הרשם לניוזלטר
רוצה לקבל עדכונים בנושא הפרישה?
הרשם עכשיו וקבל את עידכוני החקיקה למייל שלך
שם מלא:
כתובת דוא"ל:
שלח
072-222-3335
שם מלא
טלפון
דוא"ל
חזרו אליי
כל המידע בפרישה ובמעבר קריירה
מאמרים
facebook
blog
(ללא נושא)
יום רביעי 16 אוקטובר 2019
כספי פיצויים ההרצאה המלאה
יום ראשון 24 נובמבר 2013
contact
יש לך שאלה? מלא פרטיך!
שם מלא
טלפון
דוא"ל
שאלתך
חזרו אליי
גידור-לא מה שחשבתם
ביטוח הוא מכשיר פיננסי דרכו אנו שומרים על הקיים. אדם הרוכש ביטוח מקווה כי אירוע הביטוח ממנו הוא חושש ושאותו ביטח לא יתרחש. אם בכל זאת יקרה - הסכום שיקבל יחזיר אותו למצב כלכלי הדומה לזה שקדם למקרה הביטוח.
הדפס מאמר

גידור-לא מה שחשבתם
מנהלים כספים בפרישה
מברבור שחור ל
ברבור ירוק


 
גידור-לא מה שחשבתםביטוח הוא מכשיר פיננסי דרכו אנו שומרים על הקיים. אדם הרוכש ביטוח מקווה כי אירוע הביטוח ממנו הוא חושש ושאותו ביטח לא יתרחש. אם בכל זאת יקרה - הסכום שיקבל יחזיר אותו למצב כלכלי הדומה לזה שקדם למקרה הביטוח.

אם נבקש לעשות אנלוגיה לעולם ניהול הכספים בפרישה, הרי שבעולם הפיננסים הבנוי על השתתפות ברווחים אין ביטוח כנגד אירועי הפסדים. אך ישנה בכל זאת דרך: אפיק דרכו ניתן לנסות ולבטח את יעדי התשואה.

את סכומי התזרים בעת הפרישה בונים על ההנחה של הריבית הצפויה. בחיים יש, לצערנו, גם הפתעות, עליות וירידות. לדוגמה: בשנת 2008 השווקים ירדו בחדות ואיתם ההשקעות הפיננסיות. גם לאדם צעיר כל הפסד הוא לא נעים אך יכולת השיקום שלו היא כמעט וודאית. זאת מכיוון שהזמן שבו הוא צפוי להזדקק לכסף יגיע רק בעוד מספר שנים. לעומתו, זה שזקוק לכסף בטווח הקצר או מי שחי על סמך הנחת ריבית מסוימת- אירוע כזה אירוע מכונן. אירוע שיש ביכולתו לשנות סדרי הנחות עבודה שיקולי הנחות במיסים, שער הריבית וחישוב ההכנסות החודשיות. שנת 2008 הייתה טראומטית למשקיעים אך העליות בשנת 2009 היו טובות פיננסית והשכיחו את הטראומה. בעטיין של העליות אף אחד לא למד או הסיק את המסקנות המתבקשות מאירועי 2008.

מה היה קורה לגמלאים אם שנת 2009 הייתה ממשיכה באותו הכיוון של 2008? מה היו עושים אז מי שמנהלים את כספיהם בהנחת ריבית שהסתברה כלא נכונה?

עתה נעשה תרגיל קטן: נניח כי קיימת סביבת ריבית של כ- 4% לשנה והיה ביכולת המשקיעים לבטח את יעד תשואת הריבית! אפילו בשנים "רעות" כמו 2008 היו יכולים ה"מבוטחים" להשיג תשואות חיוביות. מסגרת זאת היא הגידור, אודותיה נדון במאמר זה.


תחילה מספר מושגים:

פוזיציית "לונג" (Long): השם אולי קצת מפחיד או מרתיע, אך כל מי שרוכש מניה של חברה כי הוא מאמין בעסקה ובעתידה הוא בעל פוזיציית לונג על החברה. הציפייה היא שמחיר המניה יעלה: כך תיחשב פוזיציית הלונג כרווחית. פוזיציית לונג ניתן לבצע כמעט על כל נכס פיננסי: מניות, סחורות, מטבעות. כאמור: מי שפותח פוזיציית לונג עושה זאת כי הוא מעריך שמחיר נכס הבסיס יעלה.
 
פוזיציית "שורט" (Short): או מכירה בחסר, שיטה להפקת רווחים כאשר ערך נכס הבסיס נמצא דווקא בירידה. מבצע השורט על נכס הבסיס (לדוגמא מניית בנק) מוכר את ניירות הערך שאינם בבעלותו, כי הוא לווה אותם מגוף אחר שמחזיק בהם. לאחר זמן קבוע (פרק הזמן שנקבע עם המוסד שהלווה לו את המניות) על מוכר השורט לרכוש את המניות חזרה. אם מניית הבנק ערב ביצוע השורט נסחרה ב- 100 נקודות וביום ההתכסות (התכסות = החובה לרכוש את המניה בבורסה) על השורט מחיר מניית הבנק הוא 80 נקודות, בעל פוזיציית השורט הרוויח. אם מחיר מניית הבנק במועד התכסות על השורט הייתה 110, בעל פוזיציית השורט הפסיד. החשיבות של פעולת השורט היא היכולת של משקיע להרוויח גם במצב שבו ערך נכס הבסיס יורד.

