השקעות ערך- סבלנות ומשמעת
ניהול השקעות בפרישה
אתחיל בסיפור אישי:
לאחר השרות הצבאי שלי, לקחתי תרמיל ומקל (וירטואליים...) ויצאתי למסע אישי בשבילי החיים. יום יבוא ואכתוב אודות המסע הזה שלי, שלמדתי במהלכו המון על עצמי ועל העולם. היום, בראיה לאחור, הוא נראה לי כמסע קסום. גיליתי במהלכו שבילי חיים וסימני דרך, חלפתי בצמתים ונתקלתי ברמזים שליוו אותי בדרכי מאז והפכו אותי למה שאני.
בכל מפגש אנושי, בכל צומת דרכים, פגשתי אנשים טובים שהיו לי כסמני דרך, מאירים כפנסים ולאורם הלכתי. יום אחד, במהלך המסע שלי, נפלה לידי חוברת המפרסמת מכירה פומבית של חפצי אמנות במשך זמן רב לא יכולתי לעזוב את הקריאה בחוברת. מצאתי עצמי חוזר אליה שוב ושוב. באותה התקופה, עקב גילי הצעיר וחוסר נסיוני, הייתי נבוך מכדי לגשת ולשבת במכירה פומבית. לא כדי לרכוש פריטים, אלא להתחכך באנשים, להכיר את חפצי האמנות הנמכרים ולהבין יותר.
יום אחד אזרתי אומץ ונכנסתי. מצאתי עצמי יושב בבית מכירות פומביות ידוע. לצידי ישב אדם שהפך לימים למדריך ומורה: מיקי בן עמי, בעל גלריה גדולה ומוערכת. משיחה עימו הבנתי כי נפלה בחלקי הזדמנות: הנה עוד סימן ותמרור. בעזרתו של מיקי בן עמי אוכל לשאול, ללמוד להתוודע לעולם האמנות וללמוד מבעל הניסיון. אחר כך נרקמה מיחסים אלה חברות, שהיא נושא לסיפור בפני עצמו.
יום אחד שאלתי את מיקי: "הסבר לי כיצד אנשים מספרים שהם רוכשים חפצי אמנות בשקלים בודדים ומוכרים אותם אחר-כך ברווחים עצומים. האם זה נכון?"
הוא ענה: "רן ידידי היקר, אמנות היא כמו כל בורסה! מרבית המשקיעים מהמרים או רוכשים יצירות במחירים גבוהים – ולא תמיד מרוויחים בעת המכירה. עולם האמנות, בדומה לעולם ההשקעות, מחייב שלפני רכישת יצירה חייבת להיות אסטרטגיה וצריכים להתבצע עבודה לעומק ומחקר מעמיק. אם אתה רוצה להיות תמיד בצד הבטוח, עלייך לרכוש יצירות אמנות שהן Top Quality."
"הסבר לי יותר" ביקשתי.
"אלה הן עבודות מסוג מעולה, שתשרודנה בכל מצב של שוק האמנות. כאשר עולם האמנות נמצא בתקופת שפל, הן תשמורנה על מחיריהן שכמעט ולא יפגעו. כאשר השוק של עולם האמנות נמצא במגמת עלייה, הם תעלינה ביחד איתו, ואף יותר.
שאלתי: "איך אני מאתר עבודות מהסוג של Top Quality?"
"את זה אלמד אותך, רן, בשיעור הבא..."
אז הבנתי לראשונה: מה שנכון לאמנות יכול להיות נכון, בהתאמות, גם לשוק המניות.
רכישת יצירות אמנות היא חלק מהתחום הקרוי "השקעות ערך", שעליו נדון במאמר זה.
האם ניהול השקעות ערך מתאים לפורטפוליו של גמלאים? יש כלל שאומר: אם הטווחים שלכם, לצורך השקעות קצרים - לא משנה בני כמה אתם. הרחקו משוק המניות!
אחד ממשקיעי הערך הגדולים, המיליארדר וורן באפט חצה את גיל 84. כאשר הוא ניגש לרכוש מניה, הוא עושה זאת רק לאחר מחקר מעמיק וניתוח שווי הוגן. (ייתכן וזו אינה דוגמא טובה: עם הון עתק של כ-60 מיליארד דולר, הוא יכול להרשות לעצמו גם גישה אחרת...)
