הרשם לניוזלטר
רוצה לקבל עדכונים בנושא הפרישה?
הרשם עכשיו וקבל את עידכוני החקיקה למייל שלך
שם מלא:
כתובת דוא"ל:
שלח
072-222-3335
שם מלא
טלפון
דוא"ל
חזרו אליי
כל המידע בפרישה ובמעבר קריירה
מאמרים
facebook
blog
(ללא נושא)
יום רביעי 16 אוקטובר 2019
כספי פיצויים ההרצאה המלאה
יום ראשון 24 נובמבר 2013
contact
יש לך שאלה? מלא פרטיך!
שם מלא
טלפון
דוא"ל
שאלתך
חזרו אליי
מנהלים כספים – תכנון הכנסה בפרישה
המושג "הגיל השלישי" מניח כי כאשר אנו פורשים תוחלת החיים שעלינו להיערך אליה היא בסביבות 25-30 שנה. תוחלת החיים עולה בהתמדה והיא משפיעה באופן מהותי על משך הזמן שבו ניזדקק לכספים וליכולות שלנו לעזור לצאצאים. עם חלוף השנים עלות המחיה הולכת ומתייקרת אף היא.
הדפס מאמר

תכנון מס בפרישההגדרות:

מהי "דֶרֶך"?:
סדרה של צעדים המכוונים לקראת מטרה.                                                                      

מהי "רמת חיים":
מונח המתייחס לאיכויות וכמויות של צריכת סחורות ושירותים אשר אדם או תא משפחתי יכולים להרשות לעצמם.

ייעוץ לפרישה בנוי שלבים שלבים. לאחר פרק תכנון המס ומיצוי הזכויות, מגיע הפרק הכלכלי -  ויחד אתו מגיעים "שעורי הבית". אלה מורכבים מקבוצה של גיליונות מסודרים, בהם מתבקשים המיועדים לפרישה (ובני זוגם!) למלא את כל סעיפי ההוצאות שלהם. זה תהליך שדרכו מקבלים בני הזוג המחשה של ממש. פתאום, שקיות של קניות הופכות למספרים, המספרה וכרטיס האשראי הופכים לשקלים מוחשיים.

לעתים קרובות אני זוכה לשמוע את אותן התגובות (שיסלחו לי הגברים... הם הקנטרנים, בדרך כלל!): "עזוב, אני יודע בדיוק כמה אנחנו צריכים!" אני עונה באופן מידי ושואל: "ובכן, כמה?" ואז מגיעות התשובות: "בערך, סדרי גודל של..." כאן מתחיל לרדת האסימון! ככל שזמן הפרישה מתקרב, מתקיים הסיכוי והסיכון שהסכומים אותם חשבתם או שיעדתם לצרכי הכנסה בפרישה לא יספיקו. הסיבות רבות ומגוונות: עלייה בתוחלת החיים, רמת ריבית ותשואה נמוכות מהצפוי. תכנון ההכנסה הוא חשוב תמיד, אך הוא הופך להיות קריטי בתקופת הפרישה. ההכנסה מקורה יהיה מעתה והלאה מחיסכון ולא משכר או רווחים.

הנה מספר צעדים למתחילים:

תוחלת חיים משך תכנון תזרים:
המושג "הגיל השלישי" מניח כי כאשר אנו פורשים תוחלת החיים שעלינו להיערך אליה היא בסביבות 25 - 30 שנה. תוחלת החיים עולה בהתמדה והיא משפיעה באופן מהותי על משך הזמן שבו ניזדקק לכספים וליכולות שלנו לעזור לצאצאים. עם חלוף השנים עלות המחיה הולכת ומתייקרת אף היא. מונח כלכלי שניתן להתאימו למצב זה הוא: "גמישות הכסף", כלומר היכולת שלנו לנהל את אותו הסכום למשך זמן ארוך יותר, בעידן של ריבית נמוכה, שווקים תזזיתיים ולא יציבים. מדובר במעשה אומנות. ניהול הכסף הופך יותר ויותר אקוטי ומרכזי בתכנון הפרישה.

ניהול תזרים הוצאה:
תזרים ההוצאה בנוי ותלוי בהוצאות שלכם. יש לערוך רשימה של ההוצאות החודשיות כגון שירותים: חשמל, טלפון, גז, מים, מזון, מיסים, תחבורה, בריאות, פנאי ועוד. יש לקחת בחשבון כי סכומים אלו גמישים וישתנו בעתיד, כשבתחילת הדרך משקל ההוצאה לפנאי יהיה דומיננטי. מטבע הדברים - עם חלוף השנים - הוצאה זו תוקטן לטובת הוצאות אחרות  כדוגמת בריאות.

ניהול תזרים הכנסה:
אנחנו מגיעים לפרישה עם אוסף של תכניות חסכונות וקצבאות. אחת הטעויות הנפוצות היא להתייחס לכל נכס בנפרד, ולהתייחס ליתרונותיו ולחסרונותיו בפני עצמו. זו גישה מוטעית: יש לראות את מכלול הנכסים תחת קורת-גג אחת. יש לקבוע מערכת העדפות לשימושים. חסכונות שיש להם הבטחת תשואה נאותה (כגון פוליסות לביטוח מנהלים וותיקות בתנאים של הבטחת תשואה מדד +5%) יש לעשות בהם שימוש כאחרונים בתור. בכלים כלכליים שאין בהם יתרון מס ניתן לעשות שימוש ו"אכילה" מוגברת, על חשבון אותן התוכניות המבטיחות תשואה.

