הרשם לניוזלטר
רוצה לקבל עדכונים בנושא הפרישה?
הרשם עכשיו וקבל את עידכוני החקיקה למייל שלך
שם מלא:
כתובת דוא"ל:
שלח
072-222-3335
שם מלא
טלפון
דוא"ל
חזרו אליי
כל המידע בפרישה ובמעבר קריירה
מאמרים
facebook
blog
(ללא נושא)
יום רביעי 16 אוקטובר 2019
כספי פיצויים ההרצאה המלאה
יום ראשון 24 נובמבר 2013
contact
יש לך שאלה? מלא פרטיך!
שם מלא
טלפון
דוא"ל
שאלתך
חזרו אליי
אינפלציה / דפלציה... ופרישה!
השימוש במונחים לא מוכרים נשמע מאיים. רק מהגייתם חולף החשק לנבור בפרטים, לנסות להבין את הדברים לעומקם. דומה הדבר למסעדה שבה התפריט מלא בשמות של מאכלים מוזרים ובלתי מובנים: לפעמים נתקלים במזון מוכר,
הדפס מאמר
 
 
אינפלציה / דפלציה... ופרישה!
 
 
אינפלציה דפלציההשימוש במונחים לא מוכרים נשמע מאיים. רק מהגייתם חולף החשק לנבור בפרטים, לנסות להבין את הדברים לעומקם. דומה הדבר למסעדה שבה התפריט מלא בשמות של מאכלים מוזרים ובלתי מובנים: לפעמים נתקלים במזון מוכר, אך לעיתים יש הפתעות...על מנת לעכל בבטחה את הארוחה על שלל מנותיה הבלתי-מוכרות, צריך ללמוד! כך גם במפגש עם מונחים כלכליים בלתי מוכרים: על המשתמש מוטלת האחריות לנסות להבין את המושגים, להכירם ולנקוט את הצעדים המתחייבים.

עם העלייה בתוחלת החיים, הסבירות להיתקלות במשברים כלכליים הולכת ועולה. משבר כלכלי הוא דבר טבעי וצפוי. תכנון תזרים ההכנסות בעת פרישה, המתחשב רק באירועים ובתרחישים שיגרתים הינו בלתי אחראי. על הפורש מוטלת חובה לשלב הופעתן של תופעות כלכליות חריגות, דבר ההופך את  תכנון התזרים למאתגר ולמורכב.
המאמר הזה מפגיש את הקוראים עם שני מונחים מתחום הכלכלה, שחשוב להכירם ולהבין את השפעתם על תקופת הפרישה.

•           האינפלציה = "מאניה כלכלית". 
•           הדפלציה = "דפרסיה כלכלית".
 
אינפלציה: "מאניה כלכלית". בעולם שיש בו רק תפוזים וכסף, בשנת בצורת התפוזים יהפכו לנדירים. תיווצר עלייה חדה  במחירי התפוזים: כמות הכסף עולה על כמות התפוזים. יותר כסף ירדוף אחרי מעט תפוזים. האינפלציה משתקפת בעליית מחירים קבועה ועקבית. ערך המוצרים והשירותים הנרכשים עולה בהתמדה. כוח הקנייה של הכסף פוחת. בעבור אותה כמות הכסף ייקנו פחות מוצרים ושירותים. האינפלציה היא אירוע מוניטארי: הממשלות מעודדות אינפלציה של המטבעות שלהן (במגבלות השליטה שלהן!) כאש היעד הוא שליטה על הפעילות במשק. האינפלציה קשורה גם ליכולת של המדינה להדפיס כסף. כמות הסחורות השירותים והיצע הכסף קשורים זה בזה: הרבה כסף רודף אחרי מעט מדי סחורות ושירותים. 
 
דפלציה: "דיכאון כלכלי". כאשר יש ירידה ברמת הביקושים והמחירים, התוצאה היא עלייה בכוח הקנייה של הכסף. בעולם שבו רק תפוזים וכסף, במצב שבו היצע התפוזים גדל הביקוש להם קטן. כך, בכל חודש שעובר ניתן יהיה לקנות יותר תפוזים באותו סכום כסף. הדפלציה נגרמת בדרך-כלל מצמצום היצע הכסף בשוק. הידיעה שהמחירים במגמת ירידה גורמת לצרכנים לדחות את הקניות.
 
