הרשם לניוזלטר
רוצה לקבל עדכונים בנושא הפרישה?
הרשם עכשיו וקבל את עידכוני החקיקה למייל שלך
שם מלא:
כתובת דוא"ל:
שלח
072-222-3335
שם מלא
טלפון
דוא"ל
חזרו אליי
כל המידע בפרישה ובמעבר קריירה
מאמרים
facebook
blog
(ללא נושא)
יום רביעי 16 אוקטובר 2019
כספי פיצויים ההרצאה המלאה
יום ראשון 24 נובמבר 2013
contact
יש לך שאלה? מלא פרטיך!
שם מלא
טלפון
דוא"ל
שאלתך
חזרו אליי
אסטרטגיה וטקטיקה - מנהלים כספים בפרישה
מדליה אולימפית: כשהיה בני הבכור - רום - בן ארבע שנים הוא נכנס לחדר בו נהגתי לבצע את אימוני הכושר שלי באומנויות לחימה. הוא הביט בי כשאני לבוש בחליפת האימון ואמר
הדפס מאמר
אסטרטגיה וטקטיקה
מנהלים כספים בפרישה

אסטרטגיה וטקטיקה בפרישהמדליה אולימפית: כשהיה בני הבכור - רום - בן ארבע שנים הוא נכנס לחדר בו נהגתי לבצע את אימוני הכושר שלי באומנויות לחימה. הוא הביט בי כשאני לבוש בחליפת האימון ואמר:" אבא! כזה..." באותו הרגע לא הבנתי מה הילד רוצה, אך לצדו (כרגיל) עמדה ה"מתורגמנית", אשתי רחל והסבירה: "מה, אתה לא מבין? רום רוצה להתאמן אתך"

"אתי? איך בדיוק? הקטנצ'יק הזה? יש עוד זמן" עניתי.
חלפו כמה ימים ורחל הודיעה לי: "רשמתי את רום לחוג ג'ודו".

לי זה היה נראה אז כאפיזודה חולפת. חשבתי לעצמי: "נו, טוב. לילד יש "גנים עיראקים" הוא בדרכו להיות רואה חשבון... זה רק חוג. מה פתאום הוא צריך ללכת מכות? אני אדאג לו לכל!"

מאז חלפו להן כמה שנים. רום התמיד והמשיך ללכת לחוג הג'ודו. תחילת הדרך לא הייתה קלה: הפסדים, בכי, מאמנים שלא האמינו בו (ולמען האמת גם אני חטאתי באי-אמונה...). יום אחד, אחרי שהפסיד בתחרות רץ אלי רום ועמד מולי: ילד קטן עם עיניים דומעות. הוא צעק לפתע: "אבא, נכון שאתה לא מאמין שאני יכול להיות אלוף?"

לרגע עצר הכול מלכת. "מה פתאום?" עניתי ורום הוסיף בצעקה: "כן! אז למה אתה לא מלמד אותי? למה אתה לא מדבר עם המאמן שיאמין בי?"

השבתי לו: "אין לי צורך לדבר עם המאמן. אני מאמין בך!" ושאלתי אותו: "אתה רוצה להיות אלוף?" רום ענה בנחישות: "כן, אבא!"

כאן הפכה השיחה לרצינית: אמרתי לו: "בסדר, אתה עוד תהיה אלוף, אך דע לך: לפני שאתה רואה מטרה עלייך לראות דרך. לפני שאתה מבקש מדליה עלייך לעשות הכול כדי להיות ראוי לה. ביחד - אתה ואני - נשב ונפתח לך  אסטרטגיה. תוך כדי המסע לאליפויות נוכל ללמוד, לתקן ולשנות טקטיקה. אם אתה באמת רוצה להיות אלוף, תהיה חייב להיות נאמן לעקרונות. תצטרך להיות נכון לספוג ולהמשיך הלאה, לא להיכנס לסחרור חושים בעת הצלחות, להיות נכון וממוקד ולזכור לאן אתה מנווט. אנשים לא נולדים אלופים. הם רוכשים מיומנויות שהופכות אותם לאלופים". 

