שעור שהעברתי לבני
מנהלים כספים לקראת / בעת פרישה: השקעות ערך
כיצד מעריכים שוויי הוגן?
כבר כתבתי בעבר על מערכת היחסים שלי עם בני, הספורטאי המצטיין רום. במסגרת ההרגלים המשפחתיים שלנו אני נוהג לצאת, מדי ערב, לריצה עם הילד. אני, הבוגר, מדדה בקושי והוא, הנער, מרחף בקלילות לידי. תוך כדי ריצה מתפתחות שיחות. על אחת מהשיחות האלה ברצוני לספר לכם, קוראי.
רום התחיל ושאל: "אמור לי, אבא: מה עושה אדם לאיש מצליח?"
עניתי: " אינני יודע להגדיר במדויק, אך ראשית איש כזה צריך חשוב ולתפוס את עצמו כאדם מצליח."
הוספתי ואמרתי: "אדם כזה חייב להיות מהמתמידים, מהמעמיקים, מאלה שאינם חוששים מטעויות, שמוכנים ללמוד מטעויותיהם, להבין ולאגור כוחות כדי להמשיך אל עבר היעדים שהגדירו לעצמם."
תוך שאני מתנשף מהריצה חייכתי ואמרתי: "אין אפשרות לקנות את ההצלחה בשווקים. לא ראיתי מעולם שלט: "הצלחה למכירה"... אם תטייל ותציץ בחלונות הראווה לא תוכל למצוא חנות שמוכרת הצלחה!"
המשכתי: "הצלחה היא תוצאה של עשייה, של רצון עז שמתפתח, הנעזר גם בלב - כמנוע שאינו פוסק מלפעום אף לרגע. מהיכרותי עם מצליחנים מצאתי כי לאנשים בעלי מוטיבציה להצליח אין בגופם עורקים או וורידים, אלא אוטוסטרדות ענקיות של חלומות, רצונות, חתירה בלתי מתפשרת וביקורת עצמית מאוזנת. וחשוב מכל: היכולת שלא להפסיק".
רום עצר את שטף מחשבותיי ודיבורי ושאל: "אז אמור לי, אבא: זה לא קשה?"
"שאלה טובה! זה לא עניין של קשה או לא קשה, ילד. זה עניין של בחירה. ייעוד שאתה בוחר לעצמך."
המשכנו לרוץ, הגברנו במעט את קצב ואז רום עצר לפתע וכתב באצבעו על החול: I MUST WIN
בשגרת שבוע העבודה שלי אני לומד ומנתח דו"חות רבים של חברות, סוקר, נובר ומחפש בין השורות. אני תר אחרי הנתונים, הדיווחים והמאזנים ומחפש ערכים. גם בבית העבודה לא נגמרת: השידה בחדר השינה שלי מלאה בדו"חות כספיים שכאלה...
לפני הדיון על השקעות ערך והשווי ההוגן של ניירות להשקעה, הנה כמה הגדרות והסברים:
משקיע או מהמר? משקיע הוא זה שיודע להסביר מדוע רכש מניה. מהמר ידע תמיד את מי להאשים בהפסד.
פרישה והשקעות-ערך: תיק השקעות המנוהל באסטרטגיה ארוכת טווח יהיה בנוי כך:
-
תחילת הדרך: צמיחה.
-
אמצע הדרך: האצה.
-
בגיל פרישה: שימור וערך.
התמקצעות בהשקעות-ערך טומנת פוטנציאל תשואה גדול, בכל שלב משלושת השלבים של בנייתו של תיק השקעות שכזה לקראת / בעת פרישה.
