הרשם לניוזלטר
רוצה לקבל עדכונים בנושא הפרישה?
הרשם עכשיו וקבל את עידכוני החקיקה למייל שלך
שם מלא:
כתובת דוא"ל:
שלח
072-222-3335
שם מלא
טלפון
דוא"ל
חזרו אליי
כל המידע בפרישה ובמעבר קריירה
מאמרים
facebook
blog
(ללא נושא)
יום רביעי 16 אוקטובר 2019
כספי פיצויים ההרצאה המלאה
יום ראשון 24 נובמבר 2013
contact
יש לך שאלה? מלא פרטיך!
שם מלא
טלפון
דוא"ל
שאלתך
חזרו אליי
2018: סקירות כלכליות / ממה חוששים כולם?
אמר החכם הסיני: "בדרכך בחיים, אל תבחר לטפס על הר גבוה מדי, שמא תתעייף בדרך. אל תבחר הר נמוך מדי, שלא יהווה לך כל אתגר. בחר לך שרשרת הרים. טפס לראשו של הראשון, הבט מהפסגה על הנוף, רד והתחל לעלות מחדש, על השני. וכך, הלאה והלאה" (זה הבסיס לתורת ה"טאו" הסינית)
הדפס מאמר
 
2018: סקירות כלכליות / ממה חוששים כולם?
ברוכה הבאה, שנת 2018!

 

פרישה סקירות כלכליות 2018אמר החכם הסיני: "בדרכך בחיים, אל תבחר לטפס על הר גבוה מדי, שמא תתעייף בדרך. אל תבחר הר נמוך מדי, שלא יהווה לך כל אתגר. בחר לך שרשרת הרים. טפס לראשו של הראשון, הבט מהפסגה על הנוף, רד והתחל לעלות מחדש, על השני. וכך, הלאה והלאה" (זה הבסיס לתורת ה"טאו" הסינית) מתקופת ילדותי זכורה לי אמרת הברכה: "מאחלים לכם לכבוש פסגות".

הייתי ילד עם דמיון מפותח והשתמשתי בו הרבה. בכל עת שהייתי שומע את הברכה הזו, המילה "פסגות" גרמה לי לדמות הר גבוה עם פסגה תלולה ומחודדת. דמיינתי שאני רואה אנשים קטנים ונחושים נעים בשבילים אל עבר ראש ההר. הרי מישהו אחל להם שיכבשו את הפסגה.

מנקודת מבטו של ילד, הכל פשוט וקל: צריך לכבוש פסגה – אז קדימה! בדמיוני הצטרפתי למטפסים. אפילו אז כבר הבנתי שלא כל האנשים הקטנים אכן הגיעו עד למעלה. חלקם עצרו בדרך.  מדוע? ממה הם חששו? המשחק הדמיוני שלי בדבר המסע אל ההר נמשך כמה ימים. טפסתי ועליתי עד שלפתע נשקפה הפסגה המיוחלת.

לימים בגרתי וכמו כולם הבנתי כי הפסגה היא מטאפורה ויכולה לייצג כל אתגר. כל אדם והפסגה שלו. לימים הבנתי כי יש כאלה שמדברים על פסגות ושואפים לכבוש אותן, אך באותה הנשימה חוששים ונרתעים מהמהלך. משהו בדרך אל ההר גורם לחלק מבני האנוש להקיף עצמם בספקות וחשש. ממה הם בעצם חוששים?

היום אני מבין: אין פסגה אחת. אין סוף לפסגות ההרים ואף שביל לא מסתיים בפסגה, אלא הוא רק עוד קטע בדרך. במקום לחשוש מהמסע, על האדם לבחון את מקומו, להביט סביב, ללמוד היטב היכן הוא נמצא וכך לנווט את דרכו וכך להגיע מעלה-מעלה. במקום אנרגיה שלילית וחששות הוא צריך לתעל את כוחותיו לכיוונים חיוביים. הפעם יעסוק המאמר ביישום ההבנות האלה לצורך הבנת הנוף הכלכלי של שנת 2018: לא רק פסגות והטיפוס אליהן, אלא כל השוק.

