Hovav-Letters: June 2015
Markets will remain POSITIVE
“סלט יווני”
היוונים בישלו דייסה ומי לא רוצה לאכול אותה? הגרמנים...
ישנה אימרה מקובלת וידועה: "אתה אוכל את מה שאתה מבשל". היא הייתה נכונה עד למשבר הכלכלי שאליו נקלעה יוון. מקובל שכאשר לווים כסף, צריך להחזירו למלווים, במוקדם או במאוחר. מהאמת הזו מנסה יוון להתחמק, מזה כמה שנים.
לא יאומן, אך היום השווי הכלכלי של חברת Apple
הוא גדול יותר מזה של יוון כולה!
קצת היסטוריה: ליוון מערכת יחסים מורכבת ואמביוולנטית עם אירופה. בגלל העבר המורכב היוונים מומחים בשימוש בלשונות דו משמעית, בייחוד בכל הקשור למערכת היחסים עם אירופה.
לאחר מאות שנים של שלטון עותומני – תורכי (ומוסלמי!) מרדו בהם היוונים (הנוצרים) לראשונה כבר בשנת 1820, בשאיפה לעצמאות. היו אלה מעצמות אירופה ובראשן בריטניה (וגם רוסיה!) שעזרו למורדים, במיוחד כדי לפגוע בשולטן התורכי והאימפריה העותמנית... מאז ועד ימינו מנהלות אירופה ויוון מערכות יחסים מורכבות שעלו ביוקר, גם בדם וגם בכסף.
במאה העשרים הייתה יוון מעורבת שוב במלחמה איומה עם שכנתה תורכיה (כבר ללא השולטן אלא עם זו של אתא-טורק), שהביאה לחילופי אוכלוסין ומיליוני פליטים.
במלחמת העולם השניה סבלה יוון מפלישה איטלקית שכשלה בגלל התנגדותם האמיצה של היוונים – ואז הגיעו הגרמנים של היטלר ונפתח חשבון חדש שלא נסגר עד היום עם גרמניה.
לאחר התבוסה הנאצית התערכה שוב בריטניה (יחד עם ארה"ב, שחששו מהשמאל היווני) בפוליטיקה היוונית, פרצה מלחמת אזרחים קטלנית (קומוניסטים מול ימין) כשיוגוסלביה הקומוניסטית עוזרת לשמאל ובריטניה – לימין. הימין ניצח ולאחר זמן הוקמה ביוון דיקטטורה צבאית – בחסות המערב.
אין פלא, אם כך, שהיוונים חשים לאירופה הערצה מהולה בחשדנות: בשנות ה- 70 המאוחרות, כאשר ראש ממשלת יוון מהמרכז/ימין קוסטנטינוס קרמנליס היה בעד תהליך של אירופאיזציה ביוון, הוא ביקש להוביל מהלך שבו יוון תהיה חברה בכלכלת אירופה. ראש האופוזיציה אנדריאס פפנדריאו. יצא נגד הרעיון. אחת התמונות המפורסמות מאז היא של ראש הממשלה הקורא בהתלהבות כי יוון שייכת למערב וראש האופוזיציה צועק לעברו כי הוא מעדיף את "יוון ליוונים".
בהמשך למסורת הארוכה, יוון הייתה תמיד "הילד הבעייתי" של משפחת אירופה. ערב קבלתה לאיחוד האירופי היה ברור כי הנתונים שהיוונים סיפקו "הוגמשו". יש לה מסורת של שימוש חסר אחריות בהתנהלותה הכלכלית. החוב שלה לנושיה עומד היום על 350 מיליארד €!... והשבוע היא התקשתה להחזיר 1.5 מיליארד {ועוד 3.5 מיליארד € בעוד שבועיים).
יוון העכשווית חבה לאיחוד האירופאי חוב גדול, שכן בכל הפרמטרים שבהם הושגו שיפורים הם הושגו בלחץ אירופאי: יוון עשירה היום יותר מיום הצטרפותה לגוש האירו, דמוקרטית יותר וחל תהליך איטי אך קבוע של אירופיזציה.
הבעיות ביוון מתרכזות במספר תחומים:
-
מערכת פנסיה לא יעילה ומושחתת: 17.5% מתפוקת כלכלת יוון מיועדים לתשלומי פנסיה תקציבית. ראש ממשלת יוון אף עומד על רצונו להגדיל תשלומי פנסיה ומתן הנחות מפליגות בחשמל, ארנונה וכו'.