נכס בסיס: נכס אותו סוחרים, או שהוא רשום בחוזה האופציה, כמו מניות, מדדים, איגרות חוב, שערי ריבית וכן מטבעות

ארביטראז': ניצול למטרת רווח של פער בין מחירים של נכס מסוים בשני שווקים או יותר.

גידור:

מהו גידור? בדרך כלל תיקי ההשקעות המנוהלים באופן המסורתי מחולקים לשני אפיקים מרכזיים: מנית ואגרות חוב. החלוקה בין שני אפיקים אלה מכונה "רמת הסיכון". ככל שהחלק המנייתי גבוה יותר נחשב התיק המנוהל למסוכן יותר ולהיפך.

גידור הוא שם כולל של אפשרויות השקעה, שבהן מבצעים מצד אחד מינוף של ההשקעה ומצד שני שולטים ברמת הסיכון. זאת כדי לתחום את ההפסדים למינימום האפשרי.

ניתן למנף השקעה במספר דרכים: הלוואה, מכירה בחסר (שורט) - שבעטיה מחויבים בהפקדת ביטחונות. אחת הדרכים בה מצליחים להפיק רווחים מגידור היא כאשר מזהים ירידה בלתי רציונאלית בערך אגרות החוב - לרוב לקראת אירוע של פשיטת רגל של חברה. לדוגמה: אירוע שכזה בחברת נדל"ן גורם לירידה במחירי אגרות חוב של חברות נוספות בתחום - וכתוצאה מכך לעליה בתשואות. מנהל הגידור מזהה חברה שבה הירידה בשווי אגרות החוב אינה מוצדקת ובעיקר נובעת מבהלה והערכה כי צפויים לראות את מחירי אגרות החוב של אותה החברה עולים. הרי השוק - בסופו של יום - חוזר לתמחר את הסיכונים בנפרד לכל חברה. בנקודה זו מנהל הגידור רוכש אגרות חוב בהערכה שהמחירים יעלו, תוך כדי מכירה של אגרות חוב של המדינה ב"שורט", כי שם שערי הריבית נמוכים. בעלייה של מחירי אגרות החוב שרכש יכסה על פוזיציית הגידור ברווח. אפשרות נוספת לגידור היא דרך שימוש במכשירים פיננסים כמו אופציות וחוזים עתידיים, בעזרתם אפשר להגביל את הסיכון.

מי משתמש בגידור? שימוש בגידור הוא פיזור יעיל יותר של תיק ההשקעות. גידור נכון המותאם לניהול ההון משמש כמעיין ביטוח בו ניתן להרוויח מכל מצב בשוק. נראה כי סוג השקעות זה נתפס על ידי רוב הציבור כמורכב ומסובך, אך אין כך הדבר. כמעט כל אחד יכול לעשות בו שימוש לצורך ניהול יעיל יותר של הכספים.

כיצד יכול הגידור לעזור לעמידה ביעדים: סוג השקעות זה מיועד להפקת רווח בכל תנאי שוק. יש המכנים אותו "לכל מזג האוויר". הפקת הרווח היא דווקא בשנים בה ישנה פעילות קיצון: ירידות חדות או עליות תלולות. ייעוד של חלק מהכספים בניהול בגידור ישפר את תשואת התיק לאורך טווח, יתרום לעליה בתשואה על כלל ההון ויכול בהחלט לשמש עוגן בעמידה בתנאי היעדים. לדוגמה: תיקי גידור הרוויחו בשנת 2008, שנה בה נרשמה ירידה חדה במחירי המניות, עשרות ואף מאות אחוזים! משקיע שהחזיק במניות והפסיד ומאידך תיק הגידור שלו עלה באופן מרשים יכול היה, אפילו אז, לעמוד ביעדי התשואה אותם הציב לעצמו.

כיצד מבוצע הגידור: יש מספר רב של אסטרטגיות. אציג כמה:

  • גידור באמצעות חוזים ואופציות: מנהל הגידור משקיע בנכסים כגון מניות, מדדי מניות, ריביות, סחורות, מטבעות כאשר המטרה היא להרוויח מתנודות לשני הכיוונים של נכס הבסיס עליו מבוצעת אסטרטגיית הגידור.
     
  • גידור לונג ושורט: רכישה של מניות שמנהל הגידור מעריך כי תוצאותיהן העסקיות ישתפרו ולכן מחיר המניה צפוי לעלות. מאידך מכירה בשורט של חברות חלשות שתוצאותיהן העסקיות צפויות להיפגע ולכן מחיר המניה צפוי לרדת.
     