2018 סקירה כללית: בעשור האחרון נוצר סדר עולמי חדש, המשפיע גם על כלכלת העולם. תופעות כמו הגירה, שינויי ריבית, הקצנה, לאומנות, איומי מלחמה וקולות שלום. הכל מהכול. בבחינה מעמיקה של תהליכי המאקרו בכלכלת העולם נצפים נתונים כלכליים המלמדים על המשך התאוששות הכלכלית. קרן המטבע העולמית העלתה את תחזית הצמיחה לשנת 2018 ל-3.7%. מגמת השווקים בשנת 2017 הביאה לתשואות מרשימות ורמת תנודתיות נמוכה. המגמה "תפסה" את אלה שניסו להעריך כיצד תיראה 2017 בהפתעה, לכיוון חיובי.

פוטנציאל למתחים גיאופוליטיים: הפתעה בגזרת צפון קוריאה או במזרח התיכון יכולה להעיב על השווקים, מצבי אי הסכמה בהסכמי הסחר העולמי (כמו זה שיזם טראמפ) עלולים להשפיע על כלכלת סין ולהאט את קצב הצמיחה. אך כעיקרון, בשנת 2018 ניתן לצפות בהמשך מגמת התאוששות של הכלכלה העולמית.  נראה כי הנתונים הכלכליים ימשיכו להיות מעודדים והמגמה החיובית תימשך. השיפור בכלכלה, יחד עם ההתייעלות החברות – הבאה מהיכולת של כל חברה, בכל מקום בעולם להפוך גלובלית באמצעות מסחר מקוון -  מביאה למצב שבו הן תמשכנה לצמוח ולעלייה ברווחיותן. מתוך כך גם עלייה ברווח למניה EPS  (יחס זה מודד את החלק היחסי של מניה אחת ברווח הנקי (לאחר מס) של החברה) מגמה זו של המשך רווחיות תימשך גם בשנת 2018 למרות העלייה במחירי המניות יש לשער שגם בסקטור הטכנולוגיה בנוסף לסקטור הפיננסים, בגלל הסרת הגבלות הפיקוח.   

אג"ח ומניות: הסיבה שמשקעים מחזיקים באגרות חוב בתיקי ההשקעות שלהם היא מיתון התנודתיות וכן המתאם החיובי בו מתאפיין שוק אגרות חוב גם בעיתות בהן שוק המניות ירד. אגרות החוב ספקו את הבטחת הריבית, כפיצוי לירידת ערך למשקיעים במניות, מגמה זו צפויה להשתנות, בין אם תשתנה המדיניות של "ההרחבה הכמותית" בכלכלות העולם ובין אם לאו. נראה כי במצב הנוכחי עדיפה ההקטנה לחשיפה לאג"ח לטובת מניות.

ארצות הברית: כרגע יש בה כמעט תעסוקה מלאה ויציבות במחירים. מדד S & P 500 עלה ל- 20% בקירוב, במהלך שנת 2017 כהמשך למגמת התאוששות של כלכלת ארצות הברית. תכנית המס האגרסיבית החדשה של טראמפ מעלה את ציפיות המשקיעים להמשך צמיחה והגדלת רווחיות החברות. מאידך, המדיניות המוניטארית אינה ברורה כעת והמשך עליית הריבית בארצות הברית עלול לייקר את עלויות המימון של החברות ולמתן את ההשפעה החיובית של רפורמת המס. שיעור האבטלה נמוך: רק 4.1% שהוא הרמה הנמוכה ביותר מאז חודש דצמבר 2000. המשימה החדשה של הבנק המרכזי היא לשמור על יציבות המחירים.