-
שיעור האבטלה ביוון הוא 25.6%. אין כמעט יזמות ביוון. ממש "אנמיה עסקית" ובצדק.
-
מעל לכל: תשלומי המס ביוון הם בגדר "המלצה בלבד"... המדינה מתקשה לגבות את מסיה ובמיוחד מעשירי יוון. החוב הלאומי מהווה 177% אחוז מהתמ"ג.
יש לשער כי לאחר משאל העם - ולא משנה מה תהיה התוצאה - היוונים יזחלו אל שולחן המשא ומתן כדי להשיג הסכם עם הנושים. יוון צריכה לבחור בין משטר צנע מבוקר, יחד עם רפורמות מבניות אשר יובילו אותה, בסופו של התהליך, להיות מדינה מתוקנת. אחרת היא תיקלע למצב של כאוס כלכלי ומשבר חברתי עמוק. היוונים לא יוכלו לצאת מהבור הזה ללא היד הגרמנית.
אם יוון תצא מגוש האירו יהא זה גט כריתות בלי חרטות. אם יוון תצא מגוש האירו יש לצפות לתרחיש סופני כלכלי. אזרחי יוון, אלה שמוחים על הקיצוצים תחת גוש האירו, אלו הם אותם אנשים שאם יוון תצא לא יקבלו כל פנסיה או קצבה. אם יקבלו משהו האינפלציה והגירעונות יאכלו להם כל ערך של כספם וחסכונותיהם. הבנקים של אירופה חזקים מספיק ונתמכים על ידי הבנקים המרכזיים. הם מסוגלים לעזור ולתמוך ביציאתה של יוון בשלום מהמשבר. על כן יש הערכה כי "יוון בישלה דייסה והיא תאכל אותה". ייתכן שבתהליך פריסה, אך בסוף היא תאכל את הדייסה.
בכל מקרה, ההשפעה של יוון על השווקים תהיה נקודתית בכל מצב. המגמה החיובית תימשך.
אירופה: מצב אבסטרקטי. לך תבין מה התכוון האמן? אירופה מחפשת דרך, מתגבשת - ובינתיים הגוש האירופאי מתפרק. ברור לכל כי המבנה הנוכחי לא יהיה כאן בעוד כמה שנים. איש לא יודע להעריך באמת מה כן יהיה, אך זה לא יהיה במבנה הנוכחי.
האירופאים מפסידים את אירופה לדמוגרפיה. מהגרים מציפים את אירופה מסוריה, מלוב, מעיראק מאריתראה, מסנגל, צעירים פלסטינאים ועוד. בים התיכון (בעיקר בלוב) קיימות מיליציות שכל פרנסתן הברחת אנשים. ממש סוחרי אדם. בעבור תשלום של אלפי יורו (או התחייבות לתרום איברים, כמו כליה) אם יגיעו לאירופה הם שולטים במהגרים. המסתננים מגיעים ברובם בספינות דייג רעועות שלא עומדות בתנאי המסע,צוותיהן נוטשים אותם והם נסחפים או טובעים למוות בים. באחד מאירועי הטביעה האחרונים נמתחה ביקורת קשה על אירופה, כאילו היא מפקירה את אלה שמבקשים למצוא אצלה מקלט.
אירופה שינתה מדיניות: במקום לחכות למסתננים שיגיעו לחוף הם שולחים ספינות לעזור להם להגיע לחוף מבטחים ולקבל מקלט ואזרחות. לא יאומן: ממשלות עומדות לרשות ארגוני סחר באדם. בשנת 2014 הוכנסו כך לדרום-אירופה כ- 300.000 מסתננים. יש להוסיף למספר זה את אלה שהגיעו בכוחות עצמם.
אחת הסיבות היסטוריות לקריסת האימפריה הרומית הייתה כניסתם של מסתננים ללא כל בקרה. ההיסטוריה חוזרת על עצמה! האוכלוסיה המגיעה לאירופה לא תלך לצבא, לא תשלם מיסים. היא תבנה מסגדים ותחזיק באידאולוגיה דתית קיצונית. הפליטים יהיו אזרחים הנשענים על תקציבים ממשלתיים. בסוף הם יבזזו את אירופה. תיתכן גם מלחמת אזרחים אם האירופאים יתעוררו (מאוחר מדי...) וירצו להחזיר את אירופה לעצמם. ייתכן שדרך חוקים נוקשים ומלחמה כנגד אמונה דתית קיצונית יוכלו לעשות כן. זה מצב שבו אירופה תתחיל אולי להתקרב לישראל, בגלל הדמיון בבעיות. זה לא יתרחש בקרוב, אך יש סיכוי לתהליך שכזה..