כמו בכל מאמר, בכוונתי להדגים איך שיעורים מהחיים שלי יכולים להיות מיושמים לתחומים אחרים: איך יצירת אסטרטגיה וטקטיקה מתאימות והיצמדות אליהן יכולה להביא לתוצאות: ספורטיביות בשביל בני - ולעומתן תוצאות כלכליות מרחיקות לכת בעת פרישה.

"נוף פרישה": לאחרונה, הכינוי "פורשים" ממש אינו מתאים לרוב האוכלוסייה. אנשים לא פורשים מהחיים, אלא רק ממקום עבודתם. הם עסוקים, יוצרים, מתרוצצים, עוזרים ומלאי מרץ - בין אם בעבור עצמם או בעבור בני משפחתם. זאת "קריירת הפרישה". היא עמוסה, מלאת עיסוקים ומרגשת ביותר בחייו של אדם. היא הזמן להגשמת חלומות שיכולים להפוך למציאות, חידוש אהבות ישנות, יותר זמן לחברים, למכרים ולתחומי עניין מתחדשים. כל אלה ביחד עם תוחלת החיים שהתארכה ואיכות החיים שהשתפרה הופכים את התקופה ל"נוף פרישה" רב אפשרויות. 

תבנית "נוף הפרישה" יכולה להשתנות: "נוף הפרישה" מותאם בדרך-כלל לחזון הפרישה האישי. תהליך תכנון הפרישה של כל תא משפחתי הינו ייחודי, דורש הכנת מערך של אסטרטגיות, טקטיקות, מוצרים, תכנון מס ותזרים שונה. לצורך זה חשוב לסגל עקרונות וערכים ובמיוחד העמקה בנושאי "נוף הפרישה הכלכליים". הנושא המרכזי, שלעתים מדיר שינה מאוכלוסיית הפורשים הוא תזרים ההכנסות הצפוי והרצון לשמור על רמת החיים שאליה הורגלו. תחילתה של תקופת הפרישה מתבטאת באירוע רגשי, המציף את כל התחושות, הפחדים והחששות, שאותם נוטים להדחיק כל עוד עובדים. אלה שיידעו לנטרל את התחושות, להתגבר על החרדות, שיסגלו לעצמם עקרונות פעולה = אסטרטגיה וטקטיקה התקפים לכל עת, בירידות ובעליות - אלה יהיו המנצחים ובפרט בנושאים הכלכליים.  


הנה שאלון קצר, אך חשוב, שיכול לעזור לפורש לקבוע את האסטרטגיה והטקטיקה הכלכלית שלו:

•האם אתה מחשיב עצמך כמשקיע בעל תחכום וניסיון?

•האם תהיה מוכן לספוג תנודתיות בשווי נכסים, או חלקם, בעבור פוטנציאל צמיחת הון עתידי?

•מהו סכום ההכנסה החודשית המובטחת לה אתה זקוק?

•האם כדי לקבל תשואה עודפת היית מוותר על נזילות לתקופה של עד 5 שנים?

•עד כמה חשוב לך שהכנסתך מוגנת מפני ירידות בשוק?

•האם אתה יכול לנהל לבדך את תזרים המזומנים שלך במהלך שנות הפרישה?


אם אתה אינך יודע להעלות על הכתב את רצונותיך, כנראה שאינך רוצה דבר!

יצירה וניהול של תיק השקעות ותזרים מזומנים בעת פרישה הם מאתגרים. זה תהליך שידרוש משמעת. חובה לבחור תמהיל נכסים התואם לצרכי הפורש ומשקף סבלנות, אופק ההשקעה ורמת הסיכון. ההשקעות נועדו לשרת את המטרות של הפורש. יש לבחון אותן לאורך זמן, לאזן אותן מחדש בעת צורך ולבסוף גם לחפש הזדמנויות כדי למקסם את התשואה - גם דרך תכנון המס.


הגדרות:

אסטרטגיה: תוכנית פעולה כוללנית ומפורטת להשגת מטרות ויעדים בטווחים ארוכים.

טקטיקה: הדרך להוצאת לפועל של היעדים והמטרות באופן מידי ובטווח קצר.