האם אסטרטגיית השקעת במניות ערך תואמת ליעדי גמלאים?. יש טענה החוזרת על עצמה שוב ושוב אצל גמלאים בהם אני מטפל: בעיית טווח הזמן. אני שומע לעתים קרובות את המשפט הבא: "אני מדבר על טווח קצר, אתה יודע, הגיל...". במקרים כאלה אני מנצל את ההזדמנות שנקרתה לי ומסביר את משנתי: "טווח" ו"סיכון" הם מונחים אמורפיים. הם משרתי מטרות והם חייבים להיות מותאמים אישית. רק אז הם הופכים ממשיים. מה שמסוכן לאחד יכול להיות חסר סיכון לאחר.
בדרך כלל, לאחר שיחה כזו משהו משתנה. כל המונחים שנזרקו קודם לחלל האוויר, כמו "פיזור", "סיכון", "טווח", "יעדים" וכיו"ב מקבלים משמעות שונה לאחר שמנתחים אותם
ניהול סיכונים: ההקצאה לסיכון תלויה, בין היתר, בגודל ההון ובטווח הזמן. לאחר שנקבע תזרים הכנסה חודשי מבוקש ושוריינו מקורות לתזרים לפחות ל- 25 שנה קדימה, ההון שנותר פנוי לניהול שונה מההון המובטח לתזרים המזומנים. ניהול ההון העודף הינו גמיש במונחי סיכון, עתיר בסבלנות ומטרתו לשרת את כל המטרות והיעדים העתידיים. מעטים מכירים את פוטנציאל הקיים בניהול תיק מניות ערך, המספק תזרים תשלומים מזומנים כדיבידנד. אני קורא לאסטרטגיה הזו "דירה נזילה". דרך תזרים המזומנים ניתן לספק מקור חשוב מאוד של מימון התזרים ואפילו ייעוד חלקים ממנו לחיסכון גם בתקופת הפרישה.
כן לניהול השקעות ערך בפרישה:
סיכון אריכות ימים וסיכון פיננסי: שני אלה כרוכים אחד בשני. כן, כולם רוצים לחיות כמה שיותר ולהיות בריאים, אך המקורות הכלכליים חייבים להספיק גם הם לכמה שיותר. ניהול תזרים המזומנים בפרישה מחויב להיות לפחות לטווח של 30 שנה.
ניהול השקעות ערך בפרישה: ישנם מקרים רבים בהם הפורשים יכולים להיחשף להשקעה במניות, על מנת להשיג תשואות ותזרימי מזומן - כדי לממן את תזרים המטרה. רק על ידי ניהול תיק השקעות המבוסס באסטרטגיית ערך ניתן להשיג את יעדי התזרים. אחת הבעיות בניהול ערך היא הזמן הלוקח לשוק לעיתים לתת את הפוטנציאל הערך למניה. זו אחת הסיבות שבניהול השקעות ערך ראוי, יהיה פיזור בין מניות ערך: לפחות 12 מניות שונות בתיק שערכו מיליון שקלים. אחת האפשרויות היא שלא כל התיק יושקע במניות ערך, אלא חלקו בבחירה של קרנות השקעה. ניהול תיק בהשקעות ערך אינו "סקסי" כמו כמה סגנונות אחרים של השקעה; הוא מסתמך על תהליך מיון קפדני. יחד עם זאת כדאי לזכור, שאין שום דבר משעמם בהשגת 13% יותר מעל למדד “Standard & Poor” במהלך תקופה של 40 שנה!.
