הרשם לניוזלטר
רוצה לקבל עדכונים בנושא הפרישה?
הרשם עכשיו וקבל את עידכוני החקיקה למייל שלך
שם מלא:
כתובת דוא"ל:
שלח
072-222-3335
שם מלא
טלפון
דוא"ל
חזרו אליי
כל המידע בפרישה ובמעבר קריירה
מאמרים
facebook
blog
(ללא נושא)
יום רביעי 16 אוקטובר 2019
כספי פיצויים ההרצאה המלאה
יום ראשון 24 נובמבר 2013
contact
יש לך שאלה? מלא פרטיך!
שם מלא
טלפון
דוא"ל
שאלתך
חזרו אליי
סכנה העלאת גיל הפרישה
אם נדמה לכם שמישהו דואג שתעבדו ותרוויחו יותר, אל דאגה זו לא הכוונה. מהו גיל פרישה? מהם הסיכונים בהעלאת גיל הפרישה? האם העלאת גיל הפרישה היא גזירה בלתי נמנעת? מדוע מהלכים עלינו אימים ומספרים על משברים, למי זה טוב? ובעיקר, האם אפשר אחרת? גיל פרישה: גרמניה הפכה למדינה הראשונה בעולם לאמץ תכנית זקנה 1889, על ידי הקנצלר של גרמניה, אוטופון ביסמרק. הרעיון ביסודו סוציאלי ערבות חברתית. המיתוס שגרמניה אמצה את גיל 65 כגיל הפרישה, נובע מכך שגיל 65 היה באותה תקופה גילו של ביסמארק, למעשה גרמניה קבעה בהתחלה את גיל הפרישה לגיל 70, לאחר 27 שנים בשנת 1916 גיל הפרישה ירד ל- 65.
הדפס מאמר

סכנת העלאת גיל הפרישהאם נדמה לכם שמישהו דואג שתעבדו ותרוויחו יותר, אל דאגה זו לא הכוונה. מהו גיל פרישה? מהם הסיכונים בהעלאת גיל הפרישה? האם העלאת גיל הפרישה היא גזירה בלתי נמנעת? מדוע מהלכים עלינו אימים ומספרים על משברים, למי זה טוב? ובעיקר, האם אפשר אחרת?

גיל פרישה:
גרמניה הפכה למדינה הראשונה בעולם לאמץ תכנית זקנה 1889, על ידי הקנצלר של גרמניה, אוטופון ביסמרק. הרעיון ביסודו סוציאלי ערבות חברתית. המיתוס שגרמניה אמצה את גיל 65 כגיל הפרישה, נובע מכך שגיל 65 היה באותה תקופה גילו של ביסמארק, למעשה גרמניה קבעה בהתחלה את גיל הפרישה לגיל 70, לאחר 27 שנים בשנת 1916 גיל הפרישה ירד ל- 65. 

ארצות הברית 1935 קבעה את גיל הפרישה ל- 65, לא מתוך השראה אירופאית, השיקולים היו פרגמטיים, הצערת שוק העבודה, ומחקרים שהראו כי תפוקת העובד פוחתת מגיל 65.

העלאת גיל הפרישה, פתרון זמין, כקוסם השולף ארנב מכובעו, כביכול משדר: "שמעו חברים אתם חיים יותר אז למה שלא תעבדו יותר? האמת שהעלאת גיל הפרישה המשמעות דחיית תשלומים של  הקופות הפנסיוניות והביטוח הלאומי, העלאה של הגיל גוררת את ציבור החוסכים לשלם יותר ולקבל פחות, כאשר דוחים בשנה מדובר בדחיית מועד התשלום אך זה עוד שנה שבה נידרש לשלם לקופות הפנסיה ולביטוח לאומי.

סיכונים בהעלאת גיל הפרישה?:
  1. חיים יותר בריאים פחות, הארכת תוחלת החיים אינה קשורה כל קשר לאיכות החיים, וזה אומר כי רבים מאתנו יפרשו לפני הגיל המזכה לפנסיה ויאלצו לאכול את חסכונותיהם עד ליום שבו יזכו לקבל פנסיה.
     
  2. בגיל 40+ הסיכוי שלך למצוא מקום עבודה קלוש, מנקודת מבט המעסיקים זול יותר להעסיק עובדים צעירים, ולכן נהיה עדים לגלי פיטורים, כאשר מוציאים אותך ממעגל העבודה הסיכוי שלך לחזור לעבוד ולהתפרנס הוא קלוש, העלאת גיל הפרישה רק תחמיר את המצב, ההישרדות בתקופת המעבר הופכת קשה יותר, לא רק מרכיבים כלכליים אלא גם נפשיים כל אלה יחד יכולים לייצר מציאות חברתית הרת אסון.
     
