HOVAVLETTERS 2.2014
You have to hold precious metals. Especially Silver
Gold & Silver report
יעוץ פרישה / סקירות כלכליות
בעולם העסקים מקובל כי המשקיעים נחלקים למספר קטגוריות שונות: ישנם כאלה המחפשים תוצאות ומיד. ישנם אלה שסוחרים בשיטות שונות, כמו בעזרת ניתוח טכני ("אלגוטריידינג": מסחר בבורסה מבוסס תוכנת מחשב, אשר שולחת פקודות מסחר שנוצרות באמצעות אלגוריתם ממוחשב. אלגוריתם זה יוזם הוראות קנייה ומכירה בהתבסס על פרמטרים של תזמון, מחיר, סחירות ועוד. הוראות אלה מועברות לביצוע ללא הפעלת שיקול דעת נוסף או התערבות אדם.).
לעומתם, נשארתי - ואשאר נאמן - לדרכי, שבה אני מאמין. דרך של מי שעסקו בניהול סיכונים וכספים: מחקר ערכי! דרך זו היא שמובילה אותי כבר שנים ארוכות. היא זו שגרמה לי להזהיר את המשקיעים בשנת 2000 ובשנת 2007 לפני התרחשות המפולת בשווקים. אני מאמין כי אין תחליף ללמידה מעמיקה, להבנתם של הנתונים ולהסקת מסקנות.
סקירת שווקים: The Market: Turbulence, with UP trend
אחת לכמה חודשים אני טס לאילת כדי להרצות בסמינריון של הכנה לפרישה. באחת מטיסותיי נקלע המטוס ל"חיתחות" (Turbulence): קפיצות חזקות למדי. אודה על האמת: תחושה קצת לא נעימה. אז בקע מהרמקול קולו של "המבוגר האחראי" - הקברניט. הוא הרגיע ואמר: "גבירותי ורבותי, נוסעים יקרים: מדובר באוויר בלתי יציב במקצת.בעוד דקות מספר נגיע בשלום לאילת". כך גם מצב השווקים: כרגע מדובר ב"כיסי אוויר" והשוק צפוי להמשיך ולעלות. נא לא לשגות באשליות: מדובר באחת העליות המסוכנות ביותר, שכן היא מבוססת על כלכלה פיננסית ויצירת מציאות כלכלית מדומה. כרגע אין לכך חשיבות למי שמבקש את השורה התחתונה: השווקים ימשיכו במסע העלייה.
הנתונים האחרונים שהתפרסמו העידו כי הכלכלות צומחות בעצם, אך בקצב איטי מהמצופה. התהליך נוטע תקווה במשקיעים כי הבנקים המרכזיים ימשיכו בתוכניות הרכישה האגרסיביות ואף יגבירו אותן. התרחיש שבו הבנק המרכזי של ארצות הברית יחזור בו ממיתון תכניות הרכישה (מ- 85 מיליארד דולר לכ- 65 מיליארד דולר) ויחליט לחזור לרמה הראשונית- ואף מעבר לכך - הוא תרחיש ריאלי בהחלט, בהתחשב בנתונים הכלכליים שפורסמו בארה"ב. סין והמדינות המתפתחות האחרות ספקו נתונים חלשים וקיימים חששות מהעלאת ריבית, אך בעידן שבו התערבות של הבנקים היא כה אגרסיבית ועדיין יש להם עוד אפשרויות הרחבה רבות, כל ניתוח כלכלי טהור אינו ישים. יש לצפות שהשווקים ימשיכו לטפס.
מאחר ובשווקים אין הרבה מה לחדש, בעידן הכימותרפיה הפיננסית: הם צפויים להמשיך ולטפס מעלה, הרי. את עיקר המאמר אקדיש לקורה בעולם הפיננסי סביב המתכות היקרות – הזהב ובעיקר הכסף.
המאמר הזה הינו מיוחד במינו. אני מקווה כי תקראו אותו, תגזרו ותשמרו עד לשנת 2020. התרחיש המתואר בו, אודות המתכות הלבנות יתממש – ותוכלו לבדוק את התממשות תחזיותיי!