בינתיים כלכלת איטליה, הכלכלה השלישית בגוש האירו, חזרה למתווה של מיתון. גרמניה מדווחת על ירידה במת"ג. צרפת נמצאת באזור מורכב ומסוכן והמיתון נראה מעבר לפינה. בכל אירופה חשים באבטלה שהולכת ועולה וגירעון הולך וגדל. לא נראה כרגע שיפור מהותי בנתונים הכלכליים. כל אלה תהליכים ארוכי-טווח וכמעט כל תרחיש ייתכן. נכון לעכשיו, הרכישה הכמותית והתערבות אגרסיבית של הבנקים המרכזיים תמשיך לשמור על רמת ריבית נמוכה והכספים ימשיכו לזרום לשוק המניות.
ארצות הברית: "הדוד סאם" מזדקן. כלכלת ארצות הברית טובה לעשירים. סקר מרתק שנעשה לאחרונה מלמד כי 70% מהאמריקאים סבורים שכלכלת ארצות הברית לא יכולה להחלים מהמשבר הפיננסי של 2008. 84% מהם מעידים כי לא חל כל שיפור כלכלי. מאז המשבר של שנת 2008 טפסו השווקים בכ- 200%. רמת האבטלה ירדה. אין נתונים המעידים על אינפלציה. תוכנית ההקלה הכמותית (QE) נמשכת.
המיתון הגדול בארצות הברית החל בחודש דצמבר 2007 ונמשך 18 חודשים. בסוף 2008 החלה תוכנית הקלה כמותית אגרסיבית ששלחה את הריבית לרמה היסטורית נמוכה. הכוונה הייתה כי רמת ריבית נמוכה תשלח את המוסדות הפיננסים להלוות כסף וזה יגרור אחריו עליה ביקושים ובצריכה. זה לא קרה. הבנקים הגדולים, שהיו בעצמם בטראומה, הקשיחו את הכללים להלוואות. במקום להעביר לצרכנים ולעסקים את הכספים הם השקיעו בעצמם. בפועל, לאוכלוסייה אחת הבנקים המשיכו להעמיד תנאי אשראי נדיבים ואדיבים: לעשירים. הם אלה שנהנו מתעריפי ריבית נמוכים, השקיעו את הכספים בשוק המניות והם אלה שגורפים רווחים נאים. נתונים מפתיעים מתפרסמים ומהם למדים כי שכרה של שכבת השכירים העשירה עלה בשנים האחרונות ב- 30%! שכרם של כל היתר עלה ב-0.4% בלבד!
יסודות הכלכלה האמריקאית הולכים ונחלשים. אכן, שיעור האבטלה ירד באחוזים מ- 10% ל- 6%: ירידה משמעותית.
הרבה פרמטרים הפכו עמומים ושונו בשקלול מדידת האבטלה. קשה מאוד להעריך את רמת האבטלה האמיתית: מי שמובטל יותר מחצי שנה או עובד במשרה חלקית וממשיך לחפש משרה מלאה הוצא מהסטטיסטיקה. גם השכר שמקבל מי שכבר מצא עבודה במשרה מלאה, בהשוואה לזה שלפני המיתון נמוך בכ- 10%. גם נתוני הדיור (מדד "קייס-שילר": ראה גרף) שלכאורה נראים משתפרים, אף הם רחוקים כ- 20% ממה שהיה.
למרות שיעורי הריבית הנמוכים מספר האנשים שרוכשים בית בפעם הראשונה. זוגות צעירים. רווקים נמצא במגמת ירידה ס"ה 28% מהעסקאות. את מרבית הנכסים רוכשים משקיעים. אחת הסיבות ההלוואות הגדולות שלקחו הסטודנטים שאינם יכולים להחזיר אותם היות ולא מצאו עבודה בתחום או במשרה מלאה ולכן לא יכולים לקחת התחייבות בגין רכישת דירה חדשה. ועם כל זאת המשקיעים ממשיכים להיות אופטימיים לגבי שוק המניות. החברות עושות הכל בהנדסת המאזנים כדי לייצר ערך לבעלי המניות קיצוץ בעלויות ממיזוגים. רכישות הגדלת תשלומי הדיבידנד. אולם למדינה ש 70% מהתמ"ג שלה מבוסס על צריכה פנימית החברות יצטרכו לדווח על צמיחה ברמת קיימא וזה יהיה יותר ויותר מורכב בשנים הבאות. גם האירועים הגלובליים משפיעים על כלכלת ארצות הברית המיתון ברוסיה. והמצב באירופה. הריבית בארצות הברית אם תעלה זה יהיה במסורה ולאט לאט במצב כזה הנהנים העיקריים מהעלאת הריבית הם סקטור הבנקאות אותו סקרתי לפני בחודש ינואר 2015 ומאז מחירי המניות טיפסו מעלה. סביבת ריבית גבוהה יותר תעלה את מרוחי הבנקים ואת הרווחיות שלהם.