נראה כי שיעור קצב האינפלציה הוא 1.6% והריבית עדיין מתחת ליעד הרצוי לבנק המרכזי, בשאיפה לאינפלציה של 2%. נגידת הבנק המרכזי (ה-Fed”") העריכה כי במהלך שנת 2018 תבוצענה עוד שלוש העלאות ריבית, כתלות בקצב האינפלציה. אם זו תהייה נמוכה מהצפוי, כך גם קצב עליות הריבית - אם בכלל. הנהנה הראשון מהתייקרות הריבית יהיה סקטור הפיננסים.  בשנת 2017 העלה הבנק המרכזי את הריבית 3 פעמים. עלויות גיוס ההון ממשיכות להיות זולות, בנוסף להיחלשותו של הדולר.

הנהגת ה-Fed החדשה: נשיא ארצות הברית דולנד טראמפ יודיע על בחירה של נגיד/ה חדש לבנק המרכזי. הנגידה הנוכחית נחשבה כמי שהמשיכה את מדיניותו של נגיד הבנק הקודם, בן ברננקי, בכל הקושר ל"הרחבה הכמותית" ולמדיניות ריבית "יונית". בחירתו של נגיד חדש עשויה לפתוח עידן חדש בכל הקשור לעצמאותו של הבנק המרכזי ולהביא לשינוי במדיניות הריבית. מאידך ככל שכמות הלווים גדלה ואיתם החובות, כל שינוי במדיניות המוניטארית עלול להעיב על יכולת ההחזר של הלווים. 

רפורמת המס: הצעת החוק על רפורמת המס עברה. עם זאת ישנם פרטים חשובים ומהותיים שטרם התבררו: בעיקר האם הנחות המס יינתנו בשנת 2018 או 2019. כישלון רפורמת המס יעיב על רווחיות החברות. הצלחת רפורמת המס תשפר את רווחיות החברות. באופן כללי הצלחת רפורמת המס צפויה להאיץ את קצב הצמיחה מ 2.7% בשנת 2017 ל 2.8% בשנת 2018.


חברות מעניינות להשקעה:
  1.  FIT: החברה נמצאת בארגון מחדש, בעלת פוטנציאל להפוך לחברה מובילה בתחום הבריאות, עכשיו הכל תלוי בהנהלה שלה. היא נמכרת בתמחור חסר: לפחות ב- 50% .
     
  2. AMAT: מחיר המניה יכול לעלות בכ- 40%. בעלת תנופה עסקית איכותית. מגוונת מאוד בהכנסות
     
  3. ALXN: מתחילת אוקטובר 2017 החברה נמצאת בסביבה עסקית שונה וטובה, לאחר אישור שיווק התרופה שהיא מייצרת.
אירופה: שווקים אטראקטיביים. אומרים עליה כי "הברברים חוזרים", לכאורה מדובר בחבורת פורעי חוק, אך האמת שפלישתם של הברברים עצבה בזמנו את פני אירופה לפחות כרגע אין ברברים על סוסים דוהרים ברחובות אירופה, אך ישנה הקצנה לאומנית. ישנה מגמה של "לאומנות כלכלית" אחת הדוגמאות הבולטות לכך היא שמקרון, נשיא צרפת, המוצג כפטרון האיחוד האירופאי, הלאים לאחרונה חברת מספנות צרפתית - רק כדי שזו לא תירכש על ידי חברה איטלקית. חלק ממדינות אירופה אף הטילו מכסים על יבוא ממדינות אירופה אחרות. עם כל זאת אירופה נראית כרגע כמי שמגמת הצמיחה בה תימשך לתוך 2018. שווקי המניות באירופה עדיפים אל ארצות הברית. אירופה נמצאת בשלב מוקדם יותר, בכל הקשור למדיניות מוניטארית מרסנת. השווקים באירופה אטרקטיביים.
   