RH Gold / Silver Report
שנת 2013 הייתה אחת השנים הקשות ביותר למשקיעים במתכות. מתכות יקרות הן בעלות ערך מאחר וניתן לאחסן אותן כערך (כספי) בנוסף ליישומים התעשייתיים שלהן. אזרחי העולם חונכו לחשוב בשנים האחרונות כי ערכן של המתכות היקרות נמדד בתכשיטים, ביצירות אמנות וכו'. במגמה מכוונת מראש הרחיקו את האזרחים מהרעיון כי המתכות היקרות הן כסף עובר לסוחר (כפי שהיו בעבר, במשך מאות שנים). המחשבה והאסטרטגיה העומדת מאחור היא ברורה ושקופה: אם אזרחי העולם יאמינו שהדולר הוא נכס בעל ערך, יקום לו האימפריאליזם הפיננסי הראשון. חשבו על כך: כדי שארצות הברית של אמריקה תקנה חבית נפט היא בסך הכול צריכה להדפיס עוד שטר של 100 דולר. נסו לשער מה היה קורה אם בעבור כל חבית נפט הם היו צריכים לשלם במתכות? הרי מתכות לא ניתן להדפיס (גם לא במדפסות תלת ממדיות!...).
המשקיעים חייבים לצפות את מחירי המתכות לטווח הארוך ולהימנע מהסקת מסקנות בטווח הקצר. העובדה ההיסטורית היא שהמתכות היקרות שמרו על כוח הקניה הריאלי הרבה יותר מכל מטבע אחר. זאת בגלל שהמטבעות כפופים להתערבות הבנקים המרכזיים. הבנקים המרכזיים הם האחראים על כמות החוב דרך מכירה של אגרות חוב ובכך יש להם השפעה מדהימה על כוח הקנייה של המטבעות. השפעה זו מושגת על ידי שליטה בלתי מוגבלת בעצם בסיס הכסף (כמות הכסף בערכים שוטפים במשק) ועל ידי שליטה מוחלטת על מחירי הריבית לטווח קצר. בנקים מרכזיים יכולים להנפיק כסף ולנפח - על ידי נקיטת צעדים אגרסיביים - את הגדלת היצע הכסף. על כן ערך המטבעות הוא במידה רבה פונקציה של פוליטיקה, פסיכולוגיה ופרשנויות של נתונים סטטיסטיים.
באותה מערכת טיעונים ניתן להשתמש על הזהב. גם הזהב הוא נכס שערכו מונע, בין היתר, על ידי פסיכולוגיה המונית. ההבדל הגדול בינו ובין שטר-כסף הוא שהזהב לא נוצר כפי ששטר נוצר. זהב יש להוציא מהאדמה, בהדפסת שטר מדפיסים חוב.מה קל יותר? זה נראה ברור, כי לחיצה על כפתור ה-Enter קלה הרבה יותר. אחת התוצאות מכך היא שככל שיש יותר ביטחון במשטר השטרות (החוב), הביקוש לאחסון וערך הזהב הולך ויורד. לעומת הזהב, הכסף, הפלטינה והפלדיום הם שונים. הביקוש שלהם מונע גם ממניעים תעשייתיים. כסף Silver שימש את האנושות עוד משחר ההיסטוריה. הוא מוזכר בספר התנ"ך (בראשית כג:16: "וַיִּשְׁמַע אַבְרָהָם אֶל עֶפְרוֹן, וַיִּשְׁקֹל אַבְרָהָם לְעֶפְרֹן אֶת הַכֶּסֶף אֲשֶׁר דִּבֶּר בְּאָזְנֵי בְנֵי חֵת, אַרְבַּע מֵאוֹת שֶׁקֶל כֶּסֶף עֹבֵר לַסֹּחֵר". כבר לפני השימוש התעשייתי הייתה המתכת ככסף עובר לסוחר. עד לפני כ- 50 שנה הכסף היה מרכיב במטבעות המתכת האמריקאיות.
מדוע בכלל לקנות מתכות יקרות?