זיהוי וניהול סיכונים בפרישה:
אחד מהמפתחות החשובים ליצירת תכנית הכנסה חודשית יציבה לאורך זמן תלוי ביכולת לזהות ולנהל סיכוני פרישה. אופי לקיחת הסיכון וניהולו שונה בתכלית מהתקופה שבה עבדנו וטיפחנו את החסכונות, לבין תקופת הפרישה שבה אנו ממשים את הזכויות ומיצרים את תזרים ההכנסה. מטרתו של שלב זה היא לסייע לפורש לזהות את הסיכונים ולתת להם סדרי-עדיפויות. רק לאחר מכן יש לבדוק ולדון בשיטות מעשיות לניהול הסיכונים בעת יישום תכנית הפרישה.

הסיכונים הם:

  • סיכון אריכות ימים;
  • אינפלציה;
  • בריאות;
  • סיעוד;
  • סיכוני השקעה;
לוקחים שליטה:
לפעמים נדמה לאנשים כי איסוף ניירת הוא שליטה. לידיעת כל מחזיקי הניירות, שאצלם בעוד רגע המגרות קורסות מהמעמסה: זו אינה שליטה!, במשך הזמן בו אנו עובדים, טעויות שאנו עושים באי שליטה בניהול הנכסים ניתנות לתיקון בעזרת השכר. עם הפרישה אין יותר את המקור שיפצה אותנו על הטעויות בניהול. במהלך קריירת העבודה אנו עובדים בעבור הכסף שלנו. מרגע הפרישה התפקידים מתחלפים והכסף "עובד" בעבורנו. האסטרטגיה היא הדרך (עבודה). הריבית היא המשכורות. כדי להגיע לאותה משכורת דרך "ריבית" נדרשת שליטה. אחת הדרכים של ניהול בשליטה תהא הפקת מסקנות, כדוגמא: שינוי בתמהיל הסיכון, נזילות, שימור זכויות, תיעדוף ועוד. 

יעודה ועתודה:
קטגוריה חשובה וקריטית היא יצירת "כספת הממון". סכומים המצויים בה משוערכים בעריכת התחזית ליעדים כלכליים. הם אינם חלק מהתזרים החודשי או תקצוב של נסיעות לחו"ל, עזרה לבני משפחה וכו'. סכומים אלו חייבים להיות מנוהלים בניתוק מיתרת הכספים. ככל שמשך הזמן למשימה ארוך יותר, אופי הניהול יהיה גמיש יותר.

עודפים וחסרים:
ניהול כספי פרישה דומה לניהול תקציב מדינה. יעדי צמיחה של מדינה הם יעדי ריבית של הפורשים. מאחר ומרבית החסכונות משתתפים ברווחים  - כלומר אין להם תשואה מובטחת, אם תשואת ארוכת הטווח שוערכה ב 4.5% בכל שנה, יש לבצע מאזן-בוחן: האם עמדנו ביעדים? אם התשואה הייתה בדיוק כפי שתכננו - ממשיכים הלאה. במידה והתשואה הייתה פחותה ממה שתכננו, יש לתת את הדעת ולהעריך שני פרמטרים לחישובים: הערכת תשואה לשנה הבאה וחשיבה חוזרת של תזרים ההכנסות החודשית. במידה ויידרש, יש להתאים את התזרים החודשי ליעדי תשואה חדשים. במקרה ובו התשואה הייתה מעבר למצופה, יש להותיר את הסכומים העודפים בקרן נפרדת מיתרת ניהול ההון. סכומים אלו ישמשו כמאזנים בתקופות שבהם יושגו תשואות נמוכות ויוכלו להיות לעזר, לצורך השלמת ההכנסה לתזרים שנקבע, במידה ויש צורך.

בקרה ועדכון:  
התכנית חייבת להיות נבחנת לפחות אחת לשנה. שינויים בתוכניות, בריאות, חלילה פטירה של אחד מבני הזוג, חזרה למעגל העבודה ועוד. כל אלה יכולים לשנות את התוכנית שנקבעה מראש ומחייבים עדכון מתוך הסתכלות מחודשת. מתוכה תיקבע מדיניות ניהול תזרים מחודשת.
אמר אלברט איינשטיין :"החיים הם כמו אופניים: אתה צריך להתקדם כל הזמן מבלי לעצור, כדי לא לאבד את שיווי המשקל". ניהול הכנסה הינו קריטי תחת המציאות המשתנה ומחייב תכנון קפדני. יש לבנות מנגנון פיקוח ובקרה. ניהול הצרכים אינו רק בעבור הצרכים הספציפיים שלכם אלא נמצא במכלול רחב יותר, כמו משימות עזרה לבני המשפחה המורחבת. עליכם לתת משקל עדיף לתזרים השוטף ולעמידה ביעדי ההכנסה שקבעתם ולתת ביטוי גם לכל יתרת היעדים, תוך ניהול הסיכונים כמו: אריכות ימים, בריאות, ריבית, אינפלציה ועוד.

שלכם,
רן חובב, מומחה למיסוי ולפרישה


רוצה לקבל ייעוץ וליווי אישי בפרישה?
מעוניין בתוכנית אישית משפחתית ל"חירות כלכלית" בפרישה?
רוצה להפחית את המס על מענקי הפרישה?


--לחץ כאן כדי למלא פרטיך ונחזור אליך במהרה--


 
חזרה לרשימת מאמרים

האתר עוצב ונבנה ע"י חברת קומסטאר פיתוח מערכות © כל הזכויות שמורות