אסטרטגיות וטקטיקות בניהול כספים בפרישה: האתגרים בניהול כספים ותזרים מזומנים בפרישה עצומים. הם מתחילים בקביעת מטרות / יעדים וממשיכים בהגדרת מקורות ושימושים לתזרים ההכנסות. בעידן של ריבית מובטחת ובתנאי וודאות מוחלטת לא היו אתגרים מתקיימים כלל. מטרת העל האסטרטגית היא לספק, לאורך טווח של שנים, תשואה שתאפשר שימוש ברווחים ועם זאת תאפשר "צמיחת הכסף" - לפחות בערך עליית המדד, כדי לשמור על ערכו.   


תמהיל השקעות: סיכון, סיכוי:

אסטרטגיה: בתקופות בהן שעוריי הריבית שיכלו לקבל המשקיעים הייתה גבוהה (מעל 4%), הקצאת הנכסים הייתה פשוטה יותר ונסמכה על הבטחת ריבית. הריבית המובטחת הייתה מתורגמת לזרם של הכנסות משלימות, כחלק מתזרים ההכנסה החודשי. בשל  הריבית הנמוכה היום, ניהול  תזרים ההכנסות החודשיות במהלך הפרישה נעשה למלאכת מחשבת, מורכבת ומאתגרת ביותר. כל עוד הריבית נמוכה, הדרך להשגת תשואה מתיק ההשקעות היא בקביעת נתח גבוה יותר יחסית ממנו להחזקת מניות, אל מול אפיקים אחרים בפורטפוליו. זאת במקביל לקביעת טווח ההשקעה. תמהיל אופטימלי אישי, המותאם למבחן של "סיכון מול סיכוי" יצליח לעמוד ביעדים שהוצבו לאחר שנקבעה ההקצאה. לדוגמא: מניות, אגרות חוב או מזומנים: לפחות באופן תיאורטי ברור כי לא כולם ינועו מעלה יחד. 

טקטיקה: "הצרחת" נכסים, או הגדרה מחודשת. שינוי טקטי בהקצאת הנכסים יכול לשנות את תמונת התשואה כולה. תמהיל ההשקעות נבנה מלכתחילה כדי לשרת את היעדים והמטרות המוגדרות. את האסטרטגיה ניתן לשפר באמצעות טקטיקה: התאמת הנכסים למצבם של השווקים. סקטורים רבים יהנו מרווחים בעת עליית ריבית וסקטורים אחרים יפסידו. את האסטרטגיה של קביעת אחוז המניות יש להשאיר, כמתוכנן. טקטית ניתן לשנות את המגזרים השונים של המניות בהתאם להלך הרוח בשווקים.

שלושת הפירמידות: תכנון כלכלי במונחי פירמידות

כיצד למלא את הפירמידה: במהלך השנים הארוכות של פרישה תידרשנה הקצאת נכסים ואגירת נכסים חכמות.

•במקרים בהם תזרים המזומנים מושג באמצעות קצבאות ופנסיה, פירמידת המזומנים חייבת להיות מלאה בלפחות שנה וחצי משוויי התזרים.

•במקרים בהם הקצבאות/פנסיה משיגים רק חלק מיעד תזרים המזומנים, פירמידת המזומנים חייבת להיות מלאה בכל יעדי התזרים לשלוש השנים הבאות.

•במקרים בהם אין קצבאות והתזרים המתוכנן החודשי מבוסס רק על הון, פירמידת המזומנים חייבת להיות מלאה לחמש שנים לפחות של שווי תזרים המזומנים.

דוגמא: שווי הקצבאות והפנסיה הוא 9,000 ₪. תזרים המזומנים המתוכנן הוא 15,000 ₪.  ההון הפנוי הוא 1,200,000 ₪ (קופות-גמל, קרנות, הון נחסך ). פירמידת המזומנים צריכה להבטיח סכום של לפחות 216,000 ₪  

אימוץ מדיניות הפירמידות תמנע קבלת החלטות בלחץ ומכירת נכסים בפחות מערכם הריאלי. דוגמה היסטורית לכך היא התאוששות השווקים לאחר המשבר בשנת 2008 שהייתה יחסית מהירה. יעודה של הפירמידות הוא לוודא שתהיה לפורש היכולת לקבל החלטות פיננסיות שקולות ולא תחת לחץ.