החלטה לרכוש מתכות יקרות נובעת, בין היתר, מהרצון לפיזור. מהו פיזור? כאשר מנהלים השקעות ומפזרים בין נכסי סיכון - כמו מניות לבין נכסים מסוכנים פחות - כמו אג"ח, אין זה באמת פיזור. להמחשה הנה כמה נתונים ועובדות: משנת 1968 ועד לשנת 1980 הזהב "היכה" את מדדי מהמניות ואת שוק הנדל"ן. משנת 1980 ועד 1999 אגרות חוב, מניות ונדל"ן היו השקעה עדיפה על פני הזהב. משנת 1999 ועד היום הזהב הוא השקעה טובה יותר ממניות, אג"ח ונדל"ן. מי שילמד את הנתונים הללו, ינתח ויבין את הסיבות לכל תקופה יוכל לצאת ברווח גדול בניהול השקעותיו. משנת 1968 ועד היום נתן מדד ה"דאו-ג'ונס" 6%. מדד הזהב, לעומת זאת, נתן 8%.
למשקיעים, באופן טבעי, יש רצון (מוצדק) להיות פעילים בתיק ההשקעות שלהם. הם גם מעדיפים שלא לראות את הדברים בשחור ולבן. נקודת פתיחה טובה תהא בלשאול את השאלה: "האם זה זמן טוב להשקיע במניות, נדל"ן, אג"ח או מתכות יקרות?
"גם אם המשקיע מחזיק בנכסים בשתי הקטיגוריות, האם זה הזמן הנכון להגדיל חשיפה למתכות היקרות? בשנת 1970 היה "שוק שורי" שהתאפיין בעלייה חזקה מאוד בשווקים, אך במקביל נרשמה מגמה שלילית וחלה ירידה במחזורים ובהיקפי המסחר בזהב. ירידה זו הייתה גדולה בהרבה יותר מזו שמתרחשת בשנתיים האחרונות. הסיבה העיקרית להערכה כי המתכות היקרות הן השקעה מחויבת מציאות היום, מבוססת בעיקרה על הערכות שווי של שוק אגרות החוב העולמי. ברור כי תשואות אגרות החוב, במצב הכלכלי המתאפיין בכלכלות הגדולות, היו צריכים לעמוד על 4% - 6%. תשואות אגרות החוב נמוכות באופן מלאכותי והשוק אינו מתמחר את הסיכון בגלל תכניות הרכישה הרחבות. כלומר לכאורה: אם לשפוט את הסיכון בהתאם לתשואות אגרות החוב, יש מצב של "כלכלת גן עדן". כל מי שעיניו בראשו מבין שזה ממש לא כך - והנה עוד סיבה חזקה להחזקה של מתכת יקרה!
כדאי גם לשים לב לנתון הבא: למרות ההצהרות של מר ברננקי (הנגיד הקודם של ה- Federal Reserve) כי הוא אינו מתעסק בזהב ככסף (אז למה הוא נאבק על כל אונקיה במחסנים?), הרי בשנת 2011, כאשר מחיר הזהב נגע בשיא - בנקודה זו ערך הזהב בשווי עלה על גודלו של בסיס הכסף. נכון לכתיבת שורות אלה ערך הזהב הוא רק 25% מערך בסיס הכסף של ארצות הברית וכאילו צועק "תקנו אותי"... בנקודה הזו קיים אינטרס חזק מאוד של הבנק המרכזי לתמוך ולגרום לעלייתו של מחיר הזהב. זאת נקודת קנייה טובה הרבה יותר מאשר בשנת 1971 או בשנת 1999.
כסף, פלטינה, פלדיום -"המתכות הלבנות":
מי שמכיר אותי יודע: שאני Silver Man ומאמין כי לא תהיה השקעה שתניב תשואה למשקיע כפי שמציעה המתכת הכסופה. הביקוש התעשייתי נמצא בעלייה מתמדת והכמות שיש לכדור הארץ להציע הולכת ופוחתת.
לפני כשבוע קראתי בפרסומי נאס"א כי הם מתכוונים להתחיל לחפש מתכות בחלל, שם יש זהב, פלדיום, יהלומים, בשפע. מחיר הפקתם בחלל יהיה פי עשר מערכם בכדור הארץ. אך מה שלא מצאו בחלל זה כסף! אם קובעים מחירים לפי השימוש התעשייתי יש לשים לב לנתון המדהים: מתכות הפלטינה והפלדיום צריכות להיסחר מעל מחיר הזהב באופן משמעותי ואילו הכסף - כן, הכסף - צריך להיסחר במחיר גבוה מכולם! גם מעל מחירו של הזהב היום. להערכתי, נחוצה קצת סבלנות. זה בדרך!!.