הודו: הקסם ההודי: יחד עם ההתאוששות הכלכלית העולמית המתבססת על הכלכלות המתפתחות בעלות הביצועים הטובים, הצמיחה בהודו צפויה להימשך ואף להתחזק, קיימת עליה במספר פרויקטים של תשתית ושורה של רפורמות כלכליות מתמשכות. צפוי המשך של התחזקות הצמיחה של יצואני הסחורות. האצת הפעילות בהודו תבוא כתוצאה מיישום רפורמות מבניות חשובות.

סין: הסינים והעולם - סיפור שלעולם לא מסתיים, קשה מאד להבין אותם. אם הם שונים מאתנו זה מוזר או אולי מסוכן - או שאולי לא נוכל לסמוך עליהם, אבל ממש לא ניתן להתעלם מהם. כלכלת סין לעומת כל העולם: המשקיעים ראו את סין קודם כל כמדינה קומוניסטית. הסינים האמינו שבדרך הקומוניזם ניתן לשלוט בכלכלה. האם אותם משקיעים שהאמינו בסין היו רוצים לחיות במשטר של קומוניזם? כנראה שלא. אבל אם האמונה עוזרת להרוויח כסף, אז למה לא? לכן כל שינוי קטן בכלכלת סין נתפס כאירוע מכונן גדול. מדוע? התשובה כי מדובר בסין... הירידות האחרונות קיץ 2015 ובתחילת 2016 בשווקי העולם יוחסו למשבר הסיני. נכון להיום האימון של המשקיעים בכלכלת סין מתייצב ואף הולך ומתחזק. אחד הנושאים המטרידים את המשקיעים הוא "הר החובות הסיני", זה שהסינים חייבים הרבה ממש לא עושה את החובות שלהם ליותר בעיתיים מהחוב הגדול של מדינות אירופה או החוב של ארצות הברית. חוב זה חוב! על החוב הסיני מדובר כבר שנים. עיקרו של  חוב זה נוצר ממימון של פרוייקטים ענקיים שאין להם שום תועלת - כך לפחות לדברי האנליסטים. לסין יש דרכים רבות לטפל בחוב שלה, החל מהאפשרות המוניטארית של החלשת מטבע עד לפריסת חובות או שינוי מודל הצריכה. צריך לסמוך על ההנהגה הסינית שתדע לנהל את הכלכלה ותמשיך במגמה מבוססת צריכה. זאת צריכה להיות הדרך לביסוס כלכלה בריאה. הסינים מעדיפים כנראה צמיחה מבוקרת ואף איטית במקום צמיחת "בום" על-כלכלית שלא תחזיק זמן ממושך. בינתים זה תהליך ארוך וממושך. תעשיות ישנות שלמות נסגרות, עובדים מפוטרים, תעשיות חדשות נפתחות. ייתכן שהמשק הסיני יצמח פחות בשנת 2018, אך הדרך תוביל לבסוף לכלכלה יציבה בריאה וצומחת.

ישראל: עם הפנים קדימה. "קרקס פוליטי" וכלכלה חזקה, איך זה הולך יחד? אל תשאלו אותי... עם ישראל סומך על ניסים וכנראה שהקסם הזה ממשיך לעבוד. לפעמים נראה כי הפוליטיקאים מנותקים מהכלכלה - ולכלכלה טוב שהם מנותקים ממנה. מאידך מצב בו כלכלת המאקרו הישראלית חזקה, והמיקרו - האדם העובד חלש, עלול להוביל למתחים כלכליים חברתיים ויציאה של המונים חזרה לרחובות. דו"ח העוני לשנת 2016 חשף עובדה מדאיגה: ישראל במקום הראשון בשיעור העוני במדינות OECD. יש פרשנים שטוענים "אוכלוסיות שונות ועוני מבחירה", אך בפועל אין דבר כזה "עוני מבחירה". אם יש, על המדינה לעשות הכל כדי לשנות מצב זה מהיסוד, אם בעונשים אם בפרסים. הכל כדי לשנות.