ישראל: גז "שקשוקה". אימאל'ה.. דאע"ש בדרך...
לא מובן כיצד ייתכן שחבר כנסת חדש, נבחר ציבור - מוכשר ככל שיהיה - מגלה לפתע בקיאות בתחומים שמעולם לא הייתה לו גישה אליהם. אדם שנבחר לכנסת ואמור לעסוק בתחומים שמעולם לא עסק בהם, אמור להזהר מלנקוט עמדה נחרצת. לצערנו זה מה שקורה בענייני לגז. גם מי שאינו נמנה עם הסנגורים של ממשלה מזהה כי הדיון בנושא הגז הוא לא יותר מפופוליזם. דיון ב"גובה הדשא" של אלה שאינם מבינים דבר וחצי דבר בתחום, לרבות בנושאים כלכליים מהותיים - ואף גורליים - הנוגעים לפיתוח משק הגז בישראל. ישנם נושאים שבהם הדיון חייב להיות לא של קואליציה או אופוזיציה אלא טובת העם העומדת מנגד. טובת האזרחים והדורות הבאים. הדיון הנוכחי הוא פופוליסטי וחסר כל תכלית וערך. מחיר הגז שנקבע לצרכנים הוא נמוך בהרבה מהמחיר שתמורתו יכולים לייבא גז מחו"ל. נראה כי מכל האפשרויות וההתנהלויות שהיו כאן בשנים האחרונות במכירת אוצרות טבע, הרי הסכם ניהול משק הגז טוב לעתידה של ישראל. זאת כמובן בהנחה כי אכן יושת פיקוח מחיר וכי הכספים אכן יושקעו במקומות הנכונים.
אחרי שהאופוזיציה עושה תרגילים פופוליסטים בהסכם הגז, הנה מגיע הקואליציה ומפחידה אותנו מחבורה של "אינדיאנים" הנוסעים על כלי-רכב משנות השמונים ומחזיקים בידיהם רובים וטילים. הם נקראים כנופיית דאע"ש. חבורת ברברים חסרי תרבות וצלם אנוש שאינם שווים התייחסות. אם הם מאמינים בעולם הבא, אנחנו נדאג לשלוח אותם לשם... ישראל חזקה יותר ממה שהציבור יודע אך ישראל חסרה הנהגה. היא המקום שהכי טוב לחיות בו. חבל שאין כרגע בראש המחנה מנהיג שיודע לאחד את השורות, לדבר אל הציבור ולכל קהליו בגובה העיניים.
פעמים רבות סקרתי את הכלכלה הישראלית. אני נותר מחזיק בעמדתי כי השיפור בכלכלה הישראלית יימשך בשנים הקרובות. עצמאותו של המשק הישראלי תלך ותגבר. רצוי להקדיש יותר תשומת לב להפחתת החובות הממשלתיים, להגדלת התוצר והרווחה לאזרחים.
שוק המניות הישראלי יוותר במגמה חיובית.
רן חובב – מומחה למיסוי ולפרישה ©
המקצוע שלי הוא הטוב ביותר בעולם.
בזכותה של אשתי אני מה שאני.
הנתונים הינם למועד כתיבת המאמר. המידע כולל הערכות ואומדנים שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים/בלתי מעודכנים. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. וכן אין לראות בו כהמלצה לקנות ו/או למכור את ני"ע המוזכרים בו ו/או ני"ע אחרים. המידע המוצג הוא לידיעה בלבד. ולא מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב לא אחראי לכל נזק. אובדן. הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא. לרבות ישיר ו/או עקיף. שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה. כולו או חלקו. ככל שייגרמו. ולאמת חייב כי שימוש במידע הכלול במסמך זה עשוי ליצור רווחים בידי העושה בו שימוש. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
קרדיט תמונות:
tiramisustudio