אם תשחה נגד הזרם תגיע למקור: קשה מאד להיות משקיע ערך בעולם שבו כולם מחפשים את המומנטום. כולם מנסים לזהות את הדבר הגדול הבא. הטכנולוגיה מהירה ותזזיתית. מרבית המשקיעים יקנו במחיר גבוה וימכרו במחיר נמוך. משקיעי הערך הנבונים יחפשו את המניות המוצעות במחיר ההוגן שלהן ופחות מממנו. הם ירכשו וימשיכו לעקוב עד להצפת הערך במניה. לכן מדובר במלאכה מורכבת וקשה של איתור, חקר, המתנה, רכישה והמתנה למחיר ההוגן. אחת התופעות האופייניות למשקיעים בגיל פרישה היא רכישת מניות המבוססת על "תופעת העדר". שבה נקנות מניות במחירים גבוהים. זו תופעה נפוצה בהשקעות, כאשר תחום מסויים בולט לחיוב ומבצע מהלך עלייה חזק. לפתע צצות מכל פינה סקירות (שחלקן יכולות להיות אף מגמתיות – שיווקיות!) והמלצות. הקונים האחרונים הם המשלמים את מחיר עליית המניה: הם העדר!
השקעות ערך הן חיפוש מתמיד אחר שווי הוגן. התורה על רגל אחת: חפש את מניות החברות שנשכחו או שנזנחו והן נסחרות בזול. אלה מניות שיכולות להיות גם של חברות ענק הנסחרות שנים רבות בשוק המניות, אך בשל סיבה של כשל-שוק הן לא מתומחרות כפי שהן צריכות להיות השוק לא איתר עדיין את הכשל. אסטרטגיית השקעות ערך מבוססת על חשיבה מעמיקה, התחקות אחר תופעות כלכליות וכשלים בתמחור המניה. בשוק ההון יש מעגלי תקופות בהם מניות האנרגיה בכותרות, מניות הבנקאות אינם מעניינות ולהיפך. דווקא בסקטורים ה"חבוטים" האלה, שהם פחות מעניינים, דווקא שם נמצאות מניות של חברות שעשויות לעלות בחזקה בעתיד. ערך - אם קיים בחברה – יצוף יום אחד וערך המניה יעלה בהתאם.
הגנה עצמית בהשקעות ערך אסטרטגיית: כמו כל מניה, גם מניות הנסחרות בפחות מערכן ומהשווי ההגון שלהן יכולות עדיין לרשום ביצועים שליליים משקיעי ערך מנוסים יודעים לנטרל את הסיכון בכך שהם רוכשים את המניות בפחות מהשווי ההוגן שהם חישבו. זו היא אסטרטגיית מרווח הגנה: ככל שמרווח ההגנה גדול יותר ברכישת מניות ערך, גם במקרה של ירידה - הסיכוי הוא גדול לסגירת הפער והצפת ערך בעתיד.
מחיר וערך: מחיר הוא מה שהקונה יהיה מוכן לשלם, ערך הוא מה שהוא מצפה לקבל. קיימים שני סוגי מניות: מניות צמיחה ומניות ערך. יש אסטרטגיות שונות לגמרי בהשקעה. מניות צמיחה (לדוגמה: פייסבוק, אמאזון) עשויות להיות יקרות יותר, שכן המשקיעים צופים צמיחה מואצת בשנים הקרובות. מניות ערך הן מניות הנסחרות בפחות מערכן הכלכלי = השווי ההוגן שלהן. לכן הן זולות, גם אם מדובר בחברות וותיקות. במהלך השנים היו לא מעט מחקרים וניתוחים אקדמאיים רציניים שעסקו בהשוואה בין מניות צמיחה ומניות ערך, אם משווים בין מדד Standard & Poor’s 500 (סימול SPY) מול S&P 500 Pure Value Index SPXPV, נמצא בטווח של חמש שנים מניות הערך השיגו תשואה משמעותית עודפת. מחקר נוסף, של ד"ר קנת ר' צרפתי וד"ר יוג'ין פאמה מלמד, לאחר שהם ניתחו שוקי מניות בעולם ומצאו כי ל- 20 שנות התקופה שבין 1975-1995, למניות הערך ביצועים טובים יותר ממניות צמיחה בשיעור של 7.68% לשנה, וכי למניות הערך ביצועים טובים יותר ב -12 מתוך 13 שווקים גדולים, כולל ארה"ב.
לא כל מה שיורד זול ולא כל מה שעולה יקר: משקיעי ערך יכינו שיעורי בית זמן רב לפני שהם מחליטים לרכוש מניה, אם מחיר המניה ירד, זה אינו מלמד כי נכון לקנות אותה. ההבחנה בין מניות של חברה שירדו, לבין מניות של חברת ערך שירדו, הם שני דברים שונים לחלוטין. בראשונה, מחיר המניה מתאים למצב החברה. בשנייה מחיר המניה מתנתק מהשווי האמיתי - שהוא גדול יותר - של החברה.