  • ארביטראז': רווח ללא סיכון. הוא מושג בפערי מחירים במסחר על אותו נכס הנסחר בשני מקומות שונים. לדוגמה: ארביטראז' במחירי אותה חבית של נפט הנסחרת בשתי בורסות בעולם. יש לציין כי הרווח הוא כתלות הסתברות. על מנת לייצר תשואות מכובדות יש לסחור בו -זמנית במספר גדול מאוד של נכסים תוך ניצול פערי הארביטראז'.
     
  • מאקרו גלובל: באסטרטגיה זו מנצלים מצבים של שינוי בשוקי ההון עקב התפתחויות כלכליות, הצפויות להשפיע על מחיר המניות. לדוגמה: שינויים בריבית. הם משפיעים לעתים קרובות על שוק ההון. ככל שהריבית נמוכה יותר, יש נטייה בקרב המשקיעים לקחת סיכונים גדולים יותר ניתן לקחת כדוגמא את איטליה, שבה שערי המניות עלו בצורה חדה מאוד לקראת ההצטרפות שלה לאיחוד האירופאי.
     
  • שווקים מתעוררים: אסטרטגיה בה מנהל הגידור מתמקד באיתור השווקים הצומחים ביותר, כיוון שעליית מחירי המניות בשווקים הללו צפויה להיות חדה. מנהל האסטרטגיה יכול אף לעשות שימוש במינוף כדי למקסם את הרווח. לחילופין הוא יוכל לאתר שווקים היוצאים מהגדרתם כ"שווקים מתעוררים" ולמכור את המניות של שווקים אלה בשורט.
יתרונות / חסרונות:
היתרון המרכזי בגידור הוא שניתן להפיק רווח מכל כיוון של השווקים. ניהול נכון של תיק גידור מקטין את הסיכון, מאפשר לשלוט ולנהל את הסיכון בדרך טובה יותר. יש יתרון ברור בייצוב תיק השקעות דווקא בתקופה של אי וודאות.

החיסרון נובע מהעובדה כי סוג הניהול הזה דורש מקצועיות יתר בהבנה וניתוח של השווקים וניהול סיכונים. מדובר במומחיות ממוקדת.

גידור וניהול כספי פרישה: הכול במידה, ככל שאוכלוסיית הפורשים מתבגרת, השליטה על הסיכון הופכת הרבה יותר חשובה וקרדינאלית. ניהול נכון של תיק גידור דומה לביטוח תיק ההשקעות כולו. התיק מספק הגנה לתזרים בעת פרישה. ניהול תיק גידור בעת פרישה הוא הליך מקובל בעולם.

האם זה מסוכן? האם מסוכן לנהוג ברכב? האם מסוכן לחצות כביש? הכול מתחיל ונגמר בגורם האנושי, בהתנהלות וניהול אחראי. אם התיק מנוהל בידיים אחראיות, הגידור מפחית את סך הסיכון בראייה כוללנית של תיק ההשקעות כולו.

סיפור אישי: בשנת 2007 שיתפתי את לקוחותיי בתרחיש הכלכלי שאותו צפיתי אז. כמה מהם שאלו אותי אודות אפשרות להפיק רווח ממצבים שכאלה. הסברתי להם את נושא הגידור בכל הקשור לסיכוי / סיכון. היו בין לקוחותיי כמה שהפיקו רווחים גדולים מאוד דווקא בשנת 2008. במבט לאחור אני מוצא לנכון להעביר לקוראיי את החשיבות והנחיצות בניהול אפיק הגידור בתיק ההשקעות.

סיכום: אנחנו, מנהלי השקעות ומנהלי הסיכונים, עסוקים כל הזמן בהערכות. לאיש מאתנו אין כדור בדולח שבתוכו ניתן לראות את כותרות העיתון הכלכלי של השנה הבאה... למרות זאת, ניתן להפוך "ברבור שחור" (הפסד) ל"
ברבור ירוק" (רווח) על ידי פיזור וניהול סיכונים נכון בניהול תיקי גידור.

            הרצאה: גידור מברבור שחור לברבור ירוק

 

בהצלחה,
רן חובב
המקצוע שלי הוא הטוב ביותר בעולם
©רן חובב- מומחה למיסוי ולפרישה
 
הכותב הוא בעל רישיון בייעוץ מס רישיון פנסיוני ורישיון בניהול תיקי השקעות. הנתונים הינם למועד כתיבת המאמר. המידע כולל הערכות ואומדנים שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים/בלתי מעודכנים. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא, וכן אין לראות בו כהמלצה לקנות ו/או למכור את ני"ע המוזכרים בו ו/או ני"ע אחרים. המידע המוצג הוא לידיעה בלבד, ולא מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב לא אחראי לכל נזק, אובדן, הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא, לרבות ישיר ו/או עקיף, שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה, כולו או חלקו, ככל שייגרמו, ולא מתחייב כי שימוש במידע הכלול במסמך זה עשוי ליצור רווחים בידי העושה בו שימוש. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.


קרדיט תמונות:

worradmu
http://www.freedigitalphotos.net
 
חזרה לרשימת מאמרים

האתר עוצב ונבנה ע"י חברת קומסטאר פיתוח מערכות © כל הזכויות שמורות