העובדות פשוטות: המתכות הלבנות נצרכות בתעשייה הרבה יותר מזהב. על כל 16 אונקיות זהב (אונקיית טרוי = 31.1 גרם) מופק, ניתן להפיק גרם אחד של פלטינה ופלדיום. הכסף הופך נדיר יותר ויותר לכרייה, מה גם שלא ניתן למחזרו במחירים תעשייתיים סבירים. לכן - רק על סמך נתונים אלה - מלבד הביקוש התעשייתי והביקוש המונטארי בלבד(בנקים מרכזיים, חסכונות פיזיים, אכסון עושר) המחיר של פלטינה ופלדיום חייב להיות פי שלושה ממחיר הזהב היום. יש צורך ודרישה לייצור כסף פי 9 מייצור הזהב. לכן היחס בין מחיר הזהב חייב להיות לא כפי שהוא כיום - 1/65 אלא 1/18 כלומר 72$..
מחירי יעד:
הזהב יכול להגיע גם למחיר של 1,000 $ לאונקיה. הכסף, לעומת זאת, נמצא עם תמיכה חזקה ברמות מחיר 18.5$ - 20$. אתפלא מאוד אם ייסחר ברמת מחירים נמוכה מזו בטווח הקצר. בטווחים הבינוניים והארוכים יותר, כדי שערך הזהב במחסנים יגיע לערך בסיס הכסף בארצות הברית מחיר אונקיית הזהב יהא 13,000$, מבלי לקחת בחשבון את השיקולים התעשייתיים. פלדיום ופלטינה יהיו בשווי 40,000$ והכסף 720$. יהיו מי שיקראו את השורות האלה ויאמרו כי המחירים מופרכים אך בעצם הם שמרניים מאוד.
הנה הסיבות לכך:
-
בסיס הכסף גדל בכל שנה בגלל ההרחבות המוניטריות בכ- 800 מיליארד דולר
-
בעבר, בשל מצבים כלכלים דומים, שווי הזהב עלה על 25% מבסיס הכסף ואף יותר.
-
בשנת 1930 ובשנת 1980 הגיע מחיר הזהב לשיא. זאת לפני שמדינות המזרח – הודו, סין והאזרחים שלהן יכלו לרכוש זהב. ביקושים מצד תושבים במדינות אלה ידחפו את המחיר לרמה גבוהה הרבה יותר.
-
עלייה מתמדת של ביקושים למתכות היקרות, בעיקר הזהב והכסף בהודו ובסין. צריכת הזהב של סין זינקה ב- 50%. הסינים בדרכם לעקוף את ההודים בצריכה אגרסיבית הולכת וגוברת.
-
מחירי הריבית ימשיכו להיות קרובים לאפס בשל לחץ והתערבות אגרסיבית של הבנקים המרכזיים. דבר זה מביא לציפיות הולכות וגוברות לאינפלציה ותומך במחירי המתכות היקרות. השימוש במטבע הווירטואלי - ה"ביטקויין"- יוצר חששות אצל המשקיעים ומתחיל להראות כבועה פיננסית. הזהב והכסף הם חוף המבטחים האמיתי.
כל אלה מבלי לקחת בחשבון את הביקוש התעשייתי: הכסף יהיה הנהנה העיקרי ממנו. הדרישה לכסף תעשייתי גדולה בהרבה מאשר לזהב. הכסף זכה לכינוי "Poor Man’s Gold". קצב המכירות של מטבעות כסף גדול פי 5 מקצב מכירות מטבעות זהב.
איך להשקיע במתכות?
הנכם מופנים למכתב למשקיעים מיום 4.10.2012. כותרת המאמר:Be your own Central Bank המאמר סקר את הצורך של המשקיעים לגדר ולגוון השקעות כגון מניות, אג"ח, סחורות, מטבעות. גיוון פירושו אחזקה של כמה נכסים מחוץ למערכת הפיננסית והבנקאית. כן, גם אם זה נשמע מוזר או פראנואידי. זוכרים את קפריסין?... האזרחים לא יכלו לממש את הנכסים הפיננסים שלהם. גם האמריקאים כמעט ולא יכלו ב-2001 וב-2008. החזקה פיזית של המתכות היא גידור לנכסים פיננסים. ישנן כמה דרכים להשקעה במתכות היקרות. האחת היא דרך תעודות הסל, כמו SLV, GLD שהן חלק מעשרות תעודות קיימות. האחרת היא לרכוש ולאחסן את המתכות פיזית. כל אחד בדרך שנראית לו.