אינפלציה וכלכלת פרישה: לקראת הפרישה יש לתכנן תזרים מזומנים של 25-30 שנה לפחות. במהלך שנות ההשתכרות מעבודה העלאות שכר, מתן בונוסים וההטבות הסוציאליות הם חלק ממערך ההגנה נגד שחיקת השכר והאינפלציה. לאחר הפרישה מנגנון זה לא קיים. האינפלציה נשלטת בדרך כלל ע"י הממשלה באופן מבוקר. ההתמודדות איתה הופכת מורכבת כאשר היא מתפרצת ואין עליה שליטה.

בתכנון התזרים החודשי בעת פרישה יש להביא בחשבון את קצב הגידול בהוצאות, בכפוף להנחת האינפלציה השנתית. אם נניח שנחוץ לנו תזרים חודשי בסך 15,000 ₪  והאינפלציה השנתית היא בת 3%, הרי בעוד עשור נזדקק ל-20,158 ₪ כדי לרכוש את אותם שירותים ומוצרים שרכשנו בתחילת הפרישה. כלומר: תוספת של 6,158 ₪. הדוגמה הבאה תמחיש עד כמה האינפלציה היא גורם דומיננטי בתכנון הכלכלי בעת פרישה: מה קורה אם במהלך שנתיים מתוך עשר השנים תגיע האינפלציה ל- 10%? אז יתפח התזרים ל-22,991 ₪ כדי לרכוש את אותם שירותים ומוצרים שרכשתם לפני עשור!!! כלומר תוספת של 7,991 ₪.

בהיבט המקרו, עלות המימון של המדינה הולכת ועולה. ריסון תקציבי, קיצוץ בשירותים והעלאת מיסים הם חלק ממה שעושות מדינות כדי להתמודד עם תופעת האינפלציה.   
 
דפלציה וכלכלת פרישה: בתחילת התהליך הדפלציוני זה נשמע מצוין: המחירים יורדים... בפועל מתרחשת "דפרסיה כלכלית"! בדרך כלל המחירים נקבעים מביקוש, מהיצע ומעלייה בקצב השכר.  כאשר המחירים נמצאים במגמת ירידה = דפלציה, ערך הכסף (המזומן) עולה והשכר נשחק, תופעה הגורמת לחובות להתייקר. החברות מקצצות בשכר בעוד שתשלומי החוב נשארים באותם הסכומים. בשנת 2008 מחירי הבתים (נכסים) היו בדפלציה ואילו מחירי הסחורות היו באינפלציה. אחת התופעות השכיחות בדפלציה היא פיטורין. נכון שגמלאים לא זקוקים יותר לשמירה על מקום עבודתם,  אך הם בעלי משפחות וייתכן שיידרשו לעזור לקרוביהם. הנזק הכלכלי / חברתי בדפלציה הינו גבוה. לאחרונה, כלכלות העולם מפתחות תסמינים הדומים למצב הכלכלי ביפן: תסמינים דפלציוניים ארוכי טווח: "כלכלה על הליכון". מחירי המוצרים והשירותים במגמת ירידה. לגמלאים המקבלים קצבאות מובטחות (קרנות פנסיה וותיקות, פוליסות וותיקות) אין ממה לחשוש: דווקא יכולת הקניה שלהם בעבור אותו הכסף תגדל. מולם, מקבלי קצבאות מתוכניות הפנסיה החדשות או תכניות בעלות מקדם דינאמי (בהן גובה הקצבה תלוי בתשואות הקרן) עלולים לקבל סכומי קצבה קטנים יותר.
 
השקעות בעת אינפלציה: רצוי להימנע מאחזקת מזומנים. אלה המקבלים קצבאות צמודות למדד (תכניות פנסיה וותיקות, פוליסות וותיקות מבטיחות תשואה) מוגנים.

אגרות חוב ממשלתיות צמודות למדד (דוגמת אג"ח גליל) מעניקות הגנה מפני שינויים במחירים.
מניות: הן מוצר לכל דבר ועניין. באופן תיאורטי ערכן עולה באופן ישיר ויחסי לאינפלציה. כאשר ישנה עליית מחירים במשק (בעיקר אצל חברות מחלקות דיבידנדים), מחיר המניות מתאים עצמו  לשיעורי האינפלציה. במניות גלום סיכון. על כן יש לערוך מחקר מקדים. חברות גלובליות המוכרות מוצרי צריכה בסיסיים זוכות לביקוש קשיח וערך מניותיהן צפוי לעלות.

