החינוך ובמערכת ההשכלה הגבוהה החל. בעיקר ביותר למידה מקוונת, תהליך שייחייב את מערכת החינוך להתקדם כבר סוף סוף אל האלף הבא.
אבטלה, פיטורים או התייעלות? נתוני האבטלה המתפרסמים מבהילים: אחוזי אבטלה שלא נראו מעולם, אין ספק שככל שהסגר יימשך, כך יקשה על החברות ועל העצמאיים לחזור ולהעסיק את השכירים. מצד שני, להערכתי, חלק מהפיטורים או המעבר לחל"ת היו לא יותר מאשר ניצול תהליכי התייעלות בחברות, שבימים בתיקונם לא היו עוברים בשקט תעשייתי. התוצאה עשויה להיות התייעלות (כואבת) אך היא תביא לעלייה ברווחיות החברות בעתיד. המדינה תצטרך למצוא פתרונות תעסוקה לאלה שלא יחזרו למעגל העבודה. ראוי שתעשה זאת לא על ידי הגדלת הסקטור הציבורי אלא על ידי שינויים ורפורמות מבניות במשק.
הזדמנות גיאו פוליטית לסדר עולמי חדש: הקורונה VS איראן: זמן רב מפחידים מנהיגי ישראל את הציבור בכל הקשור לאיום האיראני: תכניות תקיפה, טילים, נאומים חוצבי להבות... אין ספק שאיראן היא אכן ראש הנחש, המוביל את שלוחותיה. היא הסיבה העיקרית לאי היציבות האזורית. המזרח התיכון ללא איראן במתכונתה הנוכחית יכול להיות שונה לחלוטין. מה שהצוללות לא עשו, מה שהטילים לא עשו - ווירוס אחד קטן הופיע ועתה הוא מאיים באופן ישיר על הגדולה באויבות ישראל. ראש השנה האיראני (נוירוז) התחיל במספר חסר תקדים של מתים ממגפת הקורונה. מספרם של הבכירים בשלטון האיראני שמתו במחלה הוא מדהים.
הכלכלה קורסת. ההנהגה מאשימה שדים ורוחות וחסרת אונים. כרגע היא מדינה ללא עתיד. אם כלתו של המנהיג הרוחני מתה, הקורונה נראית כמו "חיסול ממוקד" להנהגת איראן. איראן מאשימה, בטענות שווא, את ארצות הברית בהפצת המחלה, אך הציבור האיראני אינו מאמין. היא דוחה הצעות לעזרה בטענה שהעוזרים "יחקרו את הדם האיראני וכך יפתחו נגיפים חדשים להשמיד את העם האיראני". ירידה חדה במחירי הנפט מרסקת את מה שנותר מהכלכלה האיראנית. איראן עברה גם בעבר תקופות מורכבות, אך הפעם הקורונה נותנת לה Knockout. הפעם איראן תתקשה מאד לאסוף את השברים. כל תרחיש ייתכן, עד הפיכה ושינוי שלטון. (ראו סרטון)
הפיכה ושינוי שלטון:
מדינות ערב מתבוננות ומבינות עם מי הן חייבות לפתח קשרים ולנרמל יחסים. כן, ישראל נמצאת בראש סדר העדיפויות לנרמול וחידוש הקשרים עם ישראל. יש לנו את כל מה שהם זקוקים לו. בתחילה תבואנה מדינות ערב מתונות להשקעות ישירות במשק הישראלי. לאחר מכן – אולי – גם אחרות.
לסיכום: הערכתי היא כי ישראל בדרך לאחת התקופות הכלכליות החזקות ביותר שלה.
תודה רבה
רן חובב
רן חובב – מומחה למיסוי ולפרישה ©
המקצוע שלי הוא הטוב ביותר בעולם.
בזכותה של אשתי אני מה שאני.
הנתונים הינם למועד כתיבת המאמר. המידע כולל הערכות ואומדנים שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים/בלתי מעודכנים. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. וכן אין לראות בו כהמלצה לקנות ו/או למכור את ני"ע המוזכרים בו ו/או ני"ע אחרים. המידע המוצג הוא לידיעה בלבד. ולא מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב לא אחראי לכל נזק. אובדן. הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא. לרבות ישיר ו/או עקיף. שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה. כולו או חלקו. ככל שייגרמו. ולאמת חייב כי שימוש במידע הכלול במסמך זה עשוי ליצור רווחים בידי העושה בו שימוש. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
קרדיט תמונה:
Lukas from
Pexels