ה"ג'וקר" של המתכות הלבנות: Silver: כמה סיבות מדוע הכסף הוא ההשקעה הטובה ביותר:
-
אונקיה אחת של זהב יקרה כיום פי 61.5 מאונקיה של כסף. עם זאת, עתודות הכסף = כמות הכסף במכרות, מצביעות על יחס של 1:11. מכאן המחיר של הכסף צריך להיות 120$.
-
נכן לשנת 2012, ייצור הזהב בעולם עמד על 2,700 טון. הכסף 24,400 טון - כלומר יחס של 1:9. מכאן שמחיר האונקיה צריך להיות 137$
-
מכמות הזהב שנכרה, רק 400 טון מבוקש על יד התעשייה. בכסף יותר ממחצית הביקוש הינו תעשייתי, שרק הולך וגובר. כמויות זעירות של כסף נמצאות כמעט בכל מכשיר אלקטרוני מודרני, כולל טלפונים ולוחות Tablet. יתר על כן, הכסף הוא מרכיב חיוני בתאים פוטו-אלקטריים המשמשים בפנלים סולאריים. כמות המתכת המוכנסת להתקנים אלה היא בדרך כלל קטנה, כך שגם בעליית מחירים חדה ימשיכו וישתמשו במתכת הכסף בייצורם.
-
חברות כרייה אינם מרוויחות במחיר הכסף הנוכחי. חברות כמו "אמריקן סילבר" PAAS וחברת משאבי הכסף SSRI סבלו מהפסדים בשנתיים האחרונות. אם לא יחול שינוי של לפחות 50% בערכו של הכסף, החברות האלה תפסקנה לכרות את המתכת. בגלל נחיצות הכסף לתעשייה המחיר רגיש מאוד להיצע.
-
"זהב לעניים": כל אדם רוצה להחזיק במשהו שלם ולא בחלקים. בעוד שרק מעטים יכולים לרכוש אונקיה של זהב, הרבה יותר יכולים לרכוש אונקיית כסף. הנהירה לכסף תהיה גם על בסיס פסיכולוגי: הרצון להחזיק בשלם.
-
מחיר הכסף הנוכחי מהווה שפל גם במונחי השוואה לרמות המחיר של הזהב. היום, מעל השיא שלו בשנת 2011, הכסף השלים ירידה של מעל 50% ואילו הזהב רק 35%. זה רק עניין של זמן עד שהכסף ידביק את הפער.
-
היסטוריה: זו מעידה כי הממשלות ביקשו לשים את ידם על הזהב של הציבור. אחת הסיבות לכך שציבור המשקיעים יעדיף את רכישת הכסף היא כי בשנת 1934 החליט הנשיא רוזוולט כי אסור לאמריקאים להיות בעלי מטילי זהב. חקיקה זו לא הוסרה ולא שונתה עד לשנת 1974. דוגמא אקטואלית נוספת שניתן לצינה היא הודו, שם הגדילו את המכס על יבוא זהב. זה הביא לנהירה מידית של משקיעים לכסף.
שלכם,
רן חובב
המקצוע שלי הוא הטוב ביותר בעולם
רן חובב - מומחה למיסוי ולפרישה ©
הכותב הוא בעל רישיון בייעוץ מס רישיון פנסיוני ורישיון בניהול תיקי השקעות. הנתונים הינם למועד כתיבת המאמר. המידע כולל הערכות ואומדנים שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים/בלתי מעודכנים. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא, וכן אין לראות בו כהמלצה לקנות ו/או למכור את ני"ע המוזכרים בו ו/או ני"ע אחרים. המידע המוצג הוא לידיעה בלבד, ולא מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב לא אחראי לכל נזק, אובדן, הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא, לרבות ישיר ו/או עקיף, שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה, כולו או חלקו, ככל שייגרמו, ולא מתחייב כי שימוש במידע הכלול במסמך זה עשוי ליצור רווחים בידי העושה בו שימוש. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
קרדיטים:
Stuart Miles
renjith krishnan
Pixomar
anankkml
aypong
Vichaya Kiatying-Angsulee
patrisyu
http://www.freedigitalphotos.net