יש קרנות נאמנות המתמחות בהשקעה בחברות המחלקות דיבידנד: הפיזור בקרן ממתן סיכון.
ישנן תעודות סל המכילות מגוון רחב של השקעות: במניות, במתכות ובסחורות. חלקם מחלקות הכנסה חודשית.
השקעה בנדל"ן יכול להיות בחירה פופולארית, לא רק בגלל עליית ערך הנכס אלא גם בגלל תשלומי  שכר הדירה המספקים הגנה. מי שאינו מעונין "להשקיע מזומנים בבלוקים" יכול לבצע מחקר מעמיק ולהשקיע בקרן "ריט" המתמחה בנדל"ן. חלקן מחלקות תשלום חודשי.

מתכות יקרות / סחורות: אותן לא ניתן להדפיס כמו שמדפיסים שטרות... מניות של חברות הכורות מתכות יקרות יכולות להוות גידור בעת תרחיש אינפלציוני. אחזקה פיזית של המתכות מומלצת ביותר. ניתן להחזיק מתכות פיזית דרך תעודות סל GLD = זהב, PALL = פלדיום, SLV = כסף. סחורות אופייניות הן: נפט גולמי, שמן, (USO, DBO, וUSL).
 
השקעות בדפלציה: גמלאים המקבלים קצבה מקרנות פנסיה וותיקות / פוליסות וותיקות ייפגעו פחות, שכן  ערך הכסף שבידיהם הולך ועולה. "מזומן הוא מלך"!
לחימה בדפלציה מתאפשרת בכמה דרכים:

רכישת אגרות חוב של המדינה לטווח ארוך: ערך אגרות החוב צפוי לעלות (רווח הון). ערכו של  המטבע המקומי עולה בעת דפלציה.

מכירה בשורט של מניות חברות המייצרות שירותים/מוצרים שהצרכנים ידחו רכישתם, כמו נדל"ן או מוצרי מותרות, תניב רווחים.

דיבידנד: רצוי לבחור ולרכוש מניות בחברות גלובליות וותיקות, עם יתרות מזומנים גדולות ומעט חובות. אלה המאופיינות בפיזור במכירות באופן גלובלי או אלה המייצרות מוצרים ושירותים שצרכנים חייבים לקנות, כמו: תעשיות מיגון, בריאות, מוצרי צריכה, חקלאות וכיו"ב. סקטורים אלה משמרים בדרך-כלל צמיחה ורווחים.
משקיעים מתוחכמים יירכשו - נגד המגמה! - אגרות חוב צמודות למדד, בציפייה שהממשלה תעשה הכול בתקופות שכאלה, כדי לעודד לחצים אינפלציוניים = "הדפסת כסף". 
 
סיכום: משבר מייצר הזדמנויות רבות. אין השקעה מוצלחת: יש עיתוי מוצלח! אינפלציה ודפלציה הם שני כוחות מאתגרים בכלכלה ויש להתחשב בהם בתכנון הכלכלי לקראת פרישה.

אריכות ימים היא מבורכת אך ככל שהדרך ארוכה יותר, היא נפתלת יותר. השביל מוביל אל נופים רבים ומגוונים. במהלך הזמן יש סיכוי ממשי להתקלות בנוף אינפלציוני / דפלציוני. כדאי להיות מוכנים!

                       הרצאה: אינפלציה דפלציה ופרישה:

 
רן חובב – מומחה למיסוי ולפרישה ©
המקצוע שלי הוא הטוב ביותר בעולם.
בזכותה של אשתי אני מה שאני.
 
הכותב הינו בעל רישיון בייעוץ מס רישיון פנסיוני ורישיון בניהול תיקי השקעות. הנתונים הינם למועד כתיבת המאמר. המידע כולל הערכות ואומדנים שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים/בלתי מעודכנים. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא, וכן אין לראות בו כהמלצה לקנות ו/או למכור את ני"ע המוזכרים בו ו/או ני"ע אחרים. המידע המוצג הוא לידיעה בלבד, ולא מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב לא אחראי לכל נזק, אובדן, הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא, לרבות ישיר ו/או עקיף, שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה, כולו או חלקו, ככל שייגרמו, ולאמת חייב כי שימוש במידע הכלול במסמך זה עשוי ליצור רווחים בידי העושה בו שימוש. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו .
 
קרדיט תמונות:
jscreationzs
 
חזרה לרשימת מאמרים

האתר עוצב ונבנה ע"י חברת קומסטאר פיתוח מערכות © כל הזכויות שמורות