תרגילים במיסים: מיסוי ופרישה
נסו לחשוב לרגע: כמה פעמים אנו ניגשים לאתגרים עם תודעה ומחשבה מקובעת בנוסח: "את זה אני מכיר... אינני יכול...זה בלתי אפשרי..." במקום להתמודד עם המצב בעזרת מחשבה גמישה. דומה המצב למטפס על הר, כשבמקום לדלג במעלה התלול, הוא נושא על גבו שק של אבנים. גם אם יגיע לפסגה, החוויה לא תהייה נעימה.
למה לא לכוון את מעשינו ואת הטיפוס באהבה? אהבה היא בסך הכול גישה נכונה לאתגר. כדאי לנסות יישום של גישה חיובית, מתוך נקודת מוצא של לב פתוח ונפש חפצה.
במאמר זה אני מזמין את קוראי להצטרף אלי, בלב פתוח ובנפש חפצה, כדי לטייל ולטפס בהר של "יקום המיסים", בדרך של שאלות ותשובות. אולי עוד תגלו אהבה חדשה באתגר הזה?
- יש לי שאלה: האם אפשר למשוך כספים מקופת גמל שלא בתנאי זכאות ולא לשלם מס?
הסבר מקדים: קופת גמל במעמד עצמאי, הפקדות עובד בלבד, או במעמד שכיר עם הפקדות עובד מעביד.
יש לי תשובה: בהינתן התנאים הבאים בהחלט כן:
א. מתוך הפקדות שהפקדתם בקופות גמל עד 31.12.2007 במקרה של קופת גמל במעמד עצמאי (הפקדה ללא מעסיק ): הפקדות שהפקדתם עד 31.12.2015 בהינתן וותק לפחות של 15 שנים.
ב. במקרה של קופת גמל מעמד שכיר (עובד מעסיק): כספים שהפקדתם עד 31.12.2004 ומיום ניתוק יחסי עובד מעסיק עברו לפחות 6 חודשים ולא חזרתם לעבוד כשכירים.
אם הגעתם לגיל 60: הפקדות עד 31.12.2007.
- יש לי שאלה: מהו הסכום הצבור המינימלי שאוכל למשוך מקופת גמל לקצבה ללא מס? יש לי תשובה: לכאורה כספים אלה חייבים במס 35% אלא אם הגעתם לגיל פרישה ובהינתן התנאים הבאים:
אם בסך כל הקופות הקצבתיות (למעט חיסכון בקרן פנסיה וותיקה) נצבר סך של עד 94,000 שקלים, אם אינכם מקבלים כל קצבה, או שאתם נמנים על אלה המקבלים קצבה מזערית 4,326 ש"ח
- יש לי שאלה: אם משכתי כסף מקופת גמל וחייבתי במס 35% האם אוכל לקבל החזר מס?
יש לי תשובה: בהינתן התנאים הבאים תוכלו להגיש דו"ח שנתי במקרים בהם אין לכם הכנסות גבוהות מעבודה/פנסיה שבגינן אתם מנצלים את נקודות הזיכוי המגיעות לכם, במקרים רבים, בהגשת דו"ח שנתי על פדיון ותשלום מס 35% מקופת גמל, תוכלו לקבל החזר מס בשווי נקודות הזיכוי המגיעות לכם (נכון לאישה/גבר).
- יש לי שאלה: יש לי קופת גמל עם יתרה של 6,200 שקלים האם אוכל למשוך ממנה ללא מס?
יש לי תשובה: בהינתן התנאים הבאים:
אם היתרה הצבורה עד 8,000 שקלים, אם לא הופקדו בקופה כספים מ 1.1.2014 ואם לא בוצעו העברות כספים אל הקופה או ממנה לכל קופה אחרת החל מ 1.1.2014.
- יש לי שאלה: פרשתי לפני גיל פרישה. האם אני יכול להקדים תשלומי פנסיה?
יש לי תשובה: בהחלט כן, בהינתן התנאים ובהתחשב בשיקולים הבאים:
החלטה של קבלת קצבה אינה תלויה בגיל אלא בעצם לקיחת ההחלטה.
- ביטוחי מנהלים: קבלת קצבה כבר בגיל 60.
- קרן פנסיה חדשה: לקבל קצבה כבר מגיל 60.
- קרן פנסיה וותיקה: גיל הזכאות לפנסיית זקנה נקבע בהתאם לסעיף בתקנון אחיד של קרן הפנסיה. למרות האמור, יכול החוסך לבקש להקדים את תשלומי הפנסיה: גבר רשאי לפרוש עד 7 שנים לפני גיל הפרישה התקנוני. אישה רשאית לפרוש עד 5 שנים לפני גיל הפרישה התקנוני - שהוא גיל הפרישה הקבוע בחוק. דבר הכרוך בתשלום קנס הקדמה.
האם הקדמה כדאית? ישנם מקרים רבים בהם הקדמת תשלום פנסיה היא החלטה כלכלית נכונה והופכת למנוע צמיחה לשנים הבאות.
6. יש לי שאלה: הנני גמלאי המנהל תיקי השקעות. כיצד אוכל לנהל ביעילות את משטר המס, בהפסד וברווח הון?
יש לי תשובה: בניהול משטר רווח הון לגמלאים חשוב להיות מודע למספר עקרונות חשובים:
ניירות ערך: מס מרווח ניירות ערך המנוכה במקור הינו 25%. המס על דיבידנד הינו 25% בעוד שהמס על דיבידנד הינו סופי, מי שמלאו לו לפחות 60 - שיעור מס רווח ההון מתחיל ממדרגת 10%. יש הרבה גמלאים ששיעור המס שלהם נמוך מ 25%. אלו מחוייבים בבדיקת זכותם להחזר מס, בכפוף לטופס 867 מהבנקים בהם מנוהלים הכספים.
גמלאים המקבלים ריבית בנקאית או המנהלים את כספם במסגרת תוכניות פרט, זכאים להטבה במסגרת סעיף 125ג' לפקודת מס הכנסה.
קיזוז הפסדים: במהלך שנת המס, מינואר ועד לסוף דצמבר, המערכות בנקאיות מבצעות קיזוז פנימי בין הפסדים שוטפים לרווחים שוטפים. משטר המס בישראל מתיר קיזוז בין הפסד צבור לרווח עתידי, במיוחד לגמלאים שיש להם רווח בתיק ני"ע ומניה שלה נצבר הפסד. כדי לקבל את המס בחזרה צריך למכור את המניה. ניתן לרכוש אותה שוב או לא, כדי לרשום את ההפסד זה יקוזז כנגד הרווח בתיק. חשוב לדעת: אם לא תנצלו את ההפסד השוטף לא תוכלו לקבל את מס רווח ההון שנוכה בחזרה באותה שנת המס.
רן חובב, מומחה למיסוי ולפרישה ©
המקצוע שלי הוא הטוב ביותר בעולם. בזכותה של אשתי אני מה שאני.
הנתונים הינם למועד כתיבת המאמר. המידע כולל הערכות ואומדנים שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים/בלתי מעודכנים. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ, המידע המוצג הוא לידיעה בלבד, ולא מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב לא אחראי לכל נזק, אובדן, הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא, לרבות ישיר ו/או עקיף, שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה, כולו או חלקו, ככל שייגרמו, ולא מתחייב כי שימוש במידע הכלול במסמך זה עשוי ליצור רווחים בידיה עושה בו שימוש. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
קרדיט תמונה:
Photo by Olga DeLawrence on Unsplash
Openclipart