סבלנות: מרבית המשקיעים רוצים להתעשר מיד ועכשיו. הם יעשו הכול כדי לממש את התקווה שלהם. הם לא יבצעו מחקר מעמיק או לימוד מקדים. הם יקנו מה שנראה להם כעומד לעלות - ואין זה משנה אם המשקיע צעיר או בוגר: התנהגות זו אינה משתנה עם השנים. סבלנות בתחום ההשקעות היא מיומנות הניתנת לפיתוח עם השנים. ביחד עם משמעת עצמית היא מהווה מפתח להצלחה. הזדמנות אינה "בורחת" ותמיד תהיינה הזדמנויות. רק חלק קטן מהמשקיעים מבצע מחקר אנאליזה מעמיק. אלו הם משקיעי הערך. הם יחפשו, מתחת לכל ערימה, לקנות דולר ב- 30 סנט.
מעטים נחשבים כמשקיעי-ערך: השקעה שכזו קשה יותר מורכבת יותר. היא מצריכה עבודה רבה הקודמת לרכישת המניות. נדרשת מעורבות כאילו היה זה העסק הפרטי של המשקיע. חשוב לדעת לקנות, אך חשוב יותר לדעת למכור. משקיעי-ערך אינם מאוהבים במניה אלא מחפשים ערך ולשם כך נדרשים עצבים מברזל. את הרכישות יבצעו משקיעי-הערך בדרך-כלל כנגד המגמה ובתנודתיות רבה.
ציטטה מוורן באפט: "בטווח הקצר המניות מתנהגות כמו מכונות מזל. בטווח הארוך הן מתנהלות כמו מכונת שקילה"
מה אני מחפש: חברה איכותית הנסחרת מתחת לשווי ההוגן שלה.
איסוף מידע: המידע יכול לזרום ממקורות רבים: פרסום, כתבה, חיפוש באינטרנט, מסננות פיננסיות דוגמת: www.finviz.com . במסננות כאלה ניתן לחפש אחר פרמטרים חשובים ומהותיים בחברות, כגון יחסים פיננסים או יחס רווחיות. מקריאת דו"חות של החברה ניתן לאסוף נתונים רבים. ישנם מצבים שבהם אירוע מאקרו, משבר משקי, סקטוריאלי או לחלופין אירוע מיקרו בחברה, הביא אותה למצב שבו המניה שלה נסחרת כל כך בזול.
תהליך ניתוח דו"חות פיננסים: דו"חות פיננסים של חברות הם מראת-בבואה למצב העסקי שלהן. ממש "סיטי פיננסי". דרך הדו"חות ניתן לראות ולנתח פרמטרים רבים אודות העסק ומצבו הפיננסי. ניתן גם לערוך השוואה בין חברות שונות העוסקות באותו התחום. בדיקת דו"חות חייבת להעשות בגישה חשדנית מעמיקה: לחפש ולאתר כשלים בניהול, כדי לאתר בעיות.
מאזן החברה: תצלום מצב החברה ליום עריכת הדוח. נכסים= התחייבויות+ הון עצמי.
מחיר = Price וערך = Value: כדברי וורן באפט: "מחיר הוא מה שאתה משלם, ערך הוא מה שאתה מקבל." ייתכן שהמשקיע חיפש ומצא הזדמנות השקעה והוא מרגיש כי זה בדיוק ממש מה שחיפש: בסופו של דבר המחיר שישלם על המניה חשוב לאין שיעור! מציאת מחיר קניית המניה היא חלק חשוב בהשקעה. הערכת שוויי חברות אינה קשה ודורשת פרקטיקה והיגיון. ככל שמתרגלים יותר מבינים עד כמה ניתן לרכוש מיומנויות מועילות, המובילות ליצירת רווחים גדולים.
כיצד מערכים שווי הוגן? קיימות שיטות הערכה רבות. בסדרת המאמרים שאני מפרסם על ניהול השקעות לקראת / בעת פרישה אני מסביר ומנסה לפשט את מרבית האפשרויות. אין דרך אחת. יהיה נכון לבחון חברה בכל אחת מהשיטות שאציע. המטרה תהיה תמיד לקבל תמונה ברורה ככל שניתן, לפני ההחלטה לרכוש את המניות.