מה מחפשים מנהלי השקעות ערך בפרישה: מציאות!!! בעיני משקיעי ערך לא מדובר ברכישת מניות. הם חוקרים חברות ורק אז מחליטים לרכוש מניותיהן. משקיעי ערך תרים אחר מניות של חברות עם יסודות חזקים, רווחים, דיבידנדים, שווי בספרים - דוחות ומאזנים - הנמוך מהשווי שבו המניות נסחרות בשוק המניות. כאמור, יש לכך סיבות רבות: בשל כשל שוק, בגלל הערכת שווי שגויה או הערכת חסר זמנית של השווקים. כאשר המניה תעלה שוב מעל לרדאר המשקיעים, הביטוי יהיה בהצפת ערך משמעותית של שווי השוק של החברה, המתבטאת כמובן בעליית ערך המניה.
שכח מהשוק. התרכז בדיבידנד: אחד הכללים הבסיסיים בהשקעות ערך הוא חיפוש מתמיד אחר חברות הנסחרות בשווי שוק נמוך מהשווי ההוגן שלהם ומחלקות תשלומי דיבידנד. אם משקיע ערך מקפיד על הכללים - ובהנחה כי ההשקעה מסווגת לטווח ארוך - הוא יכול להתעלם מתנודות השוק ולהתרכז בחקר ולמידה של החברה המבטיחה חלוקת דיבידנד קבועה אם עשה את עבודתו נאמנה תשלום הדיבידנד על פני תקופה הוא תזרים מזומנים הנוסף להכנסה. הצפת הערך העתידית של מניות החברה תהיה הרווח ההוני המשמעותי.
סיכום: מיקי בן עמי צדק. בעקבות הסבריו מצאתי את עצמי לימים חוקר, מחפש ותר אחר ערכים, גם במניות ובמקביל, בסקרנות בלתי נדלית, גם בתחום האמנות. אני נפגש עם מיקי מפעם לפעם לכוס קפה ומקבל שיעור נדיר כיצד אוצרים הון באמנות. יש לי עדיין הרבה מה ללמוד...
לאחר יותר מ- 20 שנה של עיסוק מרתק בתחום הפרישה, וכמי שמכיר וחווה כמעט את כל אסטרטגיות המסחר, אני כותב בביטחון: אמרו "כן" להשקעות ערך בפרישה. לעולם לא תוכלו להאשים מישהו: את הכתבה בעיתון, את הפקידה בבנק או את החבר. אם תעשו זאת נכון תגלו עולם שלם שיש בו פוטנציאל נדיר של השבחת הון. כן. משקיעי ערך אמיתיים ניחנים ביכולת מחקר מעמיקה ,בסבלנות בעת מעקב ובאומץ פיננסי.
כשאתה רואה ילד קטן יושב בצילו של עץ זקן, דע כי לפני זמן רב שתל אותו מישהו בעבור הילד.
בהצלחה,
מבחר מאמרים בנושא השקעות ערך:
מניות לפורשים, שעור שהעברתי לבני, ספר סודות
רן חובב – מומחה למיסוי ולפרישה ©
המקצוע שלי הוא הטוב ביותר בעולם.
בזכותה של אשתי אני מה שאני.
הנתונים הינם למועד כתיבת המאמר. המידע כולל הערכות ואומדנים שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים/בלתי מעודכנים. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. וכן אין לראות בו כהמלצה לקנות ו/או למכור את ני"ע המוזכרים בו ו/או ני"ע אחרים. המידע המוצג הוא לידיעה בלבד. ולא מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב לא אחראי לכל נזק. אובדן. הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא. לרבות ישיר ו/או עקיף. שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה. כולו או חלקו. ככל שייגרמו. ולאמת חייב כי שימוש במידע הכלול במסמך זה עשוי ליצור רווחים בידי העושה בו שימוש. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
קרדיט תמונות
imagerymajestic