אזרחים בחובות: "ליקר את האשראי" מקורות גיוס החובות של אזרחי ישראל מגוונים. בעוד שנרשמה עלייה בחלקם של הבנקים בגיוס החוב ל- 3.2%, הגופים החוץ בנקאיים /  גופים מוסדיים רשמו עלייה של 25%. חברות כרטיסי האשראי רשמו עלייה של 13%.

צמיחה מבוססת חוב: הצמיחה בישראל מתודלקת בחובות שהציבור נוטל בין אם למשכנתאות, רכישת כלי רכב, צריכה ועוד. ההיגיון הוא שאשראי דומה לחמצן: בכל פעם שאדם לוקח אשראי הוא מזרים חמצן לכלכלה. החוב גדל בטווח הבינוני-ארוך והצמיחה גדלה בטווח הקצר - וזה מוצג מצוין לפוליטיקאים.  כדי להמשיך בצמיחה מבוססת חוב על הציבור להמשיך ולקחת הלוואות חדשות בכל שנה ולהצליח להחזיר את ההלוואות שנטל. בשנת 2008, בעת  המשבר במגזר העסקי "גילו" המלווים את הלווים "הקטנים" משקי הבית. מאז שנת  2008 החוב של משקי הבית עלה במלמעלה מ-110% עד לסכום של 468 מיליארד שקל ועקף את החוב של המגזר העסקי שעומד על כ- 400 מיליארד שקלים.  

מדוע אזרחי ישראל מכורים לחוב? הריבית הנמוכה גורמת למצב שבו החיסכון אינו כדאי ועלות מימון הריבית בהלוואות היא זולה. מרבית האשראי שנוטלים בישראל מנוצל לשוק הנדל"ן. מאז שנת 2008 שוק המשכנתאות עלה ל- 320 מיליארד שקלים.

האם לחשוש מחוב משקי הבית? כל עוד המשק בתעסוקה מלאה,והלווים מסוגלים להחזיר את ההלוואות שנטלו, גם אם החובות גדלים - הכלכלה ממשיכה להציג נתוני צמיחה. משבר כלכלי מבוסס חובות הוא אפשרי, אבל אין סיבה לפתח חששות וספקות במצב הנוכחי.

דולר: בשנה האחרונה נחלש הדולר מול המטבעות האחרים בעולם, ההערכה היא כי מגמה זו צפויה להשתנות בשל מספר סיבות שיתמכו בהתחזקותו של הדולר: רפורמת המס צפויה להאיץ את הצמיחה ולהגביר את קצב עליות הריבית. בנוסף יש כדאיות לחברות אמריקאיות להמיר רווחים מחו"ל בתוך ארצות הברית לשלם מס ולקנות דולרים. תתרום לכך גם מדיניות פיזקאלית אגרסיבית של נשיא ארצות הברית.

סקטורים מומלצים להשקעה בשנת 2018: ביטוח, בנקים.

רן חובב – מומחה למיסוי ולפרישה ©
המקצוע שלי הוא הטוב ביותר בעולם.
בזכותה של אשתי אני מה שאני.
 
הנתונים הינם למועד כתיבת המאמר. המידע כולל הערכות ואומדנים שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים/בלתי מעודכנים. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. וכן אין לראות בו כהמלצה לקנות ו/או למכור את ני"ע המוזכרים בו ו/או ני"ע אחרים. המידע המוצג הוא לידיעה בלבד. ולא מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב לא אחראי לכל נזק. אובדן. הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא. לרבות ישיר ו/או עקיף. שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה. כולו או חלקו. ככל שייגרמו. ולאמת חייב כי שימוש במידע הכלול במסמך זה עשוי ליצור רווחים בידי העושה בו שימוש. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
קרדיט תמונה:

Stuart Miles
 
 
חזרה לרשימת מאמרים

האתר עוצב ונבנה ע"י חברת קומסטאר פיתוח מערכות © כל הזכויות שמורות