שיטת היוון תזרים מזומנים חופשי: האסטרטגיה הראשית היא כמובן לקנות בזול ולמכור במחיר הוגן. המטרה תהיה למצוא את סכום תזרים המזומנים העתידי של העסק בערך נוכחי היום. כדי שיהיה ניתן לעשות זאת נחוץ לקבוע את שיעור ההיוון. ניתן לראות את שיעור ההיוון כשיעור תשואה, או במילים אחרות: מה נידרש עבור השקעה במניה זו שיהיה שווה-ערך ללקיחת הסיכון? לצורך החישוב יש נחפש מהי תשואה על נכס חסר סיכון שניתן לקבלו, או שיעור התשואה שמצפים לקבל על ההשקעה. מדד נוסף לקביעת שיעור ההיוון יכול להיות שיעור התשואה הממוצעת של השוק בשנים האחרונות.
דוגמא: מהו השווי ההוגן של תזרים מזומנים עתידי של חברת ABBALOLA אם תזרים המזומנים של החברה יציב ושווה 100$ לכל שנה? בהנחת שיעורי היוון שונים.
שיעור ההיוון תזרים: 5% = 100 / 1.05 = 95.24 $
שיעור ההיוון תזרים: 10% = 100 / 1.1 = $ 90.90
שיעור ההיוון תזרים: 15% = 100 / 1.15 = 86.96 $
שיעור ההיוון תזרים: 30% = 100 / 1.3 = $ 76.92
ככל ששיעור היוון גבוה יותר, השווי הנוכחי של תזרים המזומנים יהיה נמוך יותר.
ערך נוכחי: (Present Value = PV) משמעותו סכום מחושב של תזרימי עתיד של החברה בבדיקה כמה הם שווים היום. בדוגמא שלנו: 95.24$+90.90$+86.96$+76.92$= 350.02$
ערך החברה בשיטה היוון תזרים המזומנים שווה לערך הנוכחי של כל תזרימי המזומנים נטו שניתן למשוך לאורך כל שנות פעילותה, באמצעות נוסחה פשוטה:
שווי הוגן= מזומנים-חובות+(תזרים שנה 1) PV+(תזרים שנה 2)PV...(תזרים שנה n)PV
חישוב מחיר מניה הוגן: שווי הוגן מחושב מספר מניות נסחרות.
הנחות בבסיסה של שיטת היוון תזרים המזומנים:
-
החברה תמשיך לפעול עוד שנים רבות.
-
מבנה ההון והנכסים הנוכחי יישמר.
-
ניתן לחזות בתוצאות פיננסיות של החברה
-
והחשוב ביותר: בעלי המניות יפעלו להגדלת ערך עבור בעלי המניות.
השלבים בהערכת השווי בשיטת תזרים מזומנים:
-
הערכת תזרים מזומנים חופשי.
-
הערכת מקדם היוון וחישוב הערך הנוכחי של התזרימים.
-
חישוב שווי חברה הוגן.
-
חישוב מחיר הוגן של המניה ומציאת מרווח ביטחון.
-
בדיקות רגישות.
קצב צמיחת תזרים המזומנים: רצוי להעדיף גישה שמרנית יותר, כדי לשמור על מרווח הביטחון, צמיחה של חברה בשנה ראשונה אינה מעידה דבר על קצב צמיחה בשנים הבאות. מעט מאוד חברות מצליחות לצמוח כמו חברת Apple... שיעור הצמיחה אינו חייב להיות מדויק אלא סביר. רצוי מאד להשתמש בשכל הישר.
מדוע לבחור באסטרטגיית השקעות-ערך? משקיעי-ערך קונים עסקים, לא מניות. משמעות הדבר היא התעלמות ממגמות במחירי המניות ו"רעש" אחר בשוק. משקיעי-ערך בוחנים את היסודות של החברה שהמניה מייצגת. הם נמצאים בחיפוש ומעקב מתמיד אחר עסקים טובים. היכולת למכור במחיר טוב המבוסס על ביצועים עתידיים צפויים, דורשת מחויבות גדולה יותר של זמן למחקר.
