סקירות כלכליות: פרישה - תור הזהב?
לא לומדים השקעות. יש לצאת ולחפש אותן – הקדמה חינוכית:
"אבא, למד אותי השקעות."
"בני, אי אפשר ללמוד השקעות. צריך לדעת לחפש אותן."
"אבא, אתה מצחיק! לחפש? חחח... מה זאת אומרת? לא שמעתי על השקעה שהלכה לאיבוד, או שיש "משטרת ההשקעות", כזאת המחפשת אחר השקעות שהלכו לאיבוד..."
"לא, ילדי. הן לא הולכות לאיבוד, אך אם רק תלמד השקעות, תדע אמנם לזהות אותן – אך זה יהיה כבר מאוחר מדי. אם תלמד לחפש השקעות, תהפוך למשקיע גדול ומוצלח."
"אם כך, אבי היקר, למד אותי לחפש השקעות."
"בסדר, ילדי. אנסה: אתה אוהב המבורגרים?"
"אוהב מאוד, אבא!"
"עכשיו תאר לך מדינה שיש בה רק מסעדות של המבורגרים. בכל הפסקת צהריים, התושבים יוצאים לאכול, עומדים מחוץ למסעדות בתור ארוך ומחכים שיגיע תורם למנת ההמבורגר שלהם. עכשיו דמה לעצמך כי באותה מדינה ישנם גם תושבים שונים, מעט מוזרים וחלוציים. הם המועטים הממאנים לעמוד בתור הארוך. הם יוצאים לחפש מסעדות חדשות. הם מבלים שעות בחיפוש ובלימוד, בודקים את המתכונים... והנה לפתע פתאום - במקום שבו אין כמעט בחירה אחרת - הם מוצאים את המסעדה השונה. במקום הזה לא רק שהאוכל שונה, הוא אפילו יותר טעים ומזין על אף מחירו הזול!"
"אבא, מדוע המחיר זול אם האוכל כל כך טעים?"
"שאלה יפה! כי במסעדה הזו אין תורים ארוכים ובעל המסעדה מוכר במחיר נמוך יותר! (זה קרוי בשם "ביקושים"). הנה כך, במשך תקופה די ארוכה אותם האנשים מוזרים לא צריכים לעמוד בתור ארוך. הם רוכשים את האוכל במסעדה שזה עתה גילו, במחיר הרבה יותר זול מחבריהם העומדים בתור להמבורגר."
"ואז מה, אבא?"
"ואז, ילד, השמועה נפוצה בכל רחבי המדינה... כולם נוהרים לאותה המסעדה - והנה תוך זמן קצר נוצרים תורים ארוכים מולה. כל אחד מהעומדים, בהגיע תורו משלם קצת יותר בעבור אותה מנת מזון מזה שעמד לפניו".
"ומה אחר כך, אבא?"
"אחר כך? אותם האנשים מיוחדים יוצאים שוב למסע חיפושים אחרי מסעדה אחרת. מתי בדיוק הם יוצאים? כאשר הם מודעים לכך שהמחירים של המסעדה כבר יקרים מדי וכדאי יהיה להם – כלכלית - לצאת למסע חיפושים חדש."
מי רוצה "אספירין צהוב"?
האם זהב הוא השקעה נכונה בפרישה? השקעה בזהב יכולה להיות "Cool", אך היא לא נכונה בהכרח. לאחרונה מופיעות בתקשורת כתבות על המתכת הצהובה והשקעה בה. מאמר זה אמור להרחיב את המידע לקוראי על תחום זה.
מהי השקעה בזהב: השקעה שכזו אינה משלמת דיבידנד. אין בה ניתוחי-ערך, אלא קריאת תמונת המצב של הכלכלה העולמית והתהליכים שיכולים להשפיע על מחיר הזהב. הזהב יכול להיוותר באותו המחיר, או אף לרדת במחירו במשך עשרות שנים. השקעה בזהב אינה השקעה רגילה. רוב המשקיעים כלל לא מבינים את הסיבות והגורמים שיכולים להפוך את ההשקעה בזהב להשקעה גרועה או טובה.
"היסטוריית זהב": בסוף שנות ה- 70 מחירי הזהב ידעו עדנה. לאחר מכן, במשך תקופה ארוכה, מחירי הזהב ירדו באופן דרמטי. החל משנת 2000 עלו מחירי הזהב באופן בולט, במשך תקופה ארוכה ועד עד לקיץ 2011. "הריצה" האחרונה התרחשה במהלך המיתון והמשבר הפיננסי האחרון בשנת 2008. המשבר הזה התאפיין בקיפאון אשראי מדד ה"דאו ג'ונס" איבד 788 נקודות ביום אחד! הבנקים להשקעות "בר סטרנס" ו"ליהמן ברדרס" התרסקו. מחיר הזהב זינק ב- 131% מסוף שנת 2007 ועד לסוף שנת 2011. מחיר האונקיה נסק עד ל- 1921 $ לאונקיה. היו שהעריכו כי מחירו ינסוק עד ל 6,000$ לאונקיה. בשנת 2014 מחיר הזהב ירד עד ל- 1,184$ לאונקייה.