אסטרטגיה פירמידות: טווחים ומדיניות ניהול

הראשונה’ לטווח קצר: מזומנים: הבטחת מזומנים ברמת נזילות גבוהה, קלה ובטוחה, נקייה מכל מס בכפוף לקריטריונים שנקבעו לעיל.

שנייה, לטווח עד 10 שנים: הפירמידה השנייה תהיה חייבת להיות מלאה בתזרים המזומנים לטווחים בינוניים ועד לפחות ל- 10 שנים קדימה. מתוך מלאי זה ניתן לקחת, בסיכון מחושב ומנוהל, כדי להפוך כחלק מהון הצומח.

שלישית, יתרת המזומנים הפנויים להשקעה: זאת פירמידת הצמיחה של הכספים הפנויים "חיל רגלים" פיננסי שתפקידו לקחת סיכונים מחושבים ובגמישות מחשבתית להפיק תשואה גבוהה מהמצופה לאורך טווח. כל זאת כדי להגדיל את צמיחת ההון והגדלת המשאבים הכספיים בעתיד. 


טקטיקת שלושת הפירמידות:

בהכלת מדיניות ניהול בפירמידה הראשונה, אין לבצע כל שינוי אסטרטגי או טקטי. זאת הבאר שבמצבים קיצוניים תאפשר שאיבת מזומנים לצורך קבלת החלטות רציונאליות וחכמות. בכל הקשור לשתי הפירמידות האחרות, שינויים טקטיים בתוכן כדוגמת שינוי בהקצאת הנכסים, החלפת חברות המספקות תשלומי דיבידנדים עדיפים, שינויים במח"מ (משך תקופת אג"ח) וכיו"ב, יובילו את הפירמידות לצמיחת הון מרשימה שתעמוד לרשות הפורש בשנים הבאות. 
 
  
גמישות "ריבית נאכלת":

אסטרטגיה: "הריבית הנאכלת" הממוצעת אותה נדרשים למשוך מההון הפנוי היא  3.5% לשנה. בתנאים של אי-וודאות והעדר ריבית מובטחת, תהינה שנים בהן התשואות תהיינה מתחת ליעד של   "הריבית הנאכלת" ולעומתן שנים שבהן הרווחים יהיו מעל 3.5%. נחוצה גמישות ונכונות לקבל זאת, אך לאורך טווח יימצא ההון מעל "ריבית הנאכלת". יכולת הפנמה כזו וראייה לא נקודתית אלא רוחבית תבסס את האסטרטגיה - ומכאן גם היכולת להגשמת היעדים. את תשואת הריבית יש לראות מכלל הנכסים: גם מכאלו המבטיחים תשואה, שבעזרתם תהיה הקרנה חיובית על תשואת הסכומים כולם  ועל סך הריבית שהושגה לתיק. תיק השקעות המכיל מניות המשלמות דיבידנד כהכנסה קבועה יכול להתאים לכאלה שמסגלים לעצמם אסטרטגיה לא רק כלכלית אלא מנטלית, של סבלנות ואורך-רוח. אסטרטגיה כזו תספק גמישות בנזילות הסכומים ומאידך תציע פוטנציאל צמיחה אמיתי. 

הטקטיקה להשגת יעד "ריבית נאכלת" כרוכה בהכנת תכנית הכוללת איזון בין סיכון מנוהל עם הצורך בביטחון = נכסים הפטורים מכל מס. יש לדחות ככל האפשר את השימוש באלה, שכן על כל רווח הפטור ממס יפעל אפקט הריבית דריבית לאורך טווח, שתהייה משמעותית להגדלת ההון. בשיקולי החלטה בין תיק ההשקעות לקופת גמל פטורה ממס, תהייה עדיפות להקמת תזרים המזומנים מתיק ההשקעות וניצול הפטור ממס בקופת הגמל, דרך הקצאת נכסים להשגת תשואות גבוהות שכך יהפכו לרווחים פטורים מכל מס. 