התאהבות בחברה: בחירת מניה דומה לבחירת בן זוג. תהליך הבדיקה דומה קצת ל"דייטים" ומפגשי היכרות. בתהליך הזה יש אפשרות לאכזבה או לתחילתה של התאהבות בחברה. בסיס העסקים שאותם מנתחים חייב להיות פשוט ומובן - עד כדי כך שידרשו רק כישורים ממוצעים כדי לנהל את החברה. זאת כדי שבניתוח יהיה ניתן להעריך את קצב צמיחת העסק ולגזור את הרווחים הצפויים. בכל פעם שמשקיע קונה מניה כאשר אינו מבין את בסיס העסקים של החברה הוא לוקח סיכון בלתי מחושב.
השקעות ערך ופיזור: אם מצא המשקיע חברה טובה ומחיר המניה מגלם פוטנציאל גדול - יקנה! אחד העקרונות המנוגדים לתאוריות אחרות בתחומי ההשקעה (בנוגע לפיזור התיק) צריך להיות במקרה של המשקיע המושקע בחברות מתחת לשווי ההוגן שלהן. משקיעי-ערך יהיו פעילים בקניה או במכירה כאשר מניית החברה מגיעה לשווי ההוגן שחישבו – אך בעיקר כאשר השווקים חווים תיקון או משבר. משקיעי-הערך תרים אז אחר הזדמנויות. סבלנות ומשמעת עצמית הן מפתח להצלחה.
תזמון: משקיעי-ערך מתעלמים ממגמות בשווקים בבסיס התיאוריה יש חיפוש תמידי אחר ערך, לכן המשקיעים מתעלמים כמעט לחלוטין מהמגמות בשווקים. מניות החברות שבהן הם מחזיקים הן כאלה שבסיס העסקים שלהם איתן. השוק הוא מטבעו תנודתי. במצבים שבהם מניות בחברות שהם מחזיקים ירדו במחיריהן - ואם הנתונים לא השתנו - מבחינת משקיעי-הערך מדובר בפוטנציאל גדול יותר. על כן, ובתזמון אישי נכון, הם יבחרו להגדיל את האחזקה שלהם
פרישה והשקעות-ערך: השקעות-ערך מהוות שילוב של חשיבה רציונאלית ולא אימפולסיבית: רציונאלית שהרי הן תמכרנה כנגד המגמה, כאשר מחיר החברה משקף שווי הוגן. לא אימפולסיבית כי ייקנו אותן כאשר כולם מוכרים בירידה חדה של מחירי המניה בתקופות משבר. משקיעים פאסיביים הרוכשים קרנות או תעודות סל יזכו לקבל אמנם את תשואת השוק, אך משקיעי-ערך תרים אחר פוטנציאל תשואה גבוה יותר. הם יזכו בו תודות למשמעת גבוהה, להתמדה ולעבודה מאומצת, דרכן הם ישיגו מיומנויות הנדרשות לבניית תיק ההשקעות האופטימאלי לקראת פרישה ובעת פרישה.
הבנת את זה, רום, בני היקר?
רן חובב – מומחה למיסוי ולפרישה ©
המקצוע שלי הוא הטוב ביותר בעולם.
בזכותה של אשתי אני מה שאני.
הנתונים הינם למועד כתיבת המאמר. המידע כולל הערכות ואומדנים שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים/בלתי מעודכנים. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. וכן אין לראות בו כהמלצה לקנות ו/או למכור את ני"ע המוזכרים בו ו/או ני"ע אחרים. המידע המוצג הוא לידיעה בלבד. ולא מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב לא אחראי לכל נזק. אובדן. הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא. לרבות ישיר ו/או עקיף. שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה. כולו או חלקו. ככל שייגרמו. ולאמת חייב כי שימוש במידע הכלול במסמך זה עשוי ליצור רווחים בידי העושה בו שימוש. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
קרדיט תמונות:
imagerymajestic