כך נראה השינוי במחיר הזהב בחצי השנה האחרונה.
.
פרישה, ביטחון וזהב: זהב או "תרנגולת"? האם הזהב באמת מעניק ביטחון לגמלאים? ביציאה מנקודת הנחה כי מתרחש משבר כלכלי וישנם כאלה שרכשו לעצמם הגנה ברכישת מתכת היקרה: האם ניתן להעריך כי הם יוכלו להוציא את הזהב שרכשו, למכור אותו במחיר גבוה יותר ואיתו לרכוש את כל צרכיהם? כנראה שלא! יש לשער כי מחיר העוף יעלה הרבה יותר ממה שיעלה מחיר אונקיית הזהב. וזאת למה? כי במשברים כלכליים אין מחסור במזון, באנרגיה או במוצרים יומיומיים אחרים, הנראים כטריוויאליים ושימושיים. לכן בעת משבר כלכלי ישנם הרבה מאוד דברים שיותר טוב להחזיק בהם. כן גם בתרנגולת בחצר... ובנשק להגנה עצמית, בשמן ובדלק.
זהב ופסיכולוגיה: רכישה של זהב - לפחות בתחילה - מעניקה ביטחון למשקיעים, במיוחד אם הם מודאגים ממשבר כלכלי או שהם קוראים בתקשורת כי כזה עלול להתרחש. השקעה בזהב מרגיעה. קהילת המשקיעים עדיין זוכרת ומוטרדת מהמשבר הכלכלי של שנת 2008 וכל משב רוח קליל בעל פוטנציאל חרדתי שולח אותם לחפש "אספירין צהוב". זהב הוא האספירין של המשקיעים בעת שנראה כי משבר עלול להגיע. רק מעטים מהמשקיעים מבינים כי לקיחת אספירין בתקופה הלא נכונה ובכמות גדולה עלולה להפוך לכאב ראש ומיגרנה מתמשכת.
הגיע זמן זהב? למי מהפורשים זה מתאים ובאיזו חשיפה?
למרבית המשקיעים ההשקעה בזהב מגיעה ממניעים רגשיים. לאחרונה מתרחשת עליה במחיר אונקיית הזהב ורבים "עומדים בתור" לרכוש את המתכת הצהובה. איש לא יכול להעריך באמת כמה זמן תימשך מגמת העלייה. כאמור, ההשקעה בזהב בעת הפרישה אינה מתגמלת כהשקעה במניות ערך או מניות משלמות דיבידנדים. מרבית הפורשים זקוקים לתזרים הכנסה חודשי שוטף - אך זהב אינו מסוג ההשקעות המשלמות הכנסה חודשית. בעבור הגימלאים ההשקעה בזהב אינה גידור אלא ספקולציה. לפורשים שאינם מבינים את מהות החשיפה למתכת הזהובה, ההשקעה בזהב יכולה להיות מתסכלת ועלולה אף להיות מסוכנת. השקעה בזהב בעת פרישה אפשרית רק לאחר בניית תכנית הקצאת נכסים, המיועדת לשרת את מטרות התזרים בפרישה.
מהו גידור? המונח מוכר מעולם מכונות ההימורים, בכל הקשור לפיזור סיכונים. זו היא אסטרטגיית השקעה דרכה המשקיע יכול לנטרל ולצמצם הפסדים כלכליים, שאותם הוא מעריך כי יתרחשו בשל תנועות ושינויים כלכליים. מאידך יש כאלה שירצו להרוויח דרך פעולת גידור ולנצלה להפקת רווחים.
זהב כגידור והגנה: משקיעים רבים מניחים כי הזהב הוא הגידור הטוב ביותר כנגד אינפלציה, אך מסתבר אין בהכרח קשר ישיר או עקיף בין תנועת אינפלציה ובין מחיר הזהב. לעומת זאת, יש קשר ישיר בין משבר כלכלי לעליית מחירי הזהב. הערה: משבר כלכלי יכול להתאפיין גם באינפלציה – אך לא בהכרח. המאפיין הבולט של משבר כלכלי הוא שיש ביקושים חדים על ידי המשקיעים לכל הסחורות, מאחר והן נתפסות כאי של בטחון: השקעות פיזיות, אל מול המטבעות שערכן נוטה לרדת בעת משברים כלכליים.