נאמנות לדרך:

אסטרטגיה: "ספקולנט רציונאלי". לכאורה נדמה שאין קשר ביניהם: ספקולנט הוא מהמר ואינו רציונאלי. אז כיצד יכול להתקיים ספקולנט רציונאלי? מרבית המשקיעים בשוק ההון עומדים בתנאי הגדרה, זו גם אם אינם מודעים לכך... כאשר השוק עולה הם מגלים חשיבה רציונאלית וקונים. כאשר השוק יורד הם הופכים לספקולנטים ומוכרים. אם רוצים לעמוד ביעדים ואם בוצעה עבודת הכנה נכונה בהקצאת חלוקת הנכסים, חייבים להישאר נאמנים לדרך ולאסטרטגיה שנקבעה. מי שרודף אחר מגמה היא תדרוס אותו לבסוף.

טקטיקה: בתיאוריה הכל נראה נכון, אך בפרקטיקה יהיו תקופות מגוונות. כדאי לזכור את מבחן "הלב החכם". כן, דווקא הלב. זה שיכול לגרום להתנהל או כספקולנט רציונאלי או כמשקיע חכם. אם בחר הפורש לעצמו מנהל לאסטרטגיה, שלא יכפה עליו שינויים ויסמכו על מקצועיותו. טקטית זה יהיה נכון, לשאול, לבדוק לוודא אבל הפורש חייב להישאר נאמן לדרך שבחר. ניהול תחת לחץ ותזזית אינו מוביל לשום תוצאה!.


סיכום:

סטודנט למנהל עסקים פגש פעם את המשקיע האגדתי האמריקאי וורן באפט ושאל אותו אם הוא יכול להצליח כמוהו ולהכיר את כל החברות הנסחרות בשוק ההון.
מר באפט ענה: "לבטח, ידידי: אתה יכול אפילו להיות מוצלח יותר ממני!"
"באמת?" שאל הסטודנט. "מהיכן להתחיל?"
"תתחיל מ-"א',". אמר לו באפט.
"מה?" תמה הסטודנט: "זה ייקח לי הרבה זמן. אין קיצורי דרך?"
"אני לא מכיר קיצורי דרך" ענה לו ווארן באפט.
אסטרטגיות נועדו לשרת השגת מטרות. הטקטיקה יכולה לשרת את האסטרטגיה, אך הדרך חייבת להישמר. אל תהיו "ספקולנטים רציונליים". היו משקיעים.
 
 
ולעניין המדליה האולימפית: רום, בני השאפתן בדרך אליה... הוא בחר באסטרטגיה המתאימה  ומתאמן בהתאם לטקטיקות המומלצות. יום אחד הוא יביא את המדליה הנכספת.
בהצלחה,

רן חובב – מומחה למיסוי ולפרישה ©
המקצוע שלי הוא הטוב ביותר בעולם.
בזכותה של אשתי אני מה שאני.
 
הדוגמאות והנתונים במאמר הינם אינפורמטיביים בלבד, ייתכן שהכותב מחזיק בפוזיציות לונג או שורט על המניות המוזכרות ואחרות, ייתכן שהמידע חלקו רובו כולו מוטעה ,שגוי, אינו שלם, וייתכן כי מסתמך על מקורות לא אמינים ויש לקחת אותו בערבון מוגבל. הנתונים הינם למועד כתיבת המאמר. המידע כולל הערכות ואומדנים שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים/בלתי מעודכנים. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. וכן אין לראות בו כהמלצה לקנות ו/או למכור את ני"ע המוזכרים בו ו/או ני"ע אחרים. המידע המוצג הוא לידיעה בלבד. ולא מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב לא אחראי לכל נזק. אובדן. הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא. לרבות ישיר ו/או עקיף. שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה. כולו או חלקו. ככל שייגרמו. ולאמת חייב כי שימוש במידע הכלול במסמך זה עשוי ליצור רווחים בידי העושה בו שימוש. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית
 
קרדיט תמונות:
Stuart Miles
 
חזרה לרשימת מאמרים

האתר עוצב ונבנה ע"י חברת קומסטאר פיתוח מערכות © כל הזכויות שמורות