  3. אפליה: אחד הוא עורך דין האחר פועל בניין, יותר קל להרים נייר עד לגיל 72 מאשר בלוק של בניין, הפרדוקס שהמדינה היא זו שמעודדת את האזרחים למקצועות מסורתיים חקלאות בניין זה פשוט לא יעלה על הדעת שמי שעבד עבודות פיזיות, לא יזכה לפרוש מעבודתו.
     
  4. תוחלת חיים: זו אינה סטטיסטיקה אלא מדע, בעלי מקצועות שתוחלת החיים שלהם נמוכה מול מקצועות אחרים, אלו מרביתם עובדים במקצועות פיזיים וממעמד סוציו אקונומי נמוך (למעט מקצועות בהם יש סיכון מוכח במקצוע), ולכן כאשר תוחלת החיים של העובדים העניים נמוכה יותר והם נפטרים מוקדם יותר מהעובדים העשירים, העלאת גיל הפרישה בעבורם היא גזירה, משמעותה פטירה בטרם זכית לפרוש מעבודתך. עבדות נרצעת לכל ימי חייהם.
     
  5. פרישה מוקדמת: מרבית הפירמות מעודדות את העובדים בתוכניות פרישה מוקדמות זאת כדי להצעיר את המערכת, העלאת גיל הפרישה תגרום לכך שתוכניות הפרישה יתאחרו, הדור הצעיר יחסם ולא יוכל להתקדם ולהרוויח יותר, גם מי שרצה לפרוש מוקדם יותר יאחר את תאריך פרישתו.
מהם היתרונות להעלאת גיל הפרישה:
אין לחוסכים. יש ועוד איך יש לקופות המשלמות, לביטוח לאומי אלו המרוויחים הגדולים, העלאת גיל הפרישה בעצם אומרת כי הזמן שעלינו להפקיד לקופות ולשלם מיסי ביטוח לאומי ארוך יותר, מאידך היא תקטין את התקופה שאנו מקבלים.

מה עושים?:
מי שנולד היום יחיה עד לגיל 115 הרי אין לזה סוף, הפתרון מצוי בשינוי אופי המחשבה. תארו לכם אדם שמנסה לקטוף פרי מהעץ ובידו מקל, כל עוד המרחק מהתפוח כגודל המקל יוכל האיש לקטוף פרי, מה קורה במצב בו גודל המקל אינו מספיק, כמה כבר אפשר להאריך את המקל? יש מקום למחשבה שונה ויצירתית יותר, הפתרון הוא בשינוי אופי מודל ההשקעות של קרנות הפנסיה, יותר השקעות ריאליות יצרניות כדוגמת מפעלי התפלה, אנרגיה סולרית, רכבת קלה, אלו בדיוק סוג ההשקעות שנדרשות בקופות הפנסיוניות כדי להבטיח את עתיד החוסכים, זה גם יפחית  את התערבות הממשלה בתמהיל ההשקעות כפי שמציע הפתרון הצ'יליאני.

חופש בחירה: נותנים לעובדים זכות בחירה, מקבעים את גיל הפרישה כפי שהוא היום, אך נותנים לקרנות ולקופות אפשרות לתשלום קצבה כבר החל מגיל 55, כמובן שמי שיחליט כי הוא מקדים את פרישתו יקבל קצבה נמוכה יותר, ישנם אזרחים כי צברו או קבלו הון פיננסי בנוסף לחסכונות הפנסיוניים והיו שמחים להקדים את פרישתם, הדבר יגרום להצערת המערכת ופינוי מקומות עבודה לדור הצעיר.

גיוס כספים בצורת מלוות דיבידנדים של הממשלה מהציבור:
במקום לגייס כספים בחו"ל או להציע פרויקטים של תשתיות גדולות לחברות זרות יש להציע זאת לציבור כהשקעה פנסיונית לכל דבר, פרויקט כמו מפעלי התפלה ניתן לפתוח אותו להשקעה ציבורית מי שירכוש חלקו בפרויקט יזכה לקבל דיבידנדים בעתיד אלו ישמשו אותו כהכנסה בתקופת הפנסיה. אחזקה בפרויקטים אלו יהיה ניתן למכור ולהוריש.

"הציבור מטומטם ולכן הציבור משלם"                                                   
תגידו לא להעלאת גיל הפרישה!!!

העלאת גיל פרישה - הרצאה



רן חובב
מומחה למיסוי ופרישה.

חזרה לרשימת מאמרים

האתר עוצב ונבנה ע"י חברת קומסטאר פיתוח מערכות © כל הזכויות שמורות