אין "השקעה טובה". יש עיתוי מוצלח. לדוגמה: זה שרכש מניית "טבע" בתחילת דרכה – ולעומתו זה שרכש בשנים האחרונות. שניהם רכשו את "טבע", אך בעיתוי שונה. הראשון קנה דירה מהרווחים והאחר מכר דירה - כדי להחזיק חובות שלקח כדי לממן את רכישת המנייה היקרה. כך גם בכל הקשור להשקעות בכלל ובפרט לזהב. זה שרכש זהב בשנת 2007, לפני המשבר הפיננסי, עשה השקעה מעולה. בכל הקשור לגמלאים, יש להתייחס להשקעה בזהב כ"כסף להימור", כמו בכל מועדון הימורים... אם קיבל הגמלאי החלטה להחזיק במתכת הצהובה, ראוי שלא תעלה על 5% מיתרת הנכסים הנזילים שלו. עצה נוספת: לא לעשות זאת לבד. להתייעץ בגורמים מקצועיים.
תעודת סל או השקעה פיזית? בכל הקשור לחשיפה למתכות, מסתבר כי קיימים שני שווקים: השוק ה"פיזי" בו המשקיעים רוכשים ומוכרים את המתכת היקרה, ושוק "פיננסי" בו משקיעים רוכשים תעודות סל - נייר ערך האמור להיות צמוד למחיר המתכת היקרה. בפועל, אין הדבר כך. יש פער גדול בין המחיר הפיזי למחיר הפיננסי (אין זה המקום לתאר את הסיבות). מאחר שאחזקה פיזית היא מורכבת בעבור רוב המשקיעים, מרביתם רוכשים תעודות סל. יש לזכור כי את רכישת תעודות הסל לא מלמדת על חשיפה פיזית למתכת היקרה. יש אפשרות החזקה של מתכות יקרות, כמו זהב, דרך קרנות נאמנות, תעודות סל ומניות של חברות כרייה. חשיפה לזהב או לכסף מתאפשרת במגוון רחב של אפשרויות, דוגמת קרנות נאמנות, תעודות סל Silver, Gold. יש תעודות סל הממנופות פי 2 ועד פי 3 , כמו UGL ויש השקעה ישירה בחברות העוסקת בכריית כסף או זהב, כמו Sil, GG, ABX, GDX.
זהב או כסף? השקעה במתכות היקרות יכולה להיראות "נוצצת" בדומה לאופנת הלבשה. כולם קונים - ואז מתחלפת האופנה והקונים עלולים להישאר עם מלבוש שאינו תואם את התקופה.
לאחר שנות מחקר והתחקות אחר השווקים הגעתי למסקנה ולהעדפה אישית: השקעה בכסף עדיפה מהשקעה בזהב. מתכת הכסף היא אחד מהנכסים העתיקים ביותר שהחזיק אדם ממוצע לאורך היסטוריה האנושית: הצורה האולטימטיבית לממון. כיום מחיר אונקיית זהב גדול פי 75 ממחיר אונקיית כסף. מכך מסתבר שהכסף מהווה מקלט הרבה יותר זול בעבור המשקיע הממוצע. אם יתחילו "תורים להמבורגרים" הם יהיו ארוכים הרבה יותר מהתורים לזהב. ישנם הרבה יותר משקיעים שלא יכולים להרשות לעצמם לרכוש אונקיית זהב, אבל בהחלט יכולים להזרים ביקושים לכמה אונקיות כסף. גם בעת מימוש, יהיה הרבה יותר קל לממש כסף מזהב. בכל יום נעשה בעולם שימוש במוצרים רבים מספור שיש בהם כסף. כמתכת תעשייתית היא נצרכת במגוון רחב של תעשיות, מ- Hi-Tech ועד Low-Tech, ביישומים רפואיים, בסוללות, בפאנלים סולריים ועוד. הכסף נמצא כמובן גם בתכשיטים. היצע מתכת הכסף בעולם קטן בהרבה מהיצע הזהב. כל תנודה או ביקוש חריג יכולים להעלות או להוריד את מחיר הכסף. תנודתיות גדולה מלמדת על פוטנציאל בירידה ובעלייה כאחד. בכל הקשור לרמות המלאי של המתכת שבידי הממשלות מדובר בשפל היסטורי. למעשה, המדינות היחידות שמחזיקות "מחסן כסף" הן ארה"ב, הודו ומקסיקו.
הנה טבלה המייצגת את השינויים "כסף מנצח":
מהנמוך 2008 ועד 2011 הגבוה |
מהנמוך ועד 1980 מהגבוה 1970 |
|
166% |
2,328% |
Gold |
448% |
3,105% |
Silver |
בהצלחה!
רן חובב, מומחה למיסוי ולפרישה ©
המקצוע שלי הוא הטוב ביותר בעולם. בזכותה של אשתי אני מה שאני.
הנתונים הינם למועד כתיבת המאמר. המידע כולל הערכות ואומדנים שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים/בלתי מעודכנים. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ, המידע המוצג הוא לידיעה בלבד, ולא מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב לא אחראי לכל נזק, אובדן, הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא, לרבות ישיר ו/או עקיף, שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה, כולו או חלקו, ככל שייגרמו, ולא מתחייב כי שימוש במידע הכלול במסמך זה עשוי ליצור רווחים בידיה עושה בו שימוש. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
קרדיט תמונה:
mapichai
http://www